Tarta z malinami to pyszny i elegancki deser. Składa się z kruchego spodu, aksamitnego kremu z serkiem mascarpone i świeżych owoców. Taki wypiek sprawdza się na każdą okazję i smakuje wszystkim, dorosłym i dzieciom. Wystarczy zaledwie kilka składników, a efekt jest spektakularny. Sprawdźcie sami, jak prostym wypiekiem jest tarta malinowa.
StockFood
(średnia 4.38 z 203 głosów)
Kruche ciasto: na blacie usypujemy mąkę, 30 g cukru pudru i cukier waniliowy. Dodajemy masło pokrojone na kawałki. Siekamy całość nożem. Na koniec wbijamy jajko i zagniatamy wszystkie składniki w zwartą kulę. Owijamy ją w folię spożywczą i chowamy do lodówki na około 30 minut.
Spód: schłodzone ciasto wałkujemy i przekładamy na formę. Dociskamy je do dna i krawędzi. Pieczemy przez 20 min w 200°C. Po tym czasie wyjmujemy tartę z piekarnika i odkładamy do całkowitego wystygnięcia.
Krem: śmietanę ubijamy z pozostałym cukrem pudrem. Dodajemy porcjami serek mascarpone. Miksujemy na gładki, gęsty krem.
Tarta z malinami: przekładamy krem na upieczony i wystudzony spód. Dekorujemy go malinami. Chłodzimy przed podaniem.
Porady
- Poza sezonem możemy wykorzystać mrożone maliny. Pamiętajmy, żeby je rozmrozić i odsączyć przed użyciem. Choć otoczone są często pewną dozą nieufności, nie różnią się bardzo w smaku od tych spożywanych w pełni letniego sezonu, a dzięki nim tarta malinowa z mascarpone może gościć na naszych stołach przez cały rok.
- Kruchy spód należy piec przez około 25 minut, bez termoobiegu – dzięki temu unikamy jego przesuszenia. Warto przykryć go folią aluminiową i obciążyć specjalnymi kulkami ceramicznymi. Zyskujemy wtedy pewność, że nie wybrzuszy się podczas pieczenia, a jego ranty się nie skurczą i będą miały idealny kształt.
- Tarta z malinami powinna być przechowywana w lodówce, pod przykryciem, żeby krem nie przeszedł zapachami innych produktów spożywczych. Najlepiej spożyć ją jak najszybciej, ponieważ ciasto szybko nasiąknie wilgocią i straci chrupkość. Sam spód można upiec wcześniej i przechowywać w temperaturze pokojowej. Wypełnijmy go nadzieniem tuż przed przyjściem gości lub kiedy najdzie nas ochota na kremowy, owocowy deser.
- Miłośnikom eksperymentów cukierniczych polecamy zmodyfikować nieco przepis na tartę i przygotować ciasto kruche w wersji smakowej, na przykład kakaowej lub migdałowej. Osoby uczulone na gluten mogą bez problemu zrobić je na bazie mąki kukurydzianej i ziemniaczanej.
- Jeśli chcemy, żeby maliny ładnie się błyszczały, możemy posmarować je prostą, przezroczystą glazurą z żelatyny, wody i cukru lub słodkiego likieru. Pięknie będzie się też prezentować tarta z owocami i galaretką.
- Prosta tarta z malinami wygląda świeżo i wiosennie, jeśli jest przyozdobiona świeżymi ziołami, a zwłaszcza miętą. Możemy ją też posypać cukrem pudrem.
Tarta z mascarpone i malinami to absolutny hit szybkich podwieczorków, kameralnych spotkań w gronie rodziny i większych imprez. Aksamitny, śmietankowy, rozpływający się w ustach krem idealnie komponuje się z kwaskowymi owocami. Nie jest to jednak jedyny sposób na przygotowanie tarty. Polecamy także takie wersje tego deseru jak:
Żeby ułatwić stworzenie deseru nawet najmniej doświadczonym domorosłym cukiernikom, podpowiadamy, jak zrobić tartę z malinami bez pieczenia. Jak wiemy, krem ze śmietany i serka mascarpone powstaje na zimno, pozostaje zatem podmienić kilka składników, żeby zrobić szybki spód, który nie wymaga obróbki termicznej. Kluczem do sukcesu są herbatniki. Należy je pokruszyć w malakserze lub za pomocą tłuczka i wymieszać z płynnym masłem. Tak przygotowaną masą trzeba następnie wyłożyć formę do tarty. Pamiętajmy, żeby dobrze docisnąć ją do dna i krawędzi. Dzięki temu powstanie zwarty spód. Wstawiamy go do lodówki na minimum 30 minut. Herbatniki możemy także połączyć z rozpuszczoną czekoladą, posiekanymi orzechami lub wiórkami kokosowymi. Tę technikę warto wykorzystać także do innych deserów bez pieczenia, takich jak sernik na zimno z białą czekoladą.
Pomysłów na wypieki, desery i napoje z malinami jest całe mnóstwo. Ten uniwersalny owoc sprawdza się praktycznie w każdej słodkiej potrawie, a na dodatek można go łączyć z innymi sezonowymi produktami, na przykład truskawkami, rabarbarem, porzeczkami lub wiśniami. Najlepiej sprawdza się w typowo letnich propozycjach, takich jak:
Nie należy zapominać, że maliny to także świetny składnik rozmaitych domowych przetworów. W naszych spiżarniach nie może zabraknąć takich skarbów jak dżem, konfitura, sok lub nalewka.
Komentarze