Zapiekanka z dyni to bardzo łatwy przepis na obiad lub przekąskę. Znajdziemy tam pyszne, jesienne warzywa i tłuściutki boczek – wszystko zalane sosem ze śmietany. Zapiekanka dyniowa to smak jesieni. Jest delikatna, lekko słodka i sycąca. Nie znamy osoby, której by nie podpasowała. Prosta zapiekanka z dyni to przepis, który może przygotować każdy głodomór.
(średnia 4.35 z 170 głosów)
Ziemniaki i batata obieramy, kroimy w plastry i gotujemy 10 min, najlepiej w garnku na parze. Cukinię myjemy, kroimy w plasterki. Dynię obieramy, usuwamy nasiona i kroimy w cienkie cząstki. Z tak przygotowanych warzyw powstanie zapiekanka dyniowa – warto więc aby plasterki było podobnej wielkości.
Jajka ubijamy ze śmietaną, mąką kukurydzianą, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i posiekaną szałwią. Zapiekanka z dyni dzięki temu sosowi jest wilgotna i bardzo aromatyczna.
Warzywa układamy warstwami, na przemian z plastrami sera w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem. Na wierzchu kładziemy plastry boczku. Zalewamy wszystko mieszaniną śmietanowo-jajeczną. Zapiekanka z dynią powinna piec się 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C. Podajemy ją posypaną posiekaną natką pietruszki.
Porady
- Do zapiekanki idealna będzie dynia Hokkaido – nie trzeba jej obierać! Jeśli wybierzemy inną dynię, należy ją przed krojeniem obrać z grubej skóry.
- Dynia to świetne warzywo na słodko i na słono! Sprawdź 12 świetnych przepisów na nią!
- Zapiekanka z dyni najlepiej smakuje z bardzo dobrze topiącym się serem raclette. Można go zastąpić innymi serami żółtymi, np. ementalerem lub greyere.
Dynia – warzywo kojarzone z ozdobami na Halloween – to prawdziwa kopalnia witamin. Co ciekawe tylko 10% uprawianych na świecie dyń nadaje się do jedzenia. Jaką odmianę wybrać i jak ją przyrządzić? Przepisów na dynie są dziesiątki. Jednym z nich jest prosta zapiekanka z dyni. Jak ją zrobić? Warto sięgnąć po sezonowe warzywa, które pojawiają się na straganach w podobnym czasie, co dynie – dzięki temu wiemy, że gotujemy ze świeżych i zdrowych składników. Zapiekanka z dyni składa się z ziemniaków, batatów, cukinii i oczywiście dyni. Można do niej dodać też, wedle upodobania, bakłażana, buraki, seler, pasternak czy marchew. Warzywa kroimy na plastry podobnej wielkości. Ziemniaki należy obgotować, aby przepiekły się w podobnym czasie, co dynia i cukinia. Zapiekanka z dyni może być pieczona w naczyniu żaroodpornym (polecamy to rozwiązanie) lub metalowej blaszce na ciasto. Naczynie należy natłuścić i ułożyć warzywa naprzemiennie z serem na jego dnie. Następnie wyłożyć na wierzch boczek i zalać sosem śmietanowo-jajecznym. Zapiekankę można posypać z wierzchu serem, jednak nie jest to konieczne.
W przygotowaniu zapiekanka z dyni jest podobna do lazani z dyni. Sprawdź także ten przepis – ten nietypowy obiad zasmakuje niejednej osobie.
Komentarze