Tarta z malinami - przepis
Okazuje się, że ten efektowny deser jest całkiem prosty w przygotowaniu. Przepis na tartę malinową jest szybki i nie wymaga wielu składników. Prosta tarta z malinami to tylko masło, mąka, cukier, jajka, serek mascarpone i maliny. Te składniki można oczywiście modyfikować i wzbogacać innymi dodatkami, w zależności od naszych upodobań. Zamieniając kilka składników, możemy przygotowywać także tartę malinową w wersji bezglutenowej, bez cukru czy bez laktozy. Do ciasta możemy dodać też kilka łyżek kakao, aby uzyskać tartę czekoladową.
Ciasto - tarta z malinami
Tarta z malinami może być przygotowana na bazie ciasta kruchego, półkruchego, francuskiego, a nawet ciasta filo. Najczęściej jednak wybieramy tartę na kruchym spodzie. Jak zrobić tartę z malinami? Wystarczy zagnieść ciasto kruche z mąki, masła i cukru w proporcjach 3:2:1, czyli 300 g mąki na 200 g masła i 100 g cukru. Do tego dodajemy 2 żółtka i wszystko łączymy razem. Pamiętajmy, że kruche ciasto jest tym lepsze, im krócej je zagniatamy. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki i chłodzimy co najmniej przez 30 minut, a najlepiej nawet przez 4-5 godzin. Po schłodzeniu wałkujemy ciasto i wyklejamy nim formę. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 190-200 stopni. Musimy jednak na bieżąco kontrolować sytuację bo, jak wiadomo, każdy piekarnik jest inny.
Krem do tarty z malinami
Tarta malinowa powinna być wypełniona pysznym nadzieniem. Można ją upiec z rozmaitymi kremami, na bazie śmietany, masła, kremowego serka, białej czekolady, czy budyniu. Krem do tarty z malinami musimy więc wybrać wedle własnych upodobań. Jeśli szukamy wariantu na szybko, prosta tarta z malinami powstanie przy pomocy serka mascarpone lub ricotty. Jeszcze prostszym i szybszym wyjściem są gotowe kremy w proszku. Jeśli jednak mamy ochotę na nieco bardziej skomplikowaną wersję, warto przygotować francuski krem patissiere na bazie żółtek, mleka, cukru i mąki. Niezależnie od wybranego kremu, tarta z malinami powinna chłodzić się w lodówce przed podaniem, aby krem stężał i nabrał właściwej konsystencji.