REKLAMA

Przepisy z serem mozzarella

58 przepisów

mozzarella-iStock

Mozzarella to włoski ser podpuszczkowy wytwarzany z mleka bawolic (mozzarella di buffala). Pochodzi z włoskiego regionu Kampania. Rzadziej z mleka krowiego lub z połączenia obu mlek. W polskich sklepach najczęściej dostaniemy mozzarellę w kulce zalaną serwatką opakowaną w woreczek foliowy. Ser mozzarella to sztandarowy składnik kuchni włoskiej. Dodajemy go do prostej sałatki składającej się z naprzemiennie ułożonych plastrów pomidora, mozzarelli i posypanych świeżymi listkami bazylii. Znanej smakoszom, jako caprese. Mozzarella to ser, który idealnie się topi i rumieni na złoto-brązowy odcień. Stąd stosuje się go, jako dodatek na wierzch pizzy albo wkłada pomiędzy plastry lazanii. Wykorzystując najlepszej, jakości składniki, nawet prosta pizza margerita będzie smakować idealnie. Zobaczcie, jakie przepisy z mozzarellą zebraliśmy dla was.

Jak zrobić mozzarellę?

Aby powstał ser mozzarella należy mleko (oryginalnie bawolic) zaprawić podpuszczką. Gdy białko się zetnie powstałą masę poddaje się procesowi naturalnej fermentacji. Gdy masa dojrzeje zaparza się ją, dzięki czemu staje się sprężysty. Kolejno mozzarella wyciągana jest w długie wałki i porcjuje się je na mniejsze kawałki. Wtedy ostatecznie formuje się kulki sera mozzarella albo zaplata w warkocze. Mozzarella jest jednym z lżejszych serów. Pomimo, że mozzarella w zależności od producenta ma 25-45% tłuszczu to jest jednym z delikatniejszych serów. W 100 g znajdziemy około 250 kcal.

 

Jak podawać mozzarellę?

Ser mozzarella jest pyszny z małą ilością dodatków. Włosi zjadają kulki świeżej mozzarelli posypane świeżo zmielonym pieprzem i polane strużką oliwy z oliwek. Taki zestaw można posypać świeżymi listkami bazylii i zagryzać chrupiącym, gorącym pieczywem. Mozzarella di buffala jest ceniona przez smakoszy przez swój mleczny smak i delikatną konsystencję. Mozzarella będzie idealnym składnikiem tostów z cienko pokrojonymi plastrami szynki prosciutto. Mozzarella to także składnik wspomnianej już sałatki caprese oraz wierzchu pizzy. Przepis na smażoną, panierowaną mozzarellę to także rarytas pochodzący z Italii.

 

Mozzarella – czy jest zdrowa?

Mozzarella to bogate źródło witamin i minerałów. Ciekawostką jest, że pomimo wysokiej zawartości tłuszczu jest on dobrze przyswajalny przez organizm. Wysoka ilość białka buduje mięśnie, ma działanie antybakteryjne a zawartość kwasu linolowego pozwala na szybkie spalanie tkanki tłuszczowej. Mozzarella to ser, który ma sporą ilość wapnia i fosforu. Oba minerały wpływają na budowę kości, w tym zębów. Wystarczające spożycie wapnia i fosforu chroni przed osteoporozą. Wśród minerałów znajdujących się w mozzarelli spotkamy magnez, selen, cynk oraz potas. Spożycie 100 g mozzarelli pokrywa nawet 50 % dziennego zapotrzebowania na te wartości odżywcze. Mozzarella to także źródło witaminy B, A, D i E. Mozzarella jest także polecana kobietom w ciąży. Jej właściwości dobrze wpływają na samopoczucie oczekującej dziecka. Ponadto warto pamiętać, że mozzarella to ser powstający z mleka pasteryzowanego. Zatem jest bezpieczny do spożycia.