Tatar z cukinii z orzechami

Tatar w wersji wege? Bez grama mięsa? Tak! Wariantów tego dania jest wiele, ale spróbujcie tego z cukinii. W połączeniu z orzechami to danie podbije wasze serca!

Dodany przez:

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • szklanka pokruszonych orzechów włoskich
  • 4 nieduże cukinie
  • pęczek rzodkiewek
  • pęczek natki pietruszki
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 3 łyżki oleju z orzechów włoskich
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Orzechy prażymy na patelni lub w piekarniku. Umyte cukinie i rzodkiewki osuszamy, odcinamy końcówki (zostawiamy kilkanaście listków od rzodkiewek), i kroimy je w bardzo drobną kostkę, przekładamy do miski. Dodajemy opłukaną i posiekaną natkę i połowę posiekanego szczypiorku. Dodajemy 1/3 drobno posiekanych orzechów. Skrapiamy olejem i octem, oprószamy solą oraz pieprzem.
  2. Dokładnie mieszamy. Tatar wykładamy na każdy talerzyk, używając obręczy, dociskamy. Wokół obręczy kładziemy kilka plasterków rzodkiewki wraz z listkami, skrapiamy łyżeczką oleju. Usuwamy obręcz. Dekorujemy grubo kruszonymi uprażonymi orzechami.
  3. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2017

Wskazówki

Zobacz też: zupa krem z cukinii

cukinia orzechy wege tatar wegetariańskie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy