Dżem z cukinii z galaretką

Dżem z cukinii z galaretką cytrynową to ciekawa alternatywa dla klasycznych dżemów owocowych. Dżem z cukinii zaskakuje smakiem. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do pieczywa na śniadanie, podwieczorek lub kolacje. Przepis na dżem z cukinii z galaretką to również świetny pomysł na smarowidło do dań takich jak naleśniki lub wypieki. Jest on też dobrą bazą do różnego rodzaju sosów do mięs. Przygotowanie cytrynowego dżemu z cukinii jest bardzo proste. Zobacz jak zrobić cytrynowy dżem z cukinii i odkryj smak cukinii na nowo!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

przetwory dżem z cukinii

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.29 z 205 głosów)

Dżem z cukinii z galaretką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • cukinia 1.

    Jak przygotować dżem z cukinii z galaretką? Zaczynamy od umycia i osuszenia cukinii. Następnie ścieramy ją na drobnych oczkach i umieszczamy w garnku. Cukinię dusimy na papkę na małym ogniu, często mieszając. Dodajemy do niej cukier, galaretkę i kwasek cytrynowy do smaku. Całość smażymy około 30 minut na małym ogniu, nadal często mieszając. Do garnka wlewamy kilka kropel olejku (według uznania), ponownie mieszamy. Gorący dżem z cukinii z galaretką przelewamy do wyparzonych wcześniej słoików, zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Tak przygotowany dżem z cukinii z galaretką cytrynową przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu. 

Porady

  • Kwasek cytrynowy można zamienić na sok z 1 cytryny
     
  • Galaretkę cytrynową można zamienić na inną. Dobrze sprawdzi się tu również np. galaretka agrestowa.
     
  • Jeśli chcemy, aby nasz dżem z galaretką miał nieco inny smak, można zamienić olejek cytrynowy np. na waniliowy.
     

Notka redakcyjna

Cukinia – niezastąpiony produkt w kuchni

Cukinia to produkt, który już od lat cieszy się uznaniem wśród kucharzy. Dzięki swojemu uniwersalnemu i lekkiemu smakowi, sprawdzi się w wielu przepisach. Oprócz swojego pysznego smaku, cukinia może pochwalić się również licznymi wartościami odżywczymi. Cukinia to lekkostrawne warzywo polecane osobom dbającym o linię i nie tylko. Zawiera m.in. potas, magnez, żelazo, witaminę C czy witaminę K. Cukinia wpływa pozytywnie na proces trawienia, jest niskokaloryczna i nie przyswaja metali ciężkich. Warto dodać, że można spożywać również kwiaty cukinii. To naprawdę pyszna przekąska, której nie sposób nie polubić. Cukinia to warzywo, które sprawdzi się w wielu przepisach. Możemy wykorzystać ją jako dodatek do różnego rodzaju gulaszy, leczo czy bigosów, a także sałatek czy placków. Cukinia doskonale nadaje się również do przygotowania pasztetu oraz popularnych dań jednogarnkowych. Cukinię można zarówno piec jak i dusić, smażyć czy marynować. Z kolei kwiaty cukinii doskonale smakują, jeśli usmaży się je w cieście naleśnikowym. Cukinia to też produkt, który można wykorzystać do przygotowania deserów. Jednym z nich jest pyszne brownie z cukinii. To warzywo często wykorzystuje się do różnego rodzaju dietetycznych deserów lub wegańskich wypieków. Zastosowań cukinii w kuchni jest wiele, warto włączyć ją do codziennej diety. Doda ona naszym daniom wyjątkowego smaku i pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy