Kaczka po pekinsku

Doskonała kaczka po pekińsku - mięso wyjdzie soczyste, doprawione i aromatyczne. Taka domowa chińszczyzna zasmakuje rodzinie - kaczka po pekińsku pasuje np. do ryżu lub makaronu sojowego.

Deserydania mięsne

Czas przygotowania:
60 min.
Kalorie:
690.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 169 głosów)

Składniki:

  • 1 kaczka średniej wielkości (ok. 2 kg)
  • 10 dymek
  • ogórek
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka octu winnego
  • łyżeczka oleju
  • łyżka przyprawy 5 smaków
  • szczypta pieprzu
  • 25 dag powideł śliwkowych
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • łyżka sherry
  • po 1/4 łyżeczki cynamonu i ostrej papryki
  • łyżeczka prażonego sezamu
  • 25 dag mąki
  • szklanka wrzącej wody
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • olej

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • "Beijing kaoya", czyli kaczka po pekińsku, najsłynniejszy chiński smakołyk, pochodzi z Nankinu. Przepis wymyślili kucharze już za dynastii Ming (1368-1644), a kiedy na początku XV wieku dwór cesarski przeniósł się do Pekinu, zabrano również przepis na kaczkę, która od tamtego czasu nosi obecnie stosowaną nazwę.
  • To wyborne danie świetnie nadaje się na nieoficjalne przyjęcie. Goście sami nakładają na naleśniczki plastry kaczki z chrupiącą skórką, młode cebulki, ogórek i sos hoisin.
  • Jak to zrobic?
  • Glazura: cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać i wymieszać z pozostałymi składnikami glazury. Kaczkę oczyścić, umyć, osuszyć i ponakłuwać widelcem. Tuszkę posmarować glazurą i odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin. Piec 1 godzinę i 30 minut w temperaturze 200°C.
  • Placki: do mąki wlać wrzątek, dolać olej i wyrobić ciasto. Odstawić na 15 min. Uformować wałek o śr. 6 cm, pokroić w krążki grubości 1 cm. Posmarować olejem z jednej strony, złożyć po 2, stykając natłuszczonymi stronami i rozwałkować na placki śr. 15 cm.
  • Usmażyć na gorącym oleju, rozdzielić.
  • Sos: wszystkie podane składniki (z wyjątkiem sezamu) dokładnie wymieszać. Mieszając podgrzewać w rondelku ok. 5 minut. Ostudzić, przełożyć do miseczki, dodać sezam i schłodzić. Dymkę i ogórek pokroić w zapałkę.
  • Mięso kaczki pokroić na plasterki. Podawać na plackach, z warzywami i sosem.

Kalorie: 690.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy