Kaczka z woka z makaronem ryżowym

Przysmażone,soczyste kawałki kaczki, chrupiący boczek i delikatny makaron ryżowy - orientalne danie w prostym przepisie to dobry pomysł na obiad dla kilku osób.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 190 głosów)

Kaczka z woka z makaronem ryżowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Makaron ryżowy moczymy w zimnej wodzie przez 1 godz. Z piersi kaczki usuwamy część tłuszczu i kroimy je w grubsze plastry. W głębokim talerzu mieszamy otartą skórkę i sok wyciśnięty z limonki, posiekany drobno czosnek i sos sojowy.

  • 2.

    Do marynaty wkładamy kawałki kaczki i obracamy, aby się nią całkowicie pokryły. Owijamy folią i wstawiamy w chłodne miejsce na 1 godz.

  • 3.

    Makaron odcedzamy, zanurzamy go w garnku z wrzątkiem, wyłączamy ogień, przykrywamy i odstawiamy na 5 min.

  • 4.

    W woku, na dużym ogniu podgrzewamy olej i smażymy na nim przez 3 min kawałki kaczki, mieszając. Wyjmujemy z woka mięso i w to miejsce wkładamy strączki groszku cukrowego. Smażymy 4–5 min.

  • 5.

    Dodajemy pokrojoną dymkę i ponownie wkładamy mięso. Smażymy przez 1 min. Oprószamy pieprzem, posypujemy posiekaną kolendrą i podajemy z odcedzonym gorącym makaronem ryżowym.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2016

Porady

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy