Cheddar - przepisy i właściwości

66 przepisów

Cheddar to tradycyjny angielski ser podpuszczkowy produkowany z mleka krowiego. Swoją nazwę zaczerpnął od wsi Cheddar położonej w hrabstwie Somerset, z której wywodzi się oryginalna receptura. Sława, jaką cieszy się cheddar długo dojrzewający, znacznie jednak wykroczyła poza granice Wysp Brytyjskich. Poszczególne odmiany tego sera mogą różnić się między sobą smakiem, w sklepach znaleźć więc można gotowy produkt oznaczony - w zależności od okresu leżakowania - jako ser cheddar łagodny, umiarkowanie ostry, ostry i bardzo ostry. Co ciekawe, cheddar smak może mieć różny także w zależności od tego, czy kupujemy go w bloku, czy już w plasterkach. Oto zebrane przepisy z wykorzystaniem sera cheddar.

Cheddar - przepisy i właściwości

Poziom trudności: Średni Czas przygotowania: 510 min.
Wołowina z kluskami kładzionymi

Wołowina z kluskami kładzionymi to doskonały sposób na urozmaicenie obiadu. Wołowina to nie tylko steki i burgery. To przede wszystkim szlachetne, ciemne i wartościowe mięso, które z uwagi na dość wysoką cenę warto przygotować z rozmysłem. Wypróbujcie ten prosty przepis na wołowinę z kluskami kładzionymi. 

mojegotowanie

Wołowina z kluskami kładzionymi

Inne z kolekcji: ser żółty

Cheddar - właściwości

Jeśli chodzi o cheddar, ser ten nie ma chronionej receptury, co oznacza, że różne zakłady mleczarskie mogą go produkować według własnego przepisu. Zasadniczo jednak ser dojrzewający cheddar powinien być twardy, o niskim poziomie wilgotności, z przynajmniej 50-procentową zawartością tłuszczu i poziomem kwasowości pomiędzy 5.2 a 5.3 pH. Takie wymogi przekładają się na to, jaki ser cheddar smak finalnie uzyska. Określa się go zwykle jako kremowy, słono-słodki, z pikantnością wyraźną, lecz o różnym natężeniu. Ważna jest także konsystencja: jednolita, a jednocześnie topiąca się do gładkiej masy.

W sklepach najczęściej kupić można ser cheddar o charakterystycznej żółto-pomarańczowej barwie. Wcale nie jest ona jednak tradycyjna. Oryginalny brytyjski cheddar jest jasny, niemal biały. Aby zmienić kolor, w procesie produkcyjnym do sera dodaje się naturalny barwnik annatto, pozyskiwany z amerykańskiego drzewa - arnoty właściwej, który nadaje żółty lub pomarańczowy odcień, w zależności od stężenia.

Czy ser cheddar jest wartościowym składnikiem diety?

Na jego korzyść na pewno przemawia wysoka zawartość fosforu oraz wapnia - minerałów korzystnych dla kości oraz zębów. Znajdziemy tu także cynk, jod, selen i żelazo oraz witaminy, w szczególności A, E oraz z grupy B. Minusem jest dość wysoki poziom sodu, którego wystrzegać się powinny przede wszystkim osoby cierpiące na nadciśnienie. Dość nowe badania naukowców z Uniwersytetu w Teksasie pokazują, że ser cheddar, podobnie jak brie, zawiera spermidynę - substancję przydatną w profilaktyce marskości i innych schorzeniach wątroby.

Uznać można zatem, że cheddar długo dojrzewający, choć kaloryczny, tłusty i słony, w rozsądnych ilościach może stanowić ważny element urozmaiconego jadłospisu.

Cheddar - do czego pasuje?

Warto zapytać, mówiąc o serze, jakim jest cheddar: do czego pasuje on najlepiej? Swoją popularność zawdzięcza przede wszystkim wysokiej topliwości, dzięki której świetnie sprawdza się w zapiekanych daniach na ciepło. Znakomicie komponuje się z pieczywem różnego rodzaju, wszystkimi warzywami oraz makaronem. Pokrojony w kostkę wykorzystać można jako element sycących sałatek lub jedną z warstw kanapek, zarówno tych na zimno, jak i ciepłych tostów.

Koneserzy i miłośnicy desek serów preferują, rzecz jasna, spożywanie cheddara na zimno, jako dodatku do wina oraz owoców. Sprawdzi się też jako składnik dipów lub sosów z dodatkiem ostrych przypraw i ziół, a także jako stopiona skorupka na frytkach oraz nachosach.

Cheddar - pomysły na potrawy

Ser cheddar zastosowanie w kuchni znajduje bardzo szerokie. Może być elementem dań śniadaniowych, obiadowych i kolacyjnych, niezależnie od tego, czy chcemy podać je na ciepło czy na zimno. Można używać go do pizzy, quesadillas, zapiekanek, omletów, tostów. Stanowi wartościowe uzupełnienie sałatek warzywnych. Jedną z najbardziej kanonicznych wersji na sycącą kolację lub obiad jest amerykański mac'n'cheese - makaron zapiekany z serem lub bardzo sycąca zapiekanka ziemniaczana z wołowiną i serem cheddar. Trudno bez tego sera wyobrazić sobie dania typu fast food: wysoka topliwość sprawia, że cheeseburger będzie rozpływał się w ustach.

Startym cheddarem posypywać można zupy-kremy, makarony, pieczone ziemniaki. Świetnie sprawdzi się on także przy faszerowanych, zapiekanych warzywach. Bardzo wykwintne są także białe szparagi w parmeńskiej szynce z cheddarem. Nadziejemy tym serem również mięsa, na przykład filet z kurczaka.

Artykuły powiązane

Frytki
13.07.2020

Frytki – (nie)zwykła przekąska z ziemniaka

Frytki to prosta przekąska z ziemniaka, którą można podać na wiele różnych sposobów - z patelni, z garnka, z piekarnika czy z frytkownicy. Jednak w każdej wersji frytki mają zagorzałych fanów i są wybitnie uzależniające. Jak uzyskać chrupiące frytki? O tym w cyklu „Przyjemności na weekend”.

Szef Tomek Karolak i szef Robert Sowa
03.07.2020

Chef kuchni to nie zawód, to styl życia. Kwestionariusz kulinarny Tomek Karolak

W naszym cyklu kulinarnym "Człowiek od kuchni" Tomek Karolak, chef de cuisine w N31 Restaurant by Robert Sowa, odpowiada na nasze pytania o kulinarne inspiracje, smaki dzieciństwa i metodę przygotowywania potraw, którą najbardziej lubi. Uchyla też rąbka tajemnicy, co pojawi się w menu na wakacje 2020 w N31.

serslider-min
03.06.2020

Ser szwajcarski pod lupą

Jeden z symboli tego alpejskiego kraju, w którym wytwarza się blisko pół tysiąca gatunków sera. Największą sławę na całym świecie zdobyły Emmentaler i Gruyère. Ser posiada nawet swoje międzynarodowe święto przypadające 4 czerwca. Zanim kupimy ser szwajcarski, co warto o nim wiedzieć? Podpowiadamy w naszym praktycznym poradniku.

patelnia-grillowa-iStock-min-
20.04.2020

Patelnia grillowa – dania bez tłuszczu też smakują

Patelnia grillowa to dla wielu osób nieoceniony pomocnik w kuchni. Na małej ilości tłuszczu zyskujemy głęboki smak smażonego mięsa lub warzyw. Domowi kucharze doceniają, że patelnie grillowe pomagają osiągnąć smak przypominający letnie spotkania przy pieczystym. Patelnia grillowa to rzecz, która występuję w wielu rodzajach. W cyklu Dobre rzeczy przyjrzeliśmy się, jakie patelnie do grillowania będą niezbędnikiem waszych kuchni.

Bundz
15.04.2020

Bundz – jak zrobić i jeść górski ser

Podpuszczkowy ser o delikatnym orzechowym smaku, początkowo słodki, a w miarę dojrzewania nabierający kwaskowatości. Bundz jest jednym z symboli Podhala i produktem, który warto wykorzystać w kuchni. W cyklu Przyjemności na weekend polecamy przepis i kilka faktów o tym wyjątkowym produkcie.

Zestaw do fondue - jak wybrać?
24.09.2019

Zestaw do fondue - zrób ucztę w domu

Roztopiony, parujący ser lub płynna gorąca czekolada - zestaw do fondue pomoże przygotować te specjały! W zależności od modelu może to być mała przekąska lub duża uczta! Jednak zestaw do fondue zawsze zawiera praktyczne naczynie do podgrzewania i wygodne widelczyki. W cyklu Dobre Rzeczy wybraliśmy kilka propozycji na zestaw do fondue i sprawdzone triki na ucztę na gorąco!

Poutine - kuchnia kanadyjska
24.04.2019

Poutine i inne przysmaki. Kuchnia kanadyjska

Kuchnia kanadyjska to nie tylko syrop klonowy. Różnorodność tutejszych potraw jest odzwierciedleniem niezwykłej mieszanki kulturowej i etnicznej, jaką stanowi społeczeństwo tego północnoamerykańskiego kraju. Jednym z flagowych dań jest poutine. Jak je zrobić i z czego jeszcze słynie kuchnia kanadyjska? Przedstawiamy w cyklu "Smaczne miejsce".

Smak umami
31.03.2019

Smak umami – zagadkowy piąty smak

Jedni nazywają go mięsnym, inni – bulionowym. Umami, czyli jeden z pięciu podstawowych smaków odczuwanych przez człowieka, trudno jest zdefiniować. Zdecydowanie łatwiej rozpoznać go w potrawie. Przyglądamy się mu bliżej w cyklu „Przy wspólnym stole”.