Tarta z figami to idealny pomysł na lekki obiad bądź przystawkę. Jej przygotowanie najlepiej zaplanować na wczesną jesień, kiedy to przypada sezon na figi. Tartę figową w wersji wytrawnej możemy przygotować ze swoimi ulubionymi składnikami – my jednak proponujemy tartę z mascarpone, boczkiem wędzonym i orzechami włoskimi. Słodkie figi świetnie odnajdują się w roli słodkiego i owocowego dodatku do dań głównych i przystawek. Tarta z figami jest nowoczesną potrawą, która świetnie sprawdzi się na przyjęciach, gdyż nie tylko wybornie smakuje, ale również świetnie się prezentuje. Poniżej podajemy prosty przepis na tartę figową!
Ciasto: Formę o wymiarach 34x12x3 cm smarujemy tłuszczem. Mąkę, szczyptę soli i posiekane orzechy włoskie mieszamy w misce z zimnym masłem, aż mieszanina przypominać będzie bułkę tartą. Dodajemy 1 żółtko i tyle lodowatej wody, aby powstało gładkie, elastyczne ciasto (u nas 1 łyżka zimnej wody). Kładziemy ciasto między dwa płaty folii, rozwałkowujemy na prostokąt i wylepiamy nim formę, nakłuwamy widelcem, przykrywamy i schładzamy w lodówce ok. 30 min.
Podpiekanie spodu: Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°c. Pieczemy 8 min.
Dodatki: Figi rozkładamy na podpieczonym spodzie i wstawiamy do piekarnika na 10 min, aż owoce zmiękną. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojony boczek i podsmażamy. Mascarpone mieszamy trzepaczką z 2 jajkami i mlekiem, aż do uzyskania gładkiej masy. Przyprawiamy szczyptą soli (ok. pół łyżeczki) i pieprzem, dodajemy posiekany tymianek. Na tarcie rozkładamy boczek i pokruszony ser, zalewamy wszystko mieszaniną jajek i mascarpone.
Pieczenie: Na koniec dodajemy kilka gałązek tymianku i pieczemy 20–25 min. Podajemy w temp. pokojowej.
Porady
- spód na tartę możemy zrobić klasyczne z kruchego ciasta, ale polecamy wersję z orzechami włoskimi, które dodadzą chrupkości i ciekawej tekstury,
- zamiast orzechów włoskich do tarty figowej możemy wykorzystać orzeszki piniowe, pistacje lub nerkowce, świetnie sprawdzą się również migdały,
- zamiast sera pleśniowego do tarty z figami możemy dodać gorgonzolę lub inny ser dojrzewający.
- jeśli chcemy skrócić czas przygotowania tarty figowej, to możemy wykorzystać gotowe ciasto kruche bądź francuskie.
Figi są egzotycznymi owocami, które coraz częściej goszczą u nas w kuchni. Świetnie odnajdują się w deserach, ale z powodzeniem możemy dodawać je do dań wytrawnych, w tym m.in. sałatek, mięs czy podrobów. Prawdziwi smakosze fig traktują je nawet jako pyszny dodatek do kanapek. Figi najlepiej kupować w sezonie, który przypada na wczesną jesień (wrzesień i październik). Wyróżnia się trzy podstawowe odmiany fig: czarną, fioletową i zieloną. Przy czym w Polsce fioletowa jest zdecydowanie najrzadziej spotykana. Kupując figi warto zwrócić uwagę na ich kolor, który powinien być ciemny i intensywny. Oprócz tego owoce powinny być miękkie. Figi z powodzeniem możemy jeść wraz ze skórką. Jeśli jest ona dla nas przeszkodą to możemy ją obrać lub zjeść miąższ owocu łyżeczką (podobnie jak kiwi).
Komentarze