Tarta z borówkami najlepiej smakuje latem, gdy świeże owoce są łatwo dostępne. Połączenie kruchego ciasta, kremu budyniowego i dorodnych borówek amerykańskich z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Dodatkowo, podany poniżej przepis nie jest skomplikowany, a jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Jeśli szukacie ciekawych inspiracji na domowe wypieki, koniecznie sprawdźcie nasz pomysł.
StockFood
(średnia 4.35 z 215 głosów)
Ciasto na tartę borówkową: Masło sieczemy na drobno. 260 g mąki pszennej przesiewamy do dużej miski. Dodajemy do niej masło, 1 jajko, cukier puder oraz szczyptę soli. Całość zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto kruche owijamy folią spożywczą i przekładamy do lodówki na 30 minut.
Masa budyniowa: W naczyniu umieszczamy jogurt naturalny, cukier, cukier wanilinowy, 3 jajka oraz szczyptę soli. Całość blendujemy na gładką masę, przy użyciu blendera ręcznego. Dodajemy 20 g mąki pszennej i ponownie blendujemy.
Tarta z borówkami: Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Ciasto wyjmujemy z lodówki. Wylepiamy nim natłuszczoną i podsypaną bułką tartą formę, a następnie nakłuwamy je widelcem. Gotowy spód przekładamy na około 15 minut do piekarnika. Po tym czasie, wyjmujemy je i przelewamy do niego przygotowaną wcześniej masę budyniową. Na wierzchu tarty układamy świeże borówki. Całość pieczemy przez 25 minut. Upieczoną tartę z borówkami amerykańskimi studzimy, a następnie umieszczamy na około 2 godziny w lodówce. Ciasto podajemy schłodzone.
Porady
- By zapobiec wybrzuszaniu się spodu na tartę z borówkami, przed włożeniem ciasta kruchego do piekarnika, warto obciążyć go przy pomocy suchej fasoli lub ryżu.
- Podany powyżej prosty przepis na tartę z borówkami zakłada użycie foremki o średnicy 31 cm. Ciasto można oczywiście przygotować w blaszce o innych wymiarach, jednak należy wtedy odpowiednio zwiększyć lub zmniejszyć ilość składników oraz czas pieczenia.
- Masło potrzebne do przygotowania kruchej tarty z borówkami powinno być dobrze schłodzone. Podczas zakupów warto również zwrócić uwagę na ilość zawartego w nim tłuszczu – powinien on stanowić co najmniej 82% produktu.
- Chcecie przygotować pyszną tartę z borówkami poza sezonem na świeże owoce? Żaden problem – możecie z łatwością zastąpić je mrożonymi.
- Ciasto na tartę można wyrabiać ręcznie lub przy pomocy malaksera.
- Przekładanie tarty z budyniem i borówkami na ozdobną paterę ułatwi forma do pieczenia z odpinanym dnem.
- Chcecie upiec prostą tartę z borówkami w wersji bezglutenowej? Żaden problem! Wystarczy lekko zmodyfikować podany powyżej przepis. Mąkę pszenną, potrzebną do przygotowania spody, należy zastąpić mieszanką mąki ryżowej (125g) i kukurydzianej (75g) oraz tapioki (60 g). Masę budyniową można zagęścić mąką jaglaną.
- Jeśli powyższy przepis przypadł wam do gustu, koniecznie sprawdźcie nasze pozostałe pomysły na tarty z owocami.
Za przygotowanie tarty z borówką amerykańską najlepiej zabrać się w lipcu lub sierpniu, gdy łatwo o świeże, dorodne owoce. Świetnie sprawdzi się podczas letnich przyjęć w ogrodzie – jest nie tylko smaczna, ale i pięknie się prezentuje. Podana w towarzystwie filiżanki cappuccino lub kubka mrożonego latte z pewnością zachwyci wszystkich gości.
W letnie, upalne popołudnia warto pokusić się o zaserwowanie tarty z kremem i borówkami w towarzystwie domowych lodów waniliowych lub śmietankowych. Można ją także ozdobić przy pomocy bitej śmietany i gęstej polewy czekoladowej. W najprostszej wersji można ograniczyć się do obsypania wierzchu ciasta cukrem pudrem.
Połączenie kruchego ciasta i świeżych borówek smakuje wprost fantastycznie. Wypiek można przygotować na wiele, różnych sposobów. Jego najpopularniejszą wersją jest aksamitna tarta z borówkami i mascarpone. Dodatek włoskiego, śmietankowego serka sprawia, że całość nabiera cudownej, kremowej konsystencji.
Fanom słodkich deserów polecamy spróbowanie tarty z białą czekoladą i borówkami. Krem przygotowuje się na bazie roztopionej (w kąpieli wodnej) czekolady, lekko schłodzonego mascarpone i świeżych owoców. Składniki wystarczy dokładnie zmiksować oraz przełożyć na podpieczony spód. Całość przekłada się następnie do lodówki i podaje po schłodzeniu.
Latem można także pokusić się o przygotowanie smacznej tarty z malinami i borówkami. By całość nie wyszła za słodka, można pokusić się również o dodatek białej lub czerwonej porzeczki. Równie dobrze sprawdzi się w tym celu delikatnie kwaskowaty agrest. Całość świetnie komponuje się z aksamitnym kremem budyniowym.
Jeśli zaś wolicie bardziej klasyczne ciasta, z pewnością przypadnie wam do gustu tarta z borówkami i kruszonką. Jej przygotowanie nie zajmuje wiele czasu – wystarczy zagnieść ze sobą schłodzone masło, cukier i mąkę pszenną. Gotową kruszonkę dzieli się na kawałki o nierównomiernym kształcie i układa się na wierzchu ciasta. Tarta z owocami równie ciekawie smakuje w wersji z bezą. W tym przypadku jej przygotowanie zajmuje jednak nieco więcej czasu.
Komentarze