Kisz to kruche ciasto, z przygotowywane z nadzieniem warzywnym, grzybowym lub serowym. Kisz jest świetną przekąską podawaną podczas wyjątkowych uroczystości lub spotkań w rodzinnym gronie. Kisz to także pomysł na danie piknikowe, drugie śniadanie lub lunch do pracy. Kisz podany z zieloną sałatą stanie się wyjątkowym pomysłem na obiad. Proponujemy łatwy przepis na kisz.
Kisz warzywny (quiche) / Fot. iStock
(średnia 4.31 z 199 głosów)
Kalorie: 320
Porady
Kisz zawiera w przepisie:
- gęstą śmietanę
- różyczki brokuła
- 2 ząbki czosnku
Kisz to danie wywodzące się z kuchni francuskiej. W odróżnieniu od tart, które na występują również na słodko, kisz podawany jest robiony z wytrawnych składników. Najbardziej znany kisz to quiche lorraine. W skład kiszu lotaryńskiego wchodzi śmietanka, jajka, starty żółty ser i podsmażony boczek. Kisz doprawiany jest gałką muszkatołową. Danie często serwowane jest z kieliszkiem wina.
Kisz to również świetny sposób na wykorzystanie warzyw. Jedną ze smaczniejszych wersji jest kisz z brokułami i pieczarkami. Odrobinę orientalnego smaku można uzyskać dodając do pieczarek sosu sojowego. Kisz powinien być zapieczony z żółtym serem, w ten sposób stając się bardziej wyrafinowaną wersją zapiekanki. Kisz doskonale smakuje z nadzieniem z papryki lub z jarmużem. Na wiosnę warto przygotowywać kisz z botwinką albo kisz z jarmużem i mangoldem.
Kisz to również okazja do eksperymentowania z wieloma rodzajami serów. Można sięgać po sery łagodne w smaku albo nadające ostrości. Kisz wybornie smakuje z serami pleśniowymi. Zaskakującym w smaku połączeniem jest kisz z gorgonzolą, gruszkami i szpinakiem. Prawdziwi smakosze będą zachwyceni niecodziennym daniem. Kisz to także sposób na wykorzystanie skrawków wędlin i mięs. Na przykład upieczony kurczak zyska zupełnie nowy wymiar smaku. Warto wiedzieć, że kisz uwielbia przyprawy i zioła. Warto odważnie sięgać po tymianek, rozmaryn, oregano, estragon lub powszechnie znaną natkę pietruszki. Kisz można doprawiać konkretnymi składnikami np.: poprzez dodatek suszonych pomidorów lub czarnych oliwek.
Komentarze