Zapiekanka pasterska

Pyszna zapiekanka pasterska - łatwa w przygotowaniu, sycąca i całkiem szybka. Po pierwszym etapie przygotowania składników, reszta robi się sama - kiedy zapiekanka pasterska piecze się w piekarniku. Zapiekanka pasterska sprawdzi się zdecydowanie na obiad, ale można ją podać też na obiadokolację.

dania mięsneZapiekankizapiekanka ziemniaczana

Czas przygotowania:
60 min.
Kalorie:
430.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.37 z 212 głosów)

Składniki:

  • 60 dag mielonego mięsa
  • 2 kg ziemniaków
  • 3 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oleju
  • 1/2 szklanki bulionu z kostki
  • 1/2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • jajko
  • sól, pieprz, tymianek,
  • gałka muszkatołowa

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Cebule i jeden ząbek czosnku obrać. Cebule pokroić w krążki, zeszklić na gorącym oleju, dodać posiekany ząbek czosnku.
  • Wrzucić mięso, przesmażyć. Zalać bulionem, dodać koncentrat, przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Dusić 15 minut często mieszając. Mięso wyłożyć na dno żaroodpornej formy.
  • Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, przestudzić, zemleć w maszynce albo utłuc.
  • Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Dodać do ziemniaków wraz z masłem i mlekiem, wymieszać, przyprawić szczyptą gałki muszkatołowej.
  • Pure wyłożyć na mięso. Jajko roztrzepać, posmarować wierzch zapiekanki. Zapiekać 20 minut w temp. 180 C.

Kalorie: 430.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 110 min.
Zupa Pasterska
Zupa Pasterska

mojegotowanie

Zupa Pasterska