Wytrawne muffiny z szynką i serem

Ocena:

4.37 (201)

  • 30 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Wytrawne muffiny z szynką i serem to zdrowa i smaczna propozycja na drugie śniadanie lub kolację. Idealnie sprawdzą się również w podróży, a nawet jako niebanalna przekąska na domowym przyjęciu. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a eksperymentując ze składnikami możemy stworzyć wytrawne muffiny o wyjątkowych połączeniach smakowych – wszystko zależy od naszej wyobraźni. Wypróbujcie ten sprawdzony przepis i przekonajcie się sami, jakie są smaczne.

Składniki:

  • mąka pszenna  160 g

  • szynka gotowana  60

  • ser żółty  80 g

  • jajka kurze  1 szt.

  • mleko  125 ml

  • olej  60 ml

  • tymianek  5 g

  • sól  0.5 łyżeczki

  • cukier  1 g

  • proszek do pieczenia  5 g

Wytrawne muffiny z szynką i serem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Foremki na muffiny wykładamy papilotkami lub papierem do pieczenia wyciętym w kwadraty.

  • Krok 2:

    Do suchej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sól, cukier i tymianek (możemy go zastąpić ulubionymi ziołami, np. bazylią). W drugiej misce miksujemy ze sobą mleko, olej i jajko. Dodajemy starty ser i szynkę i mieszamy, aż równomiernie pokryją się masą jajeczną.

  • Krok 3:

    Na tarce o grubych oczkach ścieramy żółty ser (warto wybrać miękki, np. cheddar lub goudę). Szynkę (polecamy gotowaną, np. prosciutto cotto) kroimy w cienkie paseczki.

  • Krok 4:

    Suche składniki wsypujemy do miski z masą jajeczną, serem i szynką i mieszamy tylko do połączenia składników (około 1-2 minuty).

  • Krok 5:

    Ciasto przekładamy do foremek, możemy dodatkowo wierzch wytrawnych muffinek posypać startym serem. Pieczemy około 20 minut do tzw. suchego patyczka.

  • Krok 6:

    Wytrawne muffiny z szynką i serem przed pieczeniem możemy posypać aromatyczną natką pietruszki. Sprawdzą się również ulubione dodatki, np. pokrojone oliwki lub suszone pomidory. Ciekawą opcją podania jest odrywanie kawałków ciasta i zanurzanie ich w dipie szczypiorkowym.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne