Anna Glover

Tarta wytrawna z truskawkami i fetą

Ocena:

5 (3)

  • 40 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Tarta wytrawna z truskawkami i fetą to soczyste, słodkie owoce połączone ze słonym serkiem. Oryginalny smak tej potrawy, pieczonej na kruchym cieście francuskim, podkreśla dodatek świeżego tymianku oraz pikantnych płatków chilli. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła, posypana listkami świeżej rukoli. Warto podać ją na obiad lub kolację do lampki schłodzonego, musującego wina. Jesteście ciekawi, jak smakuje? Koniecznie sprawdźcie przepis na wytrawną tartę z fetą i truskawkami.

Składniki:

  • Crème fraîche  100 g

  • tymianek  3 gałązki

  • feta  100 g

  • czosnek  3 g

  • cytryna  1 szt.

  • płatki chili  1 szczypta

  • ciasto francuskie  320 g

  • truskawki  200 g

  • rukola  200 g

Tarta wytrawna z truskawkami i fetą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Piekarnik rozgrzewamy do 200° C (180  z termoobiegiem). Formę do pieczenia tarty wkładamy do piekarnika (powinna być dobrze rozgrzana).

  • Krok 2:

    Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy na plasterki. Jeżeli nie mamy dostępu do świeżych owoców, możemy wykorzystać mrożone, należy jednak wcześniej je rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody.

  • Krok 3:

    Cytrynę myjemy, a następnie z połowy owocu ścieramy skórkę (na najmniejszych oczkach). Czosnek obieramy i rozgniatamy. Liście tymianku zrywamy z gałązki.

  • Krok 4:

    W miseczce umieszczamy crème fraîche lub serek mascarpone, tymianek, czosnek, skórkę z cytryny, szczyptę płatków chilli i ser feta. Wszystko dokładnie rozgniatamy widelcem do połączenia składników.

  • Krok 5:

    Ciasto francuskie rozwijamy na papierze do pieczenia i ostrym nożem, wzdłuż boków, nacinamy krawędź o szerokości 1 cm (delikatnie, żeby nie naciąć ciasta, ale jedynie wyznaczyć linię brzegu). Mieszankę crème fraîche, fety i ziół równomiernie rozprowadzamy po cieście, a na wierzchu rozsypujemy plasterki truskawek. Tartę pieczemy przez 25 minut, aż brzegi będą złote i puszyste.

  • Krok 6:

    Tartę wytrawną z truskawkami i fetą podajemy jeszcze ciepłą, posypaną świeżym tymiankiem i rukolą.

    Źródło: serwis partnerski www.BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/strawberry-feta-thyme-tart

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne