Pierś z kaczki z anyżowym sosem i cykorią

Jak podać pierś z kaczki? Ciekawym i egzotycznym pomysłem będzie podanie ich z sosem anyżowym i cykorią doprawioną sokiem z pomarańczy, imbirem i miodem.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 183 głosów)

Składniki:

  • 6 gwiazdek anyżu
  • 4 nieduże piersi kaczki
  • 2 łyżki młotkowanego pieprzu
  • sól
  • 50 ml oleju
  • 20 g cukru
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki pasty harissa lub sambal oelek
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 25 g masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • cykoria: 6 ładnych cykorii
  • 100 g masła
  • sól
  • sok z 4 pomarańczy
  • płaska łyżeczka startego, świeżego imbiru
  • łyżka płynnego miodu

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

  • smażenie

Pierś z kaczki z anyżowym sosem i cykorią - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Najpierw wstawiamy cykorię: nagrzewamy piekarnik do temp. 180°C, oczyszczone cykorie przecinamy wzdłuż na pół. Kawałkiem masła smarujemy naczynie do zapiekania, oprószamy je solą i układamy cykorie przecięciem do góry. Rozpuszczamy pozostałą część masła, mieszamy z sokiem pomarańczowym, imbirem i szczyptą soli i zalewamy cykorie, wierzch skrapiamy równomiernie miodem. Pieczemy ok. 45 min pod folią aluminiową. Przed wyjęciem z piekarnika odkrywamy i dopiekamy na złoto.
  • Przyrządzamy piersi: w małym rondelku zagotowujemy 1/2 l wody, wrzucamy anyż i redukujemy do obj. 200 ml. Nacinamy skośnie skórę na kaczych piersiach, nacieramy je młotkowanym pieprzem, oprószamy solą. Rozgrzewamy na patelni 2 łyżki oleju, na lekko dymiący kładziemy kaczkę od strony skóry. Smażymy przez minutę, obracamy i smażymy również minutę. Przekładamy do żaroodpornego naczynia i dostawiamy do cykorii w piekarniku na ok. 8 min.
  • W tym czasie kończymy sos: na patelnię po kaczce wsypujemy cukier, przeciśnięty przez praskę czosnek, czujnie karmelizujemy.
  • Wlewamy wywar z anyżem, dodajemy ocet, harrisę, sos sojowy i redukujemy ok. 4 min. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w 4 łyżkach zimnej wody, mieszając dodajemy do sosu; odławiamy anyż.
  • Ubijając mocno sos widelcem, dorzucamy kawałki zimnego masła. Gładki i aksamitny doprawiamy solą. Piersi wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy na 5 min, aby odpoczęły. Kroimy pod lekkim skosem, układamy na kawałkach cykorii, polewamy sosem anyżowym.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017

Porady

>>> Dużo słodyczy w tym daniu, więc warto zadbać o neutralny dodatek. Pasuje tutaj gładkie, maślane ziemniaczane purée, malutkie kopytka podkręcone kolorystycznie suszonym curry dodanym w trakcie ugniatania ciasta, gęsta czerwona lub pomarańczowa soczewica z odrobiną pomarańczy i masła, pieczony kawałek dyni piżmowej, ryż wymieszany z uprażonym sezamem.


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy