Tarta ze szpinakiem i fetą to sycące oraz aromatyczne danie, które wspaniale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nie zawiera w sobie ani grama mięsa, więc z powodzeniem mogą po nią sięgać osoby będące na diecie wegetariańskiej. Ponadto jest wyjątkowo uniwersalne – możemy podać je na śniadanie, kolację, a nawet obiad. Tartę ze szpinakiem i serem feta serwujemy solo bądź w towarzystwie ulubionego sosu.
Stock Adobe
(średnia 4.47 z 200 głosów)
Przygotowanie: piekarnik rozgrzewamy do 190°C . Formę na tartę o średnicy 25 cm smarujemy masłem, a następnie posypujemy mąką.
Kruche ciasto: na stolnicę wysypujemy mąkę. Wrzucamy masło i wszystko siekamy nożem. Następnie dodajemy szczyptę soli, śmietanę 18% oraz żółtko. Całość szybko wyrabiamy dłońmi. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy ją w folię do żywności i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Czosnek: obieramy trzy ząbki, a następnie siekamy je na drobne plasterki.
Feta: kroimy ją w kostkę.
Liście szpinaku: myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i usuwamy ogonki.
Jajko: wybijamy do miseczki.
Wałkowanie: ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę. Następnie wałkujemy je na grubość około 6 mm. Przekładamy je do tortownicy i nakłuwamy z wierzchu widelcem.
Pieczenie: ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy je i zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180°C.
Farsz: na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy pokrojone ząbki czosnku i podgrzewamy, aż się zarumienią. Następnie dodajemy szpinak, a kiedy puści wodę wrzucamy również jajko, śmietankę oraz szczyptę soli. Całość podgrzewamy jeszcze przez chwilę.
Pieczenie: przygotowany farsz wylewamy podpieczone kruche ciasto. Wierzch posypujemy słonym serem. Tartę ze szpinakiem i fetą wstawiamy do piekarnika na około 20 minut.
Porady
- Tarta ze szpinakiem i fetą smakuje rewelacyjnie zarówno na ciepło tuż po upieczeniu, jak i na zimno drugiego dnia. Sprawdzi się jako danie do pracy, do śniadaniówki do szkoły lub na piknik. Przechowujemy ją w lodówce przez maksymalnie 3 dni.
- Do przygotowania idealnie kruchego ciasta najlepiej sprawdzi się mąka o typie 450 lub 500.
- Śmietankę 30% możemy zamienić na śmietanę 18% lub grecki jogurt naturalny. Produkty te odznaczają się nieco niższą zawartością tłuszczu, ale dobrze komponują się ze szpinakiem.
- Ciasto wyrabiamy szybko. W przeciwnym razie wypiek nie będzie kruchy, lecz twardy.
- Jeśli chcemy mieć pewność, że kruche ciasto zachowa swój kształt – polecamy przed wstawieniem do piekarnika wyłożyć je papierem do pieczenia, a następnie wysypać na niego groch, fasolę lub specjalne kulki ceramiczne. Po około 7 minutach usuwamy je i pieczemy ciasto jeszcze przez kilka minut.
- Do przygotowania tarty możemy użyć również szpinaku mrożonego. Smażymy go nieco dłużej niż ten świeży. W ten sposób wyparuje nadmiar wody znajdujący się w produkcie.
Tartę ze szpinakiem i serem feta możemy podać na śniadanie, kolację bądź obiad. Jeśli chcemy wzbogacić jej smak oraz wartość odżywczą, możemy dodać do niej:
Tartę ze szpinakiem możemy podać solo. Jednak polecamy przygotować do niej wyśmienity sos. Gotowe danie najlepiej sprawdzi się w towarzystwie:
Tarta będzie pięknie wyglądać posypana posiekanym szczypiorkiem, pietruszką lub kolendrą.
Komentarze