unknown
5 (3)
Tarta wytrawna z truskawkami i fetą to soczyste, słodkie owoce połączone ze słonym serkiem. Oryginalny smak tej potrawy, pieczonej na kruchym cieście francuskim, podkreśla dodatek świeżego tymianku oraz pikantnych płatków chilli. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła, posypana listkami świeżej rukoli. Warto podać ją na obiad lub kolację do lampki schłodzonego, musującego wina. Jesteście ciekawi, jak smakuje? Koniecznie sprawdźcie przepis na wytrawną tartę z fetą i truskawkami.
Crème fraîche 100 g
tymianek 3 gałązki
feta 100 g
czosnek 3 g
cytryna 1 szt.
płatki chili 1 szczypta
ciasto francuskie 320 g
truskawki 200 g
rukola 200 g
Piekarnik rozgrzewamy do 200° C (180 z termoobiegiem). Formę do pieczenia tarty wkładamy do piekarnika (powinna być dobrze rozgrzana).
Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy na plasterki. Jeżeli nie mamy dostępu do świeżych owoców, możemy wykorzystać mrożone, należy jednak wcześniej je rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody.
Cytrynę myjemy, a następnie z połowy owocu ścieramy skórkę (na najmniejszych oczkach). Czosnek obieramy i rozgniatamy. Liście tymianku zrywamy z gałązki.
W miseczce umieszczamy crème fraîche lub serek mascarpone, tymianek, czosnek, skórkę z cytryny, szczyptę płatków chilli i ser feta. Wszystko dokładnie rozgniatamy widelcem do połączenia składników.
Ciasto francuskie rozwijamy na papierze do pieczenia i ostrym nożem, wzdłuż boków, nacinamy krawędź o szerokości 1 cm (delikatnie, żeby nie naciąć ciasta, ale jedynie wyznaczyć linię brzegu). Mieszankę crème fraîche, fety i ziół równomiernie rozprowadzamy po cieście, a na wierzchu rozsypujemy plasterki truskawek. Tartę pieczemy przez 25 minut, aż brzegi będą złote i puszyste.
Tartę wytrawną z truskawkami i fetą podajemy jeszcze ciepłą, posypaną świeżym tymiankiem i rukolą.
Źródło: serwis partnerski www.BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/strawberry-feta-thyme-tart