Sałatka szwedzka

Sałatka szwedzka przygotowana na bazie ogórków, cebuli oraz czerwonej i żółtej papryki jest niezwykle smaczna. Najlepiej wykorzystać do niej świeże i niewielkie ogórki gruntowe, które najlepsze są latem. To jeden z tych przetworów, których nie może zabraknąć w naszej domowej spiżarni. Świetnie komponuje się różnymi daniami obiadowymi, zarówno mięsnymi, jak i warzywnymi. Poniżej podajemy przepis na szwedzką sałatkę z ogórków.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

przetwory

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.48 z 190 głosów)

Sałatka szwedzka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie warzyw: ogórki i paprykę dokładnie myjemy. Cebule obieramy. Paprykę kroimy w cienkie paski, ogórki w plastry (nie obieramy ich), a cebulę w piórka. Warzywa zalewamy wodą i wsypujemy sól. Mieszamy. Odstawiamy na co najmniej 2 godziny. Następnie odsączamy na durszlaku.

  • 2.

    Słoiki na sałatkę: słoiki starannie wyparzamy. Do każdego wkładamy po 2 łyżeczki kolendry i gorczycy oraz łyżeczkę ziela angielskiego. Wypełniamy warzywami na sałatkę szwedzką (nie dociskamy).

  • 3.

    Sałatka szwedzka – zalewa: do garnka wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, a następnie dodajemy ocet, mieszamy.

  • 4.

    Pasteryzacja: słoiki z sałatką szwedzką zalewamy zalewą, zakręcamy. Pasteryzujemy 20 minut.

Porady

  • Z podanej powyżej proporcji na sałatkę szwedzką wyjdzie nam około 8 półlitrowych słoików.
  • Do przygotowania sałatki szwedzkiej należy wykorzystać świeże ogórki gruntowe. Najlepiej wybierać małe, te przerośnięte mają duże pestki i często są puste w środku.
  • Przed przygotowaniem sałatki szwedzkiej pokrojone w plasterki ogórki należy wymoczyć w wodzie z solą przez minimum godzinę.
  • Nasz przepis na sałatkę szwedzką z papryką możemy nieco zmodyfikować i dodać również marchewkę pokrojoną w plasterki.
  • Przy wlewaniu zalewy do słoików z sałatką szwedzką warto pamiętać, że może być ona nieco przestudzona.
  • Po procesie pasteryzacji sałatkę szwedzką należy przechowywać w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu (np. w piwnicy) przez maksymalnie 6–12 miesięcy.
  • Sałatkę szwedzką do obiadu możemy spożywać już po tygodniu od przygotowania.
  • Do zrobienia sałatki szwedzkiej najlepiej wykorzystywać sól niejodowaną.
  • W klasycznej sałatce szwedzkiej dodaje się również świeży korzeń chrzanu, który nadaje całości ostrego posmaku.

Notka redakcyjna

Sałatka szwedzka – skandynawskie ogórki

Sałatka szwedzka ze Szwecją – krajem skandynawskim ma więcej wspólnego niż tylko nazwę. Oryginalnie nazywana jest ona „smörgåsgurka” i serwowana jest do obiadu, kanapek czy jako samodzielna przystawka. Charakteryzuje się ona niezwykle chrupiącymi ogórkami oraz intensywnym słodko–kwaśnym smakiem.

Klasyczną sałatkę szwedzką przygotowuje się w dość nietypowy sposób (w porównaniu do ogórków konserwowych czy kiszonych). Na samym początku, tuż po pokrojeniu ogórków w plasterki, należy wymoczyć je w roztworze z solą przez co najmniej godzinę. Tego etapu zdecydowanie nie można pominąć. A dopiero w dalszej kolejności umieścić w słoiku wraz z innymi warzywami, dodać przyprawy i zalać zalewą octową.

Do sałatki szwedzkiej najlepiej wykorzystać ocet spirytusowy o 10% zawartości alkoholu. Opcjonalnie możemy użyć octu jabłkowego, który jest jednak znacznie droższym rozwiązaniem. Dodatkowo, jeśli zależy nam na tym, by była nieco słodsza w smaku, to możemy dodać do niej więcej cukru.


Czy ogórki konserwowe są zdrowe?

W przepisie na sałatkę szwedzką do zalewy używa się octu, który powszechnie kojarzy się z niezbyt zdrowym dodatkiem. Można się zastanawiać się czy ogórki w occie to dobry pomysł na domowe przetwory. Bo owszem smakują świetnie, są też idealną propozycją do dań obiadowych, ale czy nie lepiej zrobić surówkę ze świeżych warzyw? Nic bardziej mylnego, warzywa w sałatce szwedzkiej z dodatkiem octu nadal zachowuje swoje właściwości. A ogórki zawierają mnóstwo witamin i minerałów. Są w nich witaminy z grupy B, duża zawartość witaminy C, która chroni przed powstawaniem chorób, m.in. nowotworów. Znajdziemy w nich również witaminę A, D i K, a także minerały: wapń, żelazo i magnez. Ogórki w occie, podobnie jak kiszone, mają również właściwości odkwaszające organizm. Wszystko wskazuje na to, że warto włączyć do diety ogórki konserwowe i nie powstrzymywać się przed jedzeniem, zwłaszcza, gdy lubimy tego rodzaju dodatki.

Jeśli nadal obawiacie się dodatku octu, to polecamy zamienić go na ocet jabłkowy, który będzie zdecydowanie zdrowszy. Sałatka szwedzka będzie też mniej kwaśna i octowa, jeśli wybierzemy ocet 6-procentowy.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy