Tarta z wiśniami umili każde letnie popołudnie. Podana w towarzystwie filiżanki cappuccino lub caffè latte smakuje wprost wybornie. Połączenie kruchego, maślanego ciasta i świeżych owoców z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Jeśli szukacie inspiracji na pyszne i proste wypieki, koniecznie sprawdźcie nasz przepis. Tarta wiśniowa poleca się na każde przyjęcie i spotkanie rodzinne.
Adobe Stock
(średnia 4.48 z 180 głosów)
Kruche ciasto: na stolnicy umieszczamy przesianą mąkę, 35 g cukru i schłodzone masło. Wszystkie składniki siekamy przy pomocy noża. Dodajemy zimną wodę. Całość wyrabiamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Dzielimy ciasto na dwie spłaszczone kule. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30–40 minut.
Przygotowanie spodu: piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Z lodówki wyjmujemy jedną część schłodzonego ciasta. Rozwałkowujemy je na stolnicy, a następnie wyklejamy nim foremkę. Spód ciasta nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy przy pomocy suchej fasoli. Wkładamy go do piekarnika na około 10 minut. Gdy ranty lekko się zarumienią, wyjmujemy go i zdejmujemy z niego obciążenie.
Wiśnie: płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy na sitku i drylujemy. Przekładamy je do miski i mieszamy z 40 g cukru, mąką ziemniaczaną i cynamonem.
Tarta z wiśniami: wykładamy owoce na podpieczony spód. Wyjmujemy z lodówki drugą część kruchego ciasta i rozwałkowujemy ją na cienki placek. Kroimy go w paski. Układamy je naprzemiennie na wierzchu nadzienia, tworząc ozdobną kratkę. Tak przygotowaną tartę zapiekamy ponownie, przez około 40 minut, aż stanie się rumiana i krucha.
Porady
- Tarta z proporcji użytych w naszym przepisie zmieści się w foremce o średnicy 27 cm. Oczywiście takie ciasto z owocami można również upiec w blaszce o innych wymiarach, jednak w takim przypadku należy dostosować ilość użytych składników i czas pieczenia.
- Kruche ciasto najlepiej robić na bazie schłodzonego masła o zawartości tłuszczu nie mniejszej niż 82%. Polecamy unikać margaryny i innych mieszanek tłuszczowych.
- Poza sezonem na świeże owoce wystarczy lekko zmodyfikować powyższy przepis, żeby powstała równie smaczna i krucha tarta z wiśniami mrożonymi. Warto samemu przygotować się na zimę i odpowiednio przygotować zbiory, kiedy z łatwością da się je kupić w sklepach i na targach.
- Tarta wiśniowa może również stać się deserem odpowiednim dla osób na diecie bezglutenowej. Wystarczy zastąpić mąkę pszenną mieszanką mąki ryżowej i kukurydzianej lub ziemniaczanej.
- Kruchy spód z nadzieniem owocowym można przechowywać przez około 24 godziny w temperaturze pokojowej. Po wystudzeniu warto przykryć go folią, żeby nie wysechł. Czy można zamrozić tartę wiśniową? Tak, zarówno nadzienie, jak i ciasto dobrze zniosą niską temperaturę. Pamiętajmy, że deser trzeba wtedy szczelnie owinąć folią spożywczą.
- Alternatywą dla prezentowanego przez nas cherry pie, czyli słodkiego placka w amerykańskim stylu, jest tarta z wiśniami i kruszonką. Tradycyjna chrupiąca posypka powstanie, kiedy rozetrzemy w palcach masło z mąką i cukrem (tak jak w pierwszym etapie zagniatania kruchego ciasta). Posypujemy nią wiśniowe nadzienie i całość zapiekamy identycznie jak w naszym przepisie.
- Szukacie ciekawych inspiracji na smaczne i proste wypieki? Koniecznie sprawdźcie nasze pozostałe przepisy na tarty z owocami.
Mocno maślana, przyjemnie słodka, z delikatną kwaskową nutą – jednym słowem idealna. Taka właśnie jest tarta wiśniowa. Choć nawet w towarzystwie samej kawy lub koktajlu smakuje wyśmienicie, można pokusić się o zaserwowanie jej z rozmaitymi dodatkami, takimi jak:
W najprostszej wersji do upieczenia wiśniowego ciasta kruchego potrzeba tylko kilku składników – mąki, masła, cukru, jajek i świeżych owoców. Nie jest to jednak jedyny sposób przygotowania tego deseru. Miłośnikom owocowych placków z pewnością przypadnie do gustu także:
Bardzo prostym pomysłem na wypiek z owocami jest tarta rustykalna. Jest to szybki kruchy placek, do którego zrobienia niepotrzebna jest foremka. Wystarczy ułożyć rozwałkowane ciasto na papierze do pieczenia i pokryć je nadzieniem owocowym, zostawiając kilkucentymetrowy margines przeznaczony na ranty, a następnie zawinąć brzegi do środka. Cały urok tego wypieku tkwi w jego nieregularnych kształtach, dlatego nie trzeba się przejmować, że ciasto skurczy się lub lekko wybrzuszy. To świetna propozycja dla tych, którym tarta z wiśniami w stylu amerykańskiego cherry pie wydaje się zbyt trudna do wykonania. Lekki placek z owocami w kształcie tarty można także zrobić na gotowym płacie ciasta francuskiego.
Komentarze