Leczo z kabaczka

Przepis na leczo z kabaczka

Dodany przez:

Leczo z kabaczka

Dania główne

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 3.19 z 81 głosów)

Składniki

  • 1 średni kabaczek, 6-7 większych pieczarek, 1 cebula, 1 papryka czerwona, 1/2 żółtej papryki, 1/2 kremowej papryki (albo dowolne kolory jakie kto lubi), 2 średnie pomidory, 1 ząbek czosnku, 180g cienkiej kiełbasy, 1/2 łyżeczki soli oraz szczypta do pomidorów, 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego oraz szczypta do pieczarek, 1/2 płaskiej łyżeczki oregano oraz szczypta do pomidorów, szczypta vegety do pieczarek, szczypta cukru, 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, masło do smażenia, opcjonalnie 1/4 łyżeczki papryki ostrej mielonej

Przygotowanie

  1. Kabaczka obieramy ze skóry, wycinamy łyżką miąższ (którego się pozbywamy) i kroimy w kostkę. Cebulę siekamy. Papryki oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę. Z pomidorów usuwamy skórkę (zalewamy pomidory wrzątkiem, a po chwili skórka z łatwością zejdzie) oraz zdrewniałą część i kroimy w kostkę. Ząbek czosnku siekamy. Kiełbasę kroimy w półtalarki, podobnie robimy z pieczarkami.
  2. Do przygotowania lecza przygotowujemy średni garnek oraz patelnię. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość masła i podsmażamy kabaczka. Przekładamy do garnka. Patelnię otłuszczamy i podsmażamy pieczarki, doprawiając szczyptą pieprzu oraz vegety. Pod koniec smażenia dodajemy posiekaną cebulę i jeszcze chwilę podsmażamy po czym przekładamy do garnka, do którego dodajemy również ziele angielskie i liście laurowe. Patelnię ponownie otłuszczamy i podsmażamy kiełbasę, a kiedy ładnie się zrumieni przekładamy do garnka. Ponownie otłuszczamy patelnię i podsmażamy paprykę - przekładamy do garnka. Na końcu podsmażamy pokrojone pomidory z posiekanym ząbkiem czosnku oraz ze szczyptą soli oraz oregano - przekładamy do garnka. Całość w garnku wstawiamy na mały palnik i dokładnie mieszamy. Podduszamy jeszcze przez około 15 minut na małym ogniu, doprawiając koncentratem pomidorowym, szczyptą cukru, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego, 1/2 płaskiej łyżeczki oregano i opcjonalnie ostrą mieloną papryką.
obiad Leczo Kabaczek kuchnia węgierska
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy