Pasztet z fasoli

Ocena:

4.39 (176)

  • 1 godz. 15 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Pasztet z fasoli to pyszny, delikatny i perfekcyjnie doprawiony wypiek na co dzień i od święta. Dodatek jabłka, pieczonych warzyw korzeniowych i ziół sprawi, że konsystencja i smak potrawy zachwycą nawet miłośników mięsnych przetworów. Ten prosty przepis zadowoli nie tylko wegetarian. Zobacz, jak zrobić pasztet z fasoli.   

Składniki:

  • biała fasola  500 g

  • pietruszka  160 g

  • seler  80 g

  • cebula  200 g

  • czosnek  10 g

  • olej  30 ml

  • jabłka  200 g

  • jajka  4 szt.

  • natka pietruszki  1 pęczek

  • majeranek  3 g

  • gałka muszkatołowa  2 g

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

Pasztet z fasoli - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Fasola: zalewamy ją dzień wcześniej zimną, przegotowaną wodą. Przykrywamy i namaczamy przez noc. Napęczniałą fasolę gotujemy następnego dnia w świeżej wodzie przez około 2 godziny. Pod koniec tego procesu wsypujemy do garnka szczyptę soli. Kiedy ziarna są już miękkie, odcedzamy je i studzimy. Czas na przygotowanie fasoli nie został ujęty w klasyfikacji dania. 

  • Krok 2:

    Pieczenie warzyw: pietruszkę i selera obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego, doprawiamy solą i pieprzem i polewamy łyżą oleju. Pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do 180°C. Potrwa to około 30 minut. 

  • Krok 3:

    Pozostałe warzywa i owoce: jabłka obieramy, pozbawiamy je gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju. Podsmażamy wszystkie składniki do miękkości. 

  • Krok 4:

    Przygotowanie do pieczenia: keksówkę o wymiarach 30x11 cm, w której przyrządzimy pasztet z fasoli, wykładamy pergaminem.  

  • Krok 5:

    Masa na pasztet: fasolę, pieczone warzywa i jabłka duszone z cebulą i czosnkiem przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Dodajemy majeranek, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Natkę pietruszki siekamy. Połowę dodajemy do masy, a resztę zostawiamy do dekoracji. Na koniec dodajemy jajka. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. 

  • Krok 6:

    Pieczenie: przekładamy masę na pasztet z białej fasoli do keksówki. Wyrównujemy za pomocą szpatułki lub łyżki. Pieczemy przez 45 minut. Zauważymy, że wierzch w tym czasie lekko się zarumienił. Wyjmujemy pasztet z piekarnika i studzimy. Podajemy na zimno, udekorowany natką pietruszki.

Porady

  • W przepisie użyto jabłek, ale można zamienić je na gruszki, które jeszcze bardziej podkręcą smak fasoli w pasztecie. Jeśli decydujemy się na jabłka, postawmy na kwaśne odmiany, np. antonówkę, szarą renetę lub szampion. Jeśli natomiast chcemy użyć gruszek, sięgnijmy po faworytkę inaczej nazywaną klopsą, bojniczankę lub isoldę.  
  • Pasztet możemy doprawić ulubionymi przyprawami, na przykład ostrą papryką lub kminem rzymskim. Ten wegetariański wypiek dobrze komponuje się z różnego rodzaju ziołami, na przykład tymiankiem, rozmarynem, bazylią, oregano. Uzyskamy niecodzienny aromat, jeśli dodamy do niego czosnek niedźwiedzi
  • Pamiętajmy, że pasztet wegetariański z fasoli musi dobrze wystygnąć, zanim go pokroimy. Warto przygotować go przynajmniej dzień wcześniej. 
  • Do krojenia pasztetu najlepszy będzie długi, cienki i ostry nóż. Wypiek najlepiej prezentuje się podzielony na średniej grubości plastry, podany na drewnianej desce lub półmisku. W ten sposób możemy zaprezentować go na wielkanocnym stole.  
  • Pasztet z fasoli z puszki to dobre rozwiązanie, kiedy nie mamy zbyt dużo czasu na przyrządzenie dania. Wystarczy odsączyć ją z zalewy i zmiksować z pozostałymi składnikami. Równie smacznym wypiekiem będzie pasztet z czerwonej fasoli. Ta odmiana jest bardziej intensywna w smaku i ma lekko orzechowy aromat. 
  • Nie wylewajmy wywaru z gotowania fasoli. Dodawajmy go stopniowo do masy na pasztet, jeśli uznamy, że jest zbyt gęsta. Reszta przyda się na przykład do zrobienia fasolki po bretońsku. Do rozluźnienia pasztetu możemy także wykorzystać domowy bulion warzywny.  
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Pasztet z fasoli – z czym podawać? 

Nasz wegetariański wypiek z białej fasoli najlepiej smakuje na kanapce. Kromkę ulubionego pieczywa posmarujmy masłem, przykryjmy listkiem sałaty i połóżmy na niej cienko pokrojone plastry pasztetu. Do tak przygotowanej przekąski świetnie pasują takie dodatki jak: 

Pasztet z fasoli możemy podać także w towarzystwie słodkich dodatków, takich jak konfitura z żurawiny do mięs. 

Pasztet z fasoli z jabłkiem i inne przepisy dla wegetarian 

Pasztet wegetariański z białej lub czerwonej fasoli to ciekawy pomysł na zamiennik dla tradycyjnego świątecznego wypieku. Wcale nie musi zawierać mięsa, żeby smakować wyśmienicie. Proponujemy wzbogacenie jego smaku słodko-kwaśnym jabłkiem, ale możemy też wypróbować inne wersje. Oto niektóre z nich:  

  • z fasoli i pieczarek – dodatek aromatycznych, podsmażonych na maśle pieczarek sprawia, że można pomylić ten wypiek z delikatnym pasztetem drobiowym. Możemy także podkręcić smak umami za pomocą grzybów suszonych w proszku
  • z fasoli i śliwek lub żurawiny – wystarczy wmieszać do masy nieco maku i suszonych śliwek lub żurawiny, żeby wypiek zapachniał świętami. Możemy przyrządzić go na Wielkanoc, ale sprawdzi się też jak rozgrzewające danie na zimową aurę, jeśli dodamy do niego goździki i jagody jałowca. 
  • Pasztet z fasoli z orzechami – mogą to być zarówno zmielone orzechy włoskie, jak i laskowe, a nawet domowe masło orzechowe. Ciekawym dodatkiem są także nasiona słonecznika. 

Do masy na pasztet wegetariański z fasoli możemy dorzucić także dowolne bakalie i suszone pomidory. Wypiek będzie pełen wartościowych składników odżywczych, jeśli dodamy do niego kaszę, na przykład gryczaną lub jęczmienną. 

Wegański pasztet z fasoli 

Przepis na pasztet z fasoli wystarczy tylko odrobinę zmodyfikować, żeby nadawał się na przekąskę dla osób, które nie akceptują składników pochodzenia zwierzęcego. Zamiast jajek możemy użyć zmielonych nasion lnu. Kiedy połączymy je z gorącą wodą, utworzą zawiesinę, która świetnie sprawdzi się jako spoiwo pasztetu. Możemy także dodać do niego rozdrobnione płatki owsiane. Składniki idealnie połączą się także, jeśli dosypiemy do masy mąkę ziemniaczaną. Musimy jednak uważać, żeby nie dodać jej zbyt dużo. Pasztet może wtedy wyjść zbyt zwarty i suchy. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne