Frytki z cukinii

Frytki z cukinii to świetna alternatywa dla niezbyt zdrowych, smażonych frytek ziemniaczanych. Chętnie sięgają po nie osoby dbające o sylwetkę i nie tylko. Panierka nada naszej przekąsce przyjemnej chrupkości, a przyprawy wydobędą z cukinii najlepszy smak. Dodatkowo ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu – można je zrobić już w 25 minut! Szukacie ciekawych pomysłów na codzienny obiad lub pożywną kolację? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis! 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

frytki

Czas przygotowania:
25min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.52 z 178 głosów)


Frytki z cukinii - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie składników: Cukinię myjemy, obieramy i kroimy w słupki o długości około 7 cm. Parmezan trzemy na tarce o drobnych oczkach, a następnie przekładamy go do sporej torebki foliowej. Dodajemy do niego panko, tymianek, rozmaryn, sól i pieprz. Całość delikatnie potrząsamy, by wymieszać wszystkie składniki panierki.

  • 2.

    Frytki z cukinii: Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220C. Pokrojoną cukinię obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie przekładamy ją do torebki z przygotowaną wcześniej panierką. Potrząsamy torebką, by równomiernie obtoczyć je w panko. Gotowe frytki w panierce przekładamy na wyłożoną papierem pergaminowym blachę. Skrapiamy je oliwą i wkładamy do piekarnika na około 10–15 minut. W połowie pieczenia obracamy je na drugą stronę.

Porady

  • Frytki z cukinii należy piec do momentu, gdy panierka stanie się rumiana i chrupiąca. 
  • Jeśli chcecie urozmaicić smak cukinii w panierce panko, możecie dodać do niej odrobinę wędzonej papryki, suszonego czosnku i kolorowego pieprzu. Można pokusić się także o dodatek płatków drożdżowych nieaktywnych, które nadadzą całości lekko serowego aromatu. 
  • Jeśli przygotujecie frytki z cukinii z piekarnika w większej ilości, po wystudzeniu możecie przełożyć je do zamykanego pojemnika, a następnie umieścić w lodówce. Na drugi dzień najlepiej odgrzewać je na lekko posmarowanej tłuszczem patelni. 
  • Sposobów na to, jak zrobić frytki z cukinii jest wiele. Można je także usmażyć na patelni. Wystarczy rozgrzać na niej niewielką ilość tłuszczu, przełożyć na nią frytki i smażyć, aż do ich zarumienienia.
  • Zastanawiacie się, ile kalorii mają frytki z cukinii? Choć ciężko odpowiedzieć jednoznacznie – ilość kcal może się wahać w zależności od wielu czynników – to przyjmuje się, że w 100 g gotowych frytek znaleźć można około 120 kalorii. 

Notka redakcyjna

Z czym podawać frytki z cukinii? 

Frytki z cukinii świetnie sprawdzą się na lekki lunch, pożywną kolację, czy też jako smaczny dodatek do obiadu. Zastanawiacie się, z czym je podawać? Możliwości jest wiele! 
Świetnie komponują się one ze smakiem prostego sosu jogurtowego. Do jego przygotowania potrzebny będzie jogurt naturalny (150 ml), bazylia (1 łyżka), oregano (1 łyżka), posiekana na drobno cebula szalotka (20 g), świeżo wyciśnięty sok z cytryny (1 łyżka) oraz sól i pieprz. Wystarczy dokładnie wymieszać wszystkie składniki i gotowe! 

Frytki z cukinii z piekarnika można też podawać w towarzystwie sosu musztardowego lub pomidorowego. Równie dobrze sprawdzi się aromatyczny sos serowy. Frytki świetnie sprawdzą się także jako dodatek do domowych burgerów (zarówno wołowych, jak i wegetariańskich).

Frytki z piekarnika – inne wersje

Powyższy przepis na frytki z cukinii zakłada dodatek jajka i parmezanu, w prosty sposób można go jednak dostosować do wymagań diety wegańskiej. Jajka potrzebne do panierowania, wystarczy zastąpić mieszanką mąki kukurydzianej i gorącej wody. Dodatek parmezanu można pominąć.

W piekarniku można również przyrządzić smaczne frytki z selera, marchewki lub batatów. Niezależnie od wybranego warzywa, sposób przygotowania jest podobny. Wystarczy pokroić warzywa w słupki, skropić oliwą i obsypać przyprawami. Tak przygotowane, zdrowe frytki piecze się w temperaturze 200–220°C, aż do ich zarumienienia.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy