Pulpety z soczewicy

Ocena:

4.51 (185)

  • 45 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Pulpety z soczewicy do wegetariańska wersja tego popularnego w Polsce dania. Jest to dobry pomysł dla osób, które dopiero zaczynają przygodę z dietą roślinną lub szukają urozmaicenia w swojej diecie. Przepis na klopsiki z soczewicy jest bardzo łatwy, a smak zachwyca również zagorzałych wielbicieli mięsa. Pulpety z soczewicy w sosie pomidorowym to kolejna wariancja na temat tego dania - warto go spróbować!

Składniki:

  • soczewica  20 dag

  • bułka  1 szt.

  • czosnek  3 ząbki

  • cebula  2 szt.

  • jajka  1 szt.

  • liść laurowy  1 szt.

  • tymianek  2 gałązki

  • olej  3 łyżki stołowe

  • mąka  2 łyżki stołowe

  • natka pietruszki  1 pęczek

  • kminek  0.5 łyżeczki

  • papryka chili  1 szt.

  • gałka muszkatołowa  1 łyżeczka

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

Pulpety z soczewicy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Soczewicę opłukać, wsypać do garnka, wlać 2 szklanki wody, dodać gałązki tymianku i liść laurowy, gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 35 minut. Pod koniec gotowania zdjąć pokrywkę, wodę dokładnie odparować (soczewica powinna się lekko rozpadać). Wyjąć listek laurowy i tymianek.

    soczewica-czerwona
  • Krok 2:

    Bułeczkę namoczyć w ciepłej wodzie, mocno odcisnąć. Natkę umyć, otrzepać z wody, posiekać.
    Papryczkę chili dokładnie oczyścić z pestek, posiekać. Cebulę i czosnek obrać, posiekać.

    natka-pietruszki
  • Krok 3:

    Łyżkę oleju rozgrzać na patelni, zeszklić cebulę z czosnkiem. Wymieszać z soczewicą. Dodać bułeczkę, papryczkę chili, połowę natki i kminek, wbić jajko, wsypać mąkę, dokładnie wymieszać na gładką masę, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

    cebula
  • Krok 4:

    Z masy uformować pulpeciki. Pozostały olej rozgrzać na patelni, włożyć pulpety, smażyć ok. 5 minut z każdej strony. Przed podaniem posypać pozostałą natką lub liśćmi tymianku.

    pulpety-z-soczewicy-przepis

Porady

  • Warto sprawdzić na opakowaniu, ile czasu powinna się gotować soczewica. Soczewica zielona gotuje się dłużej od czerwonej. Żadna z nich jednak nie wymaga wcześniejszego namaczania.
  • Jeśli nie uda się do końca odparować wody można zawsze ją odcedzić przy pomocy sitka. Ugotowana soczewica, która będzie bazą na pulpeciki nie powinna morka. 
  • Formują pulpety z soczewicy warto mieć zawsze zwilżone ręce. Dzięki temu łatwiej będzie uformować ładne kulki.
  • Przed smażeniem można klopsiki z soczewicy lekko spłaszczyć, dzięki czemu będą się szybciej smażyły.
  • Pulpeciki z soczewicy można usmażyć w głębokim tłuszczu, można też wykorzystać patelnię teflonową lub grillową. Te dwie ostatnie potrzebują znacznie mniej tłuszczu.

 

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak zrobić pulpety z soczewicy?

Przygotowanie klopsików z soczewicy nie różni się bardzo od przygotowania takich klopsików z mięsa. Soczewicę należy ugotować z przyprawami i dokładnie odparować lub odcedzić wodę, gdy strączki zaczną się rozgotowywać. Dalej postępujemy podobnie, jak w przypadku mięsnych pulpecików. Namoczoną i odciśniętą z wody bułkę rozdrobnić i wymieszać z soczewicą, zeszkloną cebulą, natką i innymi dodatkami. Uformować kulki i usmażyć na patelni.

Pulpety z soczewicy w sosie pomidorowym

Warto urozmaicić to danie podając pulpeciki z soczewicy w sosie pomidorowym. W sezonie można przygotować sos ze świeżych i pysznych pomidorów – warto pamiętać, że jest w nich sporo wody, więc po zredukowaniu objętość sosu znacznie się zmniejszy. Można skorzystać też z samodzielnie wykonanych przetworów – dobrze znać przepis na pomidory w słoikach. Sos pomidorowy do klopsików z soczewicy będzie dobrze smakował również z pomidorami z puszki lub passatą ze sklepu. Przepisów jest sporo. Warto sięgnąć na przykład po przepis na ekspresowy sos pomidorowy do gołąbków.
 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne