Dżem z cukinii to ciekawa alternatywa dla klasycznych przetworów owocowych. Zaskakuje słodyczą i cytrusowym posmakiem. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do pieczywa na śniadanie, podwieczorek lub kolację. To także świetny pomysł na farsz do naleśników. Jest oryginalną bazą do różnego rodzaju sosów do mięs. Przygotowanie go jest bardzo proste. Zobaczcie nasz sprawdzony przepis na dżem z cukinii i odkryjcie ją na nowo.
Adobe Stock
(średnia 4.27 z 214 głosów)
Cukinia: myjemy ją i obieramy. Usuwamy gniazda nasienne. Miąższ ścieramy na grubych oczkach tarki lub kroimy w drobną kostkę.
Gotowanie: dusimy cukinię na małym ogniu (możemy podlać ją niewielką ilością wody), żeby zmiękła i rozpadła się. Następnie dodajemy sok z cytryny, cukier i galaretkę. Dokładnie mieszamy, żeby sypkie składniki całkowicie się rozpuściły. Podgrzewamy miksturę przez około 30 minut.
Dżem z cukinii: przekładamy do umytych i wyparzonych słoiczków. Zakręcamy je i stawiamy do góry dnem. Czekamy, aż całkowicie wystygną i przenosimy je do spiżarni.
Porady
- Z podanych proporcji otrzymamy około 5 słoiczków o pojemności 200 ml. Pamiętajmy, żeby nie wypełniać ich całkowicie. Powinniśmy zostawić co najmniej 1 cm wolnej przestrzeni pod zakrętką.
- Kiedy cukinia zmięknie i puści sok, możemy zmiksować ją za pomocą blendera. Dżem będzie miał wtedy gładką konsystencję, bez kawałków warzyw.
- Żeby dżem z kabaczka zachował swoje właściwości i walory smakowe na dłużej, warto przeprowadzić pasteryzację. Słoiki można zawekować na mokro (w garnku wypełnionym wodą) lub na sucho (w piekarniku).
- Nasz przepis faworyzuje cytrynowy aromat. Świetnie łączy się on z delikatnym i neutralnym w smaku miąższem kabaczka. Równie dobrze można jednak przyrządzić dżem z cukinii z galaretką agrestową lub pomarańczową. Ważne, żeby nasze przetwory miały wyraźną kwaskową nutę.
- Przepis na dżem z cukinii da się modyfikować na różne sposoby. Można na przykład dorzucić do składników przyprawy korzenne. Szczególnie dobrze sprawdzi się cynamon. Smacznym dodatkiem jest także cukier waniliowy. Przyrządzony w ten sposób dżem nie ustępuje niczym innym rozgrzewającym przetworom na zimę.
- Osoby, które nie spożywają produktów pochodzenia zwierzęcego, powinny mieć na uwadze, że galaretki dostępne w sklepach często powstają na bazie żelatyny wieprzowej. Da się jednak kupić także wegańskie produkty tego rodzaju. Warto zwracać uwagę na skład zamieszczony na opakowaniu. Dżem cukiniowy uzyska też odpowiednią strukturę, jeśli zagęścimy go za pomocą agar-agar, czyli substancji żelującej pochodzenia roślinnego.
Domowy dżem z cukinii z galaretką cytrynową to oryginalny sposób na wykorzystanie popularnego warzywa z polskich pól, które często kupujemy w dużych ilościach w pełni lata. To właśnie wtedy jest najtańsze i najsmaczniejsze. Ponieważ te zaskakujące przetwory są słodkie i mogą mieć cytrynowy, pomarańczowy lub agrestowy posmak, wykorzystuje się je tak samo jak tradycyjne dżemy owocowe. Można posmarować nimi kromkę chleba lub chałkę. Sprawdzą się też jako aromatyczny dodatek do takich dań jak:
Co ciekawe, dżem z cukinii to nie tylko dodatek do deserów i słodkich wypieków. Dorze komponuje się także z pieczonym mięsem, wędlinami i serem (na przykład camembertem). Zabierzmy ze sobą słoiczek na grilla lub połóżmy go obok szwedzkiego bufetu.
Cukinia to produkt, który cieszy się uznaniem wśród kucharzy. Dzięki swojemu uniwersalnemu i lekkiemu smakowi sprawdza się w wielu przepisach. Poza tym może pochwalić się również licznymi wartościami odżywczymi. Kochają ją osoby dbające o linię, ale nie tylko. Zawiera m.in. potas, magnez i żelazo oraz witaminę C i K. Można ją jeść na surowo w sałatkach, smażyć w cieście naleśnikowym lub faszerować mięsem i warzywami. Kiedy obrodzi na polskich polach najlepiej kupować ją hurtowo i zamykać w słoiczkach na zimę. Oto kilka pomysłów na przetwory z cukinii:
Warto zadbać o to, żeby dżem z cukinii i inne różnorodne przetwory z tego warzywa wylądowały na półce w spiżarni. Możliwości ich wykorzystania jest całe mnóstwo. Słodkie wyroby możemy dodać do brownie, a wytrawne do dań jednogarnkowych i pasztetów. Wzbogacą nasz jadłospis o cenne wartości odżywcze. Nie można też zapomnieć o kiszonkach z cukinii, które pozytywnie wpływają na układ trawienny i wzmacniają odporność.
Komentarze