kabaczek
49 przepisów

Kabaczek to popularny krewny dyni i cukinii. Ma podłużne owoce i cienką skórkę. Zdecydowanie najwięcej smaku mają młode kabaczki, które sięgają od 10 do 25 cm. Dłuższe mają twardszą skórkę, która trzeba obrać. Dzięki zaletom smakowym, kabaczek jest bardzo popularną rośliną w krajach basenu Morza Śródziemnego. Możemy go usmażyć, upiec bądź ugotować w zupie. Wariacji jest mnóstwo i tak naprawdę przygotowanie kabaczka zależy tylko i wyłącznie od naszej kreatywności. Jeśli dbacie o swoją linię, polecamy włączenie kabaczka do diety - jest lekkostrawny i niskokaloryczny. Kabaczki należą do rodziny tzw. dyni szparagowej. Mają podłużny butelkowaty kształt i barwę najczęściej żółtawo-zieloną, nakrapianą. W przekroju podobne są do ogórka. Do jedzenia najlepsze będą te niezupełnie wyrośnięte, najwyżej do 25 cm długości. Natomiast wyglądające jak dyski UFO patisony – odmiany białe i żółte należą do gatunku dyni zwyczajnej, zielone zaliczają się do cukiniowatych. Warzywa te wspaniale nadają się do nadziewania, smażenia i marynowania.
Przepisy w kolekcji kabaczek

Kabaczek faszerowany mięsem to przepyszne danie dla wszystkich znudzonych tradycyjnymi obiadami. Kabaczek z piekarnika może być przygotowany na ostro i na sposób łagodny. Wszystko zależy od użytych dodatków. Oto przepis na kabaczek faszerowany mięsem i serem żółtym.
Kabaczek faszerowany mięsem

Gulasz z cieciorki, kabaczka i ananasa to łatwy i pikantny posiłek. Ananas wprowadza oryginalny, egzotyczny smak. Przygotuj gulasz z cieciorki, kabaczka i ananasa na letni rodzinny obiad.
Gulasz z cieciorki, kabaczka i ananasa

Sos dyniowo-pomidorowy

Zapiekanka z cukinii

Przepis na karmelizowaną mieszankę: patisony i kabaczki
Karmelizowane kabaczki i patisony

Przepis na zapiekane kabaczki
Kabaczki zapiekane

Warzywne szaszłyki

Greckie briami - danie warzywne

Kabaczek smazony

Placki z cukinii na słodko

Sos słodko - kwaśny (na zimę)

Faszerowany kabaczek

Kabaczek w panierce

Zupa pomidorowo – kabaczkowa z pędami bambusa i makaronem gwiazdki

Leczo z kabaczka i cukinii z pieczarkami

Zupa z dyni, kabaczka i cukinii z kaszką kuskus

Cukinia w pomidorach

Ciasto francuskie z cukinią, kabaczkiem i jabłkiem

Mięso z warzywami w sosie
- «
- ‹ Poprzednia
- 1
- 2
- 3
- Następna ›
- »
Inne z kolekcji: Warzywa
- bakłażan
- biała rzodkiew
- bób
- brokuły
- brukiew
- brukselka
- buraki
- cebula
- chrzan
- ciecierzyca
- cukinia
- cykoria
- dynia
- fasola
- fenkuł (koper włoski)
- groszek
- jarmuż
- kalafior
- kalarepa
- kapary
- kapusta
- karczochy
- kiełki
- kolendra
- koperek
- kukurydza
- marchewka
- mrożone warzywa
- ogórek
- oliwki
- papryka
- pasternak
- patison
- pietruszka
- pomidor
- por
- rabarbar
- roszponka
- rukola
- rzepa
- rzodkiewka
- sałata
- seler
- soczewica
- soja
- szczaw
- szczypiorek
- szparagi
- szpinak
- włoszczyzna
- ziemniaki
- koper
- skorzonera