Sałatka szwedzka

Ocena:

4.48 (190)

  • 4 godz. 40 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Sałatka szwedzka z chrupiących ogórków i marchewki w octowej zalewie to świetny sposób na wykorzystanie sezonowych produktów. Najlepiej wykorzystać do niej świeże i niewielkie ogórki gruntowe, które najlepsze są latem. To jeden z tych przetworów, których nie może zabraknąć w naszej domowej spiżarni. Świetnie komponuje się różnymi daniami obiadowymi, zarówno mięsnymi, jak i warzywnymi. Poniżej podajemy przepis na sałatkę szwedzką z ogórków.

Składniki:

  • ogórek  2 kg

  • woda  3 l

  • sól  150 g

  • cukier  440 g

  • ocet  550 ml

  • marchewka  2 szt.

  • gorczyca  15 g

  • ziele angielskie  18 szt.

  • pieprz  18 szt.

Sałatka szwedzka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ogórki: dokładnie myjemy pod zimną, koniecznie bieżącą wodą. Odcinamy końcówki. Ogórki kroimy w plastry razem ze skórkami, na grubość do 2 mm.

  • Krok 2:

    Moczenie ogórków: przekładamy je do miski. 2 litry zimnej wody mieszamy z całą solą. Taki roztwór wlewamy do ogórków, mieszamy. Odstawiamy na 2-3 godziny, im grubsze są plastry, tym dłużej moczymy. Następnie ogórki odsączamy na durszlaku.

  • Krok 3:

    Marchew: wybieramy 2 sztuki średniej wielkości, obieramy je, myjemy i kroimy w plastry.

  • Krok 4:

    Słoiki na sałatkę: starannie wyparzamy je. Do każdego wkładamy po równo ziarna czarnego pieprzu, ziela angielskiego i plastry marchwi. Słoiki wypełniamy ogórkami na sałatkę szwedzką (nie dociskamy).

  • Krok 5:

    Zalewa: do garnka wlewamy litr wody, wsypujemy cukier - gotujemy. Dolewamy ocet 10%, jak tylko zacznie wrzeć wyłączamy. Gorącą zalewę przelewamy do słoików, ogórki powinny być nią zakryte. Na chwilę odstawiamy je, w razie potrzeby uzupełniamy zalewę i dopiero zakręcamy.

  • Krok 6:

    Pasteryzacja: dno dużego garnka wykładamy ściereczką, ustawiamy słoiki z sałatką szwedzką. Zalewamy zimną wodą do 3/4 wysokości słoików. Gotujemy za średnim ogniu, jak woda zacznie wrzeć ustawiamy mały ogień i odmierzamy 10 minut.

Porady

  • Z podanej powyżej proporcji na sałatkę szwedzką wyjdzie nam około 6 słoików o pojemności 720 ml. Należy przechowywać je w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu (np. w piwnicy) przez maksymalnie 6–12 miesięcy.
  • Do przygotowania sałatki szwedzkiej należy wykorzystać świeże ogórki gruntowe. Najlepiej wybierać małe, te przerośnięte mają duże pestki i często są puste w środku. Do moczenia ogórków lepsza będzie sól niejodowana.
  • Ogórki do sałatki można pokroić za pomocą robota kuchennego, wtedy praca przebiegnie o wiele szybciej. Sprawdzi się też gilotyna do warzyw, a nawet tarka ze specjalnym ostrzem do krojenia w plastry.
  • Pokrojone w plasterki ogórki należy wymoczyć w wodzie z solą przez minimum godzinę, najlepiej przez 2 godziny.
  • Przy wlewaniu zalewy do słoików warto pamiętać, że może być ona nieco przestudzona, a nawet zimna, ale wtedy trzeba koniecznie je zapasteryzować.
  • Po procesie pasteryzacji słoiki warto odwrócić do góry dnem na kilka minut, żeby sprawdzić, czy zamknęły się szczelnie.
  • Sałatkę szwedzką do obiadu możemy spożywać już po tygodniu od przygotowania.
  • Przepis można zmodyfikować i zrobić sałatkę szwedzką z papryką lub z cebulą. Warzywa wystarczy włożyć do słoika i na spód, razem z marchewką lub wymieszać z ogórkami.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Sałatka szwedzka – skandynawskie ogórki

Sałatka szwedzka ze Szwecją – krajem skandynawskim ma więcej wspólnego niż tylko nazwę. Oryginalnie nazywana jest ona „smörgåsgurka” i serwowana jest do obiadu, kanapek lub jako samodzielna przystawka. Charakteryzuje się ona niezwykle chrupiącymi ogórkami oraz intensywnym słodko–kwaśnym smakiem.

Klasyczną sałatkę szwedzką przygotowuje się w dość nietypowy sposób (w porównaniu do ogórków konserwowych ci kiszonych). Na samym początku, tuż po pokrojeniu ogórków w plasterki, należy wymoczyć je w roztworze z solą przez co najmniej godzinę. Tego etapu zdecydowanie nie można pominąć. Dopiero potem umieszczamy je w słoiku z marchewką i przyprawami, a na końcu wlewamy zalewę octową.

Do sałatki szwedzkiej najlepiej wykorzystać ocet spirytusowy o 10% zawartości alkoholu. Opcjonalnie możemy użyć octu jabłkowego, który jest jednak znacznie droższym rozwiązaniem. Dodatkowo, jeśli zależy nam na tym, by była nieco słodsza w smaku, to możemy dodać do niej więcej cukru. Możemy go też zamienić na zdrowszą opcję i postawić na ksylitol lub erytrytol.

Czy ogórki konserwowe są zdrowe?

W przepisie na sałatkę szwedzką do zalewy używa się octu, który powszechnie kojarzy się z niezbyt zdrowym dodatkiem. Można się zastanawiać się czy ogórki w occie to dobry pomysł na domowe przetwory. Bo owszem smakują świetnie, są też idealną propozycją do dań obiadowych, ale czy nie lepiej zrobić surówkę ze świeżych warzyw? Nic bardziej mylnego, warzywa w sałatce szwedzkiej z dodatkiem octu nadal zachowuje swoje właściwości. A ogórki zawierają mnóstwo witamin i minerałów. Są w nich witaminy z grupy B, duża zawartość witaminy C, która chroni przed powstawaniem chorób, m.in. nowotworów. Znajdziemy w nich również witaminę A, D i K, a także minerały: wapń, żelazo i magnez. Ogórki w occie, podobnie jak kiszone, mają również właściwości odkwaszające organizm. Wszystko wskazuje na to, że warto włączyć je do diety i nie powstrzymywać się przed jedzeniem, zwłaszcza, gdy lubimy tego rodzaju dodatki.

Jeśli nadal obawiacie się dodatku octu, to polecamy zamienić go na ocet jabłkowy, który będzie zdecydowanie zdrowszy. Sałatka szwedzka będzie też mniej kwaśna i octowa, jeśli wybierzemy ocet 6-procentowy.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne