Cukinia faszerowana to obiadowa klasyka w sezonie letnim. To wdzięczne warzywo wspaniale smakuje z przeróżnymi nadzieniami, zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Tym razem mamy dla was przepis na pyszną i prostą w przygotowaniu wegetariańską cukinię faszerowaną. Gwarantujemy, że ten smak zachwyci każdego, nawet fanów mięsa!
stockfood
(średnia 4.48 z 184 głosów)
Przygotowanie warzyw: Cukinie dokładnie myjemy i przekrajamy na pół. Wydrążamy z nich farsz za pomocą łyżki. Cukiniowe łódeczki odkładamy na później, a miąższ kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, wydrążamy i kroimy w małą kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Pomidora kroimy w cienkie plastry.
Farsz: Czosnek i cebulkę smażymy na oliwie. Kiedy się zeszklą, dodajemy do nich pokrojony miąższ cukinii oraz paprykę i podsmażamy wszystko razem jeszcze przez kilka minut. Następnie wlewamy passatę pomidorową i doprawiamy wszystko solą, pieprzem i ziołami.
Cukinie faszerowana: Połówki cukinii układamy w naczyniu żaroodpornym, wypełniamy farszem, a na wierzchu układamy porwaną mozzarellę i plasterki pomidorów. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiekamy przez około 25 minut. Gotowe cukinie faszerowane posypujemy świeżymi listkami bazylii.
Porady
- Cukinia faszerowana najlepiej smakuje podana z sosem. Może to być klasyczny sos czosnkowy, delikatny sos ziołowy lub lekki sos jogurtowy. Innym pysznym pomysłem jest wyrazisty sos tzatziki.
- Jeśli chcesz przygotować ten przepis w wersji roślinnej, zamień ser na płatki drożdżowe lub wegański ser z ziemniaka.
- Cukinia faszerowana jest fantastycznym pomysłem na obiad na kilka dni. Z powodzeniem można ją przygotować na zapas i odgrzać kolejnego dnia w piekarniku lub kuchence mikrofalowej.
- Aby cukinia faszerowana była bardziej sycąca, można dodać do niej ciecierzycę, fasolę lub soczewicę. Strączki sprawią, że danie będzie bogatsze w białko roślinne, a przez to stanie się znacznie treściwsze.
- Cukinia faszerowana dobrze smakuje podana z lekką sałatką. Najlepiej sprawdzi się tutaj miks sałat z ulubionymi świeżymi warzywami oraz odświeżającym sosem winegret.
Jeśli nie jesteście na diecie wegetariańskiej, koniecznie wypróbujcie też cukinię faszerowaną mięsem mielonym.
Cukinia to sezonowe warzywo, które obecnie możemy już kupić przez cały rok, jednak najsmaczniejsza jest na koniec lata. To właśnie wtedy ma najwięcej dobroczynnych wartości odżywczych. Cukinia zawiera w sobie bogactwo witaminy K, A i C, a także wielu minerałów, takich jak magnez, żelazo i potas. Ma w sobie też dużo błonnika pokarmowego, dlatego jej jedzenie sprzyja odchudzaniu. Ile kalorii ma cukinia? To bardzo dietetyczny produkt i można go jeść bez ograniczeń. W stu gramach cukinii jest tylko 16 kalorii.
Cukinię można przygotowywać na wiele sposobów zarówno z patelni, piekarnika, jak i grilla. Fantastycznie nadaje się ona do gotowania, duszenia i przyrządzania na parze. Choć nie wszyscy o tym wiedzą, można ją też jeść na surowo i to właśnie w tej formie będzie dostarczała nam najwięcej witamin i minerałów.
Zwykle na naszych stołach gości cukinia nadziewana mięsem, ale to tylko jeden z dziesiątek pomysłów na pyszny farsz. Smakowite nadzienia można też przygotować w wersji bezmięsnej. Cukinia faszerowana wege może być faszerowana ryżem lub różnymi rodzajami kasz. Świetnie sprawdzi się tu bulgur, kuskus, pęczak, jak i kasza jęczmienna. Innym pomysłem jest cukinia faszerowana warzywami. Do takiego nadzienia sprawdzą się leśne grzyby lub pieczarki, a także szpinak, jarmuż, pomidory, bób czy zielony groszek. Wegetariańska cukinia faszerowana świetnie będzie smakowała też zapieczona z przeróżnymi gatunkami serów, takimi jak parmezan, cheddar, camembert czy gouda.
Nie wiesz co zrobić z cukinii? Jeśli lubisz lekkie i odświeżające dania, podaj ją na surowo w formie sałatki, surówki lub dodaj ją do zielonego koktajlu czy smoothie. Innym pysznym pomysłem będzie szybka zupa z cukinii. Można ją przygotować zarówno w wersji klasycznej lub zblendować na gładki krem z cukinii.
Fanom włoskiej kuchni z pewnością przypadnie do gustu makaron z cukinią lub lazania z cukinii. Tym, którzy mają ochotę na pastę, ale liczą kalorie polecamy makaron z cukinii. Takie spaghetti z cukinii ma znikomą ilość kalorii, jest fantastyczną bazą dla wszelkich sosów.
Innym smakowitym pomysłem, który często spotkamy latem na stołach, są placki z cukinii. Takie placuszki cukiniowe można przygotować też z innymi warzywami, dodając ziemniaki, marchewkę czy kalarepkę. Smakowitym pomysłem jest również pasztet z cukinii.
Komentarze