Cukinia faszerowana

Cukinia faszerowana to obiadowa klasyka w sezonie letnim. To wdzięczne warzywo wspaniale smakuje z przeróżnymi nadzieniami, zarówno w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Tym razem mamy dla was przepis na pyszną i prostą w przygotowaniu wegetariańską cukinię faszerowaną. Gwarantujemy, że ten smak zachwyci każdego, nawet fanów mięsa!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

cukinia faszerowana

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.48 z 184 głosów)

Cukinia faszerowana - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • cukinia-krojenie 1.

    Przygotowanie warzyw: Cukinie dokładnie myjemy i przekrajamy na pół. Wydrążamy z nich farsz za pomocą łyżki. Cukiniowe łódeczki odkładamy na później, a miąższ kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, wydrążamy i kroimy w małą kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Pomidora kroimy w cienkie plastry. 

  • Czosnek cebula patelnia 2.

    Farsz: Czosnek i cebulkę smażymy na oliwie. Kiedy się zeszklą, dodajemy do nich pokrojony miąższ cukinii oraz paprykę i podsmażamy wszystko razem jeszcze przez kilka minut. Następnie wlewamy passatę pomidorową i doprawiamy wszystko solą, pieprzem i ziołami. 

  • cukinie-faszerowane 3.

    Cukinie faszerowana: Połówki cukinii układamy w naczyniu żaroodpornym, wypełniamy farszem, a na wierzchu układamy porwaną mozzarellę i plasterki pomidorów. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i zapiekamy przez około 25 minut.  Gotowe cukinie faszerowane posypujemy świeżymi listkami bazylii.

Porady

  • Cukinia faszerowana najlepiej smakuje podana z sosem. Może to być klasyczny sos czosnkowy, delikatny sos ziołowy lub lekki sos jogurtowy. Innym pysznym pomysłem jest wyrazisty sos tzatziki.
  • Jeśli chcesz przygotować ten przepis w wersji roślinnej, zamień ser na płatki drożdżowe lub wegański ser z ziemniaka. 
  • Cukinia faszerowana jest fantastycznym pomysłem na obiad na kilka dni. Z powodzeniem można ją przygotować na zapas i odgrzać kolejnego dnia w piekarniku lub kuchence mikrofalowej. 
  • Aby cukinia faszerowana była bardziej sycąca, można dodać do niej ciecierzycę, fasolę lub soczewicę. Strączki sprawią, że danie będzie bogatsze w białko roślinne, a przez to stanie się znacznie treściwsze. 
  • Cukinia faszerowana dobrze smakuje podana z lekką sałatką. Najlepiej sprawdzi się tutaj miks sałat z ulubionymi świeżymi warzywami oraz odświeżającym sosem winegret.

Jeśli nie jesteście na diecie wegetariańskiej, koniecznie wypróbujcie też cukinię faszerowaną mięsem mielonym.

Notka redakcyjna

Cukinia - wartości odżywcze

Cukinia to sezonowe warzywo, które obecnie możemy już kupić przez cały rok, jednak najsmaczniejsza jest na koniec lata. To właśnie wtedy ma najwięcej dobroczynnych wartości odżywczych. Cukinia zawiera w sobie bogactwo witaminy K, A i C, a także wielu minerałów, takich jak magnez, żelazo i potas. Ma w sobie też dużo błonnika pokarmowego, dlatego jej jedzenie sprzyja odchudzaniu. Ile kalorii ma cukinia? To bardzo dietetyczny produkt i można go jeść bez ograniczeń. W stu gramach cukinii jest tylko 16 kalorii.

Cukinię można przygotowywać na wiele sposobów zarówno z patelni, piekarnika, jak i grilla. Fantastycznie nadaje się ona do gotowania, duszenia i przyrządzania na parze. Choć nie wszyscy o tym wiedzą, można ją też jeść na surowo i to właśnie w tej formie będzie dostarczała nam najwięcej witamin i minerałów. 

Cukinia faszerowana - przepis klasyczny i pomysły na dodatki 

Zwykle na naszych stołach gości cukinia nadziewana mięsem, ale to tylko jeden z dziesiątek pomysłów na pyszny farsz. Smakowite nadzienia można też przygotować w wersji bezmięsnej. Cukinia faszerowana wege może być faszerowana ryżem lub różnymi rodzajami kasz. Świetnie sprawdzi się tu bulgur, kuskus, pęczak, jak i kasza jęczmienna. Innym pomysłem jest cukinia faszerowana warzywami. Do takiego nadzienia sprawdzą się leśne grzyby lub pieczarki, a także szpinak, jarmuż, pomidory, bób czy zielony groszek. Wegetariańska cukinia faszerowana świetnie będzie smakowała też zapieczona z przeróżnymi gatunkami serów, takimi jak parmezan, cheddar, camembert czy gouda.

Inne dania z cukinii

Nie wiesz co zrobić z cukinii? Jeśli lubisz lekkie i odświeżające dania, podaj ją na surowo w formie sałatki, surówki lub dodaj ją do zielonego koktajlu czy smoothie. Innym pysznym pomysłem będzie szybka zupa z cukinii. Można ją przygotować zarówno w wersji klasycznej lub zblendować na gładki krem z cukinii.

Fanom włoskiej kuchni z pewnością przypadnie do gustu makaron z cukinią lub lazania z cukinii. Tym, którzy mają ochotę na pastę, ale liczą kalorie polecamy makaron z cukinii. Takie spaghetti z cukinii ma znikomą ilość kalorii, jest fantastyczną bazą dla wszelkich sosów. 

Innym smakowitym pomysłem, który często spotkamy latem na stołach, są placki z cukinii. Takie placuszki cukiniowe można przygotować też z innymi warzywami, dodając ziemniaki, marchewkę czy kalarepkę. Smakowitym pomysłem jest również pasztet z cukinii.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy