Składniki

Przyprawy - właściwości

Przyprawy to dodatek, przeważnie pochodzenia roślinnego,  który nadaje smak i aromat potrawom, ale także ma właściwości zdrowotne. Przyprawy działają rozgrzewająco (imbir), kojąco (melisa), pomagają na zgagę (mięta), przeciwbólowo (goździki) albo przeciwzapalnie (kurkuma). Przyprawy podkreślają smak użytych składników albo starannie je uzupełniają tworząc spójny smak. 

Właściwości przypraw uzależnione są od zawartych w nich składników, w szczególności olejków eterycznych. Ponadto przyprawy cenione są ze względu na składniki barwiące, a świeże przyprawy za witaminy, enzymy i inne substancje czynne. Oprócz przypraw naturalnych zdarzają się przyprawy uzyskiwane w sposób sztuczny. Przyprawy nie mają wartości odżywczej, jednak są cenne, bo pobudzają trawienie, konserwują żywność oraz leczą z różnych dolegliwości.

Przyprawy - pochodzenie

W dawnych czasach przyprawy stosowano jako naturalne leki. Nadawano im magiczną moc, bo lekarzami bywali często kapłani lub szamani. Gdy chciano przygotować napój odstraszający złe moce albo pomagający w zakochaniu sięgano po określone przyprawy. Medycyna ludowa po dziś dzień korzysta z przypraw jako łagodnych środków leczniczych.Warto wspomnieć, że przyprawy były kosztowne i były traktowane na równi ze złotem, perłami i kamieniami szlachetnymi. W średniowieczu uwielbiano korzystać z korzennych przypraw. Bitwy i wojny toczone w średniowieczu również miały ułatwiać dostęp do najpotrzebniejszych przypraw. 

Polecane przepisy