Kaczka po pekińsku

Doskonała kaczka po pekińsku z warzywami to przepis na przepyszny i nietypowy posiłek. Soczyste, doprawione i aromatyczne mięso w towarzystwie świeżych warzyw i słodkiego sosu to prawdziwa symfonia orientalnych smaków. To danie świetnie nadaje się zarówno na obiad, jak i na imprezową przekąskę. Kaczka pekińska, zawinięta z placuszki pszenne, sprawdzi się także jako lunch do pudełka. Jak zrobić kaczkę po pekińsku? Zobaczcie nasz prosty przepis na kaczkę pekińską. 

Deserydania mięsne

Czas przygotowania:
60 min.
Kalorie:
690.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.48 z 169 głosów)

Kroki wykonania:

  • iStock-5045693851.Glazura: cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i wymieszać z pozostałymi składnikami glazury. Kaczkę oczyścić, umyć, osuszyć i ponakłuwać widelcem. Tuszkę posmarować glazurą i odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin. Piec 1 godzinę i 30 minut w temperaturze 200°C.
  • iStock-12475394302.Placki: do mąki wlać wrzątek, dolać olej i wyrobić ciasto. Odstawić na 15 min. Uformować wałek o śr. 6 cm, pokroić w krążki grubości 1 cm. Posmarować olejem z jednej strony, złożyć po 2, stykając natłuszczonymi stronami i rozwałkować na placki śr. 15 cm. Usmażyć na gorącym oleju, rozdzielić.
  • iStock-8860844503.Sos: wszystkie podane składniki (z wyjątkiem sezamu) dokładnie wymieszać. Mieszając podgrzewać w rondelku ok. 5 minut. Ostudzić, przełożyć do miseczki, dodać sezam i schłodzić. Dymkę i ogórek pokroić w zapałkę.; Mięso kaczki pokroić na plasterki. Podawać na plackach, z warzywami i sosem.

Kalorie: 690.00

Porady

Pieczona kaczka po pekińsku - skąd się wziął ten przepis?

"Beijing kaoya", czyli kaczka po pekińsku, to jeden z najsłynniejszych chińskich smakołyków. Przepis na kaczkę po pekińsku pochodzi z Nankinu i wymyślili go kucharze już za dynastii Ming (1368-1644 r). Kiedy na początku XV wieku dwór cesarski przeniósł się do Pekinu, zabrano również przepis na kaczkę, która od tamtego czasu nosi obecnie stosowaną nazwę.

Kaczka po pekińsku - przepis

Jak przyrządzić kaczkę po pekińsku? Kaczka po chińsku to cała tuszka upieczona w słodkiej glazurze. Przepis na kaczkę po pekińsku nie jest najłatwiejszy, bo robi się go dość długo, ale ten wspaniały smak wynagrodzi Wam każdą chwilę spędzoną w kuchni. Aby kaczka miała wyrazisty smak i chrupiącą skórkę, mięso marynujemy i obficie nacieramy przyprawami. Jakich przypraw będziemy potrzebowali? Aby przyrządzić kaczkę po pekińsku niezbędne będą sos sojowy, miód, sos hoisin, sherry, ostra papryka, imbir i czosnek. Surowe mięso nacieramy powstałą marynatą i zostawiamy w lodówce na 12 godzin. Po tym czasie kaczka ląduje w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni na 1,5 godziny.

Sos do kaczki po pekińsku - przepis

Aby przygotować sos do kaczki po pekińsku musimy wymieszać gęsty chiński sos hoisin z naszymi rodzimymi powidłami śliwkowymi. Jeśli nie możecie znaleźć w sklepach sosu hoisin, nic straconego, możecie łatwo odtworzyć go w domu. Jak zrobić domowy sos hoisin? Wystarczy wymieszać sos sojowy, olej sezamowy, ocet ryżowy, brązowy cukier, masło orzechowe, czosnek i ostrą paprykę. 

Kaczka po pekińsku - naleśniki

Tradycyjnie kaczka po pekińsku podawana jest z małymi pszennymi placuszkami. Każdy z biesiadników przy wspólnym stole bierze taki naleśnik i wypełnia go pokrojonymi kawałkami kaczki, warzywami i sosem. Takie małe placki można oczywiście kupić w sklepach z azjatycką żywnością, ale warto przygotować je własnoręcznie, ponieważ przepis jest banalnie prosty. Do przyrządzenia naleśników do kaczki po pekińsku wystarczą trzy składniki: mąka pszenna, woda i olej, najlepiej sezamowy. Mąkę zalewamy gorącą wodą i mieszamy aż do uzyskania plastycznego ciasta. Odstawiamy ciasto na chwilę aby lekko ostygło, a następnie wyrabiamy je ręcznie. Gotowe ciasto odkładamy na chwilę, a najlepiej nawet na godzinę. Następnie rozwałkowujemy masę najcieniej jak to możliwe i wycinamy z niej małe kółeczka. Gotowe placuszki możemy albo usmażyć na głębokim oleju albo podpiec na suchej patelni.

Jak podawać kaczkę po pekińsku?

Pieczona kaczka po pekińsku to wyborne danie, które świetnie nadaje się na nieoficjalne przyjęcie. Goście sami nakładają na naleśniczki plastry kaczki z chrupiącą skórką, młode cebulki, ogórek i sos hoisin. Dzięki takiej formie podania bardziej integrujemy się przy stole, a goście, oprócz pysznego posiłku, mają też zapewnioną świetną zabawę. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy