REKLAMA

Tarta ze śliwkami

Tarta ze śliwkami i kruszonką to słodko-kwaśny smak lata. Takie ciasto doskonale smakuje ze szczyptą cynamonu. Wypróbujcie koniecznie przepis pyszne domowe ciasto. Ten domowy wypiek jest prosty w wykonaniu i z łatwością przygotują go osoby stawiające pierwsze kroki w kuchni. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasto z owocami tarty kruche ciasto Desery Placki Przekąski

Czas przygotowania:
1godz. 15min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 3.96 z 423 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Tarta ze śliwkami i kruszonką 1.

    Na stolnicę przesiewamy 200 g mąki, dodajemy 1 / 2 szklanki cukru, 100 g zimnego masła i siekamy. Do miseczki wybijamy 1 jajko, dodajemy 1 łyżkę śmietany i 1 łyżeczkę (4 g) proszku do pieczenia. Mieszamy wszystko razem i dodajemy do przesiekanej mąki. Ciasto szybko wyrabiamy, gotowe odkładamy do lodówki na około 30 minut.

     

  • Śliwki 2.

    W tym czasie pozbawiamy śliwki pestek i dzielimy na ćwiartki. Do miski wkładamy składniki na kruszonkę i  dokładnie wyrabiamy palcami.  Ostatecznie 60 g masła musi pochłonąć suche składniki.
     

  • Tarta ze śliwkami pod kruszonką 3.

    Schłodzone ciasto wykładamy na blaszkę przeznaczoną do pieczenia tarty. Następnie nakłuwamy widelcem i układamy na wierzchu owoce. Tarta ze śliwkami powinna być posypana kruszonką i wstawiona do nagrzanego piekarnika na 180°C na około 30-35 minut.  Na koniec tarta ze śliwkami powinna być odstawiona do ostygnięcia. 

Porady

Tarta ze śliwkami

Tarta ze śliwkami to rodzaj wypieku wzbogaconego o pyszne owoce, a więc przyrządzanego na słodko. Tarty owocowe mają zwykle słodko-kwaskowaty smak i idealnie pasują na letnie miesiące. Orzeźwiają, a przy tym są lekkie - to wspaniała przekąska, która zapewnia uczucie sytości, a jednocześnie nie obciąża żołądka. Najpopularniejsza jest tarta ze śliwkami i kruszonką, jednak owocową tartę można znaleźć także i w innych wersjach. Jakich i jak przygotować prostą tartę śliwkową w domu?

Przepis na tartę ze śliwkami

Tarta ze śliwkami to znakomity pomysł na szybkie ciasto - jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i nie trzeba mieć do tego szczególnych zdolności. Tarta jest wypiekiem, który składa się zwykle z ciasta kruchego, ale może to być także ciasto drożdżowe lub francuskie. Istotną rolę odgrywa też nadzienie, które może być słodkie lub wytrawne. Tarty mogą zatem być traktowane jako deser lub jako danie na obiad lub kolacje - jak na przykład tarta warzywna. Najlepsza tarta ze śliwkami to tarta z kruszonką, choć niektórzy przykrywają też owoce bezą.

Ciasto na tartę śliwkową

Prosta tarta ze śliwkami nie zajmie nikomu zbyt dużo czasu. Już nieco ponad godzina wystarczy by przygotować ciasto i wyjąć je gotowe z piekarnika. Kruche ciasto może być łączone z wieloma różnymi owocami. Najlepiej korzystać z owoców sezonowych, gdyż będą najświeższe i będą pasować do aury danej pory roku. Ciasto kruche posiada kruchą strukturę, a jego podstawowe składniki to mąka, tłuszcze stałe oraz jaja. By ciasto było słodkie, dodaje się do niego również trochę cukru. Niektórzy idą o krok dalej i wzbogacają je na przykład dodatkiem cynamonu czy wanilii. Warto dodać do niego śmietanę lub mleko - wówczas będzie jeszcze lepsze. Masę na kruche ciasto trzeba dobrze zagnieść.

Jakie śliwki do tarty?

Tarta śliwkowa może być doskonałym deserem dla całej rodziny, którym częstujemy gości i którym się sami zajadamy. Wiele zależy jednak nie tylko od samego ciasta, ale i od użytych do niego owoców. Śliwki to owoce bardzo zdrowe, które posiadają mnóstwo cennych właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim zawierają dużo witamin i błonnika. Wspomagają więc pracę wielu narządów i układów - między innymi regulują trawienie. Zapobiegają też zaparciom, a w dodatku wpływają pozytywnie na układ nerwowy - poprawiają humor! Śliwki występują w wielu różnych odmianach, z czego każda może się nieco od siebie różnić wyglądem i smakiem. Jakie śliwki będą najlepsze do śliwkowej tarty? Do ciast najlepiej wybierać śliwki twarde, ponieważ i tak zmiękną w trakcie pieczenia, a przy tym nie rozpadną się - nie stracą swojego kształtu i koloru. Najsłodsze są dojrzałe śliwki węgierki - to właśnie one są najbardziej poszukiwanymi śliwkami do ciasta. Idealnie sprawdzą się też mirabelki.

Jak zrobić tartę ze śliwkami?

Tarta ze śliwkami nie jest trudna do wykonania. Trzeba tylko pamiętać o solidnym wyrobieniu ciasta, by dobrze połączyć ze sobą wszystkie produkty. Gotowe ciasto wkłada się z kolei do lodówki na kilkadziesiąt minut. To istotny etap, którego nie wolno przegapić. Proces chłodzenia kruchego ciasta jest istotny dla uzyskania dobrego efektu - ciasto się nie klei, a po upieczeniu nie jest ani gumowate, ani też zbyt twarde. Niektórzy przyspieszają ten proces, umieszczając ciasto na chwilę w zamrażalniku zamiast w lodówce. Bez względu na to którą z opcji się wybierze, czas spędzony przez kruche ciasto w lodówce można wykorzystać na przygotowanie owoców. Trzeba je przecież pozbawić pestek i przekroić na mniejsze części. Niektórzy korzystają z połówek, a inni preferują ćwiartki śliwek. Ciasto po wyjęciu z lodówki należy umieścić na blaszce i oblepić ją nim. Przed wyłożeniem go owocami wykonujemy kilka nakłuć widelcem. Po co? Żeby ciasto nie wybrzuszało się w czasie pieczenia. Na owocach umieszczamy zaś kruszonkę, chociaż bardzo dobra jest także tarta ze śliwkami i bezą.

Szybka tarta ze śliwkami

Tarta ze śliwkami to proste ciasto, które na pewno każdemu przypadnie do gustu. Jego smak jest lekko kwaskowaty, ale i słodki. Takie połączenie znakomicie orzeźwia. Śliwki można w naszym kraju zbierać między lipcem a wrześniem. Można je jednak zjadać także poza sezonem. Do tarty nadają się także mrożone śliwki - możemy zatem cieszyć się jej smakiem praktycznie przez cały rok. Do tarty można też użyć innych owoców, na przykład truskawek czy jabłek. Niektórzy lubią też przełamywać smak śliwek na przykład migdałami. Jest wiele różnych sposobów na przygotowanie pysznej tarty. Nie jest to przy tym ciasto szczególnie wymagające. Jeśli przybywają niespodziewani goście, możemy szybko je naszykować i już po mniej więcej 30 minutach pieczenia cieszyć się pysznym smakiem tarty. To pomysł na szybki deser czy wakacyjną przekąskę. Cieszymy się nią na spotkaniu rodzinnym czy spotkaniu z przyjaciółmi. Tarta może stać się eleganckim wypiekiem, kiedy podaje się ją na ciepło z dodatkowymi lodami umieszczonymi z boku czy z bitą śmietaną. Sposób podania jest dość istotny, ale najważniejszy jest oczywiście smak, a w tym przypadku jest on rzeczywiście wyborny!

Zobacz też: Jabłka pod ciastem orzechowym

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy