Ogórki kiszone na zimę najlepsze

Ogórki są bardzo smaczne , twarde i chrupiące.

Dodany przez:

Ogórki kiszone na zimę najlepsze

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 3.59 z 56 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • ogórki gruntowe jasnozielone
  • kwiaty kopru
  • korzeń chrzanu
  • gorczyca
  • czosnek
  • Zalewa:
  • 1 litr wrzącej gotowanej wody
  • 1 łyżeczka czubata tartego chrzanu ze słoiczka
  • 1,5 łyżki soli

Przygotowanie

  1. Umyć litrowe słoiki, dokładnie wyparzyć wrzątkiem, odwrócić do góry dnem, żeby obciekły. W gotowe słoiki wkładać kwiaty kopru, po kilka ząbków czosnku, po łyżeczce gorczycy, kawałku chrzanu, ułożyć ścisło ogórki.
  2. W garnku zagotować wodę, dodać sól, chrzan, dokładnie wymieszać, wrzącą zalewą zalać ogórki. Lekko zakręcić, odstawić na 3- 4 dni w ciepłe miejsce, po tym czasie słoiki mocno dokręcić i wynieść w chłodne miejsce (najlepiej spiżarnia lub piwnica). Tak zrobione ogórki są chrupiące, twarde i bardzo smaczne.
  3. Smacznego.
ogórki przetwory przyprawy warzywa chrzan
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze