Ogórki kiszone na zimę najlepsze

Ogórki kiszone według tego przepisu są twarde i chrupiące. Obowiązkowo doprawiam koprem, aby ogórki kiszone smakowały najlepiej! Polecam na zapasy na zimę.

Przetwory

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.27 z 273 głosów)

Składniki:

  • ogórki gruntowe jasnozielone
  • kwiaty kopru
  • korzeń chrzanu
  • gorczyca
  • czosnek
  • Zalewa:
  • 1 litr wrzącej gotowanej wody
  • 1 łyżeczka czubata tartego chrzanu ze słoiczka
  • 1,5 łyżki soli

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Umyć litrowe słoiki, dokładnie wyparzyć wrzątkiem, odwrócić do góry dnem, żeby obciekły. W gotowe słoiki wkładać kwiaty kopru, po kilka ząbków czosnku, po łyżeczce gorczycy, kawałku chrzanu, ułożyć ścisło ogórki.
  • W garnku zagotować wodę, dodać sól, chrzan, dokładnie wymieszać, wrzącą zalewą zalać ogórki. Lekko zakręcić, odstawić na 3- 4 dni w ciepłe miejsce, po tym czasie słoiki mocno dokręcić i wynieść w chłodne miejsce (najlepiej spiżarnia lub piwnica). Tak zrobione ogórki są chrupiące, twarde i bardzo smaczne.
  • Smacznego.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy