Słodko-kwaśna cukinia z papryką

Przepisy na przetwory: słodko kwaśna cukinia z papryką

Dodany przez:

Słodko-kwaśna cukinia z papryką

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 3.25 z 56 głosów)

Składniki

  • 3 kg cienkich cukinii
  • 4 różnokolorowe papryki
  • 3 cebule
  • 3 szklanki octu 6%
  • 2 łyżki soli
  • 2 szklanki cukru
  • 4 łyżki nasion gorczycy
  • 2 łyżki nasion pieprzu
  • 2 łyżki kurkumy

Przygotowanie

  1. Umyte warzywa osuszamy, cukinie kroimy w plasterki, z papryk usuwamy pestki i tniemy w cienkie paski, obrane cebule kroimy w piórka, wszystko razem mieszamy. Ocet mieszamy z solą, cukrem, gorczycą, pieprzem i kurkumą, zalewamy warzywa, mieszamy i zostawiamy pod przykryciem w chłodnym miejscu na 24 godz. Zmiękłe warzywa nakładamy do wyparzonych, suchych słoików, do każdego nalewamy wytworzonego przez nie soku, szczelnie zakręcamy, pasteryzujemy 10 min.
  2. Skład tej sałatki bardzo łatwo modyfikować, zamieniając cukinię lub paprykę na adekwatną ilość marchewki – obraną należy zetrzeć na grubych oczkach i dalej postępować według przepisu. Jeśli ktoś nie lubi kurkumy, można z niej zrezygnować na rzecz innych przypraw, np. kolendry, curry. Ocet spirytusowy można zastąpić winnym lub jabłkowym.

Wskazówki

Zobacz też: zupa cukiniowa z fasolką szparagową

weki przetwory sałatka cukinia Papryka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze