REKLAMA

Pasztet z fasoli

Pasztet z fasoli bez mięsa - pyszny, delikatny, perfekcyjnie doprawiony. Dodatek natki pietruszki i jabłka sprawi, że zarówno konsystencja i smak potrawy zachwycają. Ten prosty przepis zadowoli nie tylko wegetarian. Zobacz, jak zrobić pasztet z fasoli. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Pasztet

Czas przygotowania:
30min.
Kalorie:
275 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.43 z 168 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie warzyw i owoców: Cebulę i czosnek siekamy. Podsmażamy na patelni na 2 łyżkach oleju. Dodajemy obrane, pozbawione gniazda nasiennego, pokrojone jabłka. Dusimy, aż owoce zaczną się rozpadać. Doprawiamy majerankiem, mieszamy.

  • 2.

    Przygotowanie foremek: Keksówkę lub trzy mniejsze formy wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem (około 2 łyżeczek = 10 ml).

  • 3.

    Przygotowanie masy: Fasolę osączamy z zalewy. Przekładamy do miski. Dodajemy jabłka duszone z cebulą i czosnkiem. Pietruszki kroimy w kawałki, wkładamy do fasoli. Doprawiamy solą i pieprzem, dolewamy resztę oleju. Natkę pietruszki drobno siekamy, połowę wsypujemy do warzyw, drugą część odkładamy. Mielimy w maszynce na gładką masę. Wsypujemy grubo zmielone orzechy. Dokładnie mieszamy.

  • 4.

    Pieczenie pasztetu z fasoli: Masę przekładamy do keksówki lub mniejszych foremek. Wyrównujemy. Pieczemy 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Studzimy (najlepiej całą noc), posypujemy resztą natki pietruszki.

Kalorie: 275

Porady

  • W przepisie użyto jabłek, ale można zamienić je na gruszki, które jeszcze bardziej podkręcą smak fasoli w pasztecie. Jeśli decydujesz się na jabłka, podstaw na kwaśne odmiany np. antonówkę, szarą renetę lub szampion. Jeśli natomiast chcesz użyć gruszek, sięgnij po faworytkę inaczej nazywaną klopsą, bojniczankę lub isoldę. 
  • W przepisie polecamy 3 puszki białej fasoli cannellini, ale sprawdzi się też wcześniej namoczona i ugotowana fasola biała typu jaś. 
  • Pamiętaj o tym, że pasztet z fasoli przed krojeniem musi dobrze wystygnąć, wiec jeśli planujesz podać go na imprezie, przygotuj go przynajmniej dzień wcześniej. 
  • Do krojenia pasztetu najlepszy będzie długi, cienki i ostry nóż. Sam pasztet najlepiej prezentuje się pokrojony w średniej grubości plastry, podany na drewnianej desce lub podłużnym talerzu w towarzystwie chrzanu i żurawiny. 
  • Jeśli chcesz wzbogacić pasztet, dodaj do niego ciecierzycę, siemię lniane, suszoną żurawinę, zioła: majeranek, tymianek lub rozmaryn. 
  • Propozycja podania pasztetu: posmaruj kromkę ulubionego pieczywa masłem i chrzanem, połóż cienko pokrojone plastry pasztetu z fasoli oraz plastry kiszonego ogórka, posyp koperkiem. 
  • Pasztet z fasoli to idealne danie dla wegetarian, ale nie tylko. Zrobiony raz zagości w twoim domu na stałe. 
     

Notka redakcyjna

Pasztet z fasoli – jaką fasolę wybrać?


Do przygotowania pasztetu z fasoli możesz użyć dobrej jakości białej fasoli z poduszki lub przygotować fasolę samodzielnie. Jak to zrobić? Kup 600 g fasoli Piękny Jaś. Przynajmniej dzień przed pieczeniem pasztetu zalej go zimną wodą, tak aby poziom wody był wyższy niż fasola o około 15 centymetrów.  Fasolę namaczaj przynajmniej przez całą noc. Po tym czasie odlej wodę. Przełóż fasolę do garnka, zalej zimną wodą, tak aby poziom był wyższy o około 5 centymetrów. Zagotuj. Zmniejsz ogień, dodaj pół łyżeczki soli i gotuj przez około 2,5 godziny. Po tym czasie odlej fasolę, wystudź. Tak ugotowana fasola z powodzeniem zastąpi fasolę z puszki.

 
Pasztet z fasoli z jajkami czy bez?


Przepisów na pasztet z fasoli jest bardzo wiele, w jednych znajdziemy jajka w innych nie. Dlaczego? Jajka nie mają dużego wpływu na smak, natomiast wpływają na konsystencję pasztetu. Pasztet z jajkami jest bardziej zwarty, łatwiej go pokroić w cienkie plastry. Nasz rada: jeśli jesteś początkującym kucharzem lub robisz pasztet pierwszy raz, dodaj do masy jajka (do powyższych składników dodaj 3 jajka), wtedy zyskasz pewność, że pasztet nie rozpadnie się w czasie krojenia. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy