Dżem z cukinii z galaretką

Dżemy przepisy - Dżem z cukinii z galaretką

Przetworydżem z cukinii

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.31 z 197 głosów)

Składniki:

  • 1 i 1/2 kg cukinii bez skóry i pestek
  • szklanka cukru
  • torebka galaretki cytrynowej
  • łyżka kwasku cytrynowego
  • olejek cytrynowy

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Dżemy przepisy - Dżem z cukinii z galaretką
  • Cukinie drobno ścieramy do garnka, dusimy na papkę na małym ogniu, często mieszając. Dokładamy cukier, galaretkę i kwasek cytrynowy do smaku.
  • Smażymy ok. 30 min, na małym ogniu, nadal często mieszając. Wlewamy olejek (według uznania), ponownie mieszamy. Gorący dżem przelewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy, stawiamy do góry dnem.
  • Jest świetny do wypieków, naleśników i na kanapki oraz jako składnik sosów do pieczonych mięs.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy

Główne składniki: