Kapusta czerwona zasmażana

Kapusta czerwona zasmażana to klasyka polskiej kuchni i doskonały dodatek do wielu dań. Nie wymaga wielu składników, ani długiego przygotowania. Jako dodatek do obiadu ożywi ona kolorystykę talerza. Zobaczcie jak zrobić zasmażaną kapustę, aby wyszła idealnie!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

kapusta zasmażana

Czas przygotowania:
30min.
Kalorie:
102 kcal
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 3.96 z 378 głosów)

Kapusta czerwona zasmażana - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • krojenie-kapusty 1.

    Czerwona kapusta zasmażana jest bardzo prosta w przygotowaniu. Warzywo drobno siekamy, a następnie zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut, aby zmiękło. Po chwili odcedzamy, wrzucamy kapustę do garnka i ponownie zalewamy wodą, tak aby przykryła całą kapustę. 

  • kapusta-smazona 2.

    Do garnka z kapustą dodajemy sól, cukier oraz starte na tarce jabłko. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu tak długo, aż kapusta zmięknie, ale nie będzie całkowicie rozgotowana. Ugotowaną kapustę doprawiamy octem, solą i pieprzem. Kapusta morda na ciepło sporo zawdzięcza pysznej zasmażce. Na patelni rozpuszczamy smalec z kaczki i smażymy na nim pokrojoną drobno cebulkę. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy na patelnie mąkę i robimy zasmażkę. Wszystko dodajemy do ugotowanej kapusty, mieszamy i jeszcze chwile gotujemy, aby wszystkie smaki się połączyły.

Kalorie: 102

Węglowodany: 6

Tłuszcz: 8

Białko: 1

Porady

  • Kapusta czerwona zasmażana w wersji wegetariańskiej będzie równie pyszna. Wystarczy zamienić smalec na taką samą ilość masła. Jeśli chcemy przygotować wersję wegańską tego dania, należy zastąpić masło olejem rzepakowym lub innym roślinnym tłuszczem.
  • Ocet w przepisie można zastąpić sokiem z cytryny.
  • Czerwona kapusta zasmażana może być serwowana z dodatkiem mięsa. Razem z cebulką można przygotować skwarki z boczku. Tłuszcz, który się wytopi z mięsa będzie świetną bazą do zasmażki.
     

Notka redakcyjna

Jak zrobić kapustę zasmażaną?

Jak zrobić kapustę zasmażaną? Główkę kapusty należy pociąć na ćwiartki, a następnie drobno posiekać. Paseczki warzywa należy zalać wrzątkiem i po chwili odcedzić. Dzięki temu kapusta czerwona zasmażana będzie bardziej miękka. Kapustę gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem soli, cukru i startym jabłkiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i octem. Następnie przygotowujemy zasmażkę ze smalcu, cebulki i odrobiny mąki. Całość należy połączyć, kapusta czerwona gotowana jest gotowa do padania na stół. Jeśli przy podgrzewaniu będziemy mieć problem z grudkami ciasta z zasmażki warto do modrej kapusty dodać trochę wody. Dzięki temu zasmażka stanie się bardziej płynna i będzie scalać całe danie.

Kapusta zasmażana – z czym podawać?

Kapusta czerwona zasmażana idealnie nada się na obiad! Dobrze sprawdzi się z białymi delikatnymi mięsami – np. z pulpetami z indyka czy kotletami po szwajcarsku z piersi kurczaka. Do tego zestawu dobrze będą pasować młode ziemniaczki z koperkiem i masłem. Przepis na pyszny wiosenny obiad gotowy! Kapusta czerwona zasmażana komponuje się z kluskami śląskimi. Na wyjątkowe okazję warto podać ją jako dodatek do pieczonej kaczki, np. kaczki pieczonej z cykorią, lub gęsi, np. gęsi pieczonej z jabłkiem. Kapusta morda zasmażana to atrakcyjny i tradycyjny akcent na talerzu. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy