Purée z batatów

Purée z batatów to pyszny dodatek do obiadu, w mniej oczywistej formie. Robi się je bardzo łatwo, wystarczy kilka kroków i mamy kremowy, aksamitny dodatek do obiadu. Do tego jego energetyzujący kolor uatrakcyjni każdą potrwę. Delikatnie aromatyczne od użytych przypraw, lekko słodkie, zasmakuje nawet najmniejszym uczestnikom posiłku. Podpowiadamy, jak zrobić pyszne purée ze słodkich ziemniaków.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

puree

Czas przygotowania:
25min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Purée z batatów - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Bataty: obieramy, myjemy i kroimy w niewielką kostkę. Przekładamy do garnka, dodajemy sól i wodę. Gotujemy 15-20 minut, do miękkości.

  • 2.

    Rozgniatanie: bataty odcedzamy, dodajemy masło, paprykę, gałkę muszkatołową oraz pieprz. Rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków.

  • 3.

    Blendowanie: słodkie ziemniaki miksujemy na idealnie gładki krem.

  • 4.

    Podanie: purée z batatów można posypać posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki.

Porady

  • Tak przygotowane purée z batatów doskonale zastępuje nasze tradycyjne ziemniaki. Możemy podać je np. do drugiego dania, do porcji mięsa czy ryby i warzyw.
  • Purée możemy przygotować również z upieczonych batatów. Obieramy je, kroimy w kostkę, przekładamy do formy, dodajemy masło, zioła i pieczemy w piekarniku do miękkości. Gotowe blendujemy.
  • Purée z batatów możemy uatrakcyjnić, dodając na etapie gotowania do niego inne warzywa, np. marchewkę (drobno pokrojoną) czy obraną dynię. 
  • Zwykłe masło możemy zamienić na orzechowe, które doskonale komponuje się ze słodkimi ziemniakami. 
  • Blendowanie purée nie jest obowiązkowe, niektórzy wolą mniej idealną strukturę, która smakuje równie dobrze, a wyczuwalne są w niej kawałki batatów. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy