Zupa cebulowa

Zupa cebulowa to klasyczna potrawa kuchni francuskiej. Zapiekamy ją z chlebową grzanką i serem. Pod chrupiącą warstwą kryje się słodka cebula w aromatycznym bulionie. Zupa cebulowa nie jest wcale tak skomplikowana do zrobienia jak mogłoby się wydawać. Próbujcie, bo jej smak jest absolutnie niepowtarzalny!

Zupyzupa cebulowa

Czas przygotowania:
70 min.
Kalorie:
260 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 3.87 z 452 głosów)

Kroki wykonania:

  • zupa cebulowa 11.Cebule obrać, pokroić w cienkie plasterki. Dusić na maśle, aż stanie się miękka i przezroczysta. Cały czas mieszać i uważać, by jej zbyt mocno nie rumienić, gdyż w tym czasie zaczyna ustalać się smak. Dodać tymianek i listek laurowy. Dusić na małym ogniu ok. 30 minut.
  • zupa cebulowa2.Zwiększyć ogień, by kolor cebuli stał się złotobrązowy. Jeżeli chcemy, aby zupa była zawiesista, można zrumienić z cebulą łyżkę mąki. Wlać wino. Mieszać, a gdy płyn odparuje, wlać gorący wywar (może to być woda lub rosół z kostki, ale moc smaku daje tylko prawdziwy esencjonalny bulion).
  • zupa cebulowa 43.Zupę gotować na małym ogniu mniej więcej 20 minut, zdejmując z wierzchu tworzącą się pianę. Przyprawić solą i pieprzem. Zupę można przygotować nieco wcześniej, dobrze schłodzić i przechowywać (około 2 dni) w lodówce gotową do zapiekania.
  • zupa cebulowa 34.Z bułki zrobić grzanki. Kromki posmarować z obu stron masłem i zapiec w piekarniku albo zrumienić w tosterze. Zupę nalać do żaroodpornych miseczek, na wierzchu położyć grzankę i posypać grubą warstwą sera. Piec w temperaturze 190°C, aż zupa zacznie bąblować, a ser się zrumieni.

Kalorie: 260

Porady

Zupa cebulowa najlepiej smakuje, jeśli zrobimy ją z białej cebuli. Naturalna słodycz cebuli sprawia, że zupa jest bardzo smaczna. Nie musimy też obawiać się cebulowej ostrości. Po podsmażeniu (uważamy, żeby się nie przypaliła!) i ugotowaniu w bulionie, będzie delikatna i miękka. Zupa cebulowa będzie jeszcze pyszniejsza, jeśli do jej przygotowania użyjemy domowej roboty bulionu. Może to być zarówno bulion mięsny, jak i warzywny. Ważne, żeby w momencie dodania go do cebuli, był gorący. Zupa cebulowa jest zapiekana w małych naczyniach żaroodpornych - najlepiej wybrać takie, których zawartość zaspokoi głód dorosłego człowieka. Na mniejsze zdecydujmy się wtedy, gdy zupa cebulowa ma być przystawką.

Notka redakcyjna

Zupa cebulowa wywodzi się z Francji, gdzie cebula jest warzywem niemal tak samo popularnym i lubianym jak u nas. Słodki smak cebuli wspaniale komponuje się z grzanką z serem. Możemy zrobić ją na dwa sposoby. Z jednej strony, postępując tak jak w przepisie powyżej, wstawiamy zupę w miseczce do pieca, a na wierzch kładziemy kromkę posypaną serem. Jest to o tyle dobra opcja, że zupa cebulowa w piecu zyskuje jeszcze więcej smaku. Inny sposób to upieczenie grzanek oddzielnie. Serwujemy je wtedy na osobnym talerzu lub umieszczamy po jednej w zupie. To dobra opcja, jeśli nie dysponujemy małymi naczyniami do zapiekania. Nieco sera warto też wrzucić do samej zupy, żeby się rozpuścił. Zupa cebulowa to bardzo pożywne i sycące danie.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy