Tarta z borówkami najlepiej smakuje latem, kiedy świeże produkty są łatwo dostępne. Połączenie kruchego ciasta, kremu śmietanowego z mascarpone i dorodnych owoców z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Dodatkowo podana poniżej receptura nie jest skomplikowana, a przygotowanie ciasta nie zajmuje wiele czasu. Jeśli szukacie ciekawych inspiracji na domowe wypieki, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na tartę z borówkami.
StockFood
(średnia 4.35 z 217 głosów)
Ciasto na tartę borówkową: mąkę pszenną przesiewamy do dużej miski z solą i 30 g cukru pudru. Masło kroimy w kostkę i dodajemy je do suchych składników. Rozcieramy je w palcach na kruszonkę. Dodajemy jajko. Zagniatamy całość, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Pieczenie spodu: rozwałkowujemy schłodzone ciasto na cienki placek i przekładamy do formy na tartę o średnicy 31 cm. Dociskamy je do spodu i rantów, po czym nakłuwamy widelcem. Pieczemy je w 180°C przez około 25 minut. Kiedy ciasto się zarumieni, wyjmujemy je z piekarnika i studzimy.
Krem z mascarpone: ubijamy śmietanę, aż stanie się puszysta. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder. W oddzielnej misce ucieramy serek mascarpone. Dodajemy po łyżce do masy śmietanowej, aż uzyskamy gęsty krem. Nie miksujemy go zbyt długo, żeby się nie zwarzył.
Tarta z borówkami: wykładamy krem na wystudzony spód. Wyrównujemy go szpatułką. Układamy na nim umyte i osuszone owoce. Możemy posmarować wierzch tarty odrobiną galaretki, żeby borówki ładnie się błyszczały.
Porady
- Żeby zapobiec wybrzuszaniu się spodu na tartę, przed włożeniem go do piekarnika warto obciążyć go przy pomocy suchej fasoli lub ryżu.
- Podany powyżej prosty przepis na tartę z borówkami zakłada użycie foremki o średnicy 31 cm. Ciasto można oczywiście przygotować w blaszce o innych wymiarach, jednak należy wtedy odpowiednio zwiększyć lub zmniejszyć ilość składników oraz dostosować czas pieczenia.
- Masło potrzebne do przygotowania kruchego ciasta powinno być dobrze schłodzone. Podczas zakupów warto zwrócić uwagę na ilość zawartego w nim tłuszczu – powinien on stanowić co najmniej 82% produktu.
- Jak zrobić tartę z borówkami poza sezonem letnim? Żaden problem – możemy z łatwością zastąpić je mrożonymi owocami.
- Kruche ciasto można przygotować ręcznie lub przy pomocy malaksera. Nie należy wyrabiać go zbyt długo, inaczej będzie zbyt twarde.
- Jeśli chcemy upiec deser z owocami dla osób chorych na celiakię lub z różnych powodów unikających produktów pszennych, możemy zrobić kruche ciasto bezglutenowe. Należy wtedy wykorzystać mąkę ziemniaczaną i kukurydzianą. Sprawdzi się także skrobia ryżowa lub z tapioki.
- Spód deseru warto posmarować dżemem jagodowym przed wyłożeniem kremu. Dzięki temu wzmocnimy smak i aromat leśnych owoców.
- Tarta z borówkami i mascarpone będzie jeszcze smaczniejsza, jeśli dodamy do kremu aromat lub cukier waniliowy. Możemy także wzbogacić go sokiem cytrynowym lub skórką otartą z pomarańczy dla kwaskowego, świeżego efektu.
- Krucha tarta z borówkami amerykańskimi może zostać przyrządzona w wersji fit. Treściwy krem z mascarpone warto zamienić wtedy na skyr, a cukier na ksylitol. Spód da się przyrządzić na przykład na bazie oleju kokosowego i mąki migdałowej, która ma niski indeks glikemiczny.
- Jeśli powyższy przepis przypadł wam do gustu, koniecznie sprawdźcie nasze pozostałe pomysły na tarty z owocami.
Połączenie kruchego ciasta i świeżych leśnych owoców smakuje wprost fantastycznie. Wypiek można przygotować na wiele różnych sposobów. Jego najpopularniejszą wersją jest aksamitna tarta z mascarpone i borówkami. Dodatek włoskiego serka śmietankowego sprawia, że całość zyskuje cudowną, kremową konsystencję. Fanom słodkich deserów na kruchym spodzie polecamy także spróbowanie takich wariantów jak:
Za przygotowanie tarty z borówką amerykańską najlepiej zabrać się w lipcu lub sierpniu, kiedy łatwo o świeże, dorodne owoce. Świetnie sprawdzi się podczas letnich przyjęć w ogrodzie – jest nie tylko smaczna, ale też pięknie się prezentuje. Podana w towarzystwie filiżanki cappuccino lub kubka mrożonego latte z pewnością zachwyci wszystkich gości.
W letnie, upalne popołudnia warto pokusić się o zaserwowanie tarty z kremem i borówkami w towarzystwie domowych lodów waniliowych lub śmietankowych. Można ją także ozdobić przy pomocy bitej śmietany i gęstej polewy kakaowej. Sprawdzą się także płatki migdałów, wiórki kokosowe lub czekoladowe. Jeśli chcemy, żeby tarta borówkowa pięknie prezentowała się na przyjęciu w ogrodzie, udekorujmy ją świeżymi ziołami – bazylią, miętą lub melisą. Świetnie wyglądają też płatki kwiatów, na przykład róży lub chabru lub nagietka. W najprostszej wersji można ograniczyć się do obsypania wierzchu ciasta cukrem pudrem.
Komentarze