kabaczek

59 przepisów

Kabaczek to popularny krewny dyni i cukinii. Ma podłużne owoce i cienką skórkę. Zdecydowanie najwięcej smaku mają młode kabaczki, które sięgają od 10 do 25 cm. Dłuższe mają twardszą skórkę, która trzeba obrać. Dzięki zaletom smakowym, kabaczek jest bardzo popularną rośliną w krajach basenu Morza Śródziemnego. Możemy go usmażyć, upiec bądź ugotować w zupie. Wariacji jest mnóstwo i tak naprawdę przygotowanie kabaczka zależy tylko i wyłącznie od naszej kreatywności. Jeśli dbacie o swoją linię, polecamy włączenie kabaczka do diety - jest lekkostrawny i niskokaloryczny. Kabaczki należą do rodziny tzw. dyni szparagowej. Mają podłużny butelkowaty kształt i barwę najczęściej żółtawo-zieloną, nakrapianą. W przekroju podobne są do ogórka. Do jedzenia najlepsze będą te niezupełnie wyrośnięte, najwyżej do 25 cm długości. Natomiast wyglądające jak dyski UFO patisony – odmiany białe i żółte należą do gatunku dyni zwyczajnej, zielone zaliczają się do cukiniowatych. Warzywa te wspaniale nadają się do nadziewania, smażenia i marynowania.

Przepisy w kolekcji kabaczek

Czas przygotowania: 60 min.
Zapiekanka z cukinii
Wege propozycja

emma1

Zapiekanka z cukinii

Czas przygotowania: 90 min.
Leczo wg Alex
Przepyszne

Alex_M

Leczo wg Alex