www.bbcgoodfood.com
5 (1)
Chleb ze szparagami, suszonymi pomidorami i oliwkami to niezła gratka dla wielbicieli kuchni śródziemnomorskiej. Jest niezwykle aromatyczny, pięknie wygląda, a do tego dobrze syci. Ilość dodatków sprawia, że można jeść go jako samodzielną przekąskę lub przystawkę. Wystarczy posmarować go dobrej jakości masłem naturalnym lub z dodatkiem soli. Dobrze komponuje się z wszelkimi rodzajami past do pieczywa, ale lepiej wybierać te o bardziej neutralnym smaku lub takie, które dobrze łączą się z chleb ze szparagami, suszonymi pomidorami i oliwkami.
mleko 100 ml
szparagi 250 g
oliwa z oliwek 100 ml
mąka pszenna 290 g
proszek do pieczenia 6 g
tymianek 8 g
jajka 3 szt.
czarne oliwki 25 g
suszone pomidory 100 g
ser gruyere 100 g
Piekarnik rozgrzewamy do 190°C z termoobiegiem lub do 170°C w trybie pieczenia góra-dół. Dno formy keksówki o wymiarach około 22x10x5 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Zielone szparagi myjemy pod zimną, bieżącą wodą. Lekko zginamy końcówki, zdrewniała część odłamie się sama. Przygotowujemy spory garnek, gotujemy w nim wodę, jak zacznie wrzeć solimy ją i wrzucamy szparagi na 2 minuty. Mają się tylko obgotować, ponieważ będą poddawane jeszcze obróbce cieplnej w piekarniku. Po tym czasie odcedzamy je, a następnie szybko przelewamy je zimną wodą i osuszamy na cedzaku i dla pewności dodatkowo możemy je przełożyć na ręcznik papierowy.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Wsypujemy tymianek (można go zamienić na bazylię, oregano, rozmaryn lub zioła prowansalskie) i mieszamy. Jajka wbijamy do miseczki i rozkłócamy je. W mące robimy spore wgłębienie i wlewamy w nie jajka, mleko i olej. Mieszamy aż cała mąka połączy się z mokrymi składnikami - można to zrobić ręcznie lub mikserem ze specjalnym hakiem. W przypadku mechanicznego mieszania zajmie to mniej więcej minutę lub do czasu aż ciasto stanie się gładkie.
Odkładamy 5 szparagów i kilka oliwek bez pestek (można zamienić je na zielone lub typu kalamata, które są delikatniejsze w smaku). Pozostałe szparagi kroimy na trzy części, dodajemy je do wyrobionego ciasta. Pomidory suszone (lub z zalewy) siekamy na dość duże kawałki - dokładamy do miski. Ścieramy gruyère lub kupujemy gotowy do użycia, wsypujemy 2/3, resztę zostawiamy na później. Staramy się przemieszać ciasto z warzywami, robimy to delikatnie, żeby ich nie uszkodzić. Przelewamy je do formy, na wierzchu układamy wcześniej odłożone szparagi i oliwki, lekko dociskamy - posypujemy serem.
Chleb ze szparagami, suszonymi pomidorami i oliwkami wkładamy do piekarnika na 35-40 minut. Pieczemy do momentu, aż ciasto będzie jędrne w dotyku, a wierzch będzie złocisty i chrupiący. Studzimy je w formie przez 5 minut, następnie wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia na kratce cukierniczej.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/asparagus-sundried-tomato-olive-loaf