Frytki z cukinii to świetna alternatywa dla smażonej przekąski z ziemniaków. Chętnie sięgają po nie osoby dbające o sylwetkę. Panierka z bułki tartej sprawia, że warzywo przyjemnie chrupie, a przyprawy wydobywają z niego pełnię smaku. Przygotowanie frytek nie zajmuje wiele czasu – można je zrobić w niecałe pół godziny. Szukacie ciekawych pomysłów na pożywną przystawkę lub dodatek do obiadu? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na frytki z cukinii z piekarnika.
StockFood
(średnia 4.52 z 178 głosów)
Przygotowanie: piekarnik ustawiamy na 220°C (tryb góra-dół). Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Cukinia: myjemy ją i osuszamy. Kroimy w słupki o długości około 7 cm. Frytki z cukinii nie powinny być grubsze niż 2 cm, inaczej puszczą dużo soku i panierka nasiąknie wilgocią.
Panierka: wybijamy jajko do miseczki. Lekko roztrzepujemy je widelcem z oliwą i przyprawami. Zanurzamy w nim warzywne słupki, po czym obtaczamy je w bułce tartej.
Pieczenie: układamy cukinię w panierce na przygotowanej blaszce. Wkładamy ją do piekarnika na około 15 minut. W połowie pieczenia ostrożnie obracamy frytki na drugą stronę (najlepiej za pomocą szczypców). Są gotowe, kiedy panierka stanie się rumiana i chrupiąca.
Porady
- Żeby urozmaicić smak panierki, możemy dodać do niej wędzoną lub pikantną paprykę, suszony czosnek i kolorowy pieprz, a także przyprawy orientalne, takie jak kolendra, kmin rzymski, curry lub imbir.
- Nie polecamy przechowywania upieczonych frytek. Szybko przestaną być chrupiące. Jeśli chcemy przygotować je wcześniej, na przykład kiedy szykujemy przekąski na imprezę, możemy obtoczyć warzywne słupki w panierce i je zamrozić. Ułóżmy je na tacce wyłożonej papierem do pieczenia, tak żeby się ze sobą nie stykały.
- Jak zrobić chrupiące frytki z cukinii z piekarnika? Upewnijmy się, że warzywo nie puści zbyt dużo soku w trakcie obróbki termicznej. Po pierwsze, wykrójmy gniazda nasienne z przerośniętych okazów. Niech frytki powstaną tylko z twardego miąższu. Po drugie, posypmy cukinię solą, zanim obtoczymy ją w panierce. Dzięki temu uwolni nieco wody jeszcze przed pieczeniem. Po trzecie, zanim zanurzymy słupki w jajku, możemy oprószyć je mąką. Pochłonie ona nadmiar wilgoci.
- Sposobów na przyrządzenie tej przekąski jest o wiele więcej. Można na przykład zrobić frytki z cukinii na patelni, klasyczną techniką. Wystarczy rozgrzać na niej tłuszcz (na przykład olej rzepakowy lub masło klarowane) i smażyć warzywo w panierce, aż się zarumieni. Pamiętamy, żeby odsączyć frytki na ręczniku papierowym przed podaniem.
- Zamiast tradycyjnej bułki tartej możemy wykorzystać panierkę panko. Jest o wiele mniej rozdrobniona, w związku z czym w mniejszym stopniu nasiąka tłuszczem podczas obróbki termicznej i tworzy niezwykle chrupiącą otoczkę.
- Jeśli unikamy glutenu lub chcemy maksymalnie ograniczyć zawartość tłuszczu i węglowodanów w tej prostej przekąsce, możemy zrobić frytki z cukinii bez panierki. Wystarczy osuszyć posypane wcześniej solą słupki, obtoczyć je w przyprawach i upiec. Niestety nie będą wtedy chrupiące.
Frytki z cukinii świetnie sprawdzą się na lekką przekąskę, lunch, pożywną kolację lub jako smaczny dodatek do obiadu. Świetnie smakują solo i można je wtedy jeść bez większych wyrzutów sumienia. Na imprezie lub podczas seansu filmowego z przyjaciółmi warto jednak podać je w towarzystwie kremowego dipu. Co pasuje do frytek z cukinii? Świetnie sprawdzą się takie dodatki jak:
Frytki świetnie sprawdzą się jako dodatek do domowych burgerów (zarówno wołowych, jak i wegetariańskich). Wystarczy podać je wtedy ze zwykłym ketchupem lub sosem barbecue.
Miłośnikom twardych serów polecamy frytki z cukinii w panierce z parmezanu. Nie tylko smakowicie oblepia on warzywne słupki, ale także uzupełnia delikatne danie o ulotny aspekt umami. Sery dojrzewające zawierają dużo naturalnego glutaminianu. Wystarczy niewielka ilość startego parmezanu lub pecorino, żeby wynieść subtelne potrawy na wyżyny smaku. Warto dodać ten składnik do bułki tartej, w której obtaczamy warzywne słupki. Można nim też posypać gotowe frytki z cukinii. Weganie uzyskają serowy aromat, jeśli wrzucą do panierki płatki drożdżowe. Jajko w roślinnej wersji przekąski można zastąpić jogurtem sojowym lub zawiesiną z siemienia lnianego.
Zielona lub żółta cukinia jest dostępna przez cały rok, ale najchętniej kupujemy ją latem, kiedy pojawia się na polskich polach. Można ją wtedy wykorzystać na wiele różnych sposobów. Da się z niej przyrządzić śniadanie w postaci omletu, zdrowy lunch, sycący obiad, pożywną kolację, a nawet deser, jeśli przekonamy się do czekoladowego ciasta z warzywnym składnikiem. Przedstawiamy kilka pomysłów na dania z cukinii, które sprawdzą się na kolację lub lekki obiad:
Komentarze