REKLAMA

Cheddar - przepisy i właściwości

17 przepisów

ser-zolty-fot.iStock-min (1)

Cheddar to tradycyjny angielski ser podpuszczkowy produkowany z mleka krowiego. Swoją nazwę zaczerpnął od wsi Cheddar położonej w hrabstwie Somerset, z której wywodzi się oryginalna receptura. Sława, jaką cieszy się cheddar długo dojrzewający, znacznie jednak wykroczyła poza granice Wysp Brytyjskich. Poszczególne odmiany tego sera mogą różnić się między sobą smakiem, w sklepach znaleźć więc można gotowy produkt oznaczony - w zależności od okresu leżakowania - jako ser cheddar łagodny, umiarkowanie ostry, ostry i bardzo ostry. Co ciekawe, cheddar smak może mieć różny także w zależności od tego, czy kupujemy go w bloku, czy już w plasterkach. Oto zebrane przepisy z wykorzystaniem sera cheddar.

Inne z kolekcji: ser żółty

Cheddar - właściwości

Jeśli chodzi o cheddar, ser ten nie ma chronionej receptury, co oznacza, że różne zakłady mleczarskie mogą go produkować według własnego przepisu. Zasadniczo jednak ser dojrzewający cheddar powinien być twardy, o niskim poziomie wilgotności, z przynajmniej 50-procentową zawartością tłuszczu i poziomem kwasowości pomiędzy 5.2 a 5.3 pH. Takie wymogi przekładają się na to, jaki ser cheddar smak finalnie uzyska. Określa się go zwykle jako kremowy, słono-słodki, z pikantnością wyraźną, lecz o różnym natężeniu. Ważna jest także konsystencja: jednolita, a jednocześnie topiąca się do gładkiej masy.

W sklepach najczęściej kupić można ser cheddar o charakterystycznej żółto-pomarańczowej barwie. Wcale nie jest ona jednak tradycyjna. Oryginalny brytyjski cheddar jest jasny, niemal biały. Aby zmienić kolor, w procesie produkcyjnym do sera dodaje się naturalny barwnik annatto, pozyskiwany z amerykańskiego drzewa - arnoty właściwej, który nadaje żółty lub pomarańczowy odcień, w zależności od stężenia.

Czy ser cheddar jest wartościowym składnikiem diety?

Na jego korzyść na pewno przemawia wysoka zawartość fosforu oraz wapnia - minerałów korzystnych dla kości oraz zębów. Znajdziemy tu także cynk, jod, selen i żelazo oraz witaminy, w szczególności A, E oraz z grupy B. Minusem jest dość wysoki poziom sodu, którego wystrzegać się powinny przede wszystkim osoby cierpiące na nadciśnienie. Dość nowe badania naukowców z Uniwersytetu w Teksasie pokazują, że ser cheddar, podobnie jak brie, zawiera spermidynę - substancję przydatną w profilaktyce marskości i innych schorzeniach wątroby.

Uznać można zatem, że cheddar długo dojrzewający, choć kaloryczny, tłusty i słony, w rozsądnych ilościach może stanowić ważny element urozmaiconego jadłospisu.

Cheddar - do czego pasuje?

Warto zapytać, mówiąc o serze, jakim jest cheddar: do czego pasuje on najlepiej? Swoją popularność zawdzięcza przede wszystkim wysokiej topliwości, dzięki której świetnie sprawdza się w zapiekanych daniach na ciepło. Znakomicie komponuje się z pieczywem różnego rodzaju, wszystkimi warzywami oraz makaronem. Pokrojony w kostkę wykorzystać można jako element sycących sałatek lub jedną z warstw kanapek, zarówno tych na zimno, jak i ciepłych tostów.

Koneserzy i miłośnicy desek serów preferują, rzecz jasna, spożywanie cheddara na zimno, jako dodatku do wina oraz owoców. Sprawdzi się też jako składnik dipów lub sosów z dodatkiem ostrych przypraw i ziół, a także jako stopiona skorupka na frytkach oraz nachosach.

Cheddar - pomysły na potrawy

Ser cheddar zastosowanie w kuchni znajduje bardzo szerokie. Może być elementem dań śniadaniowych, obiadowych i kolacyjnych, niezależnie od tego, czy chcemy podać je na ciepło czy na zimno. Można używać go do pizzy, quesadillas, zapiekanek, omletów, tostów. Stanowi wartościowe uzupełnienie sałatek warzywnych. Jedną z najbardziej kanonicznych wersji na sycącą kolację lub obiad jest amerykański mac'n'cheese - makaron zapiekany z serem lub bardzo sycąca zapiekanka ziemniaczana z wołowiną i serem cheddar. Trudno bez tego sera wyobrazić sobie dania typu fast food: wysoka topliwość sprawia, że cheeseburger będzie rozpływał się w ustach.

Startym cheddarem posypywać można zupy-kremy, makarony, pieczone ziemniaki. Świetnie sprawdzi się on także przy faszerowanych, zapiekanych warzywach. Bardzo wykwintne są także białe szparagi w parmeńskiej szynce z cheddarem. Nadziejemy tym serem również mięsa, na przykład filet z kurczaka.