REKLAMA

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym to znakomity pomysł na proste, szybkie i sycące danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się w roli obiadu dla całej rodziny. Zamiast mięsa mielonego możemy wykorzystać fileta z kurczaka, boczek bądź kiełbasę. Dobrym pomysłem jest także przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej w wersji wegetariańskiej, np. z tofu wędzonym bądź wyłącznie z warzywami. Do zapiekanki ziemniaczanej możemy wykorzystać mięso mielone wieprzowe, wołowe bądź drobiowe (w zależności od preferencji). Poniżej podajemy prosty przepis na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym, która zawsze się udaje.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne Zapiekanki

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.31 z 239 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    Jeśli używamy batata - zaczynamy od obrania i upieczenia go w piekarniku (180 stopni przez ok. 20 minut)

  • 2.

    Przygotowanie ziemniaków: Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Podsmażamy 10 minut na oleju, mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyjmujemy z patelni.

  • 3.

    Smażenie mięsa i dodatków: Cebulę i marchewkę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso, smażymy, mieszając, aż zmieni kolor. Dodajemy zmiażdżony czosnek, sól, pieprz, chili, gałkę, zioła i przecier pomidorowy. Mieszamy, dusimy 10 minut.

  • 4.

    Pieczenie zapiekanki: Batata i nieobraną cukinię kroimy w plastry. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wkładamy mięso. Przykrywamy plastrami warzyw, układając je dachówkowato na przemian. Posypujemy pieprzem i serem. Pieczemy 30 minut.

Porady

  • do zapiekanki możesz dodać inne dodatki - zrobić zero waste przegląd lodówki - pasują tutaj zarówno pieczarki, jak i czerwona papryka. Jeśli akurat masz resztki tych produktów - dorzucić je do mieszanki
  • batata i cukinię możesz pominąć i wykorzystać więcej ziemniaków (ok 2-3 sztuki więcej, w zależności od rozmiaru)
  • jakie mięso do zapiekanki wybrać? Nada się każdy rodzaj mięsa mielonego - drobiowe, wieprzowe lub wołowe - można też połączyć w równych proporcjach i użyć wieprzowo-wołowe.
  • jako sos do zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym najlepiej sprawdzi się przecier pomidorowy lub passata pomidorowa. Nie może być w niej zbyt dużo płynu, chyba że dobrze odparowujemy przesmażane mięso

Notka redakcyjna

 

Zapiekanka ziemniaczana – pomysły i inspiracje 


Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym to danie jednogarnkowe, które można przygotować z różnymi – w zależności od indywidualnych preferencji – dodatkami. Oprócz ziemniaków możemy do niej dodać również: cukinię, bakłażana, cebulę, pomidory (wcześniej należy obrać je ze skórki), paprykę, marchewkę czy też pieczarki. Ważny jest również składnik mięsny, dzięki któremu nasze danie będzie nieco bardziej sycące – możemy tu wykorzystać mięso mielone (wieprzowe, wołowe bądź drobiowe). Dobrą alternatywą dla niego jest kiełbasa bądź boczek (wówczas nasza zapiekanka ziemniaczana nabierze „chłopskiego” charakteru) czy też pokrojony w kostkę filet z kurczaka. W wegetariańskiej wariacji na temat tradycyjnej zapiekanki ziemniaczanej możemy wykorzystać tofu - naturalne bądź wędzone. 


Przygotowując zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym dla całej rodziny, nie należy zapominać o przyprawach, które nadają całości smaku. Podstawą jest oczywiście: sól i pieprz, ale warto dodać również: gałkę muszkatołową, zioła prowansalskie oraz sproszkowaną paprykę – ostrą i słodką. Do chłopskiej zapiekanki ziemniaczanej (tj. z kiełbasą bądź z boczkiem) warto dodać także kminek. 


Ważnym składnikiem zapiekanki ziemniaczanej z mięsem mielonym jest również sos – dzięki niemu nie jest ona sucha. Najpopularniejszym sosem do tego dania jest oczywiście sos pomidorowy, przygotowany na bazie pomidorów z puszki bądź passaty pomidorowej (ewentualnie możemy użyć świeżych pomidorów, wcześniej należy je jednak sparzyć i obrać ze skórki). Oprócz tego do zapiekanki ziemniaczanej możemy użyć też sosu śmietanowego (przygotowanego na bazie słodkiej śmietanki) bądź beszamelu. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy