Zapiekanka z cukinii to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny, który można przygotować od razu na kilka dni. Danie jest banalnie proste w przygotowaniu, a przy tym niezwykle efektowne i smaczne. Zaspokoi każdy głód za sprawą sycących ziemniaków. Można dodać do niego ulubione składniki, dlatego jest świetnym sposobem na wykorzystanie resztek z lodówki. Sprawdźcie, jak powstaje najlepsza zapiekanka z cukinii.
Adobe Stock
(średnia 4.41 z 215 głosów)
Przygotowanie: formę ceramiczną smarujemy oliwą. Piekarnik nastawiamy na 200°C, tryb góra-dół. Ser ścieramy na grubej tarce. Łączymy go z bułką tartą i przyprawami. Jajka wybijamy w całości do miseczki i lekko roztrzepujemy.
Warzywa: cukinię myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy z nadmiaru wody. Podobnie postępujemy z obranymi ziemniakami. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Koperek delikatnie opłukujemy w zimnej wodzie, osuszamy i siekamy.
Mieszanie składników: w dużej misce umieszczamy wszystkie warzywa i zioła, ser z przyprawami i jajka. Dokładnie łączymy wszystkie elementy za pomocą łyżki lub dłonią.
Pieczenie: przekładamy masę warzywną do foremki. Wyrównujemy szpatułką. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na godzinę. W tym czasie zapiekanka z cukinii powinna stężeć i ładnie się zarumienić.
Porady
- Żeby mieć pewność, że odsączyliśmy nadmiar wody z cukinii, możemy ją zasolić i odstawić na 30 minut pod przykryciem. Następnie trzeba ją przepłukać i dokładnie odcisnąć. Jeśli używamy starszych, dojrzałych okazów, usuńmy przerośnięte gniazda nasienne za pomocą łyżeczki.
- Żeby danie miało jeszcze więcej smaku i aromatu, warto podać je ze świeżymi ziołami. Szczególnie dobrze pasują tu listki bazylii, kolendra lub natka pietruszki. Można je także posypać posiekanym szczypiorkiem.
- Zapiekanka z cukinii i ziemniaków z naszego przepisu zmieści się do formy ceramicznej o wymiarach około 20x30 cm. Możemy też użyć naczynia żaroodpornego lub blaszki do ciasta wyłożonej pergaminem.
- Rumiana, serowa zapiekanka z cukinią pysznie smakuje prosto z pieca, ale znacznie lepiej kroi się po ostygnięciu, dlatego warto przygotować ją z wyprzedzeniem. Doskonale będzie smakowała też odgrzana kolejnego dnia, po spędzeniu całej nocy w lodówce.
- Zapiekanka z cukinii fit to dobry pomysł dla osób, które starają się przemycić jak najwięcej warzyw do diety swojej lub najbliższych. Chociaż jest to dosyć zdrowe danie, da się obniżyć jego kaloryczność. Zamiast sera żółtego typu gouda lub cheddar, możemy użyć częściowo odtłuszczonej, lekkiej mozzarelli. Jeśli chcemy przyrządzić zapiekankę bezglutenową, wystarczy, że zamienimy bułkę tartą na płatki owsiane, najlepiej z certyfikatem przekreślonego kłosa.
W naszej recepturze pierwsze skrzypce grają warzywa – słodkawa cukinia z miękkim miąższem i sycące ziemniaki. Ser żółty, jajka i bułka tarta pełnią rolę spoiwa, a przyprawy i zioła uwydatniają delikatny smak roślinnych składników. Przepis na zapiekankę z cukinii można dowolnie modyfikować, w zależności od osobistych preferencji i wymagań dietetycznych. Nasza prosta propozycja na pewno spodoba się wegetarianom, ale jeśli zastanawiacie się, co dodać do zapiekanki z cukinii, spieszymy z podpowiedzią. Oto kilka inspiracji:
Kiedy na obiadowym stole po raz pierwszy zagości ta obłędnie pyszna zapiekanka z cukinii i jajek, z pewnością na stałe trafi do podręcznego przepiśnika. Żeby nie znudziła się domownikom, można podawać ją z różnymi sosami. Dobrze komponuje się z takimi dodatkami jak:
Pyszne zapiekanki przygotujemy nie tylko z cukinii, ale i wielu innych warzyw. Warto kierować się sezonowością i przebierać w przepisach, mając na uwadze aktualnie dostępne składniki. Wiosną najlepszym wyborem będzie zapiekanka ze szparagami, a w sezonie jesiennym zapiekanka z dyni, marchewki lub buraków. Zimą króluje natomiast sycąca zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym, boczkiem lub kalafiorem. Jeśli mamy ochotę na eksperymenty z formą, możemy zrobić efektowne muszle makaronowe nadziewane mięsem lub warzywami lub pieczarki zapiekane z serem.
Komentarze