Filet z kaczki ze śliwkami

Filet z kaczki ze śliwkami to proste, wykwintne i pełne smaku danie. Wypróbuj przepis na filet z kaczki ze śliwkami.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 4 filety z piersi kaczki
  • sól
  • pieprz
  • 300 g śliwek, bez pestek
  • 1–2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 1/4 kostki bulionowej drobiowej
  • 30 ml śliwowicy (niekoniecznie)
  • 50 g zimnego masła

Przygotowanie

  1. Skórę na piersi kaczki nacinamy pod ukosem w kratkę, używając ostrego noża.
  2. Filet kładziemy skórą do dołu na gorącej patelni, bez dodawania tłuszczu. Smażymy przez 5 min na dużym ogniu, oprószamy solą i pieprzem. Odwracamy i smażymy przez 3 min, przyprawiamy z drugiej strony. Zdejmujemy z patelni, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 220°C na 10–12 min. Przekładamy na talerz, przykrywamy folią aluminiową i pozostawiamy, aby mięso odpoczęło.
  3. Większość tłuszczu z patelni odlewamy, ale nie wycieramy jej. Wrzucamy śliwki i rozmaryn, podsmażamy przez 2–3 min, jednocześnie mieszając. Zdejmujemy je z patelni i utrzymujemy w cieple. Kostkę drobiową rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody wymieszanej z alkoholem. Wlewamy na patelnię, doprowadzamy do wrzenia i za pomocą drewnianej łyżki odzyskujemy z dna patelni soki ze smażenia. Dodajemy małe kawałki zimnego masła, mieszamy, aby sos stał się aksamitny, ew. przyprawiamy. Upieczoną kaczkę kroimy w plastry, układamy na półmisku, obkładamy śliwkami i polewamy sosem. Podajemy natychmiast.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2018.

Wskazówki

Zobacz: keczup śliwkowy


 

 

 

 

 

 

Komentarz redakcji

Chrupiącą skórkę możemy osiągnąć także w piekarniku, a nie tylko smażąc mięso na patelni. Pilnujmy, aby pierś była zanurzona w sosie, a na wierzchu pozostawiamy jedynie skórkę. Dzięki temu będzie się wytapiać, a spływający tłuszcz dodatkowo zabezpieczy mięso przed wysuszeniem.
śliwki kaczka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy