Brownie z cukinii bez mąki

Lubimy zdrowe słodycze - możemy je jeść bez wyrzutów sumienia. W tym brownie nie ma mąki, ale jest za to zdrowa cukinia. Sprawdźcie nasz przepis!

CiastabrownieDesery

Czas przygotowania:
70 min.
Ocena:

(średnia 4.39 z 199 głosów)

Kroki wykonania:

  • kakao-iStock-min (1)1.Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Tortownicę o śr. ok. 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, ranty muskamy olejem.
    Do malaksera wrzucamy kawałki dojrzałego banana, dokładamy 2 czubate łyżki masła migdałowego, kakao i proszek do pieczenia, syrop klonowy (lub miód) oraz jajka. Miksujemy na jednolitą masę, łączymy ze średniej wielkości, cukinią startą na grubych oczkach.
  • miod-iStock-min2.Wsypujemy zmielone migdały, mieszamy, przelewamy do formy, pieczemy 50–55 min. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest gotowe (powinien wyjść suchy). Możemy je polać stopioną gorzką czekoladą (samą albo wymieszaną z łyżką masła migdałowego czy orzechowego), udekorować posiekanymi migdałami i pestkami granatu. Brownie z cukinii bez mąki przechowujemy w lodówce, do 3 dni.

Porady

Jeden kawałek brownie bez polewy zawiera ok. 160 kcal; z polewą – ok. 200 kcal. Warzywa to wdzięczny składnik ciast – podobne brownie można zrobić z marchewki, buraków, batatów.

Zobacz też: Przewyborne paprykowe wegańskie brownie

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 30 min.
Omlet bez mąki
z piekarnika

czarrna

Omlet bez mąki