Quiche (kisz) warzywny

Kisz to kruche ciasto, z przygotowywane z nadzieniem warzywnym, grzybowym lub serowym. Kisz jest świetną przekąską podawaną podczas wyjątkowych uroczystości lub spotkań w rodzinnym gronie. Kisz to także pomysł na danie piknikowe, drugie śniadanie lub lunch do pracy. Kisz podany z zieloną sałatą stanie się wyjątkowym pomysłem na obiad. Proponujemy łatwy przepis na kisz.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

zapiekanki przekąski

Czas przygotowania:
40min.
Kalorie:
320 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.31 z 199 głosów)

Quiche (kisz) warzywny - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • zoltka-jajka-fot.iStock (1) 1. Kisz – przygotowanie:
    Na początek należy zagnieść ciasto na kisz. Trzeba uformować kulkę i wstawić je do lodówki na około pół godziny. Następnie ciastem należy wyłożyć okrągłą formę, najlepiej szklaną lub ceramiczną (ciasto można cienko rozwałkować). Najlepiej zostawić ranty wysokości 3–4 cm. Przydadzą się, gdy dodamy farsz na kisz. Ciasto na kisz powinno się zapiekać 10 minut w temp. 200°C.
  • iStock-brokuly-min- (1) 2. Kisz – nadzienie:
    Najpierw należy umyć marchewki i brokuły, a cebulę obrać. Następnym krokiem jest drobne pokrojenie marchewki i cebuli, potem trzeba dodać brokuły oraz posiekany czosnek. Ser na kisz należy utrzeć i wymieszać z przygotowanymi składnikami. Tak przygotowaną masę powinno się ułożyć na cieście. Jajka należy rozmącić, wymieszać ze śmietaną, doprawić gałką muszkatołową i solą. Płyn śmietanowo-jajeczny należy wylać na masę warzywną i nadal zapiekać około 20 minut w tej samej temperaturze. Kisz jest gotowy do podania.

Kalorie: 320

Porady

Kisz zawiera w przepisie:

  • gęstą śmietanę 
  • różyczki brokuła
  • 2 ząbki czosnku

 

Notka redakcyjna

Kisz to danie wywodzące się z kuchni francuskiej. W odróżnieniu od tart, które na występują również na słodko, kisz podawany jest robiony z wytrawnych składników. Najbardziej znany kisz to quiche lorraine. W skład kiszu lotaryńskiego wchodzi śmietanka, jajka, starty żółty ser i podsmażony boczek. Kisz doprawiany jest gałką muszkatołową. Danie często serwowane jest z kieliszkiem wina.

Kisz to również świetny sposób na wykorzystanie warzyw. Jedną ze smaczniejszych wersji jest kisz z brokułami i pieczarkami. Odrobinę orientalnego smaku można uzyskać dodając do pieczarek sosu sojowego. Kisz powinien być zapieczony z żółtym serem, w ten sposób stając się bardziej wyrafinowaną wersją zapiekanki. Kisz doskonale smakuje z nadzieniem z papryki lub z jarmużem. Na wiosnę warto przygotowywać kisz z botwinką albo kisz z jarmużem i mangoldem.

Kisz to również okazja do eksperymentowania z wieloma rodzajami serów. Można sięgać po sery łagodne w smaku albo nadające ostrości. Kisz wybornie smakuje z serami pleśniowymi. Zaskakującym w smaku połączeniem jest kisz z gorgonzolą, gruszkami i szpinakiem. Prawdziwi smakosze będą zachwyceni niecodziennym daniem. Kisz to także sposób na wykorzystanie skrawków wędlin i mięs. Na przykład upieczony kurczak zyska zupełnie nowy wymiar smaku. Warto wiedzieć, że kisz uwielbia przyprawy i zioła. Warto odważnie sięgać po tymianek, rozmaryn, oregano, estragon lub powszechnie znaną natkę pietruszki. Kisz można doprawiać konkretnymi składnikami np.: poprzez dodatek suszonych pomidorów lub czarnych oliwek.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy