Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Sycąca zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą to pomysł na rodzinny obiad. Wystarczy mieć w domowej spiżarni cebulę i ziemniaki a w lodówce ulubioną kiełbasę i wędzony boczek. Całość pokryta jest śmietanowo-serowym sosem, który po upieczeniu tworzy pyszne spoiwo zapiekanki ziemniaczanej. 

dodany przez: Joanna

dania mięsne Zapiekanki zapiekanka ziemniaczana

Czas przygotowania:
40min.
Kalorie:
470 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.39 z 198 głosów)


Kroki przygotowania:

  • ziemniaki-fo.iStock 1. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Wrzucić do wrzącej wody i gotować 10 minut, odsączyć.
  • boczek-fot.iStock 2. Boczek pokroić w dość dużą kostkę, kiełbasę w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle razem z boczkiem i kiełbasą. Doprawić posiekanym czosnkiem i pieprzem.
  • ser-zolty-fot.iStock 3. Naczynie do zapiekania posmarować masłem. Na dno wyłożyć ziemniaki, na nie zawartość patelni. Do śmietany dodać starty ser żółty i rozmącone jajko. Zalana zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą jest gotowa do wstawienia do piekarnika. Należy w temp. 200°C na 15–20 min.
  • tymianek-fot.iStock 4. Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą przed podaniem może być udekorowana pokrojonym w ćwiartki pomidorem i świeżą natką pietruszki lub tymiankiem.

Kalorie: 470

Porady

Zapiekanka z ziemniakami i cebulą idealnie smakuje przyprawiona szczyptą gałki muszkatołowej. Sos śmietanowo-serowy staje się jeszcze bardziej wyjątkowy. 

Notka redakcyjna

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą to doskonały sposób na stworzenie dania z resztek. Tym samym można gotować w stylu zero waste.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy