Tarta z borówkami amerykańskimi

Prosta i pyszna tarta z borówkami. Doskonała na podwieczorek do kawy lub herbaty. Szybka w przygotowaniu, z łatwo dostępnych składników. Z tym przepisem tarta z borówkami uda się każdemu!

ciasto z owocamitartyDesery

Czas przygotowania:
45 min.
Ocena:

(średnia 4.37 z 210 głosów)

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
  • 260 g mąki pszennej (1 1/2 szklanki)
  • 150 g zimnego posiekanego masła (3/4 kostki)
  • 30 g cukru pudru (3 łyżki)
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • Składniki na masę budyniową:
  • 3 jajka
  • 420 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 110 g cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • oraz
  • 300 g borówek amerykańskich

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Wykonanie ciasta:
  • Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy resztę składników i szybko zagniatamy. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
  • Formę na tartę o średnicy 31 cm natłuszczamy i posypujemy tartą bułką, wykładamy ciastem, które dosyć dokładnie nakłuwamy widelcem. Wkładamy ponownie do lodówki na czas nagrzania się piekarnika.
  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni i pieczemy w nim spód przez około 15 minut, aż ciasto lekko zbrązowieje.
  • Wykonanie masy budyniowej:
  • Składniki masy, oprócz mąki miksujemy na gładką masę, na koniec dodajemy mąkę i miksujemy, żeby dobrze ją rozprowadzić w masie.
  • Masę wylewamy na podpieczony spód i układamy na nim borówki.
  • Ciasto pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni, do momentu ścięcia się masy budyniowej.
  • Po przestudzeniu ciasta wkładamy je do lodówki na 2 godziny.
  • Podajemy schłodzone.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 30 min.
pierogi z borówkami
pyszne pierogi

wiola333

pierogi z borówkami