Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego

Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego to najlepszy pomysł na obiad dla całej rodziny, który można przygotować od razu na kilka dni. To danie jest banalnie proste w przygotowaniu, a przy tym niezwykle efektowne, smaczne i sycące. Można dodać do niego wszystkie ulubione składniki, dlatego jest świetnym sposobem na wykorzystanie resztek serów czy wędlin z lodówki. Zobaczcie nasz sprawdzony przepis na zapiekankę, która posmakuje każdemu!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

zapiekanki

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.43 z 213 głosów)

Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięso mielone 1.

    Przygotowanie składników: Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę podsmażamy na niej mięso mielone. Po chwili dodajemy cebulę oraz czosnek i jeszcze chwilę wszystko smażymy. Następnie dolewamy pomidory z puszki, doprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy wszystko na wolnym ogniu przez 15-20 minut. 

  • Sos beszamelowy 2.

    Beszamel: W rondelku roztapiamy masło, dodajemy do niego mąkę i podgrzewamy zasmażkę, ciągle mieszając aż nabierze koloru. Następnie dolewamy mleko i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i gotujemy aż sos zgęstnieje.

  • plastry-cukinii 3.

    Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego: Dwie średnie cukinie myjemy (nie obieramy) i kroimy w plastry, podobnie jak odsączony z zalewy ser mozzarella. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i wykładamy dno połową cukinii. Na to wylewamy sos pomidorowy z mięsem. Następnie układamy plastry mozzarelli i wszystko zalewamy beszamelem. Na górze układamy kolejną warstwę krążków cukinii.  Pieczemy naszą zapiekankę około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Porady

  • Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego pysznie smakuje prosto z pieca, jednak znacznie lepiej kroi się po ostygnięciu, dlatego warto przygotować ją z wyprzedzeniem. Doskonale będzie smakowała też odgrzana kolejnego dnia, po spędzeniu całej nocy w lodówce. 
  • Aby danie miało jeszcze więcej smaku i aromatu, warto podać je ze świeżymi ziołami. Szczególnie dobrze pasują tu listki bazylii oraz natka pietruszki.
  • Jeśli chcecie, by zapiekanka z cukinii była bardziej sycąca, dodajcie do niej warstwę ziemniaków. W tym celu używamy puree lub gotowanych kartofli pokrojonych w plasterki.
  • Mięso mielone można zastąpić siekanym kurczakiem lub pokrojonym w kostkę boczkiem. 
  • W wersji wegetariańskiej, sos pomidorowy można przyrządzić z ciecierzycą z puszki, ugotowaną soczewicą, rozdrobnionym tofu lub pokrojonymi drobno kotletami sojowymi. Warto też skorzystać z gotowego wegańskiego mięsa mielonego, dostępnego już w większości dużych marketów.

Jeśli lubisz cukiniowe dania, wypróbuj też zapiekankę z cukinią i pomidorami.


Notka redakcyjna

Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego - co do niej dodać?

Przepis na zapiekankę z cukinii to świetna okazja do wykazania kulinarnej kreatywności, gdyż można go urozmaicić o wiele ciekawych dodatków, wpływających na konsystencję, smak i zapach. Do tej receptury pasują niemal wszystkie warzywa, większość serów, a także wiele mięs. Warto też przetestować różne sosy i przyprawy, które wpływają na smak całości. Co dodać do zapiekanki, żeby dopasować ją do sowich upodobań? Miłośników warzyw zachwyci zapiekanka cukiniowa z kalafiorem czy brokułem. Ciekawym dodatkiem, dodającym mnóstwo aromatu oraz smaku umami, będą też grzyby leśne lub pieczarki. Sprawdzonym pomysłem jest także zapiekanka z cukinii i bakłażana. 

Jeśli zależy wam na bardziej sycącym i treściwym daniu, dodajcie gotowane ziemniaki lub bataty. Kolejnym świetnym składnikiem będzie ulubiony makaron, na przykład penne, kokardki, świderki czy muszelki. Pysznym pomysłem jest również zapiekanka z cukinii, mięsa mielonego i ryżu. Bazą do tej potrawy może być zarówno zwykły, biały, jak i ten jaśminowy, brązowy czy dziki.

Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego - ser i sos 

Zapiekanka z cukinii z mięsem mielonym świetnie smakuje również z przeróżnymi serami. Taki składnik wzbogaci jej smak i aromat, ale także zwiąże wszystkie składniki, nadając przyjemnej konsystencji. Jaki ser do zapiekanki sprawdzi się najlepiej? Można wykorzystać do tego właściwie wszystkie rodzaje, począwszy od goudy czy cheddara, poprzez parmezan czy mozzarellę, aż do serów pleśniowych.

Jeśli natomiast chodzi o sosy, zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego świetnie smakuje w wielu wersjach, dlatego warto przetestować kilka opcji i wybrać swój ulubiony smak i konsystencję. To danie doskonale komponuje się zarówno z gęstym sosem serowym czy beszamelem, jak i z lekką jogurtową, ziołową bądź koperkową zalewą. Smacznym połączniem jest także zapiekanka z cukinii z mięsem mielonym i sosem barbecue

Inne przepisy na zapiekanki

Pyszne zapiekanki przygotujemy nie tylko z cukinii, ale i wielu innych warzyw. Warto kierować się sezonowością i przygotowywać przeróżne przepisy z aktualnie dostępnych składników. Wiosną najlepszym wyborem będzie więc zapiekanka ze szparagami, a w sezonie jesiennym zapiekanka z dyni, marchewki czy buraków. Zimą króluje natomiast zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym, boczkiem czy brokułami. Z kolei w wersji wegetariańskiej pysznie smakuje zapiekanka z cukinią i pomidorami.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy