Zapiekanka pasterska

Ocena:

4.32 (233)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Zapiekanka pasterska, w oryginale shepherd’s pie lub cottage pie, to klasyczny angielski obiad. Składa się z mięsa mielonego z warzywami oraz kremowego purée ziemniaczanego, które apetycznie rumieni się w piekarniku. To niedrogie, pożywne i niezwykle sycące danie, a także sposób na wykorzystanie resztek z lodówki. Sprawdźcie, jak powstaje tradycyjna zapiekanka pasterska. Przepis zaskoczy Was swoją prostotą. 

Składniki:

  • mięso mielone  600 g

  • cebula  120 g

  • czosnek  2 ząbki

  • marchewka  180 g

  • groszek  100 g

  • przecier pomidorowy  60 g

  • sos worcestershire  20 ml

  • bulion warzywny  500 ml

  • seler naciowy  150 g

  • ziemniaki  1 kg

  • masło  100 g

  • mleko  60 ml

  • tymianek  6 g

  • rozmaryn  3 g

  • sól  6 g

  • pieprz  3 g

  • olej  30 ml

Zapiekanka pasterska - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: obieramy warzywa. Cebulę siekamy, a marchewkę i seler kroimy w plastry. Czosnek przeciskamy przez praskę. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.  

  • Krok 2:

    Nadzienie do shepherd’s pie: szklimy cebulę na oleju. Wrzucamy czosnek. Podgrzewamy go, aż uwolni aromat. Dodajemy marchewkę i seler, a po chwili także mieloną wołowinę lub jagnięcinę. Smażymy, żeby mięso odparowało z nadmiaru wody i się zarumieniło. Wlewamy bulion, sos worcestershire i passatę pomidorową. Doprawiamy solą, pieprzem i suszonymi ziołami. Dusimy przez około 20–30 minut.  

  • Krok 3:

    Purée ziemniaczane: odlewamy i odparowujemy ugotowane kartofle. Ugniatamy je z mlekiem i masłem na jednolitą masę.  

  • Krok 4:

    Zapiekanka pasterska: dodajemy groszek do mięsa z warzywami. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Nadkładamy warstwę ziemniaczanego purée. Wyrównujemy je i zdobimy wzorkami za pomocą widelca. Wstawiamy naczynie do piekarnika rozgrzanego do 180°C na mniej więcej pół godziny lub do czasu, kiedy ziemniaki się zarumienią. 

Porady

  • Zapiekanka pasterska, zwana także farmerską lub wiejską, tradycyjnie przygotowywana jest na bazie jagnięciny. Jest to bardzo delikatne i lekkostrawne mięso, o dużej zawartości białka. Jeśli nie udało nam się go dostać, możemy wykorzystać mieloną wołowinę.  
  • Ziemniaki będą wyjątkowo apetyczne i kremowe, jeśli przeciśniemy je przez praskę lub przetrzemy przez gęste sito. Nie będą miały wtedy żadnych grudek. Możemy dodać do nich starty parmezan lub dowolny wyrazisty, półtwardy ser żółty, na przykład cheddar.   
  • Sycąca zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym świetnie smakuje z tymiankiem i rozmarynem, ale można też wykorzystać inne zioła, na przykład oregano, bazylię i natkę pietruszki. Purée ziemniaczane warto doprawić gałką muszkatołową i sproszkowaną papryką (łagodną lub ostrą).  
  • Jeśli zależy nam na czasie, możemy dodać do mięsa marchewkę z groszkiem z mrożonki. W sezonie letnim warto jednak używać świeżych, młodych warzyw. Dotyczy to także innych składników zapiekanki. Przecier z kartonu możemy zamienić na soczyste pomidory malinowe lub mięsiste bawole serca. Pamiętajmy, żeby wcześniej je sparzyć, obrać ze skórki i pozbawić gniazd nasiennych.    
  • Sprawdźcie także nasz przepis na zapiekankę z kaszanki
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne