REKLAMA

Tarta z gruszkami

Przepis na tartę z gruszkami to sposób na szybki i pyszny deser. Gruszki wspaniale komponują się z takim ciastem. To deser, który zawsze się udaje. Tarta z gruszkami to idealny dodatek do kawy i herbaty. Ten lekki i aromatyczny wypiek zniknie z talerza tak szybko jak się na nim pojawi. Wypróbuj przepis na najlepszą tartę z gruszkami, z pewnością nie pożałujesz! Tarta z gruszkami to przepis na 12 porcji tego pysznego wypieku. Przepis pochodzi z magazynu "Sól i Pieprz" nr 5/2020. Nowy numer magazynu "Sól i Pieprz" w sprzedaży.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasto z owocami tarty kruche ciasto Desery

Czas przygotowania:
30min.
Kalorie:
425 kcal
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Ocena:

(średnia 4.41 z 148 głosów)


Kroki przygotowania:

  • składniki na kruche ciasto 1.

    Przystępując do przygotowania tarty z gruszkami zaczynamy od przygotowania ciasta. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej masło, cukier puder i proszek do pieczenia. Całość zagniatamy na ciasto, z którego formujemy kulę i zawijamy w folię aluminiową. Następnie wkładamy je do lodówki na co najmniej godzinę.

  • gruszki 2.

    Następnie przystępujemy do przygotowania gruszek do tarty. W tym celu myjemy, obieramy owoce, kroimy je w ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Gruszki kroimy w plasterki.

  • wałek 3.

    Ostatnim krokiem jest przygotowanie nadzienia do tarty z gruszkami. Śmietanę mieszamy z cukrem, budyniem, jednym jajkiem i ekstraktem z wanilii. Wyjmujemy ciasto z lodówki, podsypujemy je mąką i rozwałkowujemy. Następnie wykładamy nim natłuszczoną formę do tarty o średnicy 26 cm. Spód nakłuwamy widelcem i układamy na nim gruszki. Wlewamy masę śmietanowo - budyniową. Wykładamy łuskane orzechy laskowe i wstawiamy tartę do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 35 minut, aż masa się zetnie, a brzeg ciasta zarumieni. Odstawiamy do wystygnięcia. Wierzch oprószamy cukrem pudrem.

Kalorie: 425

Ilość porcjii: 14

Porady

  • Dodatkiem, który świetnie pasuje do tarty z gruszkami są migdały. Możemy dodać zmielone migdały do nadzienia do tarty. To połączenie jest naprawdę pyszne.

  • Jak upiec tartę? Tartaz gruszkami jak i inne tarty najlepiej przygotować w ceramicznej lub aluminiowej formie do tarty. Dobrym rozwiązaniem są formy z wyciaganym dnem. Po upieczeniu spód tarty łatwo będzie do wyciągnięcia.

Notka redakcyjna

Tarta nie tylko na deser

Tarta do danie, które można przygotować zarówno na słodko jak i słono. Wytrawna wersja tarty sprawdzi się zarówno jako lunch, podwieczorek, a także kolacja. Jeśli zastanawiacie się co przygotować na wieczór ze znajomymi, to tarta jest również w tym wypadku dobrym wyborem. Ta potrawa to również doskonały sposób na tak zwane czyszczenie lodówki z resztek. Tarta z żółtym serem i łososiem to pyszne i sycące danie. Kremowa i aksamitna w środku, a przy tym chrupiąca z zewnątrz, zachwyca smakiem. Z dodatkiem sera żółtego możemy przygotować również tartę z cukinią. Sezonowym produktem, który wato wykorzystać do upieczenia tarty, są szparagi. Sezon na nie szybko przemija, dlatego też pamiętajmy by nacieszyć się nim w pełni. Tarta to również potrawa, która wyśmienicie smakuje z mięsem. Przepis na tartę z kurczakiem to sposób na wyborny obiad i pokaźną kolację. Tarta do doskonała i uniwersalna potrawa, która ma wiele odsłon, a każda z nich zaskakuje czymś innym. 

Kompot z gruszek

Gruszki to pyszne owoce o licznych właściwościach zdrowotnych. Mają wiele zastosowań w kuchni. Możemy z nich przygotować pyszne desery i nie tylko. To też idealny dodatek do sałatek. Jednym ze sposobów na wykorzystanie tych owoców jest przepis na kompot z gruszek. Jego przygotowanie jest niezwykle łatwe i szybkie. Będziemy potrzebowali 3 kg gruszek, 3 litrów wody, 1 szklankę goździków i 0,5 kg cukru. Zaczynamy od umycia, obrania i wycięcia gniazd nasiennych z gruszek. Owoce kroimy na połówki. Następnie do słoików wsypujemy goździki (po 2-3 na jeden słoik), po 2 łyżki cukru i wlewamy po 100 ml wody. Mieszamy aż cukier się rozpuści. Wkładamy gruszki i zalewamy słoiki do pełna zimną wodą. Szczelnie zamykamy słoiki i pasteryzujemy. Taki kompot gruszkowy to napój, który doskonale sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Możemy go również przechowywać i spożywać w zimę. Warto wybrać słodkie i soczyste gruszki. Dzięki temu kompot gruszkowy będzie jeszcze lepszy.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy