Zapiekanka z kabaczka

Zapiekanka z kabaczka to pomysł na letni obiad dla całej rodziny. Takie lekkie i zdrowe danie idealnie sprawdzi się także jako lunch na wynos lub drugie śniadanie do pudełka. Kolorowe warzywa zapieczone w jajeczno-śmietanowym sosie z serową nutą zachwycą każdego i szybko wejdą na stałe do rodzinnego menu. Jak zrobić zapiekankę z kabaczka i ziemniaków? Zobaczcie nasz prosty przepis krok po kroku!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Zapiekanki

Czas przygotowania:
50min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.47 z 171 głosów)


Zapiekanka z kabaczka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • skladniki-na-zapiekanke 1.

    Przygotowanie składników: Kabaczka, marchewkę oraz ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Obraną cebulę i boczek kroimy w małą kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelnię wrzucamy boczek z cebulą, po chwili dodajemy czosnek  i wszystko razem smażymy aż cebulka się zarumieni. Papryczkę chilli kroimy w cienkie krążki, a natkę pietruszki drobno siekamy.

  • masa-zapiekanka 2.

    Zapiekanka z kabaczka: Starte warzywa mieszamy z jajkami, śmietaną i parmezanem (garść odkładamy na wierzch zapiekanki). Dodajemy wcześniej podsmażoną cebulę z boczkiem i czosnkiem oraz posiekane chilli i natkę pietruszki. Wszystko łączymy na jednolitą masę i doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. 

  • zapiekanka 3.

    Pieczenie: Piekarnik nagrzewamy do temp. 200°C. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i przekładamy do niego masę. Wierzch posypujemy pozostałym parmezanem i pieczemy przez 30–35 min, aż zapiekanka stężeje, a jej wierzch się przyrumieni.

Porady

  • W powyższym przepisie zapiekanka z kabaczka przygotowywana jest w dużym naczyniu żaroodpornym, jednak można ją też przyrządzić w pojedynczych porcjach dla każdego. Wystarczy przelać masę do wysmarowanych masłem kokilek i zapiekać przez około 20 minut w 190 stopniach. 
  • Zapiekanka z kabaczka może być pełnym daniem lub ciekawym zamiennikiem ziemniaków do obiadu. Kawałek takiego warzywnego ciasta pięknie prezentuje się na talerzu i wspaniale pasuje do mięsnej pieczeni czy smażonej ryby. 
  • Wszelkiego rodzaju zapiekanki z kabaczkiem dobrze smakują nie tylko na gorąco, ale również po odgrzaniu, dlatego warto od razu przygotować większą porcję na kilka dni. Tego typu dania, na drugi dzień mają jeszcze lepszą konsystencję i więcej smaku.
  • Zapiekanka z kabaczka i ziemniaków świetnie smakuje w towarzystwie sosu. Może być to po prostu kleks kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego albo domowy sos czosnkowy, koperkowy czy chrzanowy. Do takiego lekkiego dania świetnie będzie pasował także wyrazisty sos tzatziki. 
  • Gorącą zapiekankę najlepiej serwować z lekką sałatką lub surówką ze świeżych warzyw. Kabaczek zapiekany z serem dobrze smakuje też z domowymi przetworami, dlatego najprostszym pomysłem na dodatek będą ogórki kiszone, marynowane buraczki, papryka konserwowa czy wielowarzywna sałatka szwedzka

Jeśli posmakowało ci to danie, koniecznie wypróbuj też przepis na cukinię faszerowaną!

Notka redakcyjna

Zapiekanka z kabaczka — co warto do niej dodać?

Cukinia sama w sobie jest dość delikatna w smaku, dlatego, aby zapiekanka była bardziej wyrazista, niezbędne będą przyprawy, zioła i sosy. Podstawowy zestaw to oczywiście sól i pieprz, a do tego przyda się też sproszkowana papryka (zarówno słodka, ostra, jak i wędzona) i granulowany czosnek. Ciekawej nuty doda gałka muszkatołowa i odrobina curry. Warzywa w jajecznym sosie świetnie podkręcą również sos sojowy, tabasco czy worcestershire. Już kilka ich kropli sprawi, że całe danie nabierze znacznie więcej charakteru. 

Zapiekanka z kabaczka i ziemniaków to baza do wielu kompozycji smakowych, więc można urozmaicać ją przeróżnymi dodatkami według własnego gustu. W wersji mięsnej, do tartej cukinii można dodać boczek, kiełbasę, chorizo czy pokrojoną w paseczki szynkę. Świetnie sprawdzi się tu również podsmażona pierś z kurczaka lub udziec z indyka. Świetnie smakuje też zapiekanka z kabaczka i mięsa mielonego, zarówno tego drobiowego, jak i wieprzowego czy wołowegoZwolennicy dań rybnych mogą natomiast dodać do zapiekanki kawałki łososia (surowego lub wędzonego) lub wykorzystać mrożone filety dorsza, pangi czy mintaja.

Z kolei zapiekanka z kabaczka bez mięsa najlepiej smakuje ze wszelkiego rodzaju serami. Pysznym połączeniem z cukinią będzie między innymi feta, mozzarella czy gouda. Dobrze pasować tu będą też twarde sery, takie jak parmezan, pecorino, grana padano czy cheddar. Tym, którzy lubią wyraziste smaki, polecamy dodać ser pleśniowy typu camembert, brie, gorgonzola czy lazur. Sery warto dodawać zarówno do środka masy jajecznej, jak i posypać nimi wierzch zapiekanki.

Kabaczek — przepisy na inne dania

Potrawy z kabaczka co roku mnożą się w książkach kucharskich i internecie. To warzywo jest wyjątkowo wszechstronnym składnikiem, gdyż sprawdza się zarówno do dań na ciepło, jak i zimno. Zrobimy z niego nie tylko znane i lubiane leczo, ale również sycącą zupę, chrupiące placki, wegetariański tatar, a nawet zdrowe frytki. W szczycie sezonu warto też przygotować kabaczek do słoików. Wyczarujemy z niego wiele przetworów w przeróżnych zalewach. Szczególnie pysznie smakuje cukinia marynowana z curry i kolorowa sałatka z cukinii do słoików.

Choć nie wszyscy o tym wiedzą, to warzywo świetnie sprawdza się również do różnego rodzaju deserów. Co zrobić z kabaczka na słodko? Z tartej cukinii wyczarujemy genialne ciasto cytrynowe, puszyste babeczki, a także idealnie wilgotne brownie czekoladoweWarto też przetestować dżem z cukinii, który idealnie sprawdzi się do naleśników czy na kanapki. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy