Przepisy z łososiem

3 kolekcji przepisów

154 przepisów

Łosoś często nazywany jest królem ryb, a wiele osób bardzo ceni sobie jego smak. Może być on zarówno szybkim obiadem na co dzień, wykwintną kolacją na specjalne okazje, czy też szybką przekąską. Jak przyrządzić łososia? Nie jest to wcale trudne, a możliwości jest bardzo wiele. Można go upiec, usmażyć, grillować lub ugotować na parze. Sam w sobie jest bardzo smaczny, dobrze komponuje się też z różnymi dodatkami i przyprawami.

Przepisy z łososiem

Poziom trudności: Łatwy Czas przygotowania: 40 min.
Jagouleh z łososiem

Jagouleh z łososiem to sycący pomysł na szybki obiad na bazie kaszy jaglanej. Przepis nawiązuje do marokańskiej sałatki tabbouleh. Dania przygotowywanego na bazie kaszy bulgur lub kuskus. Posiłek idealnie nada się jako przekąska w ramach lunchu do pracy. Spróbujcie naszego przepisu na jagouleh z łososiem. 

mojegotowanie

Jagouleh z łososiem

W naszych sklepach można kupić łososia bałtyckiego, łososia pacyficznego a także łososia norweskiego. Dostępny jest w formie świeżej, mrożonej, wędzonej, a także jako konserwa. Dania z łososia są coraz bardziej popularne. Ta ryba sprawdza się zarówno na ciepło, jak i na zimno, może być daniem głównym, przystawką, składnikiem sałatki lub farszu, można z niego przyrządzić pastę na kanapkę, czy dodać do makaronu.

Ciekawym pomysłem na świąteczny stół, albo okolicznościową imprezę może być mortadela z łososia, faszerowane jajka z łososiem albo rolada z łososiem. Jest to też jedna z ryb, które mogą być składnikiem sushi. Wiele osób zastanawia się jaki łosoś do sushi będzie najlepszy. Oczywiście wiele zależy od naszej inwencji i upodobań, ale według niektórych jedynie łosoś oceaniczny jest właściwy dla tej potrawy.

Łosoś: wartości odżywcze

Łosoś jest jedną z najtłustszych ryb morskich, co niewątpliwie jest jego zaletą. To bardzo dobre źródło białka i aminokwasów. Przede wszystkim jednak dostarcza on cennych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym wielonienasyconych kwasów omega-3 i omega-6, które mają swój udział w zapobieganiu zawałom serca, działają antynowotworowo, poprawiają krążenie i działają przeciwzapalnie. Dodatkowo łosoś jest rybą bogatą w witaminę D, która wzmacnia kości, a także w witaminy z grupy B, witaminy A i E oraz cenne minerały takie jak jod, selen i żelazo. Po łososia powinny sięgać osoby z chorą tarczycą, sercem i układem krwionośnym. Polecany jest również cukrzykom.

Łosoś: czy jest zdrowy?

Wiele osób zastanawia się czy łosoś jest zdrowy. Jego zwolennicy uważają go za jedną z najzdrowszych ryb i podkreślają liczne wartości odżywcze i cenne dla zdrowia składniki, jakie można znaleźć w łososiu. Przeciwnicy ostrzegają przed zanieczyszczeniami i szkodliwą rtęcią, które ta ryba może w sobie kumulować. Prawda jest taka, że wiele zależy od tego w jakim środowisku łosoś żyje, a jeśli pochodzi z hodowli, ma też spore znaczenie jaką paszą był karmiony. Najłatwiej dostępny i najtańszy łosoś norweski, swój głęboki kolor często zawdzięcza właśnie sztucznym paszom. Nie jest to najzdrowsza opcja. Wybierając łososia warto czytać etykiety i nie sugerować się jedynie najniższą ceną. Najwięcej wartościowych składników znajduje się w dziko żyjącym łososiu pacyficznym. Wszystkie rodzaje łososia mogą zawierać zanieczyszczenia, jednak ich ilości są znikome i nie stanowią zagrożenia dla zdrowia, a ryby trafiające do sklepów są pod tym kątem szczegółowo badane.

Łosoś: pomysły na obiad

Łosoś daje wiele możliwości wyczarowania pysznego obiadu w krótkim czasie. Najprostszy do przyrządzenia jest pieczony łosoś, który może być podany saute lub z dodatkiem różnych warzyw i przypraw. Doskonałym i nieskomplikowanym daniem jest również łosoś w cieście francuskim. Można też usmażyć go na patelni w panierce lub w cieście. Łososia, zarówno podduszonego, jak i wędzonego można potraktować jako farsz dodając do niego np. mascarpone lub fetę i przygotować naleśniki nadziewane łososiem, które mogą być podawane zarówno na ciepło, jak i na zimno. Oryginalnym pomysłem jest jagouleh z łososiem. Jest to sycące danie na bazie kaszy jaglanej, nawiązujące do kuchni marokańskiej. Poza tym kawałki łososia można z powodzeniem dodawać do takich dań jak zapiekanki, risotto czy makarony w różnych wydaniach.

Łosoś: z czym podać?

Upieczony lub uduszony filet z łososia jako danie obiadowe może być podawany z puree ziemniaczanym lub ugotowanym na sypko ryżem. Świetnym uzupełnieniem takiego zestawu będą brokuły. Wybornie smakuje też łososiowy filet polany sosem. Najlepiej komponują się z nim delikatne, jasne sosy na bazie śmietany lub jogurtu naturalnego. Dobrym pomysłem będą też sosy serowe, do których można dodać zarówno łagodne sery, jak i te ostrzejsze, jak np. z niebieską pleśnią. Nieco lżejszą wersją, np. na wykwintną kolację lub lunch, może być grillowany łosoś podany z lekką sałatką. Doskonałym uzupełnieniem takiego posiłku będzie kieliszek wina. Jakie wino do łososia? Zgodnie z ogólnie przyjętą zasadą, do ryb podaje się białe, wytrawne lub półwytrawne wina. Jako, że łosoś jest tłustą i bardzo wyrazistą w smaku rybą, idealne będą nieco cięższe, beczkowe wina.

Jak przyprawić łososia?

Dobry łosoś nie wymaga intensywnych przypraw. Filet posypany jedynie solą i pieprzem, a po usmażeniu, upieczeniu czy uduszeniu skropiony sokiem z cytryny, będzie zachwycać swoim głębokim, naturalnym smakiem. Oczywiście można też iść o krok dalej i znaleźć przepis na łososia, w którym ryba będzie przyprawiona intensywniej. Do przypraw, które idealnie komponują się z łososiem i podkreślają jego smak, należy rozmaryn, estragon, koperek, natka pietruszki oraz czosnek. Orientalnego smaku łososiowi nada odrobina kolendry, imbir albo sok z limonki.

Artykuły powiązane

tempura-slider
29.05.2020

Tempura – sztuka przygotowania dań

Japończycy uwielbiają przyrządzać w ten sposób warzywa, ryby czy owoce morza, obtoczone w delikatnym cieście i smażone w głębokim tłuszczu. Tempura zachowuje smak produktów, nadając im przyjemną chrupkość. Jak zrobić w ją w domu? Tempura w naszym poradniku gotowania nie będzie mieć przed Wami tajemnic!

jaksmazyc-slider
27.05.2020

Jak usmażyć rybę? Praktyczny poradnik gotowania

Dobrze usmażona ryba to zdrowy rarytas dla całej rodziny. Czasem można jednak nieświadomie popełnić prosty błąd, który spowoduje, że ryba z patelni zrobi się sucha albo zacznie się rozpadać. Czy da się tego uniknąć? Oczywiście. Poznaj nasze rady w cyklu Poradnik Gotowania, jak usmażyć rybę.

Zdrowe śniadanie
31.03.2020

Jak wzmocnić odporność? Dietetyk poleca naturalne sposoby

O odporność powinniśmy dbać cały rok. Pomoże w tym przede wszystkim zbilansowana, przemyślana dieta. Dr Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny, podpowiada, jak dodatkowo możemy wzmacniać odporność, aby cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem. Ekspertka poleca m.in. przepis na syrop z cebuli, czyli babciny odświeżony trik, a także przepis na sok imbirowy, czyli gwiazdę ostatnich sezonów w temacie odporności. W jakie inne produkty warto się zaopatrzyć? O tym w poradniku poniżej.

mrozenie
15.03.2020

Zapasy jedzenia w domu - jak przechowywać chleb, jak mrozić ser i co zrobić z warzywami

Zapasy jedzenia w domu to aktualna sytuacja, która dotyczy wielu polskich domów ze względu na panującą pandemię. Wielu z nas w panice kupiło mnóstwo produktów spożywczych. Co dalej? Co zrobić, kiedy zostaniemy w domu z mnóstwem produktów o różnym terminie ważności? Jak uniknąć marnowania jedzenia i jak maksymalnie przedłużyć termin do spożycia niektórych z nich?

Dieta zgodna z grupą krwi
17.02.2020

Dieta zgodna z grupą krwi

Jeśli nie możesz schudnąć, mimo najszczerszych chęci, zacznij jeść to, co dyktuje ci twoja grupa krwi. W niej zapisany jest najlepszy dla ciebie sposób odżywiania, przekazany w genach przez prapraprzodków.

kolacja-slider
09.02.2020

Romantyczna kolacja we dwoje. Z tymi przepisami się uda!

Czy randka może zacząć się w kuchni? Zdecydowanie tak! Wystarczy kilka chwil i dobry przepis, aby powstała szybka kolacja dla dwojga. Idealna na Walentynki lub inną specjalną, romantyczną okazję. A jeśli łączy Was pasja do gotowania, to tym bardziej kolacja we dwoje może być wspólnym dziełem. Sprawdźcie, jaki przepis na romantyczną kolację będzie dobry dla Was i o czym warto pamiętać, aby wszystko poszło zgodnie z planem.

Książka na walentynki - przepisy dla drugiej połówki
31.01.2020

Książka na walentynki - dania i desery, które oczarują drugą połówkę!

Romantyczna kolacja i nie tylko wymagają specjalnej oprawy. Popularność kolacji przy świecach dla dwojga wzrasta w okolicach Walentynek. Oczywiście możemy wybrać się do ulubionej restauracji, ale jeszcze lepiej ugotować coś w domu. Przyda się do tego książka na walentynki, a z niej dania i desery, które przysłowiowo poprowadzą nas przez żołądek do serca wybranka lub wybranki. Książka kucharska to też pomysł na Walentynki, szczególnie dla osób, które lubią gotować i smakować wyjątkowe dania. Sprawdźcie nasze zestawienie w cyklu Kulturalnie kulinarnie , jaka książka na Walentynki będzie strzałem w dziesiątkę.

łosoś
13.02.2018

Szybki obiad z łososia i rukoli

Lubimy łososia za wyjątkowy smak i piękny kolor. Z rukolą będzie pyszny!

ryby_biedronka
26.03.2015

O sztuce wędzenia ryb

Wędzone, aromatyczne ryby to przysmak wielu Polaków, którzy sięgają po nie na co dzień, a także podczas świąt i innych uroczystości. Jednak niewielu zdaje sobie sprawę, że sposoby wędzenia – te najdoskonalsze i naturalne – nie zmieniły się w zasadzie od stuleci.