Tarta ze śliwkami

Tarta ze śliwkami jest zachwycająco krucha, słodka i lekko kwaśna – to nieodzowny smak każdego lata. Ciasto doskonale smakuje ze szczyptą cynamonu, gałką lodów lub bitą śmietaną. Ten domowy wypiek jest prosty w wykonaniu i z łatwością przygotują go osoby, stawiające pierwsze kroki w kuchni. Podajemy sprawdzony przepis na tartę ze śliwkami i kruszonką. Gwarantujemy, że temu deserowi nikt się nie oprze.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

tarty

Czas przygotowania:
1godz. 15min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 3.96 z 428 głosów)


Tarta ze śliwkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Tarta ze śliwkami i kruszonką 1.

    Kruche ciasto: na stolnicę przesiewamy 200 g mąki, dodajemy 100 g cukru, 100 g zimnego masła i siekamy. Do miseczki wybijamy 1 jajko, dodajemy 1 łyżkę śmietany i 1 łyżeczkę (4 g) proszku do pieczenia. Mieszamy wszystko razem i dodajemy do przesianej mąki. Ciasto szybko wyrabiamy, gotowe odkładamy do lodówki na około 30 minut.

  • Śliwki 2.

    Śliwki i kruszonka: owoce myjemy, usuwamy pestki, a następnie kroimy na ćwiartki. Do miski wkładamy składniki na kruszonkę: 60 g mąki, 60 g masła, 60 g cukru trzcinowego. Ciasto wyrabiamy ręcznie. Potem wsadzamy je do lodówki, na ok. 30 minut.

  • Tarta ze śliwkami pod kruszonką 3.

    Pieczenie: schłodzone ciasto wykładamy na blaszkę przeznaczoną do pieczenia tarty. Następnie nakłuwamy widelcem i układamy na wierzchu owoce – spodu nie trzeba wcześniej podpiekać. Tarta ze śliwkami powinna być posypana kruszonką i wstawiona do nagrzanego piekarnika na 180°C na około 30–35 minut.  Na koniec tarta ze śliwkami powinna być odstawiona do ostygnięcia. Możemy ją podawać jeszcze ciepłą z gałką lodów lub kleksem z bitej śmietany.

Porady

  • Cynamon kojarzy się nam głównie z szarlotką i jabłkami, ale świetnie pasuje też do śliwek. Można je nim obsypać lub dodać go do kruszonki.
  • Jeśli mamy więcej czasu to ciekawą propozycją będzie tarta ze śliwkami i budyniem. Wystarczy przygotować porcję, np. śmietankowego lub waniliowego i wyłożyć go na ciasto. Ale uwaga, spód trzeba wcześniej podpiec 10–15 minut. Dalsze kroki postępowania są takie same.
  • Inna, popularna opcja to tarta ze śliwkami i bezą. Można nią przykryć owoce i zapiec lub dodatkowo wierzch obsypać kruszonką.
  • Tartę ze śliwkami możemy przygotować również bez cukru, będzie miała zdecydowanie mniej kalorii. W roli słodzika sprawdzi się ksylitol, stewia lub erytrol.
  • Spód do tarty ze śliwkami możemy zrobić też w wersji z dodatkiem kakao lub pokruszonej gorzkiej czekolady. Dorzucamy do ciasta razem z pozostałymi składnikami i szybko zagniatamy.  
  • Gotowe ciasto na tartę ze śliwkami wkłada się do lodówki na kilkadziesiąt minut. Proces chłodzenia kruchego ciasta jest istotny dla uzyskania dobrego efektu – dzięki temu nie klei się, a po upieczeniu jest kruche. Niektórzy przyspieszają ten proces, umieszczając ciasto na chwilę w zamrażalniku zamiast w lodówce.
  • Ciasto na tartę należy nakłuć widelcem. Po co? Żeby nie wybrzuszało się w czasie pieczenia.
  • Sezon na śliwki przypada między lipcem a wrześniem. Można je jednak zjadać także poza sezonem. Odpowiednie są także mrożone śliwki – możemy zatem cieszyć się jej smakiem praktycznie przez cały rok.

Notka redakcyjna

Tarta ze śliwkami – i nie tylko

Tarta ze śliwkami to rodzaj wypieku wzbogaconego o pyszne owoce, a więc przyrządzanego na słodko. Tarty owocowe mają zwykle słodko-kwaskowaty smak i idealnie pasują na letnie miesiące. Orzeźwiają, a przy tym są lekkie – to wspaniały lekki deser, który zapewnia uczucie sytości, a jednocześnie nie obciąża żołądka. Najpopularniejsza jest tarta ze śliwkami i kruszonką, ale spotkamy też wersję z budyniem i bezą.

Ten sam przepis możemy zrobić również z innymi owocami, np. na bazie malin, truskawek, wiśni, porzeczek, stawiając na jeden kolor lub mieszankę czerwonej, białej i czarnej. Najlepiej korzystać z owoców sezonowych, gdyż będą najświeższe i będą pasować do aury danej pory roku.

Tartę można przygotować zarówno na słodko, jak i na słono. Wytrawne mogą być podane na obiad lub kolację. Sprawdzą się też jako danie do pracy. Tarty warzywne robi się równie łatwo, a składniki mogą być w zasadzie dowolne.  

 

Tarta ze śliwkami – jakie ciasto?

Tarta ze śliwkami to znakomity pomysł na szybkie ciasto – jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i nie trzeba mieć do tego szczególnych zdolności. To świetny pomysł na przyjęcie niezapowiedzianych gości, całość będzie gotowa już w 30 minut. Najczęściej robi się ją na kruchym cieście, jak w przepisie powyżej. Ale równie dobrze sprawdzi się też półkruche, drożdżowe lub francuskie. To ostanie jest naprawdę ekspresowe, zwłaszcza, gdy korzystamy z gotowego produktu. Najdłużej potrwa przygotowanie tej z dodatkiem drożdży, bo musimy doliczyć czas na wyrastanie ciasta.  


Jakie śliwki do tarty?

Śliwki występują w wielu różnych odmianach, z czego każda może się nieco od siebie różnić wyglądem i smakiem. Jakie śliwki będą najlepsze do śliwkowej tarty? Do ciast najlepiej wybierać śliwki twarde, ponieważ i tak zmiękną w trakcie pieczenia, a przy tym nie rozpadną się – nie stracą swojego kształtu i koloru. Najsłodsze są dojrzałe śliwki węgierki – to właśnie one są najlepsze do ciasta i wszelkich innych wypieków i przetworów. Idealnie sprawdzą się też mirabelki.

Tarta śliwkowa może być doskonałym deserem dla całej rodziny, którym częstujemy gości i którym się sami zajadamy. Wiele zależy jednak nie tylko od samego ciasta, ale i od użytych do niego owoców. Śliwki to owoce bardzo zdrowe, które posiadają mnóstwo cennych właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim zawierają dużo witamin i błonnika. Wspomagają więc pracę wielu narządów i układów – między innymi regulują trawienie. Zapobiegają też zaparciom, a w dodatku wpływają pozytywnie na układ nerwowy – poprawiają humor!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy