Zupa cebulowa

Ocena:

3.86 (466)

  • 1 godz. 10 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Zupa cebulowa króluje na francuskich stołach, bazuje na wywarze mięsnym lub warzywnym i białym wytrawnym winie. Całość warto podkreślić alkoholem o intensywniejszym smaku, np. brandy, koniakiem lub sherry. Jest treściwa i bardzo sycąca, dlatego idealnie sprawdzi się w sezonie jesienno-zimowym. Wygląda bardzo efektownie, a robi się ją bardzo łatwo.  Spróbujcie zrobić francuską zupę cebulową we własnym domu.

Składniki:

  • cebula  900 g

  • masło  20 g

  • oliwa z oliwek  30 ml

  • wywar  1.5 l

  • białe wytrawne wino  250 ml

  • bulion wołowy  1 l

  • brandy  60 ml

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypty

  • sól  1 szczypta

  • bagietki  1 szt.

  • czosnek  1 ząbek

  • ser gruyere  150 g

  • tymianek  1 szczypta

Zupa cebulowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Cebule: obieramy, kroimy je na pół, tak żeby można było uzyskać półplasterki - pożądana grubość to ok. 2 mm. Do garnka lub głębokiej patelni o grubym dnie, przekładamy masło i oliwę. Dodajemy cebule, smażymy ją przez mniej więcej 20-25 minut na małym ogniu, aż się skarmelizuje (zbrązowieje, powinna być miękka). Mieszamy od czasu do czasu i uważamy, by jej zbyt mocno nie zrumienić, gdyż w tym czasie zaczyna ustalać się smak.

  • Krok 2:

    Gotowanie: do garnka z cebulą wlewamy białe wytrawne wino (np. Bordeaux lub Chardonnay). Zwiększamy ogień i mieszamy drewnianą łyżką, zeskrobując resztki cebuli z dna. Francuską zupę cebulową gotujemy chwilę, nie dłużej niż 3 minuty. Potem wlewamy wrzący bulion wołowy lub inny, ustawiamy mały ogień, przykrywamy garnek i odmierzamy 25 minut. Doprawiamy solą i pieprzem (najlepiej świeżo zmielonym) do smaku. Dolewamy brandy, koniak lub sherry (można pominąć). Gotujemy przez kilka minut.

  • Krok 3:

    Bagietka: kroimy ją na kromki, zrumieniamy je z dwóch stron w tosterze, na suchej patelni lub w piekarniku. W tym czasie obieramy ząbek czosnku, kroimy go na pół i nacieramy nim francuską bułkę.

  • Krok 4:

    Zapiekanie: zaczynamy od ustawienia piekarnika na 220 stopni Celsjusza. Gorącą zupę cebulową przelewamy do 4 żaroodpornych miseczek, może to też być jedno większe naczynie. Na wierzchu układamy podpieczone bagietki, posypujemy startym serem gruyère, który jest tradycyjnie używany w Francji. Można go też zamienić na mozzarellę, cheddar lub ementaler. Wierzch ozdabiamy świeżymi listkami tymianku. Zupę cebulową wsadzamy na środkową półkę piekarnika na 5 minut.

Porady

  • Zastanawiacie się, jakie dodatki wybrać do zupy cebulowej? W oryginalnym, francuskim przepisie będzie to tymianek, ale sprawdzi się też oregano lub natka pietruszki. Można ją dodatkowo wzbogacić o skwarki lub chrupiące chipsy z boczku.

  • Jak podać gotową zupę cebulową? Oczywiście możemy zaserwować ją klasycznie, w głębokim talerzu, w towarzystwie grzanek. Jest jednak wiele ciekawych form podania, którymi możemy zaskoczyć przy stole swoich gości. W restauracjach zupa z cebuli często podawana jest w wydrążonym chlebie, podobnie jak nasz rodzimy żurek. Możemy również spotkać ją pod kołderką z ciasta francuskiego lub z zapieczoną skorupką serową. 

  • Czym zagęścić zupę cebulową? Jeśli wolicie gęstą, zawiesistą zupę to można zagęścić ją tradycyjną zasmażką, przygotowaną z mąki. Świetnym pomysłem będą też kremowy serek topiony lub żółtka jaj. 

  • Warto też sprawdzić przepis na zupę cebulową krem, to dobra alternatywa, którą zjedzą nawet dzieci.

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne