Przepisy na brokuły

488 przepisów

Brokuł to jedno z najzdrowszych warzyw. Należy on do rodziny kapustowatych, a jego inna nazwa to kapusta szparagowa. Najprawdopodobniej pochodzi z Cypru i jest przodkiem kalafiora. Ze względu na podobieństwo niektórzy nazywają go też zielonym kalafiorem. Brokuł jest jednak delikatniejszy w smaku niż kalafior. Niski indeks glikemiczny oraz wysoka zawartość błonnika sprawiają, że brokuły mogą bez obaw jeść osoby z cukrzycą a także odchudzające się. Oprócz swoich zdrowotnych właściwości, brokuły są również bardzo smaczne, a ich głęboko zielony kolor sprawia, że przyrządzone z nich potrawy wyglądają również niezwykle estetycznie.

Pomysły na dania z brokułami

Czas przygotowania: 35 min.
Makaron ryżowy z groszkiem, kurczakiem i pesto z kolendry

Makaron ryżowy z groszkiem, kurczakiem i pesto z kolendry to przepis dla prawdziwych smakoszy. Orientalne smaki curry łączą się z kurczakiem i orzeszkami ziemnymi.

mojegotowanie

Makaron ryżowy z groszkiem, kurczakiem i pesto z kolendry

Jak jeść brokuły?

Brokuły można jeść ugotowane, zapieczone lub na surowo. Trzeba pamiętać, że tak jak wszystkie inne warzywa z rodziny kapustowatych, mogą powodować wzdęcia. Aby uniknąć tej nieprzyjemnej dolegliwości warto jest doprawiać brokuły czosnkiem, kminkiem lub koprem

Aby brokuły były smaczne, ładnie wyglądały i zachowały swoje zdrowotne właściwości, trzeba uważać, żeby ich nie rozgotować. Choć można jeść mrożone brokuły, nie są one tak zdrowe jak świeże. Najlepszą opcją jest brokuł na parze. Taki sposób przyrządzenia sprawia, że nie traci on cennych składników.

Lekko podgotowany lub zblanszowany brokuł jest idealnym i dietetycznym dodatkiem do dań obiadowych. W ostatnich latach coraz większą popularność zyskują też inne dania z brokułami takie jak zupy, zapiekanki czy sałatki.

Brokuły w połączeniu z niektórymi produktami wykazują jeszcze lepsze właściwości zdrowotne. Dlatego warto je jeść razem z rzodkiewkami, musztardą, wasabi, pomidorami, rukolą, a także z innymi warzywami kapustowatymi.

Pomysły na dania z brokułami

Pomysłów na dania z brokułów jest cała masa. Do najpopularniejszych należy zupa brokułowa z całymi kawałkami brokuła i innych warzyw lub krem z brokułów, który można podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym i kleksem z kwaśnej śmietany. Szybkim i prostym daniem obiadowym jest makaron z brokułami, który można przyrządzić w wersji wegetariańskiej lub z dodatkiem pokrojonego w kostkę mięsa drobiowego. Smak tego dania znacznie wzbogaci czosnek.

Doskonałą propozycją na kolację będzie zapiekanka z brokułem lub wykwintna tarta z brokułami na spodzie z ciasta francuskiego. Inną propozycją sycącej przekąski na kolację lub przyjęcie może być sałatka z brokułem. W zależności od inwencji i własnego gustu można do niej dodać pomidorki koktajlowe, fetę, kawałki pieczonego kurczaka, kukurydzę lub pieczarki. Brokuł może też być jednym ze składników warzywnych gulaszy lub mieszanek warzyw na patelnię.

Sos do brokułów

Zarówno sałatki brokułowe, jak i same brokuły doskonale smakują polane sosem. Podawane na zimno, świetnie komponują się z dressingami na bazie jogurtu naturalnego, kremowego serka, mleka czy śmietany. Najpopularniejszym sosem do brokułów na zimno jest sos jogurtowo-czosnkowy. Polane takim sosem różyczki brokułów można dodatkowo posypać płatkami migdałowymi lub prażonymi ziarnami słonecznika.

Brokuły na ciepło będą wybornie smakować z sosem beszamelowym lub sosem serowym. Lekko podgotowane różyczki brokułów można podawać jako przekąskę do maczania w różnych dipach lub w majonezie czy śmietanie. Z wybranym sosem można też podać szaszłyki z brokuła zapieczone w piekarniku.

Brokuły: właściwości

Brokuły zawierają wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych. To cenne źródło błonnika, wapnia, potasu, karotenoidów, witamin A, C i K, kwasu foliowego, a także antyoksydantów, które neutralizują działanie wolnych rodników.

Regularne jedzenie brokułów pomaga chronić organizm przed rakiem, anemią czy wrzodami żołądka. Zawarte w nich składniki korzystnie wpływają na wzrok oraz pomagają utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi. Brokuły charakteryzują się wysoką zawartością sulforafanu, który jest silnym przeciwutleniaczem. Blokuje on powstawanie nowotworowych mutacji oraz przyczynia się do zwalczania komórek rakowych, dzięki czemu pomaga zapobiegać powstawaniu raka piersi, prostaty, płuc czy jelita grubego.

Artykuły powiązane

wege
20.03.2020

20 marca -Dzień bez mięsa - to sposób na figurę?

Zrezygnuj z mięsa choć jeden dzień w roku! To nie przypadek, że na datę obchodów Dnia Bez Mięsa wybrano 20 marca, jest to dzień poprzedzający nastanie kalendarzowej wiosny, a wiosna to najlepszy czas w roku na reformę diety poprzez wzbogacenie jej o świeże warzywa i owoce.

Lista zakupów
18.03.2020

Sylwia Majcher radzi, jak robić przemyślane zakupy. Lista zakupów spożywczych na 2 tygodnie

Zapasy jedzenia w domu powinny być przygotowane rozsądnie. Nadmiar makaronu, tuńczyka w puszce czy ryżu niepotrzebnie może wprowadzić zamieszanie w naszych kuchniach. Sylwia Majcher, ekspertka kulinarne i propagatorka zero waste, podpowiedziała nam, które produkty możemy bez problemu przechowywać w kuchni i spiżarni, a także wyjaśniła, jak różnicować posiłki z zapasów na dwa tygodnie lub dłużej.

Jedzenie na zapas w domu
14.03.2020

Zapasy jedzenia w domu? Jagna Niedzielska: zaplanujmy zakupy!

Zapasy jedzenia w domu to coś, co z jednej strony może zapewnić nam idealny plan posiłków dla całej rodziny, ale z drugiej - łatwo może zaprowadzić nas do zmarnowania jedzenia, a tym samym straty pieniędzy. Jagna Niedzielska podpowiedziała, jak zabrać się za zakupy, jeśli chcemy zrobić przemyślane zapasy jedzenia w domu. Prowadząca program "Jagny Niedzielskiej kuchnia bez resztek" podpowiedziała, które produkty faktycznie mogą być przechowywane w dłużej, a w dodatku będą zdrowym uzupełnieniem codziennego jadłospisu - nawet w trudniejszej sytuacji społecznej.

Dieta zgodna z grupą krwi
17.02.2020

Dieta zgodna z grupą krwi

Jeśli nie możesz schudnąć, mimo najszczerszych chęci, zacznij jeść to, co dyktuje ci twoja grupa krwi. W niej zapisany jest najlepszy dla ciebie sposób odżywiania, przekazany w genach przez prapraprzodków.

iStock-brokul
10.01.2020

„Więcej niż DNA” – smak, który mamy w genach

Kolendra smakująca jak mydło, tolerancja ostrych smaków lub uzależnienie od cukru – to tylko niektóre przypadki, które motywowane są uwarunkowaniami genetycznymi. W książce „Więcej niż DNA” Bill Sullivan odpowiada na najczęstsze pytania związane z upodobaniami żywieniowymi. Przedstawiamy wybrane ciekawostki dotyczące odżywania zawarte w publikacji „Więcej niż DNA”.

Piotr Kucharski
14.04.2019

Miejski Farmer - Piotr Kucharski o uprawianiu warzyw i owoców

Piotr Kucharski to nie tylko zapalony domowy piekarz i miłośnik warzyw na talerzu. Ekspert kulinarny to szczęśliwy posiadacz własnego ogródka działkowego - pieszczotliwie zwanego RODOS - i od niedawna również właściciel przydomowego ogrodu. W naszym cyklu „Przy wspólnym stole” opowiada o uprawie warzyw w sercu Wrocławia, podpowiada jak uprawiać zielone pyszności na balkonie i zdradza swoje pyszne patenty, jak odczarować smak brukselki, kalafiora i natki pietruszki.

Aneta Łańcuchowska
18.10.2018

Aneta Łańcuchowska – gotująca dietetyk podpowiada sposoby na odporność

Aneta Łańcuchowska udowadnia, że dietetyk nie tylko dzieli się wiedzą teoretyczną i radzi, co w jedzeniu siedzi, ale też pokazuje, jak w praktyce najsmaczniej i najzdrowiej łączyć ze sobą produkty. W cyklu „Człowiek od kuchni” Aneta Łańcuchowska zdradziła nam swój przysmak z dzieciństwa i trend, który ostatnio zachwycił ją w kuchni.

brokul_glowne
23.03.2016

Brokuły na wzmocnienie

Brokuły to jedne z najzdrowszych warzyw! Przeczytajcie, co zrobić, by w pełni korzystać z ich właściwości.