Kapusta czerwona zasmażana - do mięs i drobiu

Smakowita zasmażana czerwona kapusta do mies i drobiu.

Dodany przez:

Kapusta czerwona zasmażana - do mięs i drobiu

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 3.47 z 155 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 1 mała czerwona kapusta
  • 1 czubata łyżka smalcu z kaczki (lmoże być masło lub smalec)
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • sól,pieprz
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka octu 10% lub sok z cytryny
  • 2 łyżki mąki

Przygotowanie

  1. Kapustę cienko pokroić i zalać wzrątkiem , odstawić na 5 min.Odcedzić i zalać gotowaną wodą(wody ma być tyle żeby kapusta była do połowy nakryta)
  2. Dodać sól, cukier,starte na tarce jabłko i gotować aż kapusta zrobi się miękka ale nie rozgotowana.Dodać ocet i pieprz, chwilkę jeszcze gotować, smalec z kaczki rozpuścić w rondelku, dodać pokrojoną bardzo drobno cebulę i zeszklić.
  3. Następnie dodać mąkę i zrobić zasmażkę,wlać do kapusty i mieszając jeszcze chwilkę gotować.
  4. Smacznego.
  5. Doskanała kapusta do mięs i drobiu,polecam.

Wskazówki

A może klasyczna modra kapusta? Sprawdź!

przyprawy warzywa obiad kapusta
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze