Zapiekanka ziemniaczana z warzywami, wzbogacona dodatkiem boczku i posypana żółtym serem, to pyszne i pożywne danie, które jest łatwe w przygotowaniu, choć wymaga nieco czasu i cierpliwości. Z powodzeniem wykorzystasz do niej resztki składników, które pozostały ci z innych potraw, dzięki czemu nic się nie zmarnuje. Zapiekankę można przygotować dużo wcześniej i tylko zapiec bezpośrednio przed podaniem.
StockFood
(średnia 4.39 z 165 głosów)
Bakłażan należy pokroić wzdłuż na długie paski, papryki oczyścić i pokroić na ćwiartki. Następnie pomidory trzeba pokroić w plastry, a karczochy na ćwiartki. Warzywa trzeba wyłożyć na pergamin, oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny oraz natrzeć mieszaniną pokrojonego tymianku i czosnku z oliwą.
Warzywa należy odstawić na 20 minut, a potem pieczemy 10–15 minut w temp. 180°C. Obrane ziemniaki trzeba pokroić na 1–cm plastry i gotować prawie do miękkości.
Boczek należy wymieszać z wcześniej przesmażoną cebulą pokrojoną w piórka. Następnie jajka należy połączyć ze śmietanką. Ser zetrzeć na tarce. Naczynie należy polać oliwą należy ułożyć kolejno: bakłażan, ziemniaki, paprykę, karczochy, boczek z cebulą, smarując warstwy oliwą z tymiankiem i czosnkiem.
Warzywa trzeba zalać mieszaniną z jajek, śmietanki, soli i pieprzu. Zapiekankę należy włożyć do piekarnika pod przykryciem na 30 minut, po tym czasie trzeba zdjąć pokrywkę, posypać tartym serem i zapiec jeszcze przez 10 minut.
Porady
- Jeśli masz taką możliwość, najlepiej zrobić zapiekankę ze świeżych warzyw. Wtedy danie będzie miało najwięcej aromatu i składników odżywczych. Ważne, żeby wybierać do zapiekanki warzywa, które są świeże, jędrne i nie nadpsute.
- Jeśli nie masz świeżych warzyw, można też sięgnąć po mrożonki. Warzywa podczas mrożenia nie tracą swoich wartości, więc jest to bardzo dobra alternatywa. Zapiekanka ziemniaczana z warzywami na patelnię będzie jeszcze szybsza w przygotowaniu i bardziej kolorowa niż jej tradycyjna wersja.
- Zapiekanka ziemniaczana z warzywami, to danie które możesz przyrządzić także w wersji wegetariańskiej, wystarczy zrezygnować z mięsnych dodatków i zastąpić je dodatkowymi warzywami, np. fasolą, cukinią, pieczarkami.
- Jeśli chcesz, żeby danie było wegańskie, zrezygnuj z sera, a zamiast jajek i śmietany do polania wykorzystaj samodzielnie przygotowany sos beszamelowy. Zrobisz go z oleju kokosowego, mąki ryżowej oraz niesłodzonego napoju sojowego lub ryżowego.
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i warzywami, to danie które można jeść samodzielnie, ale jeszcze lepiej smakuje podane z dodatkiem sosu. Idealnie pasuje sos śmietanowy, a dla osób lubiących bardziej wyraziste smaki, sos czosnkowy. Takie sosy-dipy można podawać na zimno.
Bogactwo smaków zapiekanki wzmocnisz dodatkowo przez podanie jej z ciepłym sosem pomidorowym, sosem do pizzy lub sosem serowym. Można też zdecydować się na sos pieczarkowy, a nawet kurkowy, borowikowy lub sos z grzybów leśnych.
Komentarze