Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą to pożywny i sycący pomysł na rodzinny obiad jednogarnkowy. Świetnie sprawdzi się on wówczas, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie posiłku na ciepło. Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą jest bardzo łatwy w realizacji i nie wymaga doświadczenia kulinarnego. Nie bez znaczenia jest to, że składniki na zapiekankę z ziemniakami i kiełbasą ma niemal każdy z nas w swoim domu  - wystarczy mieć w domowej spiżarni cebulę i ziemniaki a w lodówce ulubioną kiełbasę i wędzony boczek. Nasza potrawa pokryta jest śmietanowo-serowym sosem, który po upieczeniu tworzy pyszne spoiwo zapiekanki ziemniaczanej. Poniżej podajemy przepis na zapiekankę z ziemniakami i kiełbasą

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne Zapiekanki zapiekanka ziemniaczana

Czas przygotowania:
40min.
Kalorie:
470 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.39 z 198 głosów)


Kroki przygotowania:

  • ziemniaki-fo.iStock 1.

    Przygotowanie przepisu na zapiekankę z ziemniakami zaczynamy od obrania, umycia i pokrojenia w plastry ziemniaków. Następnie wrzucamy je do wrzącej wody i gotujemy przez 10 minut, a następnie odsączamy. 

  • boczek-fot.iStock 2.

    Boczek pokroić w dość dużą kostkę, kiełbasę w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle razem z boczkiem i kiełbasą. Doprawić posiekanym czosnkiem i pieprzem.

  • ser-zolty-fot.iStock 3.

    Naczynie do zapiekania posmarować masłem. Na dno wyłożyć ziemniaki, na nie zawartość patelni. Do śmietany dodać starty ser żółty i rozmącone jajko. Zalana zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą jest gotowa do wstawienia do piekarnika. Należy w temp. 200°C na 15–20 min.

  • tymianek-fot.iStock 4.

    Zapiekanka z ziemniakami i kiełbasą przed podaniem może być udekorowana pokrojonym w ćwiartki pomidorem i świeżą natką pietruszki lub tymiankiem.

Kalorie: 470

Porady

  • Zapiekanka z ziemniakami i cebulą idealnie smakuje przyprawiona szczyptą gałki muszkatołowej. Sos śmietanowo-serowy nieco przypomina w smaku beszamel. 
  • Do zapiekanki ziemniaczanej możemy wykorzystać swój ulubiony typ kiełbasy – dobrze sprawdzi się kiełbasa śląska, żywiecka, myśliwska czy nawet kabanosy. Opcjonalnie do takiej zapiekanki możemy wykorzystać również parówki. 
  • Zapiekanka z ziemniakami najlepiej smakuje podawana ze słodką lub czerwoną cebulą. 
  • Do zapiekanki z ziemniakami i kiełbasą dobrze wykorzystać sery twarde, które łatwo się rozpuszczają, np. goudę, ementaler, cheddar czy też mozzarellę. 
  • Zapiekanka z ziemniakami do świetny sposób na stworzenie dania z resztek, zgodnie z ideą zero waste. Wobec tego możemy dołożyć do dania to, co akurat zalewa nam w lodówce, np. paprykę, kukurydzę czy też pomidory suszone.
  • Przy wyborze składników do zapiekanki ziemniaczanej warto zwracać uwagę na ich jakość. 
  • Do przygotowania zapiekanki z ziemniaków przyda się naczynie żaroodporne. Opcjonalnie, jeśli go nie mamy, to możemy zapiec ją w garnku (byleby nie miał plastikowych elementów).
     

Notka redakcyjna

 

Zapiekanka z ziemniakami – pomysły 


Nie istnieje jeden uniwersalny przepis na zapiekankę ziemniaczaną, bowiem jest to danie, które najczęściej powstaje z resztek, czyli akurat tego, co mamy w lodówce i w swojej spiżarni. Zacznijmy od ziemniaków, czyli głównego składnika naszej zapiekanki – możemy pokroić je w plasterki, kostkę lub zetrzeć na tarce, możemy je zostawić w skórce (w tzw. mundurkach) lub je obrać. Każdy z tych sposobów jest poprawny. Ponadto niektórzy po to, by nieco przyśpieszyć proces pieczenia ziemniaków, wcześniej je lekko obgotowują we wrzącej wodzie. Ważnym składnikiem zapiekanki z ziemniakami jest również sos, chociaż niektórzy w ogóle rezygnują z tego składnika. Zdecydowanie najczęściej do zapiekanek z ziemniaków  przygotowuje się sos śmietanowy lub śmietanowo-serowy.  Dobrze sprawdza się także sos pomidorowy ze świeżych pomidorów lub pomidorów w puszki, a także sos beszamelowy. Oprócz tego niezbędnym elementem zapiekanki ziemniaczanej są warzywa – oprócz ziemniaków, możemy wykorzystać pomidory, paprykę, kukurydzę czy nawet ogórki. Ostatnim, ważnym składnikiem, zapiekanki z ziemniaków jest kiełbasa, z która powodzeniem możemy zastąpić np. mięsem mielonym (np. w formie pulpecików) lub filetem z piersi z kurczaka – zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i warzywami to jeden z ulubionych przysmaków dzieci. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy