Kapusta czerwona zasmażana to klasyka polskiej kuchni i doskonały dodatek do wielu dań. Nie wymaga wielu składników, ani długiego przygotowania. Jako dodatek do obiadu ożywi ona kolorystykę talerza. Zobaczcie jak zrobić zasmażaną kapustę, aby wyszła idealnie!
istock
(średnia 3.96 z 378 głosów)
Czerwona kapusta zasmażana jest bardzo prosta w przygotowaniu. Warzywo drobno siekamy, a następnie zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut, aby zmiękło. Po chwili odcedzamy, wrzucamy kapustę do garnka i ponownie zalewamy wodą, tak aby przykryła całą kapustę.
Do garnka z kapustą dodajemy sól, cukier oraz starte na tarce jabłko. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu tak długo, aż kapusta zmięknie, ale nie będzie całkowicie rozgotowana. Ugotowaną kapustę doprawiamy octem, solą i pieprzem. Kapusta morda na ciepło sporo zawdzięcza pysznej zasmażce. Na patelni rozpuszczamy smalec z kaczki i smażymy na nim pokrojoną drobno cebulkę. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy na patelnie mąkę i robimy zasmażkę. Wszystko dodajemy do ugotowanej kapusty, mieszamy i jeszcze chwile gotujemy, aby wszystkie smaki się połączyły.
Kalorie: 102
Węglowodany: 6
Tłuszcz: 8
Białko: 1
Porady
- Kapusta czerwona zasmażana w wersji wegetariańskiej będzie równie pyszna. Wystarczy zamienić smalec na taką samą ilość masła. Jeśli chcemy przygotować wersję wegańską tego dania, należy zastąpić masło olejem rzepakowym lub innym roślinnym tłuszczem.
- Ocet w przepisie można zastąpić sokiem z cytryny.
- Czerwona kapusta zasmażana może być serwowana z dodatkiem mięsa. Razem z cebulką można przygotować skwarki z boczku. Tłuszcz, który się wytopi z mięsa będzie świetną bazą do zasmażki.
Jak zrobić kapustę zasmażaną? Główkę kapusty należy pociąć na ćwiartki, a następnie drobno posiekać. Paseczki warzywa należy zalać wrzątkiem i po chwili odcedzić. Dzięki temu kapusta czerwona zasmażana będzie bardziej miękka. Kapustę gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem soli, cukru i startym jabłkiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i octem. Następnie przygotowujemy zasmażkę ze smalcu, cebulki i odrobiny mąki. Całość należy połączyć, kapusta czerwona gotowana jest gotowa do padania na stół. Jeśli przy podgrzewaniu będziemy mieć problem z grudkami ciasta z zasmażki warto do modrej kapusty dodać trochę wody. Dzięki temu zasmażka stanie się bardziej płynna i będzie scalać całe danie.
Kapusta czerwona zasmażana idealnie nada się na obiad! Dobrze sprawdzi się z białymi delikatnymi mięsami – np. z pulpetami z indyka czy kotletami po szwajcarsku z piersi kurczaka. Do tego zestawu dobrze będą pasować młode ziemniaczki z koperkiem i masłem. Przepis na pyszny wiosenny obiad gotowy! Kapusta czerwona zasmażana komponuje się z kluskami śląskimi. Na wyjątkowe okazję warto podać ją jako dodatek do pieczonej kaczki, np. kaczki pieczonej z cykorią, lub gęsi, np. gęsi pieczonej z jabłkiem. Kapusta morda zasmażana to atrakcyjny i tradycyjny akcent na talerzu.
Komentarze