Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Sycąca zapiekanka z ziemniaków i kiełbasy.

dania mięsneZapiekankizapiekanka ziemniaczana

Czas przygotowania:
40 min.
Kalorie:
470 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.41 z 191 głosów)

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • cebula
  • 15 dag boczku wędzonego
  • 10 dag kiełbasy
  • 2 łyżki masła
  • 200 ml śmietanki 18-proc.
  • 20 dag sera żółtego
  • jajko
  • pieprz
  • ząbek czosnku
  • pomidor
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Wrzucić do wrzącej wody i gotować 10 minut, odsączyć. Boczek pokroić w dość dużą kostkę, kiełbasę w plasterki. Cebulę obrać
  • i pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle razem z boczkiem i kiełbasą. Doprawić posiekanym czosnkiem i pieprzem.
  • Naczynie do zapiekania posmarować masłem. Na dno wyłożyć ziemniaki, na nie zawartość patelni. Do śmietany dodać starty ser żółty i rozmącone jajko. Zalać zapiekankę i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C na 15–20 min.
  • Przed podaniem udekorować pokrojonym w ćwiartki pomidorem i świeżą natką pietruszki lub tymiankiem.

Kalorie: 470

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy