Zapiekanka ziemniaczana z warzywami

Ocena:

4.39 (165)

  • 1 godz. 20 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Zapiekanka ziemniaczana z warzywami, wzbogacona dodatkiem boczku i posypana żółtym serem, to pyszne i pożywne danie, które jest łatwe w przygotowaniu, choć wymaga nieco czasu i cierpliwości. Z powodzeniem wykorzystasz do niej resztki składników, które pozostały ci z innych potraw, dzięki czemu nic się nie zmarnuje. Zapiekankę można przygotować dużo wcześniej i tylko zapiec bezpośrednio przed podaniem. 

 

Składniki:

  • bakłażan  1 szt.

  • czerwona papryka  4 szt.

  • pomidor  4 szt.

  • karczochy  100 g

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

  • tymianek  5 g

  • czosnek  3 ząbki

  • oliwa z oliwek  20 ml

  • ziemniaki  400 g

  • boczek wędzony  200 g

  • cebula  2 szt.

  • jajka  5 szt.

  • śmietana 36%  100 ml

  • cheddar  150 g

Zapiekanka ziemniaczana z warzywami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Bakłażan należy pokroić wzdłuż na długie paski, papryki oczyścić i pokroić na ćwiartki. Następnie pomidory trzeba pokroić w plastry, a karczochy na ćwiartki. Warzywa trzeba wyłożyć na pergamin, oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny oraz natrzeć mieszaniną pokrojonego tymianku i czosnku z oliwą. 
     

    bakłażan
  • Krok 2:

    Warzywa należy odstawić na 20 minut, a potem pieczemy 10–15 minut w temp. 180°C. Obrane ziemniaki trzeba pokroić na 1–cm plastry i gotować prawie do miękkości.
     

    Ziemniaki - gotowanie
  • Krok 3:

    Boczek należy wymieszać z wcześniej przesmażoną cebulą pokrojoną w piórka. Następnie jajka należy połączyć ze śmietanką. Ser zetrzeć na tarce. Naczynie należy polać oliwą należy ułożyć kolejno: bakłażan, ziemniaki, paprykę, karczochy, boczek z cebulą, smarując warstwy oliwą z tymiankiem i czosnkiem. 
     

    Ziemniaki zapiekane z serem - boczek
  • Krok 4:

    Warzywa trzeba zalać mieszaniną z jajek, śmietanki, soli i pieprzu. Zapiekankę należy włożyć do piekarnika pod przykryciem na 30 minut, po tym czasie trzeba zdjąć pokrywkę, posypać tartym serem i zapiec jeszcze przez 10 minut.
     

    Jajka rozmącone

Porady

  • Jeśli masz taką możliwość, najlepiej zrobić zapiekankę ze świeżych warzyw. Wtedy danie będzie miało najwięcej aromatu i składników odżywczych. Ważne, żeby wybierać do zapiekanki warzywa, które są świeże, jędrne i nie nadpsute. 
  • Jeśli nie masz świeżych warzyw, można też sięgnąć po mrożonki. Warzywa podczas mrożenia nie tracą swoich wartości, więc jest to bardzo dobra alternatywa. Zapiekanka ziemniaczana z warzywami na patelnię będzie jeszcze szybsza w przygotowaniu i bardziej kolorowa niż jej tradycyjna wersja. 
  • Zapiekanka ziemniaczana z warzywami, to danie które możesz przyrządzić także w wersji wegetariańskiej, wystarczy zrezygnować z mięsnych dodatków i zastąpić je dodatkowymi warzywami, np. fasolą, cukinią, pieczarkami.
  • Jeśli chcesz, żeby danie było wegańskie, zrezygnuj z sera, a zamiast jajek i śmietany do polania wykorzystaj samodzielnie przygotowany sos beszamelowy. Zrobisz go z oleju kokosowego, mąki ryżowej oraz niesłodzonego napoju sojowego lub ryżowego. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Pomysły na sos do zapiekanki ziemniaczanej

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i warzywami, to danie które można jeść samodzielnie, ale jeszcze lepiej smakuje podane z dodatkiem sosu. Idealnie pasuje sos śmietanowy, a dla osób lubiących bardziej wyraziste smaki, sos czosnkowy. Takie sosy-dipy można podawać na zimno.
Bogactwo smaków zapiekanki wzmocnisz dodatkowo przez podanie jej z ciepłym sosem pomidorowym, sosem do pizzy  lub sosem serowym. Można też zdecydować się na sos pieczarkowy, a nawet kurkowy, borowikowy lub sos z grzybów leśnych. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne