jałowiec
8 przepisów
Przepisy w kolekcji jałowiec

Ozorki wieprzowe to klasyka polskiej kuchni, którą pamiętamy z przepisów naszych mam i babć. To danie, choć nieco straciło na popularności, wciąż pojawia się na stołach w różnych odsłonach. Jeśli więc zastanawialiście się jak zrobić ozorki- oto najprostszy przepis na ozory w sosie własnym.
Ozorki w sosie własnym

Baleron pieczony ma wyjątkowy smak. Dzięki dodatkowi jałowca, majeranku i ziela angielskiego, fantastycznie pachnie i przywodzi na myśl mięso pieczone na ognisku w lesie. Najlepiej smakuje pokrojony w cienkie plastry, na kanapce z musztardą i ogórkiem kiszonym. Przepis pochodzi z książki „Wędliny domowe” Stanisława Klimaja i Henryka Rajchelta.
Baleron pieczony

Śledzie marynowane to przystawka, którą pokochają nie tylko fani klasycznych śledzi. Marynata ze śmietany sprawi, że mięso będzie delikatne, a jednocześnie nabierze oryginalnego smaku.
Śledzie marynowane w śmietanie

Karp z owocowym sosem winnym i duszoną kapustą to danie wymagające czasu,ale odwdzięcza się niesamowitym smakiem. Idealnie smakuje na ciepło z gorącym owocowym sosem.
Karp z owocowym sosem winnym i duszoną kapustą

Pasztet wieprzowy ze słoniną to przystawka wymagająca czasu i uwagi podczas przygotowania. Korzenny zapach gałki muszkatołowej sprawi, że na jednym kawałku trudno będzie poprzestać.
Pasztet wieprzowy ze słoniną
Inne z kolekcji: Przyprawy
- chili
- cząber
- czarnuszka
- czosnek
- gorczyca
- imbir
- kakao
- karob
- kawa
- kminek
- kumin (kmin rzymski)
- kwasek cytrynowy
- liść laurowy
- mieszanka przypraw
- ocet
- papryka w proszku
- pieprz
- przyprawy korzenne
- sól
- sos hoisin
- sos ostrygowy
- sos sojowy
- tabasco
- tarty chrzan
- trawa cytrynowa
- vegeta
- zioła
- słodki sos chili
- ostry sos chili
- sos worcestershire
- pieprz kajeński (mielony)
- przyprawa do pizzy
- sos barbecue
- sos rybny
- asafetyda
- sos sriracha
- przyprawa 5 smaków
- cebula granulowana
- Harissa
- nasiona kopru włoskiego
- sos teriyaki
- kozieradka
- nasiona kolendry
- sumak