Tarta ze śliwkami

Ocena:

3.96 (432)

  • 1 godz. 15 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Tarta ze śliwkami jest zachwycająco krucha, słodka i lekko kwaskowa – to nieodzowny smak każdego lata. Ciasto doskonale smakuje ze szczyptą cynamonu, gałką lodów lub bitą śmietaną. Ten domowy wypiek jest prosty w wykonaniu i z łatwością przygotują go osoby stawiające pierwsze kroki w kuchni. Szybka tarta ze śliwkami i kruszonką to deser, któremu nikt się nie oprze. 

Składniki:

  • mąka pszenna  300 g

  • masło  150 g

  • cukier puder  50 g

  • jajka  1 szt.

  • sól  3 g

  • proszek do pieczenia  4 g

  • cukier  50 g

  • śliwki  500 g

Tarta ze śliwkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciasto kruche: na blacie kuchennym usypujemy 200 g mąki pszennej z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i szczyptą soli. 100 g zimnego masła kroimy w kostkę i ucieramy w palcach z suchymi składnikami. Wbijamy jajko. Krótko zagniatamy całość, aż uzyskamy jednolite ciasto. Formujemy z niego kulę, którą owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. 

    Tarta ze śliwkami i kruszonką
  • Krok 2:

    Śliwki i kruszonka: owoce myjemy i drylujemy. Kroimy je w ćwiartki. Do miski wkładamy 100 g mąki, 50 g masła i 50 g cukru. Rozcieramy składniki dłońmi, aż zaczną się sklejać w kruszonkę.  

    Śliwki
  • Krok 3:

    Tarta ze śliwkami: schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wyklejamy nim foremkę o średnicy 24 cm. Nakłuwamy je widelcem. Na wierzchu układamy owoce, skórką do dołu. Posypujemy je kruszonką. Wstawiamy tartę do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 45 minut. Kiedy ciasto się zarumieni, wyjmujemy je i studzimy. 

    Tarta ze śliwkami pod kruszonką

Porady

  • Jeśli ciasto na tartę jest zbyt suche i nie chce skleić się w kulę, możemy dodać do niego niewielką ilość bardzo zimnej wody. Po schłodzeniu najlepiej umieścić je między dwoma kawałkami folii spożywczej. Ułatwi to rozwałkowanie go na placek i przeniesienie do formy. 
  • Tarta śliwkowa najlepiej smakuje wypełniona dojrzałymi węgierkami, ale można też wykorzystać mirabelkę, która jest niedoceniana w polskiej kuchni, a zdecydowanie zasługuje na naszą uwagę.  
  • Cynamon kojarzy się nam głównie z szarlotką i różnymi jabłkowymi wypiekami, ale świetnie pasuje też do śliwek. Można obsypać je tą przyprawą korzenną lub dodać ją do kruszonki. 
  • Spód do tarty ze śliwkami możemy zrobić też w wersji z dodatkiem kakao lub pokruszonej gorzkiej czekolady. Dorzucamy je do ciasta razem z pozostałymi składnikami i szybko zagniatamy.   
  • Tarta ze śliwkami i kruszonką będzie miała zdecydowanie mniej kalorii, jeśli zastąpimy cukier słodzikiem w postaci ksylitolu, stewii lub erytrolu. Spód do ciasta można też zrobić na bazie mąki żytniej, która ma niski indeks glikemiczny i można ją wykorzystać do wypieków dla cukrzyków.  
  • Kruche ciasto wkłada się do lodówki na kilkadziesiąt minut. Proces chłodzenia go jest istotny dla uzyskania dobrego efektu – dzięki temu nie klei się, a po upieczeniu jest delikatne i chrupiące. Niektórzy przyspieszają ten proces, umieszczając ciasto na chwilę w zamrażalniku zamiast w lodówce. 
  • Czas na zbiory śliwek trwa między lipcem a wrześniem. Można je jednak zajadać także poza sezonem, a także tworzyć za ich pomocą różne, słodkie wypieki. Tarta ze śliwkami mrożonymi pozwala cieszyć się smakiem krajowych węgierek praktycznie przez cały rok.  
  • Ten sam przepis na tartę z owocami możemy zrobić z malinami, truskawkami, wiśniami lub porzeczkami. Najlepiej korzystać z produktów sezonowych, ponieważ są świeże i pasują do aury danej pory roku.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Tarta ze śliwkami – inne wersje 

Tarty owocowe mają zwykle lekko kwaskowy smak i idealnie pasują na podwieczorek w letnie miesiące. Doskonale zaspokajają potrzebę na słodki deser, a przy tym są lekkie i orzeźwiające. Najpopularniejsza jest prosta tarta ze śliwkami i kruszonką, ale spotkamy się też z innymi przepisami, które uzupełniają owocowe nadzienie o różne kremowe lub chrupiące dodatki. Warto wypróbować takie wersje jak:

  • tarta ze śliwkami i bezą – pyszne połączenie maślanego, kruchego spodu, kwaskowych węgierek i słodkiej, puszystej pianki. Wystarczy przykryć nią owoce i zapiec ją w piekarniku. Świetnie sprawdzi się też beza włoska, którą można udekorować gotową tartę. Pięknie się prezentuje lekko skarmelizowana na wierzchu za pomocą palnika cukierniczego.  
  • tarta ze śliwkami i budyniem – śmietankowym lub waniliowym. Dobrze sprawdzi się produkt w proszku, często wykorzystywany do różnych wypieków, ale jeśli mamy więcej czasu, możemy zrobić domowy budyń. Wykładamy go na podpieczony spód i przykrywamy śliwkami.   
  • tarta ze śliwkami i mascarpone lub twarogiem sernikowym – wypiek z niezwykle aksamitnym i delikatnym kremowym wnętrzem. Świetnie smakuje posypany prażonymi orzechami. To idealna propozycja na deser podany w trakcie malowniczej jesieni.                                                                                                                                 

Jak podawać tartę ze śliwkami? 

Tarta śliwkowa z powodzeniem odegra rolę popisowego deseru podczas przyjęcia lub spotkania z rodziną. Warto zaprezentować ją na ozdobnej paterze, która wyeksponuje idealne ranty w kształcie falbanki. Ciasto pięknie wygląda z apetyczną, rumianą kruszonką na wierzchu, ale można je też posypać cienką warstwą cukru pudru. Inne dodatki, które idą w parze z tartą ze śliwkami, to na przykład: 

  • bita śmietana – puszysty, biały krem świetnie kontrastuje z ciemnofioletowym, śliwkowym nadzieniem. Słodką śmietankę można na końcu posypać świeżo otartą skórką z cytryny.   
  • lody waniliowe – to dodatek, który najlepiej zagra w upalne sierpniowe dni. Warto pokusić się o lody domowej roboty. 
  • płatki migdałów – podpieczone lub uprażone na rumiany kolor. Ich orzechowy aromat świetnie współgra ze śliwkami, zwłaszcza jeśli zostały przyprawione cynamonem.   
  • polewa kakaowa – robi się ją bardzo prosto i szybko, a wynosi deser na wyżyny smaku. Można też przygotować gęsty krem z mlecznej lub deserowej czekolady.    

Spód do tarty śliwkowej 

Tarta ze śliwkami i kruszonką to znakomity pomysł na szybkie ciasto – jej przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i nie trzeba mieć do tego szczególnych zdolności. Najczęściej robi się ją na kruchym spodzie, tak jak w naszym przepisie, ale równie dobrze sprawdzi się ciasto drożdżowe lub półkruche. Jeśli bardzo zależy nam na czasie i nie chcemy brudzić sobie rąk, doskonałym pomysłem jest tarta ze śliwkami na cieście francuskim. Gotowe płaty można bez problemu kupić w prawie każdym sklepie spożywczym. Wystarczy wylepić nimi foremkę, przykryć je owocami i zapiec. Ciekawym pomysłem na szybki wypiek jest też tarta rustykalna. W tym przepisie nie trzeba precyzyjnie wyklejać pofalowanych brzegów blaszki ciastem lub martwić się, że ranty skurczą się w piekarniku. Wystarczy ułożyć kruchy spód na pergaminie i uformować go na kształt placka z zawiniętymi krawędziami.   

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne