Sałatka z cukinii i papryki

Sałatka z cukinii i papryki to pyszny dodatek do obiadu, kanapek czy grilla. Jędrne, chrupiące warzywa w wyrazistej słodko-kwaśnej zalewie zachwycają smakiem i aromatem. Taka sałatka wzbogaci zarówno dania mięsne, rybne, jak i jarskie, więc jest obowiązkową propozycją dla wszystkich fanów przetworów. Zobaczcie, jak zrobić ten przysmak i przetestujcie go w swoich kuchniach!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Sałatki Przetwory przetwory z papryki

Czas przygotowania:
24godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 7 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.1 z 212 głosów)


Sałatka z cukinii i papryki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • cukinia 1.

    Sałatka z cukinii i papryki: Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Cukinie kroimy w plasterki, z papryk usuwamy pestki i tniemy je w cienkie paski, a obrane cebule drobno siekamy. 

  • Pasteryzowanie przetworów w garnku 2.

    Zalewa: Ocet mieszamy z solą, cukrem, gorczycą, pieprzem i kurkumą. Przygotowaną zalewę dodajemy do pokrojonych warzywa, mieszamy i zostawiamy pod przykryciem w chłodnym miejscu na całą dobę. Następnego dnia warzywa wraz z zalewą przekładamy do wyparzonych, suchych słoików, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy. 

Porady

  • Do tego przepisu możemy użyć zarówno cukinii w skórce, jak i obranej. Podobną dowolność mamy w przypadku sposobu krojenia warzywa. Sałatka z cukinii i papryki może być zrobiona zarówno w formie poszatkowanych wiórek, cienkich plasterków lub grubszych talarków, a także słupków bądź kostki.
  • Sałatka z cukinii i papryki doskonale pasuje do domowego kebaba czy burgera. Marynowana cukinia z papryką świetnie też sprawdzi się na grilla, gdyż dobrze współgra z wszelkiego rodzaju smażonymi mięsami, szaszłykami czy kiełbasą. Cukinia marynowana na słodko-kwaśno będzie też zdrowym i kolorowym dodatkiem do poke bowla na bazie ryżu. 
  • Aby mieć pewność, że słoiki są dobrze przygotowane do wypełniania, należy je wcześniej porządnie wymyć i wyparzyć. Warto dodatkowo przetrzeć czyste słoiki oraz nakrętki alkoholem. 
  • Gdy wypełnimy słoiki gorącą zalewą, wystarczy mocno je zakręcić i odstawić do góry dnem, jednak aby mieć pewność, że sałatka z cukinii i papryki jest dobrze zakonserwowana i przetrwa cały rok, najlepiej będzie pasteryzować ją w garnku lub piekarniku.

Jeśli lubisz warzywne przetwory, wypróbuj też przepis na sałatkę szwedzką!

Notka redakcyjna

Sałatka z cukinii i papryki - dodatki

Cukinia w zalewie słodko-kwaśnej to złożona kompozycja różnych smaków, jednak można ją dodatkowo urozmaicić wieloma dodatkami, które jeszcze bardziej wzbogacą jej charakter. Sprawdzonymi dodatkami do warzywnych przetworów są gałązki kopru, korzeń chrzanu, czy ząbki czosnku. Jeśli chodzi o przyprawy to bazą do zalewy są zwykle ziarna pieprzu, ziele angielskie i liście laurowe, jednak świetnie sprawdzą się także nasiona gorczycy, kurkuma czy curry. Ciekawej nuty smakowej i lekko ostrego smaku doda także imbir. Słodycz zalewy doskonale zbalansuje też pikantny dodatek w postaci papryczki świeżej bądź suszonej chilli lub sproszkowanego pieprzu kajeńskiego.

Zalewę do cukinii warto doprawić też popularnymi dodatkami do mięs, czyli musztardą lub ketchupem. Te składniki dodają marynacie wyjątkowego posmaku, jednocześnie lekko zmieniając jej kolor. Dobrym pomysłem będzie również dodanie odrobiny sosu sojowego, który doda całości cennego smaku umami. Jeśli natomiast od słonych nut smakowych wolicie te słodkie, wybierzcie miód lub syrop klonowy. Sałatka z cukinii i papryki w każdej z tych wersji smakuje doskonale, więc najlepiej przetestować kilka marynat i wybrać swojego ulubieńca.

Cukinia marynowana na słodko będzie też świetnie smakowała z dodatkiem innych warzyw. Sałatkę z cukinii na zimę warto skomponować, dobierając ulubione składniki według własnych preferencji. Co dodać do sałatki z cukinii i papryki? Wśród najpopularniejszych składników można wymienić marchew, kapustę, cebulę i ogórki, jednak to nie koniec możliwości. Sałatka z cukinii będzie świetnie smakowała również w połączeniu z kalarepką, pomidorkami koktajlowymi, dynią czy kalafiorem.

 

Inne przetwory z cukinii

Sałatka z cukinii i papryki jest jednym z ulubionych przepisów na zimę, ale na niej nie kończą się pomysły na przetwory. Już nasze mamy i babcie miały dziesiątki receptur na warzywa do słoików, a kolejne, coraz to nowsze pomysły wciąż mnożą się w internecie. Jakie przetwory na zimę zrobić, aby jak najlepiej wypełnić spiżarnię? Najczęściej w naszych kuchniach króluje cukinia w zalewie octowej, jednak coraz większą popularność zyskuje też ta w zalewie z curry. Ten intensywnie żółty kolor i wyrazisty smak szybko trafił w gusta wielu z nas. 

Nie wszyscy wiedzą, że z cukinii da się wyczarować również wspaniałe sosy. Jakiś czas temu hitem w sieci stał się ketchup z cukinii. Taka zdrowsza, domowa wersja kultowego dodatku do frytek zagościła wtedy w wielu domach. Innym przysmakiem jest sos z cukinii, który będzie niezastąpioną bazą do wielu dań przez cały rok. Poza sezonem na świeże warzywa zrobimy z niego wszelkiego rodzaju makarony, gulasze czy zupy krem. Latem warto też zrobić większy zapas leczo do słoików, które będzie fantastycznym pomysłem na szybki obiad na czarną godzinę.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy