REKLAMA

Chorizo

31 przepisów

chorizo

Chorizo – to hiszpańska kiełbasa wytwarzana z wieprzowiny. Tradycyjnie dla jej przygotowania wykorzystuje się przyprawa suszona papryka, dzięki czemu chorizo charakteryzuje się specyficznym, a nawet czasami pikantnym smakiem. W Ameryce Łacińskiej podczas przygotowania chorizo zamiast papryki używa się chili, co sprawia, że ten smakołyk staje się jeszcze ostrzejszy. Zobacz niżej przepis na hiszpańską kiełbasę chorizo i najważniejsze składniki.

Chorizo - przepisy

Co to jest chorizo?

Hiszpańskie chorizo to prosta dojrzewająca kiełbasa, niegdyś robiona powszechnie w każdym domu (ponoć 365 sztuk na potrzeby własne + 50 na wypadek pojawienia się gości), która hiszpańskiego temperamentu doda także nadwiślańskim talerzom i pozwoli zdecydowanie ożywić zwłaszcza jesienną kuchnię.

 

Kiełbasa chorizo – przepis

Kiełbasa chorizo robi się z mięsa wieprzowego (najlepiej z boczkiem), które należy pokroić, wyrobić jak najdokładniej z przyprawami, zostawić na 24 godz., następnie nałożyć do wieprzowych jelit, ukształtować, związać i powiesić w suchym, przewiewnym miejscu na ok. 50 dni.

Z przypraw najczęściej używa się pieprzu, czosnku, kminku, tymianku, cebuli, oregano. Absolutnie niezbędna jest jedna: wędzona papryka pimenton de la vera wytwarzana w hiszpańskiej Estremadurze. Spośród innych papryk tego typu wyróżnia ją unikalny, dymny smak, który powstaje w wyniku wędzenia w dymie dębowym lub z ostrokrzewu.

Zobacz również: Pizza meksykańska z fasolką cayenne

 

Kiełbasa chorizo – rodzaje

Chorizo może być dwóch rodzajów, w zależności od ilości i rodzaju pimenton: dulce (łagodne) i picante (ostre). Różni się również ze względu na jakość i przeznaczenie: vela – najbardziej masowe i przystępne cenowo, używane w codziennej kuchni i jako wędlina; sarta – surowe dojrzewające, do jedzenia jako wędlina i do dań gorących; fresco – surowe, najbardziej aromatyczne, do jedzenia tylko po podgrzaniu, ważny składnik tradycyjnych hiszpańskich potraw jednogarnkowych; iberico – suszone, robione jedynie z mięsa świń rasy iberico, najpopularniejsze jako tapas (przekąska), oraz cular – najbardziej luksusowe, produkowane wyłącznie z szynki (bellota) świń rasy iberico w prowincjach Salamanca i Ávila.

 

Gdzie się produkuje kiełbasa chorizo?

Jeśli na etykiecie znajdziemy nazwę natural lub chasero, to znak, że chorizo pochodzi z małej rodzinnej wytwórni i zostało zrobione najprawdopodobniej ręcznie, według przepisu będącego w użyciu od przynajmniej kilku pokoleń. Surowe chorizo jest też produkowane w Meksyku, Portoryko i Brazylii.

 

Gdzie kupić tradycyjne chorizo?

Miejsce, gdzie będziemy szukać prawdziwą kiełbasę chorizo, zależy od tego, jakiego chorizo potrzebujemy. Jeśli wysokiej jakości, na tapas, powinniśmy go szukać w sieciowych delikatesach specjalizujących się w produktach hiszpańskich.

Najlepsze cular kosztuje ok. 250 zł/1 kg, iberico – ok. 150 zł. Chorizo ze średniej półki to wydatek 50–70 zł/kg. Jeśli potrzebujemy takiego do jajecznicy, zapiekanki czy gulaszu, wystarczy produkt z dyskontu za ok. 25 zł/kg.

 

Przepisy z kiełbasą chorizo

Z czym jeść kiełbasę chorizo? Hiszpańska kiełbasa jest doskonałym dodatkiem do powoli duszonych dań jednogarnkowych z papryką, cebulą, czosnkiem, warzywami strączkowymi, kartoflami, pomidorami, cukinią i wieprzowym mięsem, zwłaszcza boczkiem. Pasuje do omletów i tortilli, szczególnie z dodatkiem pomidorów. W hiszpańskich barach tapas serwuje się je pokrojone w plastry, z kieliszkiem czerwonego lub różowego wina oraz pieczywem maczanym w oliwie, jako pinchos – na bagietce, z dodatkiem serów i innych wędlin, oraz podsmażone na chrupiąco, a następnie uduszone w cydrze.