Wolno pieczona kaczka z jabłkami i fistaszkami

Doskonałe mięso, pyszne dodatki i sos - wolno pieczona kaczka z jabłkami i fistaszkami to propozycja na orientalną wersję z drobiem w roli głównej. Polecamy też wersję z sosem śliwkowym.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 2 piersi kaczki
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżeczka przyprawy pięciu smaków
  • czerwona ostra papryczka
  • 50 g fistaszków
  • 2 jabłka
  • 5 dymek

Przygotowanie

  1. Skórę na piersiach kaczki nacinamy ostrym nożem w kratkę. Patelnię mocno rozgrzewamy i przez 2–3 min podsmażamy piersi od strony skóry. Osuszamy i układamy w naczyniu do pieczenia.
  2. Miód mieszamy z sosem sojowym i przyprawą pięciu smaków, polewamy mięso. Wstawiamy do zimnego piekarnika, ustawiamy na temp. 80°C i pieczemy 3 godz. Pozostawiamy do wystudzenia w wygaszonym piekarniku.
  3. Papryczkę oczyszczamy z pestek i drobno kroimy. Fistaszki grubo rozgniatamy. Z jabłek usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paseczki. Wystudzone piersi kroimy w plastry.
  4. Podajemy w temperaturze otoczenia, posypane papryką, orzeszkami, udekorowane jabłkami i posiekaną dymką wymieszaną z resztą papryki i orzeszków.
  5. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2016

Wskazówki

Podajmy kaczkę z sosem śliwkowym: 25 dag powideł śliwkowych mieszamy z 1/2 łyżeczki imbiru, 3 łyżkami sosu sojowego, łyżką sherry i po 1/4 łyżeczki cynamonu, ostrej papryki w proszku. Wszystko podgrzewamy ok. 5 min i studzimy.

Zobacz też: kaczka z woka z makaronem ryżowym

kaczka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy