Słodko-kwaśna cukinia z papryką

Przepisy na przetwory: słodko kwaśna cukinia z papryką

SałatkiPrzetwory

Czas przygotowania:
1440 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.11 z 204 głosów)

Składniki:

  • 3 kg cienkich cukinii
  • 4 różnokolorowe papryki
  • 3 cebule
  • 3 szklanki octu 6%
  • 2 łyżki soli
  • 2 szklanki cukru
  • 4 łyżki nasion gorczycy
  • 2 łyżki nasion pieprzu
  • 2 łyżki kurkumy

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Umyte warzywa osuszamy, cukinie kroimy w plasterki, z papryk usuwamy pestki i tniemy w cienkie paski, obrane cebule kroimy w piórka, wszystko razem mieszamy. Ocet mieszamy z solą, cukrem, gorczycą, pieprzem i kurkumą, zalewamy warzywa, mieszamy i zostawiamy pod przykryciem w chłodnym miejscu na 24 godz. Zmiękłe warzywa nakładamy do wyparzonych, suchych słoików, do każdego nalewamy wytworzonego przez nie soku, szczelnie zakręcamy, pasteryzujemy 10 min.
  • Skład tej sałatki bardzo łatwo modyfikować, zamieniając cukinię lub paprykę na adekwatną ilość marchewki – obraną należy zetrzeć na grubych oczkach i dalej postępować według przepisu. Jeśli ktoś nie lubi kurkumy, można z niej zrezygnować na rzecz innych przypraw, np. kolendry, curry. Ocet spirytusowy można zastąpić winnym lub jabłkowym.

Porady

Zobacz też: zupa cukiniowa z fasolką szparagową

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy