Tarta figowa

Przepis na tartę z figami, wędzonym boczkiem i mascarpone.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

tarty Przekąski

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 196 głosów)


Składniki:

  • CIASTO:
  • 25 dag mąki
  • sól
  • 7,5 dag posiekanych orzechów włoskich
  • 15 dag masła
  • żółtko
  • łyżka zimnej wody
  • NADZIENIE:
  • 8 fig pokrojonych na ćwiartki
  • 2 łyżki oleju
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 15 dag mascarpone
  • 2 jajka
  • 50 ml mleka
  • szczypta soli
  • pieprz
  • 2 łyżki listków tymianku
  • 15 dag sera z niebieską pleśnią

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki przygotowania:

  • Formę o wymiarach 34x12x3 cm smarujemy tłuszczem.
  • Ciasto: mąkę, sól i posiekane orzechy włoskie mieszamy w misce z zimnym masłem, aż mieszanina przypominać będzie bułkę tartą. Dodajemy żółtko i tyle lodowatej wody, aby powstało gładkie, elastyczne ciasto. Kładziemy ciasto między dwa płaty folii, rozwałkowujemy na prostokąt i wylepiamy nim formę, nakłuwamy widelcem, przykrywamy i schładzamy w lodówce ok. 30 min. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°c. Pieczemy 8 min.
  • Figi rozkładamy na podpieczonym spodzie i wstawiamy do piekarnika na 10 min, aż owoce zmiękną. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojony boczek i podsmażamy. Mascarpone mieszamy trzepaczką z jajkami i mlekiem, aż do uzyskania gładkiej masy. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekany tymianek. na tarcie rozkładamy boczek i pokruszony ser, zalewamy wszystko mieszaniną jajek i mascarpone. Na koniec dodajemy kilka gałązek tymianku i pieczemy 20–25 min. Podajemy w temp. pokojowej.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy