Kaczka z woka z makaronem ryżowym

Przysmażone,soczyste kawałki kaczki, chrupiący boczek i delikatny makaron ryżowy - orientalne danie w prostym przepisie to dobry pomysł na obiad dla kilku osób.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 350 g makaronu ryżowego
  • 2 piersi kaczki
  • limonka
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju
  • 250 g mrożonego groszku cukrowego
  • 4 dymki
  • pieprz
  • 6 gałązek kolendry

Przygotowanie

  1. Makaron ryżowy moczymy w zimnej wodzie przez 1 godz. Z piersi kaczki usuwamy część tłuszczu i kroimy je w grubsze plastry. W głębokim talerzu mieszamy otartą skórkę i sok wyciśnięty z limonki, posiekany drobno czosnek i sos sojowy.
  2. Do marynaty wkładamy kawałki kaczki i obracamy, aby się nią całkowicie pokryły. Owijamy folią i wstawiamy w chłodne miejsce na 1 godz.
  3. Makaron odcedzamy, zanurzamy go w garnku z wrzątkiem, wyłączamy ogień, przykrywamy i odstawiamy na 5 min.
  4. W woku, na dużym ogniu podgrzewamy olej i smażymy na nim przez 3 min kawałki kaczki, mieszając. Wyjmujemy z woka mięso i w to miejsce wkładamy strączki groszku cukrowego. Smażymy 4–5 min.
  5. Dodajemy pokrojoną dymkę i ponownie wkładamy mięso. Smażymy przez 1 min. Oprószamy pieprzem, posypujemy posiekaną kolendrą i podajemy z odcedzonym gorącym makaronem ryżowym.
  6. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2016
kaczka makaron ryżowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy