Leczo z kabaczka to jeden z najbardziej znanych specjałów kuchni węgierskiej. Pyszna potrawa jednogarnkowa pamięta jeszcze czasy, kiedy na teren dzisiejszych Węgier przybyły azjatyckie plemiona koczownicze. Wyśmienity gulasz warzywny zachwyca także dziś i często gości na naszych stołach, rozpieszczając nas bogactwem smaku i aromatu.
iStock
(średnia 4.01 z 240 głosów)
Leczo z kabaczka - przygotowanie: Cebulę trzeba posiekać. Kiełbasę pokroić na plasterki. Na rozgrzanym oleju można podsmażyć kiełbasę razem z cebulą. Pieczarki oczyścić, pokroić na plasterki. Następnie paprykę trzeba oczyścić z nasion i pokroić w paski. Następnie kabaczka powinno się pokroić w kostkę.
Smażenie składników na leczo: Do podsmażonej kiełbasy dodać pieczarki, paprykę, kabaczka i koncentrat pomidorowy. Wszystkie składniki trzeba mieszać i dolać 100 ml wody.
Leczo z kabaczka - gotowanie: Leczo trzeba dusić na małym ogniu około 20 minut. Na koniec trzeba doprawić do smaku wędzoną papryka, solą i pieprzem.
Porady
Jak zrobić dobre leczo z kabaczka?
Jak przygotować wyśmienite leczo z kabaczka i papryki? Chcąc maksymalnie zbliżyć się do madziarskiej tradycji kulinarnej, należy przygotować tłusty, gęsty gulasz, podsmażając na wędzonej słoninie lub smalcu cebulę, paprykę i mięso. Dodając pomidory na sam koniec smażenia, uzyskamy sos, który zagęści pozostałe składniki. Jeżeli jednak wolimy nieco rzadsze i mniej tłuste leczo, smalec albo słoninę zastępujemy olejem roślinnym, a pomidory świeże wzbogacamy o pomidory z puszki i wrzucamy je do garnka dopiero na sam koniec, już po dodaniu kabaczka. Bez względu na to, który przepis na leczo z kabaczka wybierzesz, nie dodawaj do garnka wody. Warzywa używane do przygotowania tego gulaszu są wystarczająco wodniste.
Przyprawy i dodatki do leczo z kabaczkiem
Aby podkreślić smak leczo, należy sięgnąć po odpowiednie przyprawy. Poza pieprzem i solą, do gulaszu warto dodać ziele angielskie, liście laurowe i oregano. Lubisz pikantne potrawy? Zatem śmiało użyj papryki ostrej mielonej.
Tę wyśmienitą potrawę można przygotować z różnymi dodatkami. Leczo z kiełbasą i kabaczkiem jest smaczne i sycące, ale jeżeli stosujemy dietę wegańską, możemy przygotować leczo z pieczarkami.Leczo z kabaczka czy cukinii?
Czy cukinia może być substytutem kabaczka? Oczywiście! Mówimy tu przecież o tym samym warzywie, tyle tylko, że na różnym etapie wzrostu. Cukinia to młode warzywo, kabaczek jest natomiast jego dojrzałą formą. Miąższ cukinii jest nieco delikatniejszy, a skórka - cieńsza.
Skąd wzięło się wyśmienite leczo z kabaczkiem? Tę potrawę zawdzięczamy Madziarom - koczowniczemu plemieniu, które osiadło na terenie dzisiejszych Węgier. Wraz ze zmianą trybu życia, w diecie Madziarów pojawiły się uprawiane przez nich warzywa (wcześniej swoje posiłki opierali przede wszystkim na mięsie pozyskiwanym z upolowanej zwierzyny). Proste posiłki, przygotowywane w kociołku zawieszonym nad ogniem, z czasem zaczęły ewoluować w kierunku dzisiejszego leczo.
Komentarze