Leczo z kabaczka

Ocena:

4.02 (241)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Leczo z kabaczka jest jednym ze specjałów kuchni węgierskiej. To pożywna potrawa jednogarnkowa z dodatkiem dorodnej cukinii, czerwonej papryki, pieczarek i kiełbasy. Wszystko to dusi się w przepysznym, aromatycznym sosie pomidorowym. Gulasz warzywny można z powodzeniem przechowywać w słoikach, na szybki obiad w leniwe, zimowe popołudnie. Sprawdźcie, jak zrobić niezawodne leczo z kabaczkiem.

Składniki:

  • kiełbasa  200 g

  • cebula  150 g

  • olej  20 ml

  • pieczarki  200 g

  • czerwona papryka  200 g

  • kabaczek  1 kg

  • koncentrat pomidorowy  10 g

  • papryka wędzona  5 g

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

Leczo z kabaczka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie składników: paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paski. Cebulę obieramy i siekamy. Pieczarki oczyszczamy i szatkujemy. Kabaczek i kiełbasę kroimy w sporą kostkę. 

    Cebula siekanie
  • Krok 2:

    Smażenie: na rozgrzanym oleju szklimy cebulkę razem z kiełbasą. Dorzucamy pieczarki, paprykę i kabaczek. Podsmażamy wszystkie składniki, żeby odparować nieco uwolnioną przez nie wodę. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Podgrzewamy go przez chwilę, żeby zawarte w nim cukry uległy karmelizacji.   

    Leczo z kabaczka – smażenie
  • Krok 3:

    Leczo z kabaczka: podsmażone składniki zalewamy 100 ml wody. Doprawiamy papryką wędzoną, solą i pieprzem. Dusimy gulasz przez około 20 minut. Podajemy na gorąco, w miseczce, przyozdobiony natką pietruszki. 

    Leczo z kabaczka

Porady

  • Żeby podkreślić smak leczo z kabaczka, papryki i kiełbasy, należy sięgnąć po odpowiednie przyprawy. Poza solą, pieprzem i papryką wędzoną do gulaszu warto dodać ziele angielskie, liście laurowe i oregano. Lubicie pikantne potrawy? Śmiało użyjcie płatków chili lub pieprzu cayenne.  
  • Chcąc maksymalnie zbliżyć się do madziarskiej tradycji kulinarnej, należy przygotować tłuste, gęste leczo z kabaczka na słoninie lub smalcu. My jednak proponujemy lżejszą wersję tego dania z użyciem oleju lub oliwy i wędzonej kiełbasy.
  • W sezonie letnim warto zamienić koncentrat pomidorowy na świeże, słodkie, dojrzałe pomidory. Trzeba je wtedy sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do pozostałych warzyw, żeby z łatwością się rozpadły i stworzyły pyszny sos. Nie ma wtedy potrzeby dodawania wody. Składniki uduszą się we własnych sokach. 
  • Przepis na leczo z kabaczkiem możemy zmodyfikować, żeby był odpowiedni dla osób na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. Tak naprawdę wystarczy wyeliminować kiełbasę, ale jeśli chcemy, żeby danie było bardziej sycące, zamieńmy ją na wędzone tofu lub tempeh
  • Czy kabaczek możemy zastąpić cukinią? Oczywiście. Mówimy tu przecież o tym samym warzywie, ale na różnym etapie wzrostu. Nazwy kabaczek często używa się do określenia dojrzałej cukinii, która jest większa, ma grubszą skórkę i rozbudowane gniazda nasienne. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Z czym podawać leczo z kabaczka? 

Leczo z kabaczka, papryki i kiełbasy może być samodzielnym daniem, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby podawać je w towarzystwie różnych dodatków. Jako smaczny, sycący akompaniament sprawdzi się na przykład: 

  • langoszwęgierski placek drożdżowy smażony na patelni. Najczęściej podaje się go ze śmietaną i tartym żółtym serem, ale świetnie pasuje też do potrawy z kabaczka.  
  • pieczywo – kromka chleba na zakwasie lub świeża, chrupiąca bagietka. Maczany w leczo biały miąższ smakowicie nasiąka sosem. 
  • ziemniaki opiekane – najlepiej z chrupiącą skórką natartą oliwą i ziołami prowansalskimi. 
  • kasza gryczana lub jęczmienna – to świetny dodatek, który nie tylko syci, ale także dostarcza zdrową porcję błonnika. Leczo z kabaczka można również podać z innymi dodatkami skrobiowymi, takimi jak ryż na sypko lub ulubiony makaron. 

Gęste, aromatyczne leczo z kabaczkiem i kiełbasą to także świetny sos do dań mięsnych lub kotletów warzywnych. Do obiadu, w którym główną rolę odgrywa gulasz pachnący wędzoną papryką, zawsze warto podać napój dobrze gaszący pragnienie, na przykład lemoniadę lub kwaskowy kompot z sezonowych owoców. 

Leczo z kabaczkiem na zimę 

Z myślą o zimowym nieurodzaju świeżych warzyw możemy przygotować leczo do słoików. Dzięki przetworom tego typu możemy zaoszczędzić mnóstwo czasu na przygotowanie obiadu. Gulasz na zimę wkładamy do słoików bez dodatku mięsa, ponieważ miałoby wtedy krótszą datę przydatności do spożycia. Kiełbasę możemy jednak bez problemu dodać podczas odgrzewania dania. Wystarczy ją podsmażyć na patelni i wymieszać z gulaszem warzywnym.

Żeby przygotować zapasy na zimę, świeżo przygotowane leczo z kabaczka wkładamy do wyparzonych słoików, szczelnie je zakręcamy i pasteryzujemy w gorącej wodzie przez 20 minut. Czynność tę można także wykonać w piekarniku (120°C, grzałki góra-dół) lub zmywarce. Odwracamy słoiki do góry dnem i czekamy, aż całkowicie wystygną. Tak przygotowany gulasz możemy bezpiecznie przechowywać w spiżarni przez kilka miesięcy. 

Inne pomysły na leczo 

Przepis na leczo z kabaczkiem na dobre zadomowił się w polskich kuchniach. Sposobów na przygotowanie tego dania, które zapożyczyliśmy z tradycji węgierskiej, jest jednak o wiele więcej. Oto niektóre przepisy na leczo, o których można poczytać nie tylko w przepiśniku tradycyjnej gospodyni: 

  • Leczo wegetariańskie z dodatkiem tofu i bakłażana. Świetna propozycja dla osób, które nie akceptują produktów pochodzenia zwierzęcego. 
  • Leczo z boczniakami – te atrakcyjne grzyby w kształcie muszli ostrygi warto podsmażyć na oddzielnej patelni, żeby zyskały złocistą skórkę, a następnie wymieszać z warzywami. To kolejna propozycja dla wegan.  
  • Leczo z kurczakiem – zamiast kiełbasy króluje tutaj delikatny drób, a towarzyszą mu rzecz jasna cukinia i papryka. 
  • Leczo z mięsem mielonym – coś dla miłośników włoskiego ragù. Przypomina sos bolognese, ale dodatek cukinii i papryki przenosi nas bliżej węgierskich smaków. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne