Brownie z cukinii bez mąki

Lubimy zdrowe słodycze, ponieważ możemy je jeść bez wyrzutów sumienia. Ciasto jest słodkie i bardzo wilgotne, a lista składników zaskoczy niejedną osobę . W tym brownie z cukinii nie ma ani grama mąki, ale są za to świeże warzywa, owoce i migdały. Fit brownie z cukinii to dobry pomysł na lekki i zdrowy podwieczorek. Sprawdźcie nasz przepis!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Ciasta brownie Desery

Czas przygotowania:
1godz. 10min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.37 z 201 głosów)


Kroki przygotowania:

  • kakao-iStock-min (1) 1.

    Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Tortownicę o śr. ok. 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, ranty muskamy olejem. Do malaksera wrzucamy kawałki dojrzałego banana, dokładamy 2 czubate łyżki masła migdałowego, kakao i proszek do pieczenia, syrop klonowy (lub miód) oraz jajka. Miksujemy na jednolitą masę na brownie z cukinii. Następnie łączymy ją ze średniej wielkości cukinią startą na grubych oczkach.

  • miod-iStock-min 2.

    Migdały mielimy na drobny proszek przypominający mąkę. Mączkę migdałową mieszamy z masą z cukinią, przelewamy do formy, pieczemy 50–55 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest gotowe (powinien wyjść suchy). Brownie z cukinii bez mąki przechowujemy w lodówce, do 3 dni.

Porady

  • Syrop klonowy możemy zastąpić miodem. 
  • Brownie z cukinii fit można polać stopioną gorzką czekoladą (samą albo wymieszaną z łyżką masła migdałowego lub orzechowego), udekorować posiekanymi migdałami i pestkami granatu. Tak prezentujące się ciasto będzie gwiazdą każdego spotkania.
  • Warzywa to wdzięczny składnik ciast – podobne brownie można zrobić z marchewki, buraków, batatów. 
     

Notka redakcyjna

Jak zrobić brownie z cukinii?

Brownie z cukinii to zdrowsza wersja czekoladowego, wilgotnego ciasta z Ameryki. Przepis na brownie jest nieskomplikowany, a jego wyraźny, kakaowy smak zyskał licznych zwolenników na całym świecie. Jakie są sposoby na wilgotne brownie? Brownie powinno mieć stosunkowo niewiele mąki i sporo masła i czekolady. Ciasto powinno być pieczone krótko, maksymalnie 30 minut. W przypadku ciast z warzywami, np. brownie z cukinii, ten czas będzie dłuższy. Inną sztuczką, aby porodzić sobie ze zbyt suchym ciastem jest dodanie do niego musu jabłkowego. To zakalcowate, zbite ciasto świetnie smakuje, gdy jego bazą jest jakieś warzywo. Jak zrobić brownie z cukinii? Banan, masło migdałowe, kakao, proszek do pieczenia miksujemy, a następnie mieszamy ze startą na dużych oczkach cukinią. W robocie kuchennym przygotowujemy mączkę migdałową mieląc migdały na wysokich obrotach na drobny pył. Migdały można uprażyć przed mieleniem. Nie trzeba ich obierać, jednak mączka będzie mieć wtedy lekko gorzki smak. Następnie, aby przygotować brownie z cukinii i banana mieszamy mączkę z masą z cukinią, wylewamy na tortownicę i pieczemy 50-55 minut.

Brownie z cukinii to jeden z kilku pomysłów na ciasta z warzywną bazą. Polecamy uwadze również pyszne brownie z fasolą oraz brownie ze słodkich ziemniaków. Jeśli nie lubimy ciemnej czekolady, być może interesującą opcją okaże się ciasto blondie – wilgotny placek z białą czekoladą. 

Ile kalorii ma brownie z cukinii?

Warzywa są wdzięczną bazą do wszelkich wypieków. Brownie czekoladowe z cukinii jest słodkim podwieczorkiem idealnym dla osób liczących kalorie. Nie bez powodu mówi się o nim jak o fit brownie z cukinii. Jeden kawałek brownie bez polewy zawiera ok. 160 kcal; z polewą – ok. 200 kcal. Nie jest to dużo, ponieważ dla porównania jeden kawałek standardowego, mocno czekoladowego brownie, ma aż 300-350 kcal. Browinie z cukinii i banana jest mniej kaloryczne dzięki zamienieniu cukru na syrop klonowy oraz wykluczeniu z przepisy mąki pszennej.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy