Cevapcici z tymiankiem z grilla

Cevapcici, czyli delikatna mielona jagnięcina, pieczona na ruszcie na patykach do szaszłyków, będzie przebojem każdego spotkania przy grillu.

dania mięsne

Czas przygotowania:
25 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 197 głosów)

Składniki:

  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 20 dag czerwonej papryki
  • 40 dag mielonej karkówki jagnięcej
  • jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • łyżka świeżego, posiekanego tymianku
  • sól i pieprz
  • ostra mielona papryka
  • cytryna

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Obraną cebulę i czosnek drobno siekamy. Paprykę myjemy, oczyszczamy i drobno siekamy, razem z cebulą i czosnkiem dodajemy do mięsa.
  • Mieszamy z jajkiem, bułką tartą, tymiankiem, solą, pieprzem i mieloną papryką. Wyrabiamy na jednolitą masę.
  • Porcją mięsa oklejamy wilgotne szpadki do szaszłyków tak, aby powstały podłużne kotleciki. Grillujemy 6–8 min.
  • Cytrynę szorujemy, przecinamy na pół i także chwilę grillujemy. Przed podaniem wyciskamy trochę soku na mięso. Podajemy z ryżem i sałatką z pieczonej papryki.
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 6/2016

Porady

Mieloną jagnięciną, doprawioną jak wyżej i podsmażoną na oliwie wymieszaną z ugotowanym ryżem lub napęczniałym kuskusem, możemy faszerować warzywa. Oczyszczoną paprykę, z której odcinamy górę, a także przekrojoną na pół wzdłuż i pozbawioną pestek cukinię. W ten sam sposób przygotowujemy małego bakłażana i dużego pomidora. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym, niezbyt blisko siebie. Przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową i pieczemy 15–20 min.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy