REKLAMA

Papryka konserwowa mojej babci

Papryka konserwowa w słoikach na zimę to świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru papryki w sezonie, a także na przekąskę na imprezę czy też szybką przystawkę do obiadu. Paprykę w occie możemy wykorzystać również śmiało do kanapek. Dla lepszego efektu wizualnego rekomendujemy wykorzystać papryki w różnych kolorach. Taką paprykę na zimę najlepiej przygotowywać w sezonie, który przypada na lipiec i sierpień – wówczas jest ona nie tylko najtańsza, ale również najzdrowsza i najsmaczniejsza. Przepis nie jest trudny do odtworzenia, a z pewnością będziecie do niego wracać! Poniżej odpowiadamy, jak zrobić paprykę konserwową na zimę i nie tylko! 

dodany przez: Julita gotuje

Przetwory Przekąski

Czas przygotowania:
1godz. 50min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 3.55 z 1080 głosów)


Kroki przygotowania:

  • cebula-iStock (1) 1.

    Na początku przygotowania papryki konserwowej,  paprykę należy umyć, usunąć gniazda nasienne i odsączyć. W wyparzone słoiki trzeba powkładać przyprawy. Potem trzeba układać ściśle pokrojoną paprykę, dwa plastry cebuli, oliwę, zalać ciepłą zalewą i dokręcić. Grubą paprykę należy pasteryzować 20 minut, a cienką 10.

Porady

  • Do przygotowania papryki konserwowej najlepiej wybierać grube, mięsiste i mocno dojrzałe papryki – najlepiej nadają się one do marynowania w occie. Warto pamiętać, że jakość warzyw ma duży wpływ na docelowy smak przygotowywanych przetworów na zimę. 
  • Aby przygotować paprykę konserwową, dobrze zaopatrzyć się w szerokie słoiki, lejek, sitko i chochelkę. Dzięki temu przetwory z papryki będą wykonane precyzyjnie i bez brudzenia kuchni.
  • Papryka konserwowa zawiera w przepisie:

            -  papryka dowolna ilość, 

            -  ziele angielskie (3 ziarna na słoik)

             - pieprz w ziarnach (5 ziaren na słoik)

             - gorczyca (1/2 łyżeczki na słoik)

             - cebula (po 2 plastry na słoik)

             - oliwa (1 łyżka na słoik)

  • Papryki konserwowe są gotowe do spożycia po ok. tygodniu po zamarynowaniu. Jeśli przygotowywaliśmy papryki na zimę, to należy przechowywać je w zimnym i ciemnym pomieszczeniu (np. piwnicy czy domowej spiżarni). 
  • Do marynowania papryki w occie rekomendujemy wykorzystać ocet spirytusowy 10%. Opcjonalnie możemy zastąpić go octem jabłkowym, jednakże w takiej sytuacji należy zrezygnować z dodawania cukru. 
  • Nasz przepis na paprykę konserwową możemy nieco zmodyfikować, np. dodając do niego przyprawę curry, która charakteryzuje się ostrym smakiem i aromatem. Dzięki niej nasze papryki w occie będą miały żółtawo-paprykowy kolor. 

Notka redakcyjna

Co można zrobić z papryki na zimę?

Przygotowanie słoików z papryką konserwową to świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru papryk. Najlepiej przygotowywać je pod koniec lipca, w sierpniu lub na początku września – tak jak już wspomniano są one wtedy najtańsze, ale również najsmaczniejsze. Paprykę konserwową można serwować na wiele różnych sposobów. Jest ona bardzo uniwersalnym przetworem na zimę. Najlepiej traktować ją jak zwykłą paprykę, którą możemy kłaść na kanapki, dodawać do pizzy, tostów i innych wytrawnych dań. Papryka konserwowa nada się również jako samodzielna przekąska na przyjęcia czy spotkania w gronie najbliższych. Możemy podawać ją również jako warzywną przystawkę do dań obiadowych. Świetnym pomysłem jest wykorzystanie jej np. do koreczków z szynką, serem i oliwkami. Ponadto nie od dziś wiadomo, że papryka jest ważnym składnikiem w kuchni węgierskiej, dlatego też z powodzeniem możemy dodawać ją także do leczo czy gulaszu. Warto jednak pamiętać, ze nie potrzebuje ona długiej obróbki cieplnej, dlatego najlepiej dodawać ją do tych dań dopiero pod sam koniec ich przygotowania. 

Jaka papryka do marynowania? 

Do przygotowania przetworów na zimę zazwyczaj wykorzystuje się paprykę Bell – jest to najpopularniejsza odmiana papryki i jest ona uprawiania w Polsce, chociaż pochodzi z Ameryki Południowej. Jest ona tak powszechna m.in. ze względu na jej cenę i uniwersalność – świetnie sprawdza się do sałatek, zup, sosów, a także do marynowania. Papryka ta charakteryzuje się łagodnym smakiem, dlatego jej smak nie przypadnie do gustu amatorom ostrych i wyrazistych smaków. Niemniej jednak jeśli chcemy przygotować ostrą paprykę konserwową, to możemy sięgnąć po inne jej odmiany np. po Jalapeño, Habanero (jedna z najostrzejszych papryk na świecie), Tabasco czy też Harissa. Z kolei osobom, które lubią słodko-ostre smaki rekomendujemy paprykę Pimento, która świetnie smakuje nadziana łagodnym serkiem i oliwkami.  

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy