Tatar z cukinii

Tatar z cukinii to wegetariańska alternatywa dla mięsnego klasyka wśród przystawek. Delikatna cukinia w połączeniu z chrupiącymi orzechami tworzy lekką, odświeżającą kompozycję, idealną na przekąskę. Takie danie sprawdzi się zarówno na codzienny lunch, jak i elegancki poczęstunek na wszystkie przyjęcia w gronie rodziny czy znajomych. Zobaczcie, jak zrobić tatar z cukinii i odtwórzcie go w swojej kuchni!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Przystawki tatar Przekąski

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.48 z 158 głosów)


Tatar z cukinii - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • cukinia-w-kostkach 1.

    Tatar z cukinii z orzechami: Umyte cukinie i rzodkiewki osuszamy, odcinamy końcówki (zostawiamy kilkanaście listków od rzodkiewek) i kroimy je w bardzo drobną kostkę. Orzechy prażymy na patelni lub w piekarniku i drobno siekamy, podobnie jak natkę pietruszki i szczypiorek. Pokrojone warzywa przekładamy do miski i dodajemy całą natkę, połowę posiekanego szczypiorku oraz 1/3 orzechów. Wszystko skrapiamy olejem i octem, oprószamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. 

  • tatar-z-cukinii 2.

    Serwowanie: Całość wykładamy na każdy talerzyk i dociskamy, używając obręczy. Wokół obręczy kładziemy kilka plasterków rzodkiewki i skrapiamy je łyżeczką oleju. Usuwamy obręcz. Tatar z cukinii dekorujemy grubo kruszonymi uprażonymi orzechami.

Porady

  • Tatar z cukinii to nie jedyna wegetariańska wersja popularnej przystawki, gdyż jej bezmięsny wariant można zrobić także z marchewki czy suszonych pomidorów. Nietypowym, ale wartym przetestowania pomysłem jest także wegetariański tatar z wafli ryżowych. Wystarczy drobno je pokruszyć i wymieszać z siekaną cebulką, koncentratem pomidorowym, oliwą, musztardą i przyprawami. 
  • Aby tatar z cukinii miał bardziej wyrazisty smak i lepszą konsystencję, warto przygotować go z kilkugodzinnym wyprzedzeniem. Najlepiej wymieszać wszystkie składniki dzień wcześniej, wieczorem i zostawić w lodówce na całą noc.
  • Jeśli nie lubicie orzechów włoskich, możecie przygotować tatar z cukinii z orzechami nerkowca, migdałami czy pistacjami. Ten przepis świetnie będzie smakował też z dodatkiem pestek słonecznika lub dyni. 
  • Jeśli chcecie zachować ten wspaniały smak na cały rok, przygotujcie tatar z cukinii do słoików. W takim wypadku warzywa należy zagotować z dodatkiem koncentratu pomidorowego i przypraw, a następnie przelać do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcić i zapasteryzować. 

Jeśli lubisz cukiniowe dania, wypróbuj też przepis na zupę krem z cukinii

Notka redakcyjna

Tatar z cukinii - przepis podstawowy i dodatki

Przepis na tatar z cukinii doskonale smakuje w wersji bazowej, jednak można go urozmaicać przeróżnymi warzywami i dodatkami, które jeszcze bardziej wzbogacą jego smak i strukturę. Kabaczka warto połączyć z ogórkiem, bakłażanem, dynią lub pomidorkami koktajlowymi. W wegetariańskich restauracjach często spotkamy też tatar z suszonych pomidorów i cukinii. Smacznym dodatkiem, który nie tylko doda smaku, ale także przyjemnej, kremowej konsystencji, jest rozgniecione awokado

Fani pikantnych dań mogą dosypać też szczyptę kruszonego chilli lub posiekać jedną surową papryczkę bez pestek. Alternatywą może być również kilka kropli sosu tabasco. Słodkawa cukinia powinna być też zbalansowana kwaśnym akcentem, dlatego ważnym składnikiem jest także cytryna lub ocet. Zamiast spirytusowego, lepiej będzie dodać ten jabłkowy, balsamiczny lub winny. Jeśli natomiast chodzi o cytrusy, warto dodać nie tylko wyciśnięty sok, ale także otartą skórkę.

Do warzywnego miksu dobrze jest też dorzucić garść świeżych ziół lub łyżeczkę tych suszonych. Szczególnie dobrze wpasuje się tutaj natka pietruszki, listki mięty czy gałązka koperku. Jeśli lubicie włoską kuchnię, dodajcie do cukinii świeżą bazylię, a jeśli wolicie azjatyckie klimaty, wybierzcie kolendrę.

Tatar z cukinii - z czym podawać?

Wege tatar z cukinii pysznie smakuje solo, ale aby stworzyć pełne danie, warto podać go z dodatkami. Co do niego zaserwować? Najprostszym i sprawdzonym rozwiązaniem będzie świeże pieczywo. Może być to kromka chleba pszennego lub razowego albo bagietka, ciabatta czy briszoka. Takie delikatne danie świetnie będzie też smakowało z chrupiącym dodatkiem, dlatego dobrym pomysłem będzie też wcześniejsze zgrillowanie pieczywa i przygotowanie rumianych grzanek. Najlepsze będą takie z masłem czosnkowym.

Kolejnym sposobem podania jest ułożenie tatara na krakersach lub nafaszerowanie nim wytrawnych babeczek z ciasta kruchego. W takim wydaniu można podać go jako elegancką przystawkę na imprezę lub rodzinne spotkanie. 

Klasycznie tatar podaje się w towarzystwie drobno pokrojonych ogórków kiszonych i cebulki. Te dodatki będą pasowały także do wegetariańskiej wersji, jednak jeszcze lepiej sprawdzą się kapary oraz zielone lub czarne oliwkiGotowy tatar z cukinii możemy dodatkowo posypać posiekanym szczypiorkiem lub drobno poszatkowaną szalotką czy dymką

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy