Leczo z kabaczka

Leczo z kabaczka to jeden z najbardziej znanych specjałów kuchni węgierskiej. Pyszna potrawa jednogarnkowa pamięta jeszcze czasy, kiedy na teren dzisiejszych Węgier przybyły azjatyckie plemiona koczownicze. Wyśmienity gulasz warzywny zachwyca także dziś i często gości na naszych stołach, rozpieszczając nas bogactwem smaku i aromatu.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania główne leczo

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.01 z 240 głosów)

Leczo z kabaczka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Cebula siekanie 1.

    Leczo z kabaczka - przygotowanie: Cebulę trzeba posiekać. Kiełbasę pokroić na plasterki. Na rozgrzanym oleju można podsmażyć kiełbasę razem z cebulą. Pieczarki oczyścić, pokroić na plasterki. Następnie paprykę trzeba oczyścić z nasion i pokroić w paski. Następnie kabaczka powinno się pokroić w kostkę.
     

  • Pieczarki surowe 2.

    Smażenie składników na leczo: Do podsmażonej kiełbasy dodać pieczarki, paprykę, kabaczka i koncentrat pomidorowy. Wszystkie składniki trzeba mieszać i dolać 100 ml wody. 
     

  • Leczo z kabaczka 3.

    Leczo z kabaczka - gotowanie: Leczo trzeba dusić na małym ogniu około 20 minut. Na koniec trzeba doprawić do smaku wędzoną papryka, solą i pieprzem.

Porady

Jak zrobić dobre leczo z kabaczka?

Jak przygotować wyśmienite leczo z kabaczka i papryki? Chcąc maksymalnie zbliżyć się do madziarskiej tradycji kulinarnej, należy przygotować tłusty, gęsty gulasz, podsmażając na wędzonej słoninie lub smalcu cebulę, paprykę i mięso. Dodając pomidory na sam koniec smażenia, uzyskamy sos, który zagęści pozostałe składniki. Jeżeli jednak wolimy nieco rzadsze i mniej tłuste leczo, smalec albo słoninę zastępujemy olejem roślinnym, a pomidory świeże wzbogacamy o pomidory z puszki i wrzucamy je do garnka dopiero na sam koniec, już po dodaniu kabaczka.  Bez względu na to, który przepis na leczo z kabaczka wybierzesz, nie dodawaj do garnka wody. Warzywa używane do przygotowania tego gulaszu są wystarczająco wodniste. 

Przyprawy i dodatki do leczo z kabaczkiem

Aby podkreślić smak leczo, należy sięgnąć po odpowiednie przyprawy. Poza pieprzem i solą, do gulaszu warto dodać ziele angielskie, liście laurowe i oregano. Lubisz pikantne potrawy? Zatem śmiało użyj papryki ostrej mielonej.
Tę wyśmienitą potrawę można przygotować z różnymi dodatkami. Leczo z kiełbasą i kabaczkiem jest smaczne i sycące, ale jeżeli stosujemy dietę wegańską, możemy przygotować leczo z pieczarkami. 

Leczo z kabaczka czy cukinii?

Czy cukinia może być substytutem kabaczka? Oczywiście! Mówimy tu przecież o tym samym warzywie, tyle tylko, że na różnym etapie wzrostu. Cukinia to młode warzywo, kabaczek jest natomiast jego dojrzałą formą. Miąższ cukinii jest nieco delikatniejszy, a skórka - cieńsza.


Notka redakcyjna

Historia leczo z kabaczka

Skąd wzięło się wyśmienite leczo z kabaczkiem? Tę potrawę zawdzięczamy Madziarom - koczowniczemu plemieniu, które osiadło na terenie dzisiejszych Węgier. Wraz ze zmianą trybu życia, w diecie Madziarów pojawiły się uprawiane przez nich warzywa (wcześniej swoje posiłki opierali przede wszystkim na mięsie pozyskiwanym z upolowanej zwierzyny). Proste posiłki, przygotowywane w kociołku zawieszonym nad ogniem, z czasem zaczęły ewoluować w kierunku dzisiejszego leczo.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy