Konfitowane piersi kaczki i nogi gęsi

Konfitowane piersi kaczki i nogi gęsi to łatwe danie bardzo popularne w kuchni francuskiej. Przygotowane trzymamy w lodówce lub pasteryzujemy przełożone do słoików. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

przetwory mięsne Przekąski na zimno

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.44 z 169 głosów)

Konfitowane piersi kaczki i nogi gęsi - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Wszystkie kawałki mięsa nacieramy solą. Układamy w naczyniu, dodajemy wszystkie przyprawy i zgniecione ząbki czosnku, zalewamy winem. Owijamy szczelnie folią spożywczą, wstawiamy do lodówki na 12–18 godz.

  • 2.

    W szerokim rondlu rozgrzewamy smalec, wkładamy do niego kawałki mięsa oraz gałązki ziół i listki laurowe z marynaty. Gotujemy na maleńkim ogniu tak długo, aż mięso pod dotykiem widelca będzie się rozpadać. Przekładamy np. do ceramicznego garnczka i zalewamy tłuszczem; trzymamy w lodówce lub piwnicy, albo do słoików i pasteryzujemy.

Porady

W przepisie użyto piersi kaczki ze skórą, gęsich nóg, grubej soli morskiej, pieprzu w ziarnach, główki czosnku oraz słodkiego białego wina. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy