Dania z truskawkami

1597 przepisów

Truskawki to smak polskiego lata. Sezon na nie trwa wyjątkowo krótko, dlatego staramy się w pełni nacieszyć tymi pysznymi owocami. Truskawki są aromatyczne, pachną i smakują wspaniale. Najchętniej jemy je same – ich słodycz i świeżość są obezwładniające. Równie często jednak wykorzystujemy je w rozmaitych deserach i ciastach. Wbrew pozorom truskawki świetnie sprawdzają się również w daniach wytrawnych, na przykład jako dodatek do sałatek czy dań mięsnych.

Przepisy z truskawkami

Kompot truskawkowy

Kompot truskawkowy to nieodłączny element sezonu na truskawki. Orzeźwiający, z trzech podstawowych składników, prosty do przygotowania. Można podawać od razu, po przestudzeniu lub zamknąć smak kompotu w słoikach i cieszyć się nim zimą. Sprawdźcie przepis na kompot truskawkowy w klasycznej wersji:woda, cukier i truskawki.

mojegotowanie

Kompot truskawkowy

Truskawki – właściwości i wartości odżywcze

Truskawki nie tylko efektownie wyglądają i pysznie smakują, ale i są dobre dla naszego zdrowia. Dobrze wpływają na trawienie, dzięki temu, że zawierają pektyny i sporą ilość błonnika. Truskawki potrafią wzmocnić naszą odporność, działają też antynowotworowo. Skutecznie obniżają również poziom cholesterolu.

Jakie witaminy ma truskawka? Truskawki są przede wszystkim doskonałym źródłem witaminy C. Mają jej więcej niż inne owoce, na przykład pomarańcze. Zawierają też witaminę A, K czy E. Co ważne, truskawki mają niski indeks glikemiczny, więc śmiało mogą jeść je osoby chore na cukrzycę. Truskawki w przeciwieństwie do wielu innych owoców, mogą uczulać. Dlatego właśnie ostrożnie powinniśmy serwować je małym dzieciom, a nawet w przypadku dorosłych warto obserwować, czy nie wystąpi reakcja alergiczna.

Ile kalorii mają truskawki? Truskawki mają około 30 kalorii w 100g, są więc niskokaloryczne.

Truskawki – wybierz te najlepsze!

Kupując truskawki powinniśmy zwrócić uwagę co najmniej na kilka rzeczy. Po pierwsze, dokładnie obejrzyjmy owoce. Powinny być zwarte i nie bardzo miękkie. Nie kupujmy truskawek, które są zazielenione lub białawe przy końcówkach – będą kwaśne. Najlepiej wybierać owoce w jednolitym intensywnie czerwonym kolorze. Truskawki nie mogą być nadgniłe lub spleśniałe, takie owoce będziemy musieli wyrzucić. Najsmaczniejsze są truskawki drobne, takie na jeden kęs.

Jaka odmiana truskawek jest najsłodsza? Jedną z najsłodszych jest odmiana Honeoye. Owoce są średniej wielkości, mają piękny czerwony kolor i stożkowaty kształt. Truskawki tej odmiany owocują już w maju. Warto wybierać truskawki polskie zamiast zagranicznych. Mimo, że zwykle są nieco droższe, to owoce są zwykle smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Truskawki możemy też wyhodować we własnym ogródku. Kiedy sadzić truskawki? Sadzonki truskawek powinniśmy umieścić w ziemi albo jesienią (mniej więcej w okresie wrzesień-grudzień, truskawki można sadzić dopóki nie pojawią się pierwsze przymrozki) albo wiosną (końcówka marca-maj).

Jak myć truskawki i jak obierać truskawki?

Truskawki myjemy pod bieżącą wodą. Nie powinniśmy ich zbyt długo moczyć, ponieważ mogą wtedy zrobić się miękkie i niesmaczne.

Na szczęście truskawki nie mają twardej skórki ani pestki w środku. Przed jedzeniem warto jednak usunąć z nich szypułkę. Teoretycznie możemy ją zjeść i nam ona nie zaszkodzi, ale nie każdy to lubi. Prostym sposobem jest po prostu oderwanie szypułki palcami lub odcięcie jej nożem. W internecie można także znaleźć pewien trik z użyciem słomki do napojów – słomkę wciskamy od dołu truskawki i wypychamy drugim końcem razem z szypułką.

Co można zrobić z truskawek?

Truskawki w kuchni znajdują wiele różnych zastosowań. Przede wszystkim jemy je same, na surowo. Niekiedy dodajemy do nich trochę cukru lub bitą śmietanę. Pyszne są truskawki z mascarpone.

Robimy też z nich przetwory, chcąc zatrzymać smak lata w słoiku. Domowej roboty dżemy, konfitury, kompoty, nalewki to tylko niektóre z opcji.

Poza tym truskawki wspaniale pasują do różnego rodzaju deserów. Panna cotta z truskawkami czy tiramisu truskawkowe smakują po prostu wybitnie. Truskawki często dodajemy do ciast. Sernik na zimno z truskawkami, ciasto ucierane lub ciasto kruche z truskawkami albo ciasto z galaretką i truskawkami to pyszne klasyki.

Truskawki dobrze komponują się również z mięsem, zwłaszcza drobiowym. Możemy przyrządzić z nich na przykład apetyczne sosy.

Jak zrobić dżem z truskawek?

Dżem z truskawek jest prosty do zrobienia. Wystarczy przygotować truskawki i cukier żelujący. Dodanie zwykłego cukru może sprawić, że dżem będzie zbyt rzadki. Truskawki zasypujemy cukrem i odstawiamy na kilka godzin. Po tym czasie truskawki zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze kilka minut. Następnie przekładamy do wyparzonych słoików i odstawiamy do ostygnięcia.

Jak zrobić kompot z truskawek?

Wodę zagotowujemy z cukrem – słodzimy tyle, ile lubimy. Do gotującej się wody, wrzucamy truskawki. Kompot gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, do zmięknięcia owoców. Możemy pić go na ciepło lub na zimno. Możemy też przygotować kompot do słoików, który w zimie osłodzi nam niejeden obiad.

Jak przechowywać truskawki?

Truskawki najlepiej zjeść od razu po przyniesieniu do domu. Zbyt długie przechowywanie powoduje, że mogą zacząć gnić – należą do owoców, które szybko się psują. Ze względu na krótki termin przydatności do spożycia, truskawki powinniśmy przechowywać w suchym i zacienionym miejscu. Dobrą opcją będzie też włożenie ich do lodówki. Umieśćmy je w papierowej torbie, żeby nie przeszły innymi zapachami. W ten sposób możemy przechowywać je kilka dni.

Jak mrozić truskawki?

Truskawki można także zamrozić. To świetny pomysł na owoce lata – w środku zimy wystarczy rozmrozić porcję i użyć do ciasta czy deseru. Truskawki do mrożenia delikatnie myjemy, obieramy z szypułek. Następnie osuszamy przy pomocy papierowego ręcznika. Ważne, żeby mrozić już suche truskawki.

Truskawki mrozimy na tackach, rozkładamy je równomiernie i umieszczamy w zamrażarce. Kiedy truskawki już się lekko zamrożą, można przełożyć je do woreczków. Warto je poporcjować i przygotować sobie gotowe zestawy, na przykład większy do ciasta, mniejszy do kompotu czy deseru. Pamiętajmy, żeby truskawki rozmrażać w lodówce lub w zimnej wodzie.

Artykuły powiązane

Kompot z gruszek
25.08.2020

Gruszki w occie i inne przetwory z owoców gruszy

Jesień i gruszki idą w parze, a zatem czas na przetwory z gruszek. Najpopularniejsze są gruszki w occie - na słodko lub wytrawnie, ale to nie jedyne propozycje. W cyklu "Smak" podpowiadamy, jak zamknąć smak gruszki w słoiku i co najlepiej przygotować do zimowych zapasów.

jak-grillowac-owoce
02.08.2020

Jak grillować owoce? Banany z grilla i inne pyszności na lato!

Jak grillować owoce? Grill najczęściej kojarzy nam się z mięsem, ewentualnie z warzywami. Ale owoce z grilla? Tak! Banany, morele, arbuz, a nawet truskawki wspaniale smakują właśnie zgrillowane. Dodajemy je do sałatek, ale nie tylko. W cyklu Przyjemności na weekend podpowiadamy, jak grillować owoce!

akcesoria-do-przetworow
09.07.2020

Niezbędniki do przetworów - z nimi zapełnisz spiżarnię bez trudu!

Akcesoria do przetworów to coś, co powinno znaleźć się w każdej kuchni. Konfitury, dżemy, soki - domowe przetwory są najlepsze! Dzisiaj wprawdzie nie robimy już tylu zapasów na zimę, co nasze babcie, ale nadal doceniamy ich smak. W cyklu Dobre rzeczy wybraliśmy niezbędne sprzęty i przydatne gadżety, które ułatwią wam przygotowanie przetworów. Zapewniamy, że z nimi zima nie będzie już jawić się jako najgorsze zło. Sprawdźcie, jakie akcesoria do przetworów warto mieć!

Nie tylko pierogi i knedle - zrób makaron z truskawkami
21.06.2020

Pierogi z truskawkami i knedle z truskawkami. Sezonowe jarskie pyszności

Pierogi, knedle, a także makaron z truskawkami czy ryż z truskawkami to smakołyki, na które czekamy cały rok. Dorodne owoce zamknięte w cieście lub podane z kluskami to pomysł na sycący, bezmięsny obiad.

Fotografia kulinarna
19.06.2020

Fotografia kulinarna w praktyce. Porady Delicious Place by Natalia

Jak fotografować jedzenie? Na to pytanie odpowiadamy w naszym cyklu "Fotografia kulinarna w praktyce". Apetyczny kadr zupy, ciasta czy przekąski to coś, nad czym każdy zawiesi wzrok. Tym razem o swojej pasji fotografowania opowiada Natalia Bogubowicz. Autorka Delicious Place by Natalia to fotografka kulinarna i miłośniczka gotowania. Podpowiada m.in. jak zrobić najlepsze zdjęcia jednogarnkowego lecza, jak pokonać wyzwanie fotografowania świeżych produktów i dlaczego warto mieć w domowym studio styropian.

Desery z truskawek
10.06.2020

Desery z truskawek - najpyszniejsze placki, koktajle i lody

Truskawki na deser zwykle oznaczają, że albo zjemy je same z cukrem i bitą śmietaną, albo w cieście. Tymczasem jest tyle innych możliwości! Dla wszystkich znudzonych klasycznym ciastem ucieranym i szukających nowych truskawkowych wrażeń, mamy garść inspiracji. W cyklu Przyjemności na weekend najlepsze desery z truskawek.

Kuchnia Polska jest rozkoszna - rozmowa z Michałem Korkoszem, autorem bloga Rozkoszny
05.04.2020

Kuchnia polska jest rozkoszna – rozmowa z Michałem Korkoszem

Znajomi określili go rozkosznym, od chwili, gdy zaczął samodzielnie piec i gotować apetycznie wyglądające dania. Praca nad poszukiwaniem idealnego fotograficznego kadru zaprowadziła go do wygrania prestiżowej nagrody Saveur. W cyklu „Przy wspólnym stole” porozmawialiśmy z Michałem Korkoszem, blogerem i autorem książki „Fresh from Poland: New Vegetarian Cooking from the Old Country”.

afrodyzjak
13.02.2020

O afrodyzjakach opowiada Nina Majewska-Brown [WIDEO]

Celebrujmy miłość - takie przesłanie płynie z opowieści Niny Majewskiej-Brown, autorki książki "Tylko tu i teraz". A pomóc mogą nam w tym afrodyzjaki - od czekolady przez imbir po truskawki. To właśnie o ich właściwościach i tym, jak wpływają na nasze ciała i samopoczucie rozmawiamy przy filiżance gorącej czekolady.

Słoiki na przetwory
09.09.2019

Słoiki na przetwory - praktyczne propozycje do każdej kuchni

Słoiki na przetwory to nieodłączny element wyposażenia kuchennego. Często do konfitur, marynowanych grzybków czy kiszonych ogórków wykorzystujemy słoiki, które zostały nam po innych produktach. Warto jednak zaopatrzyć się w komplet jednakowych słoiczków, które będą służyły przez lata. W cyklu Dobre rzeczy przeglądamy słoiki na przetwory.

Książki o przetworach
02.08.2019

Książki o przetworach - zrób z nimi konfitury, dżemy i powidła!

Przygotowywania słodkich przetworów na zimę to nie lada wyzwanie. Trochę wyszliśmy już z wprawy, którą miały nasze babcie i nie zawsze jesteśmy pewni, czy nasz przetwory będą udane. W cyklu Kulturalnie kulinarnie wyszukaliśmy więc pomocników - książki ze sprawdzonymi przepisami, które gwarantują, że nasz dżem brzoskwiniowy i konfitura z wiśni będą udane.