Tarta ze śliwkami i kruszonką

Tarta ze śliwkami to dla mnie to słodko-kwaśny smak lata. Taka tarta ze śliwkami i kruszonką doskonale smakuje ze szczyptą cynamonu. Wypróbujcie koniecznie przepis na tartę ze śliwkami. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasto z owocami tarty kruche ciasto Desery Placki Przekąski

Czas przygotowania:
1godz. 15min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 3.97 z 421 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Tarta ze śliwkami i kruszonką 1.

    Na stolnicę przesiewamy 200 g mąki, dodajemy 1 / 2 szklanki cukru, 100 g zimnego masła i siekamy. Do miseczki wybijamy 1 jajko, dodajemy 1 łyżkę śmietany i 1 łyżeczkę (4 g) proszku do pieczenia. Mieszamy wszystko razem i dodajemy do przesiekanej mąki. Ciasto szybko wyrabiamy, gotowe odkładamy do lodówki na około 30 minut.

     

  • Tarta ze śliwkami pod kruszonką 2.

    W tym czasie pozbawiamy śliwki pestek i dzielimy na ćwiartki. Do miski wkładamy składniki na kruszonkę i  dokładnie wyrabiamy palcami.  Ostatecznie 60 g masła musi pochłonąć suche składniki.
     

  • Tarta ze śliwkami pod kruszonką 3.

    Schłodzone ciasto wykładamy na blaszkę przeznaczoną do pieczenia tarty. Następnie nakłuwamy widelcem i układamy na wierzchu owoce. Tarta ze śliwkami powinna być posypana kruszonką i wstawiona do nagrzanego piekarnika na 180°C na około 30-35 minut.  Na koniec tarta ze śliwkami powinna być odstawiona do ostygnięcia. 

Porady

Zobacz też: Jabłka pod ciastem orzechowym

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy