iStock
4.51 (185)
Pulpety z soczewicy do wegetariańska wersja tego popularnego w Polsce dania. Jest to dobry pomysł dla osób, które dopiero zaczynają przygodę z dietą roślinną lub szukają urozmaicenia w swojej diecie. Przepis na klopsiki z soczewicy jest bardzo łatwy, a smak zachwyca również zagorzałych wielbicieli mięsa. Pulpety z soczewicy w sosie pomidorowym to kolejna wariancja na temat tego dania - warto go spróbować!
soczewica 20 dag
bułka 1 szt.
czosnek 3 ząbki
cebula 2 szt.
jajka 1 szt.
liść laurowy 1 szt.
tymianek 2 gałązki
olej 3 łyżki stołowe
mąka 2 łyżki stołowe
natka pietruszki 1 pęczek
kminek 0.5 łyżeczki
papryka chili 1 szt.
gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Soczewicę opłukać, wsypać do garnka, wlać 2 szklanki wody, dodać gałązki tymianku i liść laurowy, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 35 minut. Pod koniec gotowania zdjąć pokrywkę, wodę dokładnie odparować (soczewica powinna się lekko rozpadać). Wyjąć listek laurowy i tymianek.
Bułeczkę namoczyć w ciepłej wodzie, mocno odcisnąć. Natkę umyć, otrzepać z wody, posiekać.
Papryczkę chili dokładnie oczyścić z pestek, posiekać. Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
Łyżkę oleju rozgrzać na patelni, zeszklić cebulę z czosnkiem. Wymieszać z soczewicą. Dodać bułeczkę, papryczkę chili, połowę natki i kminek, wbić jajko, wsypać mąkę, dokładnie wymieszać na gładką masę, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Z masy uformować pulpeciki. Pozostały olej rozgrzać na patelni, włożyć pulpety, smażyć ok. 5 minut z każdej strony. Przed podaniem posypać pozostałą natką lub liśćmi tymianku.
Porady
- Warto sprawdzić na opakowaniu, ile czasu powinna się gotować soczewica. Soczewica zielona gotuje się dłużej od czerwonej. Żadna z nich jednak nie wymaga wcześniejszego namaczania.
- Jeśli nie uda się do końca odparować wody można zawsze ją odcedzić przy pomocy sitka. Ugotowana soczewica, która będzie bazą na pulpeciki nie powinna morka.
- Formują pulpety z soczewicy warto mieć zawsze zwilżone ręce. Dzięki temu łatwiej będzie uformować ładne kulki.
- Przed smażeniem można klopsiki z soczewicy lekko spłaszczyć, dzięki czemu będą się szybciej smażyły.
- Pulpeciki z soczewicy można usmażyć w głębokim tłuszczu, można też wykorzystać patelnię teflonową lub grillową. Te dwie ostatnie potrzebują znacznie mniej tłuszczu.
Przygotowanie klopsików z soczewicy nie różni się bardzo od przygotowania takich klopsików z mięsa. Soczewicę należy ugotować z przyprawami i dokładnie odparować lub odcedzić wodę, gdy strączki zaczną się rozgotowywać. Dalej postępujemy podobnie, jak w przypadku mięsnych pulpecików. Namoczoną i odciśniętą z wody bułkę rozdrobnić i wymieszać z soczewicą, zeszkloną cebulą, natką i innymi dodatkami. Uformować kulki i usmażyć na patelni.
Warto urozmaicić to danie podając pulpeciki z soczewicy w sosie pomidorowym. W sezonie można przygotować sos ze świeżych i pysznych pomidorów – warto pamiętać, że jest w nich sporo wody, więc po zredukowaniu objętość sosu znacznie się zmniejszy. Można skorzystać też z samodzielnie wykonanych przetworów – dobrze znać przepis na pomidory w słoikach. Sos pomidorowy do klopsików z soczewicy będzie dobrze smakował również z pomidorami z puszki lub passatą ze sklepu. Przepisów jest sporo. Warto sięgnąć na przykład po przepis na ekspresowy sos pomidorowy do gołąbków.