Przepisy z łososiem

3 kolekcji przepisów

70 przepisów

iStock-losos-surowy-min

Łosoś często nazywany jest królem ryb, a wiele osób bardzo ceni sobie jego smak. Może być on zarówno szybkim obiadem na co dzień, wykwintną kolacją na specjalne okazje, czy też szybką przekąską. Jak przyrządzić łososia? Nie jest to wcale trudne, a możliwości jest bardzo wiele. Można go upiec, usmażyć, grillować lub ugotować na parze. Sam w sobie jest bardzo smaczny, dobrze komponuje się też z różnymi dodatkami i przyprawami.

W naszych sklepach można kupić łososia bałtyckiego, łososia pacyficznego a także łososia norweskiego. Dostępny jest w formie świeżej, mrożonej, wędzonej, a także jako konserwa. Dania z łososia są coraz bardziej popularne. Ta ryba sprawdza się zarówno na ciepło, jak i na zimno, może być daniem głównym, przystawką, składnikiem sałatki lub farszu, można z niego przyrządzić pastę na kanapkę, czy dodać do makaronu.

Ciekawym pomysłem na świąteczny stół, albo okolicznościową imprezę może być mortadela z łososia, faszerowane jajka z łososiem albo rolada z łososiem. Jest to też jedna z ryb, które mogą być składnikiem sushi. Wiele osób zastanawia się jaki łosoś do sushi będzie najlepszy. Oczywiście wiele zależy od naszej inwencji i upodobań, ale według niektórych jedynie łosoś oceaniczny jest właściwy dla tej potrawy.

Łosoś: wartości odżywcze

Łosoś jest jedną z najtłustszych ryb morskich, co niewątpliwie jest jego zaletą. To bardzo dobre źródło białka i aminokwasów. Przede wszystkim jednak dostarcza on cennych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym wielonienasyconych kwasów omega-3 i omega-6, które mają swój udział w zapobieganiu zawałom serca, działają antynowotworowo, poprawiają krążenie i działają przeciwzapalnie. Dodatkowo łosoś jest rybą bogatą w witaminę D, która wzmacnia kości, a także w witaminy z grupy B, witaminy A i E oraz cenne minerały takie jak jod, selen i żelazo. Po łososia powinny sięgać osoby z chorą tarczycą, sercem i układem krwionośnym. Polecany jest również cukrzykom.

Łosoś: czy jest zdrowy?

Wiele osób zastanawia się czy łosoś jest zdrowy. Jego zwolennicy uważają go za jedną z najzdrowszych ryb i podkreślają liczne wartości odżywcze i cenne dla zdrowia składniki, jakie można znaleźć w łososiu. Przeciwnicy ostrzegają przed zanieczyszczeniami i szkodliwą rtęcią, które ta ryba może w sobie kumulować. Prawda jest taka, że wiele zależy od tego w jakim środowisku łosoś żyje, a jeśli pochodzi z hodowli, ma też spore znaczenie jaką paszą był karmiony. Najłatwiej dostępny i najtańszy łosoś norweski, swój głęboki kolor często zawdzięcza właśnie sztucznym paszom. Nie jest to najzdrowsza opcja. Wybierając łososia warto czytać etykiety i nie sugerować się jedynie najniższą ceną. Najwięcej wartościowych składników znajduje się w dziko żyjącym łososiu pacyficznym. Wszystkie rodzaje łososia mogą zawierać zanieczyszczenia, jednak ich ilości są znikome i nie stanowią zagrożenia dla zdrowia, a ryby trafiające do sklepów są pod tym kątem szczegółowo badane.

Łosoś: pomysły na obiad

Łosoś daje wiele możliwości wyczarowania pysznego obiadu w krótkim czasie. Najprostszy do przyrządzenia jest pieczony łosoś, który może być podany saute lub z dodatkiem różnych warzyw i przypraw. Doskonałym i nieskomplikowanym daniem jest również łosoś w cieście francuskim. Można też usmażyć go na patelni w panierce lub w cieście. Łososia, zarówno podduszonego, jak i wędzonego można potraktować jako farsz dodając do niego np. mascarpone lub fetę i przygotować naleśniki nadziewane łososiem, które mogą być podawane zarówno na ciepło, jak i na zimno. Oryginalnym pomysłem jest jagouleh z łososiem. Jest to sycące danie na bazie kaszy jaglanej, nawiązujące do kuchni marokańskiej. Poza tym kawałki łososia można z powodzeniem dodawać do takich dań jak zapiekanki, risotto czy makarony w różnych wydaniach.

Łosoś: z czym podać?

Upieczony lub uduszony filet z łososia jako danie obiadowe może być podawany z puree ziemniaczanym lub ugotowanym na sypko ryżem. Świetnym uzupełnieniem takiego zestawu będą brokuły. Wybornie smakuje też łososiowy filet polany sosem. Najlepiej komponują się z nim delikatne, jasne sosy na bazie śmietany lub jogurtu naturalnego. Dobrym pomysłem będą też sosy serowe, do których można dodać zarówno łagodne sery, jak i te ostrzejsze, jak np. z niebieską pleśnią. Nieco lżejszą wersją, np. na wykwintną kolację lub lunch, może być grillowany łosoś podany z lekką sałatką. Doskonałym uzupełnieniem takiego posiłku będzie kieliszek wina. Jakie wino do łososia? Zgodnie z ogólnie przyjętą zasadą, do ryb podaje się białe, wytrawne lub półwytrawne wina. Jako, że łosoś jest tłustą i bardzo wyrazistą w smaku rybą, idealne będą nieco cięższe, beczkowe wina.

Jak przyprawić łososia?

Dobry łosoś nie wymaga intensywnych przypraw. Filet posypany jedynie solą i pieprzem, a po usmażeniu, upieczeniu czy uduszeniu skropiony sokiem z cytryny, będzie zachwycać swoim głębokim, naturalnym smakiem. Oczywiście można też iść o krok dalej i znaleźć przepis na łososia, w którym ryba będzie przyprawiona intensywniej. Do przypraw, które idealnie komponują się z łososiem i podkreślają jego smak, należy rozmaryn, estragon, koperek, natka pietruszki oraz czosnek. Orientalnego smaku łososiowi nada odrobina kolendry, imbir albo sok z limonki.