Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą

Ocena:

4.38 (200)

  • 40 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą to pożywny i sycący pomysł na rodzinny obiad. Przepis jest bardzo prosty w realizacji i nie wymaga doświadczenia kulinarnego. Danie bazuje na składnikach, które są łatwo dostępne i zazwyczaj mamy je w domu. Ziemniaki pokryte są śmietanowo–serowym sosem, który po upieczeniu tworzy pyszną warstwę. Poniżej podajemy przepis na zapiekankę z ziemniakami.

Składniki:

  • boczek wędzony  150 g

  • kiełbasa  100 g

  • jajka  1 szt.

  • masło  2 łyżki stołowe

  • ser żółty  200 g

  • cebula  1 szt.

  • pomidor  1 szt.

  • ziemniaki  1 kg

  • śmietana 18%  200 ml

  • natka pietruszki  1 pęczek

  • pieprz  1 szczypta

  • czosnek  1 ząbek

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie ziemniaków: obieramy je, myjemy i kroimy w plastry, ok. półcentymetrowe. Gotujemy wodę w garnku, solimy, na wrzątek wrzucamy ziemniaki i gotujemy przez 10 minut, a następnie odsączamy.

    ziemniaki-fo.iStock
  • Krok 2:

    Pozostałe składniki: boczek kroimy w dość dużą kostkę, a kiełbasę w plasterki. Cebulę obieramy i siekamy w kostkę, podsmażamy na maśle razem z boczkiem i kiełbasą. Doprawiamy świeżym czosnkiem przeciśniętym przez praskę, odrobiną soli i pieprzem do smaku.

    boczek-fot.iStock
  • Krok 3:

    Sos śmietanowo–serowy: ścieramy ser żółty, rozmącamy jajko. Do miseczki wlewamy śmietanę i dodajemy wcześniej przygotowane składniki – mieszamy.

    ser-zolty-fot.iStock
  • Krok 4:

    Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą: naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Na dno wykładamy ziemniaki, na nie kiełbasę z boczkiem i cebulą. Zalewamy sosem serowym. Wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 200°C na 20–25 min. Zapiekankę z ziemniakami i kiełbasą przed podaniem można udekorować pokrojonym w ćwiartki pomidorem i świeżą natką pietruszki lub tymiankiem.

    tymianek-fot.iStock

Porady

  • Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą idealnie smakuje przyprawiona szczyptą gałki muszkatołowej.
  • Sos śmietanowo–serowy możemy zastąpić beszamelem.
  • Do zapiekanki ziemniaczanej możemy wykorzystać swój ulubiony typ kiełbasy – dobrze sprawdzi się śląska, żywiecka, myśliwska, a nawet kabanosy. Opcjonalnie do takiej zapiekanki możemy wykorzystać również dobrej jakości parówki.
  • Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą najlepiej smakuje podawana cebulą słodką lub czerwoną.
  • Do zapiekanki ziemniaczanej z kiełbasą i cebulą dobrze wykorzystać sery, które łatwo się rozpuszczają, np. goudę, ementaler, cheddar czy też mozzarellę.
  • Tego rodzaju danie to świetny sposób na wykorzystanie tego, co akurat mamy w lodówce i stworzenie zapiekanki ziemniaczanej z kiełbasą i warzywami, np. z papryką, kukurydzą czy też pomidorami suszonymi.
  • Dużą popularnością cieszy się zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami. Grzyby trzeba wcześniej podsmażyć, by usunąć z nich nadmiar wody.
  • Do przygotowania zapiekanki z ziemniaków przyda się naczynie żaroodporne. Opcjonalnie, jeśli go nie mamy, to możemy zapiec ją w garnku (bez plastikowych elementów) lub blaszce.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą – pomysły

Nie istnieje jeden uniwersalny przepis na zapiekankę ziemniaczaną, jest to rodzaj dania, do którego pasuje dużo składników. To także świetny pomysł na zastosowanie zasady zero waste i wybranie tego, co akurat mamy w domu. Zapiekankę można też układać warstwowo, a sos nałożyć dopiero na wierzch dania.

Zacznijmy od ziemniaków, czyli głównego składnika naszej zapiekanki – możemy pokroić je w plasterki, kostkę lub zetrzeć na tarce. Nieco inny smak będzie miało to danie, jeśli ziemniaki najpierw ugotujemy w mundurkach, które ubieramy po wystudzeniu i kroimy w plastry. Ponadto, by nieco przyśpieszyć proces pieczenia zapiekanki, wcześniej można lekko obgotować je we wrzącej wodzie.


Kiełbasę z cebulą można dodatkowo przesmażyć z marchwią startą na tarce. Po kilku minutach całość zalewamy pomidorami z puszki lub passatą, dorzucamy soczewicę czerwoną ok. 100 g. Dusimy przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Tak przygotowany farsz nakładamy na ziemniaki.


Sos do zapiekanki ziemniaczanej

Ważnym składnikiem zapiekanki ziemniaczanej z kiełbasą jest sos, chociaż niektórzy w ogóle rezygnują z tego składnika. Zdecydowanie najczęściej przygotowuje się sos śmietanowy lub śmietanowo–serowy, a także sos beszamelowy. Robi się też zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą bez śmietany. Wtedy można postawić na sos pomidorowy ze świeżych pomidorów lub z puszki.


Jakie mięso do zapiekanki ziemniaczanej?

Ostatnim, ważnym składnikiem, zapiekanki z ziemniaków jest kiełbasa, którą z powodzeniem możemy zastąpić np. mięsem mielonym wieprzowym, drobiowym, podsmażonym z cebulą lub w formie pulpecików. Robi się ją też z filetem z piersi z kurczaka – zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i warzywami to jeden z ulubionych przysmaków dzieci.

Sprawdź też przepis na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne