REKLAMA

Tarta z figami

Tarta z figami to idealny pomysł na lekki obiad bądź przystawkę. Jej przygotowanie najlepiej zaplanować na wczesną jesień, kiedy to przypada sezon na figi. Tartę figową w wersji wytrawnej możemy przygotować ze swoimi ulubionymi składnikami – my jednak proponujemy tartę z mascarpone, boczkiem wędzonym i orzechami włoskimi. Słodkie figi świetnie odnajdują się w roli słodkiego i owocowego dodatku do dań głównych i przystawek. Tarta z figami jest nowoczesną potrawą, która świetnie sprawdzi się na przyjęciach, gdyż nie tylko wybornie smakuje, ale również świetnie się prezentuje. Poniżej podajemy prosty przepis na tartę figową! 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

tarty Przekąski

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.53 z 196 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    Ciasto: Formę o wymiarach 34x12x3 cm smarujemy tłuszczem. Mąkę, szczyptę soli i posiekane orzechy włoskie mieszamy w misce z zimnym masłem, aż mieszanina przypominać będzie bułkę tartą. Dodajemy 1 żółtko i tyle lodowatej wody, aby powstało gładkie, elastyczne ciasto (u nas 1 łyżka zimnej wody). Kładziemy ciasto między dwa płaty folii, rozwałkowujemy na prostokąt i wylepiamy nim formę, nakłuwamy widelcem, przykrywamy i schładzamy w lodówce ok. 30 min.

  • 2.

    Podpiekanie spodu: Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°c. Pieczemy 8 min.

  • 3.

    Dodatki: Figi rozkładamy na podpieczonym spodzie i wstawiamy do piekarnika na 10 min, aż owoce zmiękną. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojony boczek i podsmażamy. Mascarpone mieszamy trzepaczką z 2 jajkami i mlekiem, aż do uzyskania gładkiej masy. Przyprawiamy szczyptą soli (ok. pół łyżeczki) i pieprzem, dodajemy posiekany tymianek. Na tarcie rozkładamy boczek i pokruszony ser, zalewamy wszystko mieszaniną jajek i mascarpone.

  • 4.

    Pieczenie: Na koniec dodajemy kilka gałązek tymianku i pieczemy 20–25 min. Podajemy w temp. pokojowej.

Porady

  • spód na tartę możemy zrobić klasyczne z kruchego ciasta, ale polecamy wersję z orzechami włoskimi, które dodadzą chrupkości i ciekawej tekstury,
  • zamiast orzechów włoskich do tarty figowej możemy wykorzystać orzeszki piniowe, pistacje lub nerkowce, świetnie sprawdzą się również migdały,
  • zamiast sera pleśniowego do tarty z figami możemy dodać gorgonzolę lub inny ser dojrzewający.
  • jeśli chcemy skrócić czas przygotowania tarty figowej, to możemy wykorzystać gotowe ciasto kruche bądź francuskie. 
     

Notka redakcyjna

 

Jak jeść figi?


Figi są egzotycznymi owocami, które coraz częściej goszczą u nas w kuchni. Świetnie odnajdują się w deserach, ale z powodzeniem możemy dodawać je do dań wytrawnych, w tym m.in. sałatek, mięs czy podrobów. Prawdziwi smakosze fig traktują je nawet jako pyszny dodatek do kanapek. Figi najlepiej kupować w sezonie, który przypada na wczesną jesień (wrzesień i październik). Wyróżnia się trzy podstawowe odmiany fig: czarną, fioletową i zieloną. Przy czym w Polsce fioletowa jest zdecydowanie najrzadziej spotykana. Kupując figi warto zwrócić uwagę na ich kolor, który powinien być ciemny i intensywny. Oprócz tego owoce powinny być miękkie. Figi z powodzeniem możemy jeść wraz ze skórką. Jeśli jest ona dla nas przeszkodą to możemy ją obrać lub zjeść miąższ owocu łyżeczką (podobnie jak kiwi).  
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy