Tarta ze szpinakiem i fetą

Tarta ze szpinakiem i fetą to sycące oraz aromatyczne danie, które wspaniale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nie zawiera w sobie ani grama mięsa, więc z powodzeniem mogą po nią sięgać osoby będące na diecie wegetariańskiej. Ponadto jest wyjątkowo uniwersalne – możemy podać je na śniadanie, kolację, a nawet obiad. Tartę ze szpinakiem i serem feta serwujemy solo bądź w towarzystwie ulubionego sosu.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

tarty

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 200 głosów)

Tarta ze szpinakiem i fetą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie: piekarnik rozgrzewamy do 190°C . Formę na tartę o średnicy 25 cm smarujemy masłem, a następnie posypujemy mąką.

  • 2.

    Kruche ciasto: na stolnicę wysypujemy mąkę. Wrzucamy masło i wszystko siekamy nożem. Następnie dodajemy szczyptę soli, śmietanę 18% oraz żółtko. Całość szybko wyrabiamy dłońmi. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy ją w folię do żywności i odstawiamy na godzinę do lodówki.

  • 3.

    Czosnek: obieramy trzy ząbki, a następnie siekamy je na drobne plasterki.

  • 4.

    Feta: kroimy ją w kostkę.

  • 5.

    Liście szpinaku: myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i usuwamy ogonki.

  • 6.

    Jajko: wybijamy do miseczki.

  • 7.

    Wałkowanie: ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę. Następnie wałkujemy je na grubość około 6 mm. Przekładamy je do tortownicy i nakłuwamy z wierzchu widelcem.

  • 8.

    Pieczenie: ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy je i zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180°C.

  • 9.

    Farsz: na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojone ząbki czosnku i podgrzewamy, aż się zarumienią. Następnie dodajemy szpinak, a kiedy puści wodę wrzucamy również jajko, śmietankę oraz szczyptę soli. Całość podgrzewamy jeszcze przez chwilę.

  • 10.

    Pieczenie: przygotowany farsz wylewamy podpieczone kruche ciasto. Wierzch posypujemy słonym serem. Tartę ze szpinakiem i fetą wstawiamy do piekarnika na około 20 minut.

Porady

  • Tarta ze szpinakiem i fetą smakuje rewelacyjnie zarówno na ciepło tuż po upieczeniu, jak i na zimno drugiego dnia. Sprawdzi się jako danie do pracy, do śniadaniówki do szkoły lub na piknik. Przechowujemy ją w lodówce przez maksymalnie 3 dni.
  • Do przygotowania idealnie kruchego ciasta najlepiej sprawdzi się mąka o typie 450 lub 500. 
  • Śmietankę 30% możemy zamienić na śmietanę 18% lub grecki jogurt naturalny. Produkty te odznaczają się nieco niższą zawartością tłuszczu, ale dobrze komponują się ze szpinakiem.
  • Ciasto wyrabiamy szybko. W przeciwnym razie wypiek nie będzie kruchy, lecz twardy.
  • Jeśli chcemy mieć pewność, że kruche ciasto zachowa swój kształt – polecamy przed wstawieniem do piekarnika wyłożyć je papierem do pieczenia, a następnie wysypać na niego groch, fasolę lub specjalne kulki ceramiczne. Po około 7 minutach usuwamy je i pieczemy ciasto jeszcze przez kilka minut.
  • Do przygotowania tarty możemy użyć również szpinaku mrożonego. Smażymy go nieco dłużej niż ten świeży. W ten sposób wyparuje nadmiar wody znajdujący się w produkcie.

Notka redakcyjna

Tarta ze szpinakiem i serem feta – inne warianty

Tartę ze szpinakiem i serem feta możemy podać na śniadanie, kolację bądź obiad. Jeśli chcemy wzbogacić jej smak oraz wartość odżywczą, możemy dodać do niej:

  • suszone pomidory – wystarczy, że odsączymy je z oleju, a następnie pokroimy w paseczki. Dodajemy je w tym samym momencie, co fetę. Tartę w takim wydaniu warto posypać również takimi aromatycznymi ziołami jak oregano, tymianek lub bazylia,
  • kurczaka – przed dodaniem do tarty, kroimy go w kostkę, a następnie smażymy na patelni. Taki wypiek będzie o wiele bardziej sycący – idealny na obiad,
  • szynkę – siekamy ją na drobne kawałki i wrzucamy pod koniec smażenia do farszu. To ciekawa alternatywa dla kurczaka,
  • pieczarki – myjemy je, a następnie kroimy w plasterki. Najlepiej podsmażyć je wraz ze szpinakiem na patelni. Pieczarki możemy zastąpić również borowikami, maślakami, czy innymi ulubionymi grzybami,
  • pomidorki koktajlowe – nie tylko wspaniale prezentują się na tarcie, ale również  wraz ze szpinakiem stanowią ciekawe połączenie smaków. Pokrojone wrzucamy na surowe ciasto z farszem.

Tarta ze szpinakiem – z jakim sosem podajemy?

Tartę ze szpinakiem możemy podać solo. Jednak polecamy przygotować do niej wyśmienity sos. Gotowe danie najlepiej sprawdzi się w towarzystwie:

  • sosu czosnkowego – wyczarujemy go z jogurtu naturalnego, majonezu, 1–2 łyżeczek soku z cytryny, szczypty soli i przeciśniętych przez praskę główek czosnku,
  • sosu musztardowego – to połączenie śmietany 30%, soku z cytryny oraz musztardy. Nada naszej tarcie nieco pikanterii,
  • sosu ziołowego – powstanie na bazie jogurtu lub śmietany oraz świeżych, posiekanych ziół. 

Tarta będzie pięknie wyglądać posypana posiekanym szczypiorkiem, pietruszką lub kolendrą.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy