REKLAMA

Przepisy na brokuły

72 przepisów

iStock-brokuly-min (1)

Brokuł to jedno z najzdrowszych warzyw. Należy on do rodziny kapustowatych, a jego inna nazwa to kapusta szparagowa. Najprawdopodobniej pochodzi z Cypru i jest przodkiem kalafiora. Ze względu na podobieństwo niektórzy nazywają go też zielonym kalafiorem. Brokuł jest jednak delikatniejszy w smaku niż kalafior. Niski indeks glikemiczny oraz wysoka zawartość błonnika sprawiają, że brokuły mogą bez obaw jeść osoby z cukrzycą a także odchudzające się. Oprócz swoich zdrowotnych właściwości, brokuły są również bardzo smaczne, a ich głęboko zielony kolor sprawia, że przyrządzone z nich potrawy wyglądają również niezwykle estetycznie.

Jak jeść brokuły?

Brokuły można jeść ugotowane, zapieczone lub na surowo. Trzeba pamiętać, że tak jak wszystkie inne warzywa z rodziny kapustowatych, mogą powodować wzdęcia. Aby uniknąć tej nieprzyjemnej dolegliwości warto jest doprawiać brokuły czosnkiem, kminkiem lub koprem

Aby brokuły były smaczne, ładnie wyglądały i zachowały swoje zdrowotne właściwości, trzeba uważać, żeby ich nie rozgotować. Choć można jeść mrożone brokuły, nie są one tak zdrowe jak świeże. Najlepszą opcją jest brokuł na parze. Taki sposób przyrządzenia sprawia, że nie traci on cennych składników.

Lekko podgotowany lub zblanszowany brokuł jest idealnym i dietetycznym dodatkiem do dań obiadowych. W ostatnich latach coraz większą popularność zyskują też inne dania z brokułami takie jak zupy, zapiekanki czy sałatki.

Brokuły w połączeniu z niektórymi produktami wykazują jeszcze lepsze właściwości zdrowotne. Dlatego warto je jeść razem z rzodkiewkami, musztardą, wasabi, pomidorami, rukolą, a także z innymi warzywami kapustowatymi.

Pomysły na dania z brokułami

Pomysłów na dania z brokułów jest cała masa. Do najpopularniejszych należy zupa brokułowa z całymi kawałkami brokuła i innych warzyw lub krem z brokułów, który można podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym i kleksem z kwaśnej śmietany. Szybkim i prostym daniem obiadowym jest makaron z brokułami, który można przyrządzić w wersji wegetariańskiej lub z dodatkiem pokrojonego w kostkę mięsa drobiowego. Smak tego dania znacznie wzbogaci czosnek.

Doskonałą propozycją na kolację będzie zapiekanka z brokułem lub wykwintna tarta z brokułami na spodzie z ciasta francuskiego. Inną propozycją sycącej przekąski na kolację lub przyjęcie może być sałatka z brokułem. W zależności od inwencji i własnego gustu można do niej dodać pomidorki koktajlowe, fetę, kawałki pieczonego kurczaka, kukurydzę lub pieczarki. Brokuł może też być jednym ze składników warzywnych gulaszy lub mieszanek warzyw na patelnię.

Sos do brokułów

Zarówno sałatki brokułowe, jak i same brokuły doskonale smakują polane sosem. Podawane na zimno, świetnie komponują się z dressingami na bazie jogurtu naturalnego, kremowego serka, mleka czy śmietany. Najpopularniejszym sosem do brokułów na zimno jest sos jogurtowo-czosnkowy. Polane takim sosem różyczki brokułów można dodatkowo posypać płatkami migdałowymi lub prażonymi ziarnami słonecznika.

Brokuły na ciepło będą wybornie smakować z sosem beszamelowym lub sosem serowym. Lekko podgotowane różyczki brokułów można podawać jako przekąskę do maczania w różnych dipach lub w majonezie czy śmietanie. Z wybranym sosem można też podać szaszłyki z brokuła zapieczone w piekarniku.

Brokuły: właściwości

Brokuły zawierają wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych. To cenne źródło błonnika, wapnia, potasu, karotenoidów, witamin A, C i K, kwasu foliowego, a także antyoksydantów, które neutralizują działanie wolnych rodników.

Regularne jedzenie brokułów pomaga chronić organizm przed rakiem, anemią czy wrzodami żołądka. Zawarte w nich składniki korzystnie wpływają na wzrok oraz pomagają utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi. Brokuły charakteryzują się wysoką zawartością sulforafanu, który jest silnym przeciwutleniaczem. Blokuje on powstawanie nowotworowych mutacji oraz przyczynia się do zwalczania komórek rakowych, dzięki czemu pomaga zapobiegać powstawaniu raka piersi, prostaty, płuc czy jelita grubego.