Tarta ze szpinakiem

smacznie i zdrowo, na ciepło i na zimno - pycha :) świetny pomysł na szpinak :)

Dodany przez:

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 4.25 z 4 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • Ciasto:
  • • 200g mąki pszennej
  • • 100g margaryny
  • • 3 łyżki zimnej wody
  • • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • • szczypta soli
  • Farsz:
  • • paczka mrożonego szpinaku w liściach
  • • 2 średnie ziemniaki
  • • pół opakowania sera feta
  • • 2-3 łyżeczki parmezanu lub sera corregio
  • • 300ml śmietany słodkiej 30%
  • • średnia cebula
  • • 2 ząbki czosnku
  • • pół bulionetki drobiowej
  • • gałka muszkatołowa (około ¼ łyżeczki), pieprz, sól
  • • tłuszcz do smażenia

Przygotowanie

  1. Ciasto:
  2. Mąkę i sól przesiać przez sito, wymieszać z ziołami prowansalskimi. Margarynę pokroić w kostkę i dodać do mąki. Ugnieść ciasto, dodając stopniowo wody wyrobić na „kulkę”.
  3. Ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowaną tłuszczem formę do tarty (ciasto musi zachodzić również na brzegi formy). Ponakłuwać widelcem całość. Tak przygotowany spód tarty włożyć do nagrzanego do temperatury 200st. piekarnika na około 20 minut.
  4. Farsz:
  5. Szpinak rozmrozić lub na delikatnym ogniu poddusić w niewielkiej ilości masła (około 1 łyżeczka). Odcedzić za pomocą papierowych ręczników i drobno pokroić.
  6. Na odrobinie tłuszczu (olej, masło) zeszklić drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać szpinak, ser (parmezan lub corregio). Następnie dolać śmietany, wrzucić bulionetkę i przyprawy.
  7. Po upieczeniu spód wyjąć z piekarnika, wyłożyć równomiernie utarte na tarce ziemniaki, pokruszyć ser feta, zalać masą z farszem.
  8. Piec w piekarniku około 40 minut w temperaturze 200st.
warzywa obiad kolacja zapiekanka wegetariańska tarta szpinak wegetariańskie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze