Brownie z cukinii

Brownie z cukinii nie ma ani grama mąki, ani cukru, ale za to wypełnione jest warzywami, owocami i migdałami. Smakiem nie odbiega od tradycyjnej wersji, a do są to zdrowe słodycze, które możemy je jeść bez wyrzutów sumienia. Ciasto jest słodkie i bardzo wilgotne, a lista składników zaskoczy niejedną osobę. To dobry pomysł na lekki podwieczorek lub śniadanie we włoskim stylu. Podajemy sprawdzony przepis na brownie z cukinii fit.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasta brownie

Czas przygotowania:
1godz. 10min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.38 z 205 głosów)

Brownie z cukinii - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie: piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Średniej wielkości cukinie myjemy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Tortownicę o śr. ok. 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, ranty muskamy olejem. Migdały mielimy na drobny proszek przypominający mąkę. Banana obieramy ze skórki.

  • 2.

    Brownie z cukinii – przepis: do malaksera wrzucamy kawałki dojrzałego banana, dokładamy 2 czubate łyżki masła migdałowego, kakao i proszek do pieczenia, syrop klonowy (lub miód) oraz jajka. Miksujemy na jednolitą masę. Mączkę migdałową mieszamy z masą, dodajemy cukinie, mieszamy. Całość przelewamy do formy, pieczemy 50–55 minut, w temperaturze 160°C. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest gotowe (powinien wyjść suchy). Brownie z cukinii przechowujemy w lodówce, do 3 dni.

Porady

  • Do brownie z cukinii dodajemy syrop klonowy, ale bez problemu możemy zastąpić go daktylowym lub z agawy bądź miodem. Sprawdzi się też erytrol, który w zasadzie nie ma kalorii.
  • Brownie z cukinii fit można polać stopioną gorzką czekoladą (samą albo wymieszaną z łyżką masła migdałowego lub orzechowego), udekorować posiekanymi migdałami i pestkami granatu. Tak prezentujące się ciasto będzie gwiazdą każdego spotkania.
  • Warzywa to nieoczywisty, ale bardzo cenny składnik ciast – podobne brownie można zrobić z marchewki, buraków, batatów, a nawet fasoli.
  • Brownie z cukinii nie ma w składzie mąki, dlatego to świetna propozycja dla osób na diecie bezglutenowej. A jeśli użyjemy zamiennika jajek to będzie to również deser wegański.
  • Migdały można uprażyć przed mieleniem. Nie trzeba ich obierać, jednak mączka będzie mieć wtedy lekko gorzki smak.

Notka redakcyjna

Brownie z cukinii – na to zwróć uwagę

Brownie z cukinii to zdrowsza wersja czekoladowego, wilgotnego ciasta z Ameryki. Przepis jest prosty, a jego wyraźny, kakaowy smak zyskał licznych zwolenników na całym świecie. Musi być wilgotne, bo inaczej będzie to zwykły wypiek czekoladowy. Jak tego dokonać? Do masy dodajemy niewielką ilość mąki, za to sporo masła i czekolady. Ciasto powinno być pieczone krótko, maksymalnie 30 minut. W przypadku wersji z warzywami, np. brownie z cukinii, ten czas będzie dłuższy. Inną sztuczką, żeby poradzić sobie ze zbyt suchym ciastem jest dodanie do niego musu jabłkowego. To zakalcowate, zbite ciasto świetnie smakuje, gdy jego bazą jest jakieś warzywo.


Brownie z cukinii to jeden z kilku pomysłów na ciasta z warzywną bazą. Polecamy uwadze również pyszne brownie z fasolą oraz brownie ze słodkich ziemniaków.


Ile kalorii ma brownie z cukinii?

Warzywa są wdzięczną bazą do wszelkich wypieków. Brownie czekoladowe z cukinii jest słodkim podwieczorkiem idealnym dla osób liczących kalorie. Nie bez powodu mówi się o nim jak o fit brownie z cukinii. Jeden kawałek bez polewy zawiera ok. 160 kcal; z polewą – ok. 200 kcal. Nie jest to dużo, ponieważ dla porównania jeden kawałek standardowego, mocno czekoladowego, ma aż 300-350 kcal. Browinie z cukinii i banana jest mniej kaloryczne dzięki zamienieniu cukru na syrop klonowy oraz wykluczeniu z przepisy mąki pszennej.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy