Wolno pieczona kaczka z jabłkami i fistaszkami

Ocena:

4.55 (189)

  • 3 godz. 15 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Doskonałe mięso, pyszne dodatki i sos - wolno pieczona kaczka z jabłkami i fistaszkami to propozycja na orientalną wersję z drobiem w roli głównej. Polecamy też wersję z sosem śliwkowym.

Składniki:

  • pierś z kaczki  2 szt.

  • miód  30 ml

  • sos sojowy  15 ml

  • przyprawa 5 smaków  5 g

  • papryka chili  1 szt.

  • jabłka  2 szt.

  • dymka  5 szt.

Wolno pieczona kaczka z jabłkami i fistaszkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Skórę na piersiach kaczki nacinamy ostrym nożem w kratkę. Patelnię mocno rozgrzewamy i przez 2–3 min podsmażamy piersi od strony skóry. Osuszamy i układamy w naczyniu do pieczenia.

  • Krok 2:

    Miód mieszamy z sosem sojowym i przyprawą pięciu smaków, polewamy mięso. Wstawiamy do zimnego piekarnika, ustawiamy na temp. 80°C i pieczemy 3 godz. Pozostawiamy do wystudzenia w wygaszonym piekarniku.

  • Krok 3:

    Papryczkę oczyszczamy z pestek i drobno kroimy. Fistaszki grubo rozgniatamy. Z jabłek usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki. Wystudzone piersi kroimy w plastry.

  • Krok 4:

    Podajemy w temperaturze otoczenia, posypane papryką, orzeszkami, udekorowane jabłkami i posiekaną dymką wymieszaną z resztą papryki i orzeszków.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2016

Porady

Podajmy kaczkę z sosem śliwkowym: 25 dag powideł śliwkowych mieszamy z 1/2 łyżeczki imbiru, 3 łyżkami sosu sojowego, łyżką sherry i po 1/4 łyżeczki cynamonu, ostrej papryki w proszku. Wszystko podgrzewamy ok. 5 min i studzimy.

Zobacz też: kaczka z woka z makaronem ryżowym

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne