Konfitowane piersi kaczki i nogi gęsi

Konfitowane piersi kaczki i nogi gęsi to łatwe danie bardzo popularne w kuchni francuskiej. Przygotowane trzymamy w lodówce lub pasteryzujemy przełożone do słoików. 

przetwory mięsne

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.46 z 168 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Wszystkie kawałki mięsa nacieramy solą. Układamy w naczyniu, dodajemy wszystkie przyprawy i zgniecione ząbki czosnku, zalewamy winem. Owijamy szczelnie folią spożywczą, wstawiamy do lodówki na 12–18 godz.
  • 2.W szerokim rondlu rozgrzewamy smalec, wkładamy do niego kawałki mięsa oraz gałązki ziół i listki laurowe z marynaty. Gotujemy na maleńkim ogniu tak długo, aż mięso pod dotykiem widelca będzie się rozpadać. Przekładamy np. do ceramicznego garnczka i zalewamy tłuszczem; trzymamy w lodówce lub piwnicy, albo do słoików i pasteryzujemy.

Porady

W przepisie użyto piersi kaczki ze skórą, gęsich nóg, grubej soli morskiej, pieprzu w ziarnach, główki czosnku oraz słodkiego białego wina. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy