Papryka konserwowa przygotowana w słoikach na zimę jest chrupiąca, a do tego jednocześnie słodka i kwaśna, dzięki zalewie. Najlepiej zrobić ją w sezonie, który przypada na lipiec i sierpień – wtedy jest ona nie tylko najtańsza, lecz także najsmaczniejsza. Dla lepszego efektu wizualnego rekomendujemy wykorzystać papryki w różnych kolorach. Przepis na paprykę konserwową nie jest trudny do odtworzenia – z pewnością będziecie do niego wracać!
Papryka konserwowa - przepis / fot. StockFood
(średnia 3.55 z 1081 głosów)
Zalewa do papryki konserwowej: do garnka wlewamy wodę – zagotowujemy. Potem wlewamy ocet, dosypujemy cukier i sól – mieszamy i czekamy aż płyn ponownie zawrze. Gotujemy przez 5 minut pod przykryciem.
Papryka i cebula: myjemy ją dokładnie, usuwamy gniazda nasienne. Potem kroimy wzdłuż na grube paski. Cebule obieramy z łupin i kroimy w plastry.
Marynowanie: do każdego słoika wrzucamy po 2 liście laurowe, pół łyżeczki gorczycy, 5 ziaren pieprzu i 3–4 ziela angielskie. Wlewamy ok. 25–30 ml oliwy. Na dno dodajemy też po 2 plasterki cebuli, a na niej układamy dość ciasno i pionowo paski papryki. Wlewamy gorącą zalewę. Słoiki pasteryzujemy przez 10–15 minut. Potem ustawiamy je do góry dnem na 10 minut. Po tym czasie papryka konserwowa jest już gotowa. Z podanej porcji wychodzi ok. 6–7 półlitrowych słoików.
Porady
- Z pewnością ciekawie będą prezentowały się w słoikach różnokolorowe papryki.
- Do przygotowania papryki konserwowej najlepiej wybierać grube, mięsiste i mocno dojrzałe papryki – najlepiej nadają się one do marynowania w occie. Warto pamiętać, że jakość warzyw ma duży wpływ na docelowy smak przygotowywanych przetworów na zimę. Uszkodzone nie nadają się do przetworzenia.
- Do zrobienia papryki konserwowej, dobrze zaopatrzyć się w szerokie słoiki, lejek, sitko i chochelkę. Dzięki temu przetwory będą wykonane precyzyjnie i bez brudzenia kuchni.
- Domowa papryka konserwowa jest gotowa do spożycia po ok. tygodniu po zamarynowaniu. Jeśli przygotowywaliśmy je na zimę, to należy przechowywać je w zimnym i ciemnym pomieszczeniu (np. piwnicy czy domowej spiżarni).
- Do papryki konserwowanej na zimę polecamy wykorzystać ocet spirytusowy 10%. Opcjonalnie możemy zastąpić go octem jabłkowym, jednakże w takiej sytuacji należy zrezygnować z dodawania cukru.
- Nasz przepis na paprykę konserwową możemy nieco zmodyfikować, np. dodając do niego przyprawę curry, która charakteryzuje się ostrym smakiem i aromatem. Dzięki niej nasze papryki w occie będą miały żółtawo–paprykowy kolor.
- Papryka konserwowa z dodatkiem oleju będzie równie smaczna jak ta z oliwą. Możemy użyć to, co akurat mamy w domu. Dodatek tłuszczu może być całkowicie pominięty.
- Jeśli obawiamy się dodatku cukru to bez problemu możemy zrobić paprykę konserwową z miodem, sprawdzi się też ksylitol lub erytrol.
Przygotowanie słoików z papryką konserwową to świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru papryk. Najlepiej przygotowywać je pod koniec lipca, w sierpniu lub na początku września. Wtedy na straganach i warzywniakach dostępna jest polska papryka.
Można ją podawać na wiele różnych sposobów. Jest bardzo uniwersalnym przetworem na zimę. Najlepiej traktować ją jak zwykłą paprykę, którą możemy kłaść na kanapki, dodawać do pizzy, tostów i innych wytrawnych dań. Papryka konserwowa nada się również jako samodzielna przekąska na przyjęcia czy spotkania w gronie najbliższych. Możemy podawać ją również jako warzywną przystawkę do dań obiadowych.
Świetnym pomysłem jest wykorzystanie jej np. do koreczków z szynką, serem i oliwkami. Ponadto nie od dziś wiadomo, że papryka jest ważnym składnikiem w kuchni węgierskiej, dlatego też z powodzeniem możemy dodawać ją także do leczo czy gulaszu. Warto jednak pamiętać, że nie potrzebuje ona długiej obróbki cieplnej, dlatego najlepiej dorzucać ją do tych dań dopiero pod sam koniec ich przygotowania.
Do przygotowania przetworów na zimę zazwyczaj wykorzystuje się paprykę Bell – jest to najpopularniejsza odmiana papryki i jest ona uprawiania w Polsce, chociaż pochodzi z Ameryki Południowej. Jest ona tak powszechna m.in. ze względu na jej cenę i uniwersalność – świetnie sprawdza się do sałatek, zup, sosów, a także do marynowania. Papryka ta charakteryzuje się łagodnym smakiem, dlatego może nie przypaść do gustu amatorom ostrych i wyrazistych smaków.
Niemniej jednak jeśli chcemy przygotować ostrą paprykę konserwową, to możemy sięgnąć po inne jej odmiany np. po Jalapeño, Habanero (jedna z najostrzejszych papryk na świecie), Tabasco czy też Harissa. Z kolei osobom, które lubią słodko–ostre smaki rekomendujemy paprykę Pimento, która świetnie smakuje nadziana łagodnym serkiem i oliwkami.
Komentarze