Kapusta czerwona zasmażana - do mięs i drobiu

Smakowita zasmażana czerwona kapusta do mies i drobiu.

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4 z 353 głosów)

Składniki:

  • 1 mała czerwona kapusta
  • 1 czubata łyżka smalcu z kaczki (lmoże być masło lub smalec)
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • sól,pieprz
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka octu 10% lub sok z cytryny
  • 2 łyżki mąki

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Kapustę cienko pokroić i zalać wzrątkiem , odstawić na 5 min.Odcedzić i zalać gotowaną wodą(wody ma być tyle żeby kapusta była do połowy nakryta)
  • Dodać sól, cukier,starte na tarce jabłko i gotować aż kapusta zrobi się miękka ale nie rozgotowana.Dodać ocet i pieprz, chwilkę jeszcze gotować, smalec z kaczki rozpuścić w rondelku, dodać pokrojoną bardzo drobno cebulę i zeszklić.
  • Następnie dodać mąkę i zrobić zasmażkę,wlać do kapusty i mieszając jeszcze chwilkę gotować.
  • Smacznego.
  • Doskanała kapusta do mięs i drobiu,polecam.

Porady

A może klasyczna modra kapusta? Sprawdź!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy