Tarta z gruszkami

Tarta z gruszkami to sposób na szybki jesienny deser. Fantastycznie pasuje do kawy lub herbaty, ale sprawdzi się też jako poczęstunek na wyjątkowe okazje. Aby ją wyczarować potrzebujemy tylko kilku składników, a sam proces przygotowania jest banalnie prosty. Taki wypiek będzie więc idealnym pomysłem, kiedy nachodzi nagła ochota na coś słodkiego lub gdy odwiedzają nas niezapowiedziani goście. Zobaczcie, jak zrobić tartę z gruszkami, która zawsze się udaje.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasto z owocami tarty kruche ciasto desery

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.36 z 169 głosów)

Tarta z gruszkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Ciasto: do miski przesiewamy mąkę, dodajemy zimne masło, żółtka i cukier puder. Wszystko zagniatamy i wkładamy do lodówki na 40 minut.

  • 2.

    Pieczenie ciasta: schłodzone ciasto rozwałkujemy, przekładamy do formy. Spód nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 10-15 minut.  

  • 3.

    Masa: w tym czasie myjemy i obieramy gruszki, a następnie kroimy je w plasterki. 

  • 4.

    Nadzienie: śmietanę mieszamy z cukrem, budyniem, jednym jajkiem i ekstraktem z wanilii.  

  • 5.

    Tarta z gruszkami: na podpieczony spód wylewamy masę, a na wierzchu układamy plastry gruszek. 

  • 6.

    Pieczenie: tartę z gruszkami wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30 minut. 

Porady

  • Aby tarta z gruszkami równomiernie się upiekła, można najpierw podpiec samo ciasto, a dopiero potem zalać je masą i ponownie włożyć do piekarnika. Dzięki temu, ciasto kruche będzie bardziej chrupiące. 

  • W powyższym przepisie używamy świeżych gruszek, ale poza sezonem, można też wykorzystać gruszki w syropie lub takie z kompotu. Tarta z gruszkami wyjdzie w takiej wersji równie smaczna i aromatyczna. 

  • Tarta gruszkowa najlepiej wychodzi pieczona w ceramicznej lub aluminiowej formie. Dobrym rozwiązaniem są formy z wyjmowanym dnem. Jeśli natomiast chcecie przygotować elegancki deser dla każdego gościa, możecie upiec małe tartaletki na jedną porcję.

  • Jeśli nie macie orzechów laskowych, możecie zastąpić je włoskimi. Sprawdzonym dodatkiem, który świetnie pasuje do tarty z gruszkami, są też migdały. Możemy dodać je do kremu lub posypać nimi wierzch już upieczonego ciasta.

  • Do tego przepisu można użyć dowolnego budyniu o ulubionym smaku. Równie dobrze wyjdzie tarta z gruszkami i budyniem o smaku waniliowym, czekoladowym i owocowym. 

Lubisz  desery z owocami? Wypróbuj też przepis na pieczone gruszki.


Notka redakcyjna

Tarta z gruszkami - dodatki

Ten przepis sam w sobie smakuje fenomenalnie, ale można go dodatkowo urozmaicać ulubionymi dodatkami. Aby tarta z gruszką miała jeszcze bardziej intensywny smak, do surowego ciasta możemy dosypać szczyptę cynamonu, odrobinę kakao lub dolać kilka kropli ekstraktu waniliowego. Część mąki można też zastąpić drobno mielonymi orzechami

Z kolei krem można odmienić, dodając do niego słony karmel, masę kajmakową lub kilka łyżek ulubionej konfitury. Ciekawym dodatkiem, który podkręci masę do tarty, jest także odrobina koniaku, whisky czy brandy. Nie musimy się martwić o działanie alkoholu, gdyż procenty wyparują podczas obróbki cieplnej, a w kremie zostanie tylko smak i aromat. Ten przepis doskonale smakuje też z nutą czekolady, dlatego warto ją dodawać zarówno do kremu, jak i oblać nią wierzch gotowego wypieku. Efektownym deserem będzie też tarta z gruszkami i bezą.

Tarta gruszkowa - przepis nie tylko na słodko

Tarta z gruszką to danie, które można przygotować zarówno na słodko jak i w wersji wytrawnej. Wytrawna wersja tarty sprawdzi się jako lunch, podwieczorek, a także kolacja. Ten przepis świetnie sprawdzi się także jako przekąska na imprezę lub poczęstunek na wieczór ze znajomymi. Przygotowanie takiej tarty na słono jest banalnie proste. Wystarczy zrobić kruche ciasto i wypełnić je masą na bazie jajek i śmietany, a na wierzchu poukładać plastry gruszki. Do tego przyda się wyrazisty ser oraz boczek, które zbalansują słodkie owoce. Całość warto posypać orzechami włoskimi i ulubionymi ziołami. 

Prosta tarta gruszkowa jest doskonałym sposobem na czyszczenie lodówki z resztek. Do nadzienia możemy bowiem dodać wszystko, końcówki serów czy wędlin, jakie zostały nam z całego tygodnia. Sprawdzą się tu zarówno sery twarde, jak i miękkie, choć najczęstszym połączeniem, jakie spotkamy w książkach kucharskich, jest tarta z gruszkami i serem pleśniowym. Tym, którzy lubią sery o wyrazistym zapachu z pewnością posmakuje też tarta z gruszkami i gorgonzolą

Inne przepisy z gruszkami

Szybka tarta z gruszkami to tylko jeden z setek pomysłów na wykorzystanie tych owoców. Zwykle przygotowujemy z nich wspaniałe desery i przetwory, ale to nie jedyne ich zastosowanie. Gruszki to także idealny dodatek do wytrawnych dań. Świetnie uzupełnią deskę serów i wędlin, podbiją smak mięsnych pasztetów oraz będą ciekawym składnikiem sałatki. Warto udekorować nimi też pizzę, focaccię czy bruschettę. 

Jeśli chodzi o słodkie przepisy, gruszki idealnie pasują do wszystkich wypieków, zarówno tych z ciasta drożdżowego, biszkoptowego, kruchego, jak i francuskiego. Na szybki, codzienny podwieczorek idealne będą muffinki z gruszkami, natomiast na bardziej efektowny deser warto przyrządzić gruszki po francusku. Na wszystkie specjalne okazje sprawdzi się natomiast tort z gruszkami.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy