Cukinia marynowana z curry

Cukinia marynowana z curry to świetny dodatek do obiadu. Poza sezonem na świeże ogórki, pomidory czy sałatę, świetnie sprawdzi się jako surówka do mięs oraz ryb. Takie warzywne przetwory doskonale uzupełnią też wszelkiego rodzaju burgery, zapiekanki, wrapy i tortille. Jak zrobić cukinię marynowaną? Zobaczcie przepis krok po kroku!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

przetwory

Czas przygotowania:
1godz. 20min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.17 z 228 głosów)

Cukinia marynowana z curry - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Cukinia-plastry 1.

    Przygotowanie składników: Cukinię myjemy i kroimy w plastry, a następnie solimy i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie dodajemy curry, paprykę słodką, pieprz i nasionka gorczycy. 

  • Woda wrzątek 2.

    Zalewa: W garnku mieszamy 2 szklanki wody, 2 szklanki octu i 2 szklanki cukru. Wszystko podgrzewamy i dokładnie mieszamy.

  • cukinia-w-curry 3.

    Cukinia marynowana z curry: Wyparzone słoiki napełniamy sałatką z cukinii i dopełniamy zalewą. Pasteryzujemy przez około 10-15 minut.

Porady

  • Aby cukinia marynowana miała jeszcze bardziej intensywny żółty kolor, oprócz curry, do zalewy można dodać dużą szczyptę kurkumy. Dzięki temu uzyskamy znacznie mocniejszy kolor, a nie wpłynie to zbyt mocno na smak cukinii.
  • Cukinia marynowana z curry będzie też dobrze komponowała się ze świeżymi ziołami. Do słoików warto więc dodać posiekany koperek.
  • Konsystencję cukinii marynowanej można dostosować do własnych preferencji. Jeśli lubicie bardziej chrupiące przetwory, pokrójcie cukinię w większe kawałki. Mogą to być grubsze plastry, ale również zupełnie inne kształty, takie jak słupki, półtalarki czy kostka. 

Zobacz też przepis na zdrowy i przepyszny ketchup z cukinii!


Notka redakcyjna

Cukinia marynowana z curry - dodatki

Przepis na cukinię marynowaną można modyfikować poprzez przeróżne dodatki. Warto łączyć ją z innymi warzywami, tworząc własne miksy smaków, aromatów, kolorów i struktur. Dobrym towarzyszem dla cukinii w słoiku będzie marchew, ogórek, papryka, cebula, dynia, patisony czy pieczarki. Choć nie wszyscy o tym wiedzą, do marynowania w occie świetnie sprawdzą się także pomidorki koktajlowe, kalarepka, a nawet kalafior!

Eksperymentować można również z samą zalewą, zmieniając proporcje składników czy dodając przeróżne przyprawy i zioła. Jeśli wolicie delikatniejsze przetwory, dodajcie nieco mniej octu, a w przypadku gdy lubicie słodsze przekąski, sypnijcie więcej cukru. Fani słodszych smaków mogą też wzbogacić marynatę odrobiną miodu, a wielbiciele pikantnego jedzenia powinni wrzucić do zalewy kilka papryczek chilli. 

Cukinia marynowana z curry - do czego?

Cukinia marynowana z curry to świetny dodatek do każdego dania, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sprawdzi się ona na śniadaniowe kanapki, na obiad do mięsa czy ryby, a także na kolację, do omletów czy tostów. Marynowana cukinia doskonale wzbogaci też domowe fast-foody. Będzie idealnie pasowała do domowego burgera, zarówno tego w wersji mięsnej, jaki i wege. Świetnie urozmaici też kebab czy tortille. Taką marynowaną cukinię można z powodzeniem wykorzystać jako dodatek do makaronu, risotto czy kaszotto.

Warto ją dodawać także do sałatek, w których będzie ona słodko-kwaśnym akcentem. W połączeniu z sałatą lodową, rukolą czy roszponką i chrupiącymi warzywami stworzy doskonały miks. Do tego warto dodać jakieś źródło białka, takie jak kurczak, krewetki, tuńczyk, feta czy tofu. Szczególnie pysznie będzie smakowała jako dodatek do wyrazistej sałatki z makreli lub śledziowej, a także do warstwowego gyrosa, sycącej sałatki ziemniaczanej a nawet jako urozmaicenie tradycyjnej sałatki jarzynowej.

Inne przetwory z cukinii

Cukinia w zalewie to tylko jeden z dziesiątek pomysłów na domowe przetwory. Warto też przygotować inne warzywa kiszone, marynowane i piklowane na przeróżne sposoby. W tym sezonie, oprócz klasycznych ogórków kanapkowych, papryki konserwowej i grzybków w occie, polecamy wypróbować przepis na kalafior kiszony, marynowaną cebulę i kiszoną brukselkę. Wszystkie te receptury z pewnością zachwycą was smakiem i doskonale sprawdzą się w przeróżnych daniach przez cały rok.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy