Leczo z kabaczka jest jednym ze specjałów kuchni węgierskiej. To pożywna potrawa jednogarnkowa z dodatkiem dorodnej cukinii, czerwonej papryki, pieczarek i kiełbasy. Wszystko to dusi się w przepysznym, aromatycznym sosie pomidorowym. Gulasz warzywny można z powodzeniem przechowywać w słoikach, na szybki obiad w leniwe, zimowe popołudnie. Sprawdźcie, jak zrobić niezawodne leczo z kabaczkiem.
iStock
(średnia 4.02 z 241 głosów)
Przygotowanie składników: paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paski. Cebulę obieramy i siekamy. Pieczarki oczyszczamy i szatkujemy. Kabaczek i kiełbasę kroimy w sporą kostkę.
Smażenie: na rozgrzanym oleju szklimy cebulkę razem z kiełbasą. Dorzucamy pieczarki, paprykę i kabaczek. Podsmażamy wszystkie składniki, żeby odparować nieco uwolnioną przez nie wodę. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Podgrzewamy go przez chwilę, żeby zawarte w nim cukry uległy karmelizacji.
Leczo z kabaczka: podsmażone składniki zalewamy 100 ml wody. Doprawiamy papryką wędzoną, solą i pieprzem. Dusimy gulasz przez około 20 minut. Podajemy na gorąco, w miseczce, przyozdobiony natką pietruszki.
Porady
- Żeby podkreślić smak leczo z kabaczka, papryki i kiełbasy, należy sięgnąć po odpowiednie przyprawy. Poza solą, pieprzem i papryką wędzoną do gulaszu warto dodać ziele angielskie, liście laurowe i oregano. Lubicie pikantne potrawy? Śmiało użyjcie płatków chili lub pieprzu cayenne.
- Chcąc maksymalnie zbliżyć się do madziarskiej tradycji kulinarnej, należy przygotować tłuste, gęste leczo z kabaczka na słoninie lub smalcu. My jednak proponujemy lżejszą wersję tego dania z użyciem oleju lub oliwy i wędzonej kiełbasy.
- W sezonie letnim warto zamienić koncentrat pomidorowy na świeże, słodkie, dojrzałe pomidory. Trzeba je wtedy sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do pozostałych warzyw, żeby z łatwością się rozpadły i stworzyły pyszny sos. Nie ma wtedy potrzeby dodawania wody. Składniki uduszą się we własnych sokach.
- Przepis na leczo z kabaczkiem możemy zmodyfikować, żeby był odpowiedni dla osób na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. Tak naprawdę wystarczy wyeliminować kiełbasę, ale jeśli chcemy, żeby danie było bardziej sycące, zamieńmy ją na wędzone tofu lub tempeh.
- Czy kabaczek możemy zastąpić cukinią? Oczywiście. Mówimy tu przecież o tym samym warzywie, ale na różnym etapie wzrostu. Nazwy kabaczek często używa się do określenia dojrzałej cukinii, która jest większa, ma grubszą skórkę i rozbudowane gniazda nasienne.
Leczo z kabaczka, papryki i kiełbasy może być samodzielnym daniem, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby podawać je w towarzystwie różnych dodatków. Jako smaczny, sycący akompaniament sprawdzi się na przykład:
Gęste, aromatyczne leczo z kabaczkiem i kiełbasą to także świetny sos do dań mięsnych lub kotletów warzywnych. Do obiadu, w którym główną rolę odgrywa gulasz pachnący wędzoną papryką, zawsze warto podać napój dobrze gaszący pragnienie, na przykład lemoniadę lub kwaskowy kompot z sezonowych owoców.
Z myślą o zimowym nieurodzaju świeżych warzyw możemy przygotować leczo do słoików. Dzięki przetworom tego typu możemy zaoszczędzić mnóstwo czasu na przygotowanie obiadu. Gulasz na zimę wkładamy do słoików bez dodatku mięsa, ponieważ miałoby wtedy krótszą datę przydatności do spożycia. Kiełbasę możemy jednak bez problemu dodać podczas odgrzewania dania. Wystarczy ją podsmażyć na patelni i wymieszać z gulaszem warzywnym.
Żeby przygotować zapasy na zimę, świeżo przygotowane leczo z kabaczka wkładamy do wyparzonych słoików, szczelnie je zakręcamy i pasteryzujemy w gorącej wodzie przez 20 minut. Czynność tę można także wykonać w piekarniku (120°C, grzałki góra-dół) lub zmywarce. Odwracamy słoiki do góry dnem i czekamy, aż całkowicie wystygną. Tak przygotowany gulasz możemy bezpiecznie przechowywać w spiżarni przez kilka miesięcy.
Przepis na leczo z kabaczkiem na dobre zadomowił się w polskich kuchniach. Sposobów na przygotowanie tego dania, które zapożyczyliśmy z tradycji węgierskiej, jest jednak o wiele więcej. Oto niektóre przepisy na leczo, o których można poczytać nie tylko w przepiśniku tradycyjnej gospodyni:
Komentarze