Tarta ze śliwkami pod kruszonką

tarty owocowe dla mnie to słodko kwaśne smaki lata

ciasto z owocamitartykruche ciastoDeseryPlackiPrzekąski

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.02 z 395 głosów)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 200 dag mąki pszennej
  • ½ kostki zimnej margaryny
  • ½ szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Kruszonka:
  • 60 dag mąki pszennej
  • 60 dag cukru brązowego
  • 60 dag zimnego masła
  • ½ kg śliwek lub innych owoców sezonowych

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ciasto kruche nauczyła mnie robić moja mama i nigdy ten przepis mnie nie zawiódł.
  • Na stolnicę przesiewam mąkę, dodaje cukier, margarynę i siekam. Do miseczki wybijam jajko, dodaje śmietanę i proszek do pieczenia mieszam razem i dodaje do wysiekanej mąki, wyrabiam szybko ciasto, gotowe odkładam do lodówki na ok 30 minut.
  • W tym czasie pozbawiam śliwki pestek i dziele na ćwiartki
  • Do miski wkładam składniki na kruszonkę i palcami wyrabiam tak aby masło pochłonęło suche składniki
  • Schłodzone ciasto wykładam na blaszkę na tartę, nakłuwam widelcem i układam owoce. Na wierzch posypuję kruszonką i do nagrzanego piekarnika na 180 stopni na ok 30-35 minut

Porady

Zobacz też: Jabłka pod ciastem orzechowym

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy