Francuzi mówią o niej „królowa zup” - oto jej wysokość zupa cebulowa! Zupa z cebuli jest treściwa i bardzo sycąca, dlatego idealnie sprawdzi się w sezonie jesienno-zimowym. Doskonale rozgrzewa i otula smakiem, kiedy nadchodzą chłodniejsze dni. Aromatyczna i wyrazista zupa cebulowa to prawdziwa rozkosz dla kubków smakowych. Danie to, choć może wydawać się skomplikowane, wcale nie jest trudne w przygotowaniu. Spróbujcie koniecznie zrobić zupę cebulową we własnym domu. Bon appetit!
Zupa cebulowa / fot. iStock
(średnia 3.86 z 464 głosów)
Cebule obrać i pokroić w cienkie plasterki. Dusić na maśle, aż stanie się miękka i przezroczysta. Cały czas mieszać i uważać, by jej zbyt mocno nie rumienić, gdyż w tym czasie zaczyna ustalać się smak. Dodać tymianek i listek laurowy. Dusić na małym ogniu ok. 30 minut.
Zwiększyć ogień, by kolor cebuli stał się złotobrązowy. Jeżeli chcemy, aby zupa cebulowa była zawiesista, można zrumienić z cebulą łyżkę mąki. Wlać wino. Mieszać, a gdy płyn odparuje, wlać gorący wywar (może to być woda lub rosół z kostki, ale moc smaku daje tylko prawdziwy esencjonalny bulion).
Zupę gotować na małym ogniu mniej więcej 20 minut, zdejmując z wierzchu tworzącą się pianę. Przyprawić solą i pieprzem. Gotową zupę z cebuli można przygotować nieco wcześniej, dobrze schłodzić i przechowywać (około 2 dni) w lodówce gotową do zapiekania.
Z bułki zrobić grzanki. Kromki posmarować z obu stron masłem i zapiec w piekarniku albo zrumienić w tosterze. Zupę cebulową nalać do żaroodpornych miseczek, na wierzchu położyć grzankę i posypać grubą warstwą sera. Piec w temperaturze 190°C, aż zupa zacznie bąblować, a ser się zrumieni.
Kalorie: 260
Porady
Z jakiej odmiany cebuli najlepiej zrobić zupę cebulową?
Zupa cebulowa nie musi być przygotowywana z określonej odmiany cebuli. Nie musimy więc szukać na zakupach konkretnego gatunku, wystarczy najzwyklejsza biała lub żółta cebula. Dobrze sprawdzą się słodkie odmiany, ale nie jest to konieczne. Wszystko dlatego, że po skarmelizowaniu i tak cebula stanie się słodka, niezależnie od jej gatunku. Duże różnice smakowe pomiędzy gatunkami cebul nie będą więc odczuwalne po jej usmażeniu. Wybierając cebulę zwróćmy jedynie uwagę, aby była świeża i jędrna. Ważne jest, aby cebuli było naprawdę dużo, ponieważ to zagwarantuje prawdziwą głębię smaku zupy cebulowej.
Które wino podkreśli smak zupy z cebuli?
Do zupy z cebuli zawsze wybieramy wino białe, najlepiej wytrawne. Jaki rodzaj wina będzie najlepszy? Jako że zupa cebulowa wywodzi się z Francji, naturalnie najlepszym wyborem będą wina francuskie. Szczególnie polecane do tego dania są wina Bordeaux lub Chardonnay. Jednak nie są to obowiązkowe składniki i bez obaw możemy zastąpić je innym zamiennikiem. Każde białe wino znacznie wzbogaci smak zupy cebulowej. Ważne, aby nie było to wino słodkie.
Jaki ser wybrać do zupy cebulowej?
Klasyczna francuska zupa cebulowa podawana jest z serową skorupką na wierzchu. Ser może być także dodawany do środka, nie tylko na wierzch gotowej zupy. Dodatek sera nie tylko więc dekoruje zupę, ale przede wszystkim wzbogaca jej smak i aromat. To właśnie on w dużej mierze odpowiada za końcowy efekt i walory smakowe zupy cebulowej. Jest więc bardzo ważnym elementem, na którym nie wolno oszczędzać. Jaki więc ser wybrać, aby zupa cebulowa była jak najsmaczniejsza? W oryginalny przepisie, wywodzącym się z Francji, pojawia się ser gruyere. To właśnie on będzie najlepszym wyborem do zupy cebulowej. Jeśli jednak nie mamy dostępu do tego typu sera, z powodzeniem możemy zastąpić go innym rodzajem. Ważne, aby wybrać gatunek ciągnący się, taki jak cheddar lub emmentaler, a nawet mozzarella. Do zupy cebulowej nie nadają się natomiast twarde sery typu parmezan.
Zupa cebulowa - prosty przepis podstawowy
Receptur na zupę z cebuli jest naprawdę wiele. Który przepis na zupę cebulową wybrać? Na początek warto przetestować prosty przepis bazowy. Podstawą zupy cebulowej jest bulion, duża ilość cebuli, żółty ser i wino. Aby przyrządzić pyszną zupę cebulową, wystarczy podsmażyć cebulę z dodatkiem przypraw, a następnie podlać ją bulionem. Taką bazę wzbogacamy ulubionym winem oraz wybranym gatunkiem sera. Zupa cebulowa najlepiej smakuje przyrządzona z białej cebuli o słodkawym smaku. Nie musimy obawiać się wyrazistego cebulowego smaku i ostrości. Po podsmażeniu i ugotowaniu w bulionie oraz winie cebula stanie się delikatna i kremowa. Należy jednak bardzo pilnować cebuli na patelni, aby ją skarmelizować, ale pod żadnym pozorem nie przypalić. Jeśli cebula spali się zbyt mocno, zgorzknieje i zepsuje smak całej zupy cebulowej.
Wariacje na temat zupy cebulowej
Rosnąca popularność zupy cebulowej sprawiła, że przepisy na nią zaczęły się mnożyć. Obecnie zupę cebulową można spotkać w przeróżnych wariantach smakowych. Spotkamy ją zarówno w wersji zblendowanej na aksamitny krem, jak i z odczuwalnymi kawałkami cebuli. Popularnym wariantem smakowym jest też zupa z cebuli z dużą ilością czosnku oraz pora. Tradycyjny przepis można też wzbogacić o nuty korzenne bądź leśny aromat grzybów. Istnieje także wersja zupy cebulowej z dodatkiem kilku łyżek koniaku lub brandy.
Czym zagęścić zupę cebulową?
Niektórzy wolą płynniejszą wersję, a inni zagęszczają zupę cebulową. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji. Jeśli wolicie gęstą, zawiesistą zupę to możecie zagęścić ją tradycyjną zasmażka, przygotowaną z mąki. Jednak aby oprócz konsystencji podkręcić jeszcze smak warto zastosować inne zagęstniki. Czym najlepiej będzie zagęścić zupę cebulową? Świetnym pomysłem na zagęszczenie zupy cebulowej będą kremowy serek topiony lub żółtka jaj.
Zupa cebulowa - sposoby podania
Jak podać gotową zupę cebulową? Oczywiście możemy zaserwować ją klasycznie, w głębokim talerzu i w towarzystwie grzanek. Jest jednak wiele ciekawych form podania, którymi możemy zaskoczyć przy stole swoich gości. W restauracjach zupa z cebuli często podawana jest w wydrążonym chlebie, podobnie jak nasz rodzimy żurek. Możemy również spotkać ją w żaroodpornych naczyniach, pod kołderką z ciasta francuskiego lub z zapieczoną skorupką serową.
Kropka nad i - dodatki do zupy cebulowej
Świetnym wykończeniem gotowej zupy cebulowej będą świeże, aromatyczne zioła. W oryginalnym, francuskim przepisie jest to tymianek, ale z powodzeniem można również użyć oregano lub natki pietruszki. Inny pomysł na pyszną zupę z cebuli to dodatek mięsnych skwarek lub chrupiącego chipsa z boczku.
Zupa cebulowa nie musi być przygotowywana z określonej odmiany cebuli. Nie musimy więc szukać na zakupach konkretnego gatunku, wystarczy najzwyklejsza biała lub żółta cebula. Dobrze sprawdzą się słodkie odmiany, ale nie jest to konieczne. Wszystko dlatego, że po skarmelizowaniu i tak cebula stanie się słodka, niezależnie od jej gatunku. Duże różnice smakowe pomiędzy gatunkami cebul nie będą więc odczuwalne po jej usmażeniu. Wybierając cebulę zwróćmy jedynie uwagę, aby była świeża i jędrna. Ważne jest, aby cebuli było naprawdę dużo, ponieważ to zagwarantuje prawdziwą głębię smaku zupy cebulowej.
Do zupy z cebuli zawsze wybieramy wino białe, najlepiej wytrawne. Jaki rodzaj wina będzie najlepszy? Jako że zupa cebulowa wywodzi się z Francji, naturalnie najlepszym wyborem będą wina francuskie. Szczególnie polecane do tego dania są wina Bordeaux lub Chardonnay. Jednak nie są to obowiązkowe składniki i bez obaw możemy zastąpić je innym zamiennikiem. Każde białe wino znacznie wzbogaci smak zupy cebulowej. Ważne, aby nie było to wino słodkie.
Klasyczna francuska zupa cebulowa podawana jest z serową skorupką na wierzchu. Ser może być także dodawany do środka, nie tylko na wierzch gotowej zupy. Dodatek sera nie tylko więc dekoruje zupę, ale przede wszystkim wzbogaca jej smak i aromat. To właśnie on w dużej mierze odpowiada za końcowy efekt i walory smakowe zupy cebulowej. Jest więc bardzo ważnym elementem, na którym nie wolno oszczędzać. Jaki więc ser wybrać, aby zupa cebulowa była jak najsmaczniejsza? W oryginalny przepisie, wywodzącym się z Francji, pojawia się ser gruyere. To właśnie on będzie najlepszym wyborem do zupy cebulowej. Jeśli jednak nie mamy dostępu do tego typu sera, z powodzeniem możemy zastąpić go innym rodzajem. Ważne, aby wybrać gatunek ciągnący się, taki jak cheddar lub emmentaler, a nawet mozzarella. Do zupy cebulowej nie nadają się natomiast twarde sery typu parmezan.
Receptur na zupę z cebuli jest naprawdę wiele. Który przepis na zupę cebulową wybrać? Na początek warto przetestować prosty przepis bazowy. Podstawą zupy cebulowej jest bulion, duża ilość cebuli, żółty ser i wino. Aby przyrządzić pyszną zupę cebulową, wystarczy podsmażyć cebulę z dodatkiem przypraw, a następnie podlać ją bulionem. Taką bazę wzbogacamy ulubionym winem oraz wybranym gatunkiem sera. Zupa cebulowa najlepiej smakuje przyrządzona z białej cebuli o słodkawym smaku. Nie musimy obawiać się wyrazistego cebulowego smaku i ostrości. Po podsmażeniu i ugotowaniu w bulionie oraz winie cebula stanie się delikatna i kremowa. Należy jednak bardzo pilnować cebuli na patelni, aby ją skarmelizować, ale pod żadnym pozorem nie przypalić. Jeśli cebula spali się zbyt mocno, zgorzknieje i zepsuje smak całej zupy cebulowej.
Rosnąca popularność zupy cebulowej sprawiła, że przepisy na nią zaczęły się mnożyć. Obecnie zupę cebulową można spotkać w przeróżnych wariantach smakowych. Spotkamy ją zarówno w wersji zblendowanej na aksamitny krem, jak i z odczuwalnymi kawałkami cebuli. Popularnym wariantem smakowym jest też zupa z cebuli z dużą ilością czosnku oraz pora. Tradycyjny przepis można też wzbogacić o nuty korzenne bądź leśny aromat grzybów. Istnieje także wersja zupy cebulowej z dodatkiem kilku łyżek koniaku lub brandy.
Niektórzy wolą płynniejszą wersję, a inni zagęszczają zupę cebulową. Wszystko zależy od indywidualnych preferencji. Jeśli wolicie gęstą, zawiesistą zupę to możecie zagęścić ją tradycyjną zasmażka, przygotowaną z mąki. Jednak aby oprócz konsystencji podkręcić jeszcze smak warto zastosować inne zagęstniki. Czym najlepiej będzie zagęścić zupę cebulową? Świetnym pomysłem na zagęszczenie zupy cebulowej będą kremowy serek topiony lub żółtka jaj.
Jak podać gotową zupę cebulową? Oczywiście możemy zaserwować ją klasycznie, w głębokim talerzu i w towarzystwie grzanek. Jest jednak wiele ciekawych form podania, którymi możemy zaskoczyć przy stole swoich gości. W restauracjach zupa z cebuli często podawana jest w wydrążonym chlebie, podobnie jak nasz rodzimy żurek. Możemy również spotkać ją w żaroodpornych naczyniach, pod kołderką z ciasta francuskiego lub z zapieczoną skorupką serową.
Świetnym wykończeniem gotowej zupy cebulowej będą świeże, aromatyczne zioła. W oryginalnym, francuskim przepisie jest to tymianek, ale z powodzeniem można również użyć oregano lub natki pietruszki. Inny pomysł na pyszną zupę z cebuli to dodatek mięsnych skwarek lub chrupiącego chipsa z boczku.
Komentarze